nikon D40

Diskuze o poloprofesionálních a profesionálních digitálních fotoaparátech

Moderátor: Moderátoři DIGIarena.cz

Odeslat příspěvekod kromec 26. 6. 2007 21:11

zoom vypocitas v pripade objektivu 18-55mm:
55/18=zoom takze cca 3x
Zoom ti skoro o objektivu nic nerekne divej se spis nez na zoom na rozsah ohniskovych vzdalenosti(napr. 18-55). Tady je o tom vic:
http://www.fotoroman.cz/techniques2/len ... ktiv%C5%AF
A tady je nazorne videt konkretni objektivy a rozsah ohniskovych vzdalenosti:
http://www.tamron.de/Brennweitenverglei ... html?dum=0

o stabiliaztoru je toho tu hodne staci hledat k nikonu se daj dokoupit objektivy se stabilizaci(neni to levna zalezitost) nebo se podivej napr na SONY ALPHA, PENTAX K100, OLYMPUS E510 ktery maj uz stabilizaci zabudovanou v tele
. Digitalni zoom je jen marketingovy trik, lepsi jeho pripadne provest v PC.

Jo jeste doplnim ze D40 nema ani video ani nejde fotit pres displej(jen pres hledacek).....
Naposledy upravil kromec dne 26. 6. 2007 21:12, celkově upraveno 1
CPU Zilog Z80 A/3,5 MHz, RAM 48 KB, ROM 16KB, grafika 256x192 bodů v 15-ti barvách,magnetofon ;) :)
kromec
Návštěvník

Odeslat příspěvekod kromec 26. 6. 2007 21:18

KUR_PITKA píše:ps: ještě jsem se dozvěděl, že tělo nikonu d40 nemá nějaký motorek na zaostřování či co? Mohl by mi někdo říct, jestli je to v praxi (myslim s tim ostřením) velký problém nebo vada? ono, co bych za pořízené peníze taky chtěl, že jo... 8)i/quote]

To znamena ze k nemu muzes pouzivat jen objektivy se zabudovanym motorkem ostreni. Hodne objektivu hlavne neoficialnich vyrobcu nebo starsich od nikonu ten motorek nema takze musis ostrit rucne.
Nikon objektivy s motorkem jsou oznaceny AFS.
Muze ti to zpusobit problem v budoucnu kdyby sis chtel koupit dalsi objektiv a budes met podstatne mensi vyber nebo muzou byt kdispozici jen drazsi varianty.
CPU Zilog Z80 A/3,5 MHz, RAM 48 KB, ROM 16KB, grafika 256x192 bodů v 15-ti barvách,magnetofon ;) :)
kromec
Návštěvník

Odeslat příspěvekod KUR_PITKA 26. 6. 2007 21:34

kromec píše:zoom vypocitas v pripade objektivu 18-55mm:
55/18=zoom takze cca 3x
Zoom ti skoro o objektivu nic nerekne divej se spis nez na zoom na rozsah ohniskovych vzdalenosti(napr. 18-55). Tady je o tom vic:
http://www.fotoroman.cz/techniques2/len ... ktiv%C5%AF
A tady je nazorne videt konkretni objektivy a rozsah ohniskovych vzdalenosti:
http://www.tamron.de/Brennweitenverglei ... html?dum=0

o stabiliaztoru je toho tu hodne staci hledat k nikonu se daj dokoupit objektivy se stabilizaci(neni to levna zalezitost) nebo se podivej napr na SONY ALPHA, PENTAX K100, OLYMPUS E510 ktery maj uz stabilizaci zabudovanou v tele
. Digitalni zoom je jen marketingovy trik, lepsi jeho pripadne provest v PC.

Jo jeste doplnim ze D40 nema ani video ani nejde fotit pres displej(jen pres hledacek).....

... takže zjišťuju, že vlastně nevím skoro nic. No, začnu tedy znova. jsem uživatel, který vlastní kompakt (4mpx,3xoptZOOM, iso 50-400). Rád chodím přírodou, kde fotím jak detaily, tak i panorámu. Fotim taky lidi a různé akce (oslavy a pod...). Poslední dobou sem ale zjistil, že kompakt mi v mém rozletu ve focení nestačí a tak jsem se rozhodl koupit něco lepšího. uvažoval jsem o EVF (Panasonic FZ8 nebo FZ50) nebo Zrcadlovce NIKON D40, která, když jsem pročítal různá fóra, je pro pokročilejší začátečníky velmi dobrá. No, možná jsem se zmýlil u různých parametrů, takže to shrňme. myslím si, že pro mé focení stačí uplně 6 mpx, které D40 nabízí. Zklamán jsem ale optickým zoomem, jelikož jsem čekal, že digitál jako D40 bude mít v základu alespoň objektiv s 10x ti násobným zoomem, a né 3x (+/-) jak píšeš. hold, jsem se zmýlil. Dále by mne ani nenapadlo se zeptat, jestli se dá fotit přes displej , považuji to již u digitálů jako samozřejmost, ale tys napsal , že lze fotit jen přes hledáček. No, taky tvrdá lekce pro mě. No, tak teď babo raď? nebude lepší pro mé učely si koupit jednoho z výše vypsaných Panasoniků, nebo mám jít do D40 a později, až zjistím, co přesně budu fotit a potřebovat a podle toho dále dokoupit i lepší oběktiv (i když to te´d v plánu nemám). jinak jsem taky limitován cenou(15000 kč), takže proto mi nikon (teďka ještě v akci ) připadá jako nej. volba. takže děkuji za rady a názory.
386SX 16 Mhz,2 MB Ram,80MB HDD,Trident 512 Kb, 14" VGA Mono..., Sound Blaster PRO, To všechno ve SLim kejsu se 100W zdrojem...
KUR_PITKA
Kolemjdoucí

