nikon D40

Diskuze o poloprofesionálních a profesionálních digitálních fotoaparátech

Moderátor: Moderátoři DIGIarena.cz

Odeslat příspěvekod Mene.T 26. 5. 2007 17:10

USER47 píše:
Mene.T píše:...myslím, že např. se seťákem 18-55 od Nikonu i Canonu lepší fotky než třeba se Sony DSC-R1 rozhodně neuděláš...e/quote]
Ale fotit se s tím bezesporu dá taky. Viz. třeba Robert Mekiš. Ten fotí mimojiné často kritizovaným seťákem 18-55 od Canonu.

http://www.robertmekis.com/?kateg=photo ... ape=/quote]

... jo, fotit se dá čímkoli, proto taky říkám, že důležitý je autor a jasné vědomí toho, co chce. Já nevím, proč a v čem kolegovi jeho kompakt nestačí a jestli to není právě pocit, že si pomůže "lepší" technikou. Aby pak nezjistil po nákupu, že dělá horší fotky než před tím. Překvapení bývá kruté.
Mekiš a seťák ano, určitě však netvrdíš, že ten výsledek vylezl ze stroje. To je právě pořádný postproces - a zase peníze (tedy pokud si Photoshop a dobrý RAW konvertor neukradneš...). Já prostě myslím, že u seťáku málokdo skončí a časem hledá něco lepšího a už se veze ve finanční spirále. Fotoportály jsou plné lidí s technikou za desetitisíce a přitom s podprůměrnými fotkami. A takový Marian Matta dělá skvělé fotky (s dobrým postprocesem) v podstatě s kompaktem... http://www.photoextract.com/cs/uzivatel ... matta.html
Mene.T
Návštěvník

Odeslat příspěvekod Mene.T 26. 5. 2007 17:16

vytáhl jsem od jedné fotky z jeho galerie popis, čím fotil:
350D (Digital Rebel XL)
Lens: Canon EF-S 18-55 / F3.5-5.6 MK II (SET)
Tripod: Manfrotto 055 PRO B
Head: Manfrotto 329 RC 4
Filters:
Cokin Graduated Gray (neutral) A121
Cokin Circular Polarizer (neutral) A164

Takže seťák ano, ale jen ta ostatní doplňková výbava stála těžké prachy. A následný postproces. Je třeba říci nahlas, že kombinací tělo a seťák a dost rozhodně kolega nebude dělat fotky jako Mekiš...
Mene.T
Návštěvník

Odeslat příspěvekod odie 26. 5. 2007 17:19

jo R1 má skvělý objektiv, ale napiš mi některý další slušný ultrazoom - moc jich dneska už není :?

jinak fotky od Mariana Matty jsou velice slušný, ale nový foták jako je Canon PowerShot Pro 1 už taky skoro neseženeš
odie
Návštěvník

Odeslat příspěvekod player 26. 5. 2007 18:11

USER47 píše:
Mene.T píše:...myslím, že např. se seťákem 18-55 od Nikonu i Canonu lepší fotky než třeba se Sony DSC-R1 rozhodně neuděláš...e/quote]
Ale fotit se s tím bezesporu dá taky. Viz. třeba Robert Mekiš. Ten fotí mimojiné často kritizovaným seťákem 18-55 od Canonu.

http://www.robertmekis.com/?kateg=photo ... ape=/quote]

Jenze to jsou vse krajinky focene ze stativu(hadam) na vysokou clonu.Za takovych podminek zklame jen maloktery setak.
Jenze kdyz budu chtit fotit mometky, bez stativu, za hrosich svetelnych podminek a budu potrebovat treba jeste rychle ostreni(coz jje celkem bezny pozadavek:)), tak ten setak od canonu vemu za chvili vzteky kladivem:)
Upozornění administrátora: Odstraněn podpis odporující pravidlům fóra.
player
Návštěvník

Odeslat příspěvekod player 26. 5. 2007 18:14

...a to ani nezpominam fakt, ze ty fotky jsou v mini rozliseni, pri pohledu 1:1 by se kresba tak uzasne uz dost mozna nejevila, ve srovnani s lepsima sklickama.
Upozornění administrátora: Odstraněn podpis odporující pravidlům fóra.
player
Návštěvník

