Zvláštní bod na fotkách

Diskuze o poloprofesionálních a profesionálních digitálních fotoaparátech

Moderátor: Moderátoři DIGIarena.cz

Odeslat příspěvekod cerrv 4. 8. 2007 18:31

Já mám také 1.01 (alespoň myslím,... prostě ten nejnovější)
cerrv
Návštěvník

Odeslat příspěvekod metaljohn 30. 7. 2010 15:14

Zdravím, mám podobnej problém jako cerrv. Na fotkách jsem objevil útvar do kříže (viz fotky - 200% výřez). Zajímavý je, že jsem zkoušel fotit s nasazenou krytkou, což jsem někde vyčetl jako způsob objevení vadných pixelů. Ostřil jsem jak na nekonečno, tak na nejkratší vzdálenost, ale nikde nic, kompletně černá fotka bez kazu, což docela nechápu :hm

Obrázek
Obrázek
Taky je mi divný, že se tohle objevilo docela brzo. Ta první fotka má ID 1056 a byla focená v půlce června, kdy jsem koupil foťák od prodejce (ten ho koupil novej v půlce dubna). Je to jedna z mých prvních fotek po koupi.

Teď docela přemýšlím, co s tím. Jestli se nad to povznýst a když to bude vidět, tak to v klidu zaklonovat razítkem, nebo reklamovat. V tom případě asi musím kontaktovat původního majitele, kterej to kupoval, že?

Jinak to je Nikon D5000.
Naposledy upravil metaljohn dne 30. 7. 2010 17:17, celkově upraveno 1
BMW 130i, Fabia IV
metaljohn
Návštěvník

Odeslat příspěvekod Pety 30. 7. 2010 15:17

Hotpixel - křížek s okolím z něj udělá demosaicing, tedy přepočet surových dat z čipu na obraz.
Pety
VIP uživatel

Odeslat příspěvekod metaljohn 30. 7. 2010 15:23

Nedělá se hot pixel jenom u dlouhých expozic? Ta první fotka má čas 1/640s, druhá 0,4s.
BMW 130i, Fabia IV
metaljohn
Návštěvník

Odeslat příspěvekod Tom4-8 30. 7. 2010 15:31

Ne. Závisí to na ISO, ne na expozičním čase.
Tom4-8
Návštěvník

Odeslat příspěvekod metaljohn 30. 7. 2010 15:57

Takže to vypadá, že se nejedná o vadnej pixel? Ten by se mi zobrazil i na fotce s krytkou, že?
Zkoušel jsem podle http://www.fotografovani.cz/art/fotech_ ... aping.html fotky s krytkou s časem 1,3s jak na ISO 200, tak na 3200, a pak čas 1/250 ISO 200 i vysoký. A ani na jedné fotce se ten křížek nevyskytuje.
Naposledy upravil metaljohn dne 30. 7. 2010 16:08, celkově upraveno 1
BMW 130i, Fabia IV
metaljohn
Návštěvník

Odeslat příspěvekod odklizec 30. 7. 2010 16:08

Ne nutne, pokud delaji nejakou formu odstranovani hot pixelu, coz dneska dela skoro kazdy. Minimalne v JPEG. V pripade "cerne" fotky, se takovy pixel bude opravovat mnohem snadneji a bez viditelnych naledku. Zkus vyfotit v RAW a budes mit jistotu.
odklizec
Návštěvník

Odeslat příspěvekod metaljohn 30. 7. 2010 17:15

Tak se zřejmě potvrdila horší varianta. V nastavení jsem vypnul jsem redukci šumu jak pro dlouhý časy, tak pro vysoký ISO. Nasadil jsem krytku a zkusil RAW i jpg, dlouhý i krátký časy a všude ten zmetek je :-|

Obrázek
Obrázek
Obrázek

Takže asi nezbývá nic jinýho než reklamace, co? Ale docela se divím, že se vadnej pixel projevil už 2 měsíce po koupi. Možná ho měl už i minulej majitel, takže tam mohl být už od výroby. Kua to mám fakt radost, dávat prachy za poštovný do servisu...
BMW 130i, Fabia IV
metaljohn
Návštěvník

Odeslat příspěvekod odklizec 30. 7. 2010 17:30

Kasli na to. Dobry RAW editor si to umi opravit sam, ostatni maji klonovaci razitka, nebo podobne nastroje na odstraneni podobnych vad. Podle mne je posilani do servisu nebo na reklamaci ztrata casu a penez. Za mesic-dva (ale treba i za tyden), to mas zase zpatky, klidne na jinem miste. Tohle se proste stava. Pokud te to stve hodne, Nikon prodej a kup si treba Pentax K-X, ktery ma podobny feature set + pixel mapping. To je funkce, ktera tenhle druh problemu "opravuje", bez nutne navstevy servisu. Jednou za cas si tuhle funkci zapnes a mas senzor jako novy ;)
odklizec
Návštěvník