Odeslat příspěvekod goodoldalex 26. 6. 2007 21:44

Precitaj si fotoroman.cz a nieco sa nauc o teorii.
The worst creator will always be better than the best critic.
goodoldalex
Návštěvník

Odeslat příspěvekod kromec 26. 6. 2007 21:45

K tomu objektivu:
muzes si koupit D40 se dvema objektivy v kitu a to 18-55 a 50-200 ktere ti po prepoctu udelaj dohromady cca 11x "zoom" , musis se jen smirit stim ze budes objektivy muset prohazovat. Prodavaj se pro zrcadlovky i sorokorozsahove zoomy, napr. 18-135mm(7,5x) a 18-200(11x) ten se dokonce vyrabi i se stabiliaztorem, nevyhodou je ze je to dalsi(a ne mala) investice....

Jedine levne zrcadlovky ktere umoznuji foceni pres displej jsou OLYMPUS E330,E510,E410.
Ale schvalne se podivej kolik vazi a jak je velka ta D40, fotit stak velkym fotakem v natazenych rukou pres displej neni moc pohodlne a dale hledacek zrcadlovky je nesrovnatelne lepsi nez u maleho kompaktu. Ale je pravda ze jsou situace kdy se realny nahled hodi.
Podobny vlakno je tady:
http://digiforum.zive.cz/viewtopic.php?t=3221&start=0
kromec
Návštěvník

Odeslat příspěvekod Rorek 22. 8. 2007 16:28

Ahoj, můžete mi doporučit nějaký stativ pro D40 ? Díky moc.
Rorek
Kolemjdoucí

Odeslat příspěvekod irmo 22. 8. 2007 17:25

cenova relace ? ;-) Lebo inac ty tu doporucia nejaky karbonovy manfrot :)
irmo
Návštěvník

Odeslat příspěvekod Rorek 22. 8. 2007 21:40

irmo píše:cenova relace ? ;-) Lebo inac ty tu doporucia nejaky karbonovy manfrot :)

Tak do 2.000 Kč
Rorek
Kolemjdoucí

Odeslat příspěvekod koti00 29. 8. 2007 15:16

taky teď uvažuju, že přejdu z digitálu na zrcadlovku a d40 se mi docela zamlouvá. jako začátečník si myslím, že by mi mohla plně stačit, ale jak to tady sleduju tak nevím nevím.
Proč mi třeba nebude stačit jeden objektiv, který s foťákem dostanu(popř. dva)?
"You've got to embrace your inner freak, because the only thing you'll ever regret... is denying who you really are."
koti00
Návštěvník

Odeslat příspěvekod Pety 29. 8. 2007 16:04

Když nebudeš chtít fotit makro 1:1, extraširokoúhlé záběry a tygra na dva kilometry, tak ti ty dva vystačí docela dlouho. Jeden 18-55 ale opravdu těžko, to je pro velmi skromného fotografa... S jedním 18-135 se už docela vydržet dá.
Pety
VIP uživatel

Odeslat příspěvekod kromec 29. 8. 2007 16:14

Pety píše:Když nebudeš chtít fotit makro 1:1, extraširokoúhlé záběry a tygra na dva kilometry.l/quote]

nebo portrety s malou hloubkou ostrosti, pohyb za horsich svetelnych podminek....
kromec
Návštěvník

Odeslat příspěvekod Pety 29. 8. 2007 17:27

To také, ale určitě to pořád půjde o dost lépe, než s kompaktem.
Pety
VIP uživatel

Odeslat příspěvekod koti00 29. 8. 2007 17:29

Což jste mi v podstatě potvrdili a hned zase vyvrátili :)
já s tím foťákem nechci dělat zázraky, jsem jen amatér. ale zajímalo by mě tedy, když už zainvestuju (pro mě nemalou částku) 20.000,- do D40 s AF-S 18-55 DX II + AF-S 55-200 DX I jestli mi to na něco vůbec bude a něco s tím vyfotím. Jako začátečník.
"You've got to embrace your inner freak, because the only thing you'll ever regret... is denying who you really are."
koti00
Návštěvník

Odeslat příspěvekod Pety 29. 8. 2007 17:56

Vyfotíš. Buď bez obav. Vyfotíš toho víc, než s kompaktíkem. Ale budeš se muset taky něco víc naučit. Fotit jen na automatiku sice taky jde, ale časem to omrzí.
ŠKoda, že k D40 není v sadě ten delší objektiv s VR, jako k D40x...
Pety
VIP uživatel

Odeslat příspěvekod koti00 29. 8. 2007 18:16

Tak právě kvůli tomu ten foťák chci - že má i manuální nastavení, což můj současnej nemá ani z daleka. ten je rád že má možnost vypnout blesk.

VR?
koti00
Návštěvník

Předchozí stránkaDalší stránka