Odeslat příspěvekod USER47 26. 5. 2007 18:53

Je pravda, že na fotkách má určitě zacloněno. Kolem clony 8 nebo 11 je ten objektiv celkem ok...Na momentky apod. to samozřejmě není ono.
Glory to the flesh. Glory to the mass.
USER47
Návštěvník

Odeslat příspěvekod lance 26. 5. 2007 19:59

Takže to shrněme,na těle tedy ani tak nezaleží,spíš na sklech,dobré fotky dělá fotograf,ne stroj,takže si nakonec nekoupím nic a zatím zůstanu u toho kompaktu.
lance
Kolemjdoucí

Odeslat příspěvekod Otass 27. 5. 2007 00:49

Vždycky a jedině záleží na tom, co fotíš. Pokud říkáš, že nemáš vyhraněný styl, pak beru že fotíš všechno, prostě co se naskytne. Pak bych řekl, že pro tebe bude ideální Nikon D40 + 18-55 + 55-200 a věřím, že dlouho žádný objektiv potřebovat nebudeš. Kvalitu mají oba dobrou, pokryjí ti velký rozsah ohnisek a všechno (jak tělo i oba objektivy) má kompaktní velikost, takže budeš moct foťák brát jak na výlety, tak na rodinné oslavy, focení přírody, fotoreporty z akcí, dovolí ti poměrně slušné focení detailů (focení květin, hub, ...) a nejsou příliš nákladné. Počítám že časem bys investoval do stativu - třeba nějaká sherpa od velbonu (cca 2500,-). Teprve kdybys časem zjistil, že potřebuješ nějaká další skla, věděl bys už pak přesně co potřebuješ. Samozřejmě se může stát, že budeš očekávat od dSLR zázraky, ale věř, že všechno je to o světle. Ani zmiňovaný Matta by nenafotil některé scény, kdyby spal do desíti hodin a pak se vydal fotit. Je to lovec světla, který si na ně pěkně počká od časných ranních hodin. Pokud poznáš, které světlo je pro danou kompozici nejideálnější, půl práce je hotovo. A jak říkám, je to o tom, co fotíš...kdybych začínal od píky, koupil bych Pentax K10D + 16-45/2.8 a na mnoho let by mě v obchodě s fototechnikou nikdo neviděl...
Fotím méně než bych chtěl a ještě méně než bych mohl...
Otass
Návštěvník

Odeslat příspěvekod Mene.T 27. 5. 2007 13:30

Otass píše:Vždycky a jedině záleží na tom, co fotíš. Pokud říkáš, že nemáš vyhraněný styl, pak beru že fotíš všechno, prostě co se naskytne. Pak bych řekl, že pro tebe bude ideální Nikon D40 + 18-55 + 55-200 a věřím, že dlouho žádný objektiv potřebovat nebudeš. Kvalitu mají oba dobrou, pokryjí ti velký rozsah ohnisek a všechno (jak tělo i oba objektivy) má kompaktní velikost, takže budeš moct foťák brát jak na výlety, tak na rodinné oslavy, focení přírody, fotoreporty z akcí, dovolí ti poměrně slušné focení detailů (focení květin, hub, ...) a nejsou příliš nákladné. Počítám že časem bys investoval do stativu - třeba nějaká sherpa od velbonu (cca 2500,-). Teprve kdybys časem zjistil, že potřebuješ nějaká další skla, věděl bys už pak přesně co potřebuješ. Samozřejmě se může stát, že budeš očekávat od dSLR zázraky, ale věř, že všechno je to o světle. Ani zmiňovaný Matta by nenafotil některé scény, kdyby spal do desíti hodin a pak se vydal fotit. Je to lovec světla, který si na ně pěkně počká od časných ranních hodin. Pokud poznáš, které světlo je pro danou kompozici nejideálnější, půl práce je hotovo. A jak říkám, je to o tom, co fotíš...kdybych začínal od píky, koupil bych Pentax K10D + 16-45/2.8 a na mnoho let by mě v obchodě s fototechnikou nikdo neviděl... /quote]

