kromec píše:zoom vypocitas v pripade objektivu 18-55mm:
55/18=zoom takze cca 3x
Zoom ti skoro o objektivu nic nerekne divej se spis nez na zoom na rozsah ohniskovych vzdalenosti(napr. 18-55). Tady je o tom vic:
http://www.fotoroman.cz/techniques2/len ... ktiv%C5%AFA tady je nazorne videt konkretni objektivy a rozsah ohniskovych vzdalenosti:
http://www.tamron.de/Brennweitenverglei ... html?dum=0o stabiliaztoru je toho tu hodne staci hledat k nikonu se daj dokoupit objektivy se stabilizaci(neni to levna zalezitost) nebo se podivej napr na SONY ALPHA, PENTAX K100, OLYMPUS E510 ktery maj uz stabilizaci zabudovanou v tele
. Digitalni zoom je jen marketingovy trik, lepsi jeho pripadne provest v PC.
Jo jeste doplnim ze D40 nema ani video ani nejde fotit pres displej(jen pres hledacek).....
... takže zjišťuju, že vlastně nevím skoro nic. No, začnu tedy znova. jsem uživatel, který vlastní kompakt (4mpx,3xoptZOOM, iso 50-400). Rád chodím přírodou, kde fotím jak detaily, tak i panorámu. Fotim taky lidi a různé akce (oslavy a pod...). Poslední dobou sem ale zjistil, že kompakt mi v mém rozletu ve focení nestačí a tak jsem se rozhodl koupit něco lepšího. uvažoval jsem o EVF (Panasonic FZ8 nebo FZ50) nebo Zrcadlovce NIKON D40, která, když jsem pročítal různá fóra, je pro pokročilejší začátečníky velmi dobrá. No, možná jsem se zmýlil u různých parametrů, takže to shrňme. myslím si, že pro mé focení stačí uplně 6 mpx, které D40 nabízí. Zklamán jsem ale optickým zoomem, jelikož jsem čekal, že digitál jako D40 bude mít v základu alespoň objektiv s 10x ti násobným zoomem, a né 3x (+/-) jak píšeš. hold, jsem se zmýlil. Dále by mne ani nenapadlo se zeptat, jestli se dá fotit přes displej , považuji to již u digitálů jako samozřejmost, ale tys napsal , že lze fotit jen přes hledáček. No, taky tvrdá lekce pro mě. No, tak teď babo raď? nebude lepší pro mé učely si koupit jednoho z výše vypsaných Panasoniků, nebo mám jít do D40 a později, až zjistím, co přesně budu fotit a potřebovat a podle toho dále dokoupit i lepší oběktiv (i když to te´d v plánu nemám). jinak jsem taky limitován cenou(15000 kč), takže proto mi nikon (teďka ještě v akci ) připadá jako nej. volba. takže děkuji za rady a názory.
386SX 16 Mhz,2 MB Ram,80MB HDD,Trident 512 Kb, 14" VGA Mono..., Sound Blaster PRO, To všechno ve SLim kejsu se 100W zdrojem...