Odeslat příspěvekod metaljohn 30. 7. 2010 17:44

Nedá se říct, že by mě to nějak štvalo, dá se to lehce zaplácnout klonovacím razítkem. Taky to není vidět všude. A pokud se stává, že se to klidně objeví znovu, tak mi přijde reklamace malinko zbytečný vyhazování peněz za poštovný...Rozhodně to tam nepošlu teď, když je za tejden BIG BMW. Takže si to nechám uležet a pak uvidím, ale asi to překousnu.
BMW 130i, Fabia IV
metaljohn
Návštěvník

Odeslat příspěvekod cerrv 30. 7. 2010 19:14

Já fotím do RAWu a Lightroom to při konverzi opraví sám, takže to vůbec neřeším. Jinak u mě to je už od té doby, co jsem foťák koupil (a koupil jsem ho nový). Osobně jsem to řešil jen pár dní poté, co jsem si toho všiml a pak jsem na to úplně zapomněl a nikdy si toho už znovu nevšiml.
Takže reklamace a pod. je podle mého názoru skutečně úplně zbytečná.
cerrv
Návštěvník

Odeslat příspěvekod Hřib 28. 8. 2010 09:01

Nikon D50 čárkování na snímcích v JPG.
Nikon D50,stáří cca 5roků,nafoceno cca 19.700 snímků.Nyní jsem objevil na snímcích,vertikální jemnější čárkování.Pokud fotím do JPG,zůstává toto čarkování na snímku i po editaci.Pokud fottím do RAWU,tak v surovém formátu RAW je to rovněž patrné,po editaci v RAWU a "vyvolání" do JPG,toto čárkování tam není.Tak nyní fotografuji jen do RAWU a zatím je to bez problému.JPG použít nemohu.
Zkoušel jsem tech.podpora Nikon byli velmi vstřícní...reset přístroje nepomohl
Do servisu Nikon posílat přístroj na diagnostiku a případnou opravu...snímač cca 7 tis.Kč,je k ničemu.Proto hledám radu na tomto fóru.Díky za každé stanovisko.
Přílohy
DSC_0006 obr.3 Editováno v RAWU do JPG.jpg
Foto v RAWU a editace v RAWU foto je pak bez čárkování
DSC_0002 obr.1.Orig.jpg
Foto v JPG...patrné čárkování
Naposledy upravil Hřib dne 28. 8. 2010 12:10, celkově upraveno 1
Hřib
Návštěvník

Odeslat příspěvekod jaderny.fyzik 28. 8. 2010 09:59

>cerrv: Takže, určitě se jedná o hotpixel. V JPG tam jsou vždy, protože firmware foťáku nad tím nepřemýšlí a ze surových dat vše převede známým algoritmem do JPG -> proto křížek 5ti pixelů.

Můj šumivý Olympus s tím má problémy docela veliké, ale sám disponuje redukcí šumu. Tu nepoužívám - při 8minutových expozicích pak redukce trvá dalších 8 minut.
Lze to obejít i počítačově - uděláte si snímek na nejvyšší citlivost na dlouhou závěrku a ve Photoshopu si to nějak zaopatříte a vypadá to normálně.
Koneckonců, i Camera Raw automaticky tento problém docela účinně odbourává.
jaderny.fyzik
Návštěvník

Odeslat příspěvekod Hřib 28. 8. 2010 11:46

Děkuji za informaci.Když fotografuji do RAWU,tak s tím problém není.Ale přeci foťák sice 5 let starý a taková "nepříjemnost",dá se to nějak opravit,nebo by byla nutná výměna celého snímače?To nevím.A to můj případ je ještě "snesitelný",i když degraduje fce aparátu.Potom je na úvaze jestli si pořizovat vůbec při takovýchto závadách DSLR, v ceně kolem ,15-17 tis.Kč. se spolehlivostí cca 5 let.Pokud máte zkušenost s případnou opravou a její finanční náročností prosím o info.Chtěl bych časem zakoupit něco novějšího,možná Nikon D3100,Nikon D 5000,ale.....
Hřib
Návštěvník

Odeslat příspěvekod Pety 28. 8. 2010 13:24

Hřib: Pokud čárkování v RAWu není a v JPG ano, nemůže to být snímačem a ani A/D převodníkem. Děje se to při převodu do JPG nebo při jeho uložení - takže za to může procesor, paměť nebo řadič paměti. Pro jistotu bych zkusil přehrát firmware, pokud je někde k dispozici, mohla by to dělat nějaká poškozená instrukce - ovšem pokud by byla chyba ve flash paměti s firmwarem, přehrání stejně nepomůže. Ale pro jistotu, šance je pár %. Pak už jenom odborný značkový servis - i když, oni to stejně asi řeší výměnou celé desky s elektronikou.
Pety
VIP uživatel

Předchozí stránkaDalší stránka