S poslední větou souhlasím, to je dobrá volba...
Mene.T
Návštěvník

Odeslat příspěvekod beat 27. 5. 2007 15:12

Mene.T píše:S poslední větou souhlasím, to je dobrá volba...a/quote]

Nojo, nastala doba, kdy se bude velebit Pentax. Předtím se pěly ódy na Nikon, předtím zas na Canon. Prostě doba je taková a m´da vždy zvítězí. Teď je moderní doporučovat Pentax.
Nic není dokonalé.
beat
Návštěvník

Odeslat příspěvekod Otass 27. 5. 2007 20:54

Doporučoval jsem Nikon a říkal jsem, že bych si koupil Pentax s tím objektivem. Jinak mi je Pentax šumák, ale mě zajímá ten objektiv. Pentax není v módě, ale rozhodně IN jsou objektivy, které nabízí. Prakticky každý Nikon objektiv má svého protivníka u Canonu... Nevím pořádně co Pentax nabízí za objektivy, ale co jsem zhruba viděl, nabídku má solidní a tenhle 16-45 tomu u mě kraluje. No ale chtěl jsem tím hlavně ilustrovat to, že každému vyhovuje něco jiného.
Fotím méně než bych chtěl a ještě méně než bych mohl...
Otass
Návštěvník

Odeslat příspěvekod goodoldalex 27. 5. 2007 21:55

beat píše:Nojo, nastala doba, kdy se bude velebit Pentax. Předtím se pěly ódy na Nikon, předtím zas na Canon. Prostě doba je taková a m´da vždy zvítězí. Teď je moderní doporučovat Pentax.r/quote]
Ty si hnup ked to beries furt takto osobne. Pozri si tu chronologiu:

Na trh prisiel Nikon D1. Dalo sa vtedy kupit nieco lepsie? Nedalo. Co odporucis v takej situacii? Kodak ci Contax co sa vtedy vyrabali?

Prisiel Canon 300D. Existoval fotak (DSLR) s lepsim pomerom vykon/cena? Neexistoval. Co odporucis pri obmedzenom rozpocte? Nikon D100 za trojnasobok?

Dorazil Nikon D70 a objektiv NK 18-70DX. Hrabala sa konkurencia na takuto kombinaciu? Ani nahodou. Tak co odporucis pre bezneho fotografa? Asi tvoj oblubeny papierovy Canon 18-55.

Nikon D50. Mam 20k a chcem DSLR so zakladakom, budes mi stale pchat 350D s jeho blbym setakom?

Canon 5D. Mam prachy ale radsej ich miniem za objektivy nez za 1Ds, ocenim vysoke rozlisenie a kvalitu, tak co mi ponuknes, Olympus?

Canon 20D/30D, Nikon D200. Ked si spomenies na vecne suboje na fotoaparat.cz, mas pocit ze sa neopravnene preferoval ten-ktory model ked sa niekto pytal o konkretnu radu?

Pentax K10D - telo ponuka to co u konkurencie stoji 2x tolko. Ale nie, z trucu budeme odporucat Sony Alfu aby sme neboli napadne trendy alebo Canon 400D aby sme ho zas nediskriminovali, chuda male ...

Beat vystrc hlavu z piesku. Toto je digitalna doba a kazdy novy model prinasa nieco nove. Ak lepsie, tak preco neporadit. Ked niekto vie ze chce K10D tak mu Canon nenanutis ani keby si sa po....
The worst creator will always be better than the best critic.
goodoldalex
Návštěvník

Odeslat příspěvekod beat 27. 5. 2007 22:07

goodoldalex píše:Ked niekto vie ze chce K10D tak mu Canon nenanutis ani keby si sa po....

Jo, asi jsem hňup.

Tazatel se ptal na Nikony, a zase sem cpou Pentaxy. Před pár měsící ať se kdokoli zeptl na jakýkoli foťák, hned se tu doporučovaly Nikony. Teď ať se kdokoli zeptá na jakýkoