Zvláštní bod na fotkách

Diskuze o poloprofesionálních a profesionálních digitálních fotoaparátech

Moderátor: Moderátoři DIGIarena.cz

Odeslat příspěvekod cerrv 29. 7. 2007 15:35

Ahoj,
mám Nikon D80 a všiml jsem si že se na fotkách objevuje zvláštní bod (5 pixelů - do kříže). Myslel jsem si že je to vadný jeden pixel který ovlivňuje ty okolo. Dnes jsem ale zjistil že se tento bod objevuje jen na fotkách v JPEG, pokud fotím do RAWu tak tam není (ani po vyvolání v Lightroomu). Dokonce tento bod není na JPEG fotkách pokaždé na tom samém místě i když je vždy blízko středu fotografie. (Tím si nejsem 100% jistý)

Obrázek

Netušíte co by to mohlo způsobovat?[/img]
cerrv
Návštěvník

Odeslat příspěvekod Otass 29. 7. 2007 16:10

Mám D80 a tento bod se mi vyskytuje u JPG v pravé části snímku vždy na stejném místě při vyšších citlivostech (od 1000 ISO nahoru). Fotím do RAWu, takže mě netrápí - a i kdyby, tak na fotce A4 není viditelný. Možná to bude řešit další verze FW.
Fotím méně než bych chtěl a ještě méně než bych mohl...
Otass
Návštěvník

Odeslat příspěvekod cerrv 29. 7. 2007 17:10

já ho tam mám nezávisle na citlivosti (teda myslím, rozhodně při ISO 400 tam je a při 100 myslím taky).

Taky mě nijak moc netrápí spíš mě to zajímá. A přece jen kdyby bylo nějaké jednoduché řešení tak tak bych ho tam samozřejmě radši neměl :-)
cerrv
Návštěvník

Odeslat příspěvekod drAcOniS 29. 7. 2007 19:53

Tak jsem to taky zkoušel (foceno černé pozadí při zaostření na nekonečno) a žádný takový bod tam nemám - zkoušeno na JPEG (kvalita Fine) při citlivostech ISO 100, 400 a 1000.

A ten bod je takto vidět jen na displeji a v PC pak už ne nebo i na monitoru/televizoru?
Nikon D80 + Tamron 17-50mm F2.8 XR Di II LD Asp.(IF) + Sigma 70-200mm F2.8 EX APO HSM
drAcOniS
VIP uživatel

Odeslat příspěvekod cerrv 29. 7. 2007 20:49

Ten bod je na té fotce - viz přiložený výřez (1:1) v úvodní zprávě. Tj. Je vidět kdekoliv. Ostření nehraje roli.

Podle mého názoru to musí být vadný pixel jen nerozumím tomu proč v RAWu není. Nebo je chyba někde v převodníku do JPEGu ale zdá se mi divné že by se projevovala takto.
cerrv
Návštěvník

Odeslat příspěvekod Mobil-man 29. 7. 2007 20:56

to je takzvany bod G :P

ne kecam, to vypada na hot pixel... vznika jen pri vyssich ISO. Neni to mrtvej bod, ale je proste citlivejsi nez ostatni :)
Mobil-man
VIP uživatel

Odeslat příspěvekod cerrv 29. 7. 2007 21:43

to by mohlo být ale výřez je z ISO 400. Při ISO 100 je vidět taky ale je fakt že o něco méně a na ISO 3200 zas o něco více. Těžko se mi to ale porovnává exaktně na různých fotkách a na focení stejných teď nemám čas...

Rozdíly ve viditelnosti na různá ISO jsou sice dost malé ale řekl bych že jsou takže máš asi pravdu
cerrv
Návštěvník

Odeslat příspěvekod Otass 29. 7. 2007 21:57

Já si toho všimnul poprvé, když jsem přivezl foták z obchodu a zkoušel jsem fotit doma na citlivost 1600 ISO a následně pozoroval fotky ve 100% náhledu. Ale tuším, že tehdy jsem to dělal naposledy. Vůbec mi to nevrtá hlavou, natož abych přemýšlel o reklamaci. Mezi 10.000.000 obrazovými body mi těch 5 nechybí...
Otass
Návštěvník

Odeslat příspěvekod cerrv 29. 7. 2007 22:21

Jak už jsem psal nijak moc mě to netrápí spíš zajímá, o žádné reklamaci neuvažuji, možná časem to můžu nechat remapovat ale musel by být i jiný důvod abych to tam nesl. :-)
cerrv
Návštěvník

Odeslat příspěvekod cerrv 30. 7. 2007 00:19

Tak problém je vyřešen. Je to skutečně "hot" pixel a důvod proč je jen na JPEG fotkách je že převodník Lightroomu ho z RAWu automaticky opravuje. Když jsem RAW fotku otevřel v Irfanview tak tam ten vadný pixel byl jasně viditelný.

Všem díky moc za rady.
cerrv
Návštěvník

Odeslat příspěvekod Otass 30. 7. 2007 09:25

OK, otevřel jsem si NEF v Zoneru a opravdu...je tam, svině :)
Otass
Návštěvník

Odeslat příspěvekod Mobil-man 30. 7. 2007 10:21

vidite :)
BTW oni jdou potlacit a to tak,ze zapnete redukci sumu. Alespon me to u fotaku pomohlo, kdyz jsem fotil nocni fotky s dlouhym casem a vyssim ISO, tak radeji zapinam redukci sumu, ktera zpusobi to, ze jednu fotku vyfoti se zavrenou zaverkou, vyfoti druhou a ten rozdil odecte... tim padem tyhle hot pixely zmizi ;)
Mobil-man
VIP uživatel

Odeslat příspěvekod Otass 30. 7. 2007 11:28

No jo, ale je to žrout baterky, času a možná to i zahřívá zbytečně čip...
Otass
Návštěvník

Odeslat příspěvekod TA 30. 7. 2007 14:26

Otass : tak potom nefoť každú 2. fotku a je to :wink:
Live long and prosper!

Zachráňme košické trolejbusy!
TA
Návštěvník

Odeslat příspěvekod drAcOniS 30. 7. 2007 20:42

Tak mě napadá, jestli by to nemohla být i záležitost firmware - jakou verzi používáte? Já 1.01.
Nikon D80 + Tamron 17-50mm F2.8 XR Di II LD Asp.(IF) + Sigma 70-200mm F2.8 EX APO HSM
drAcOniS
VIP uživatel

Další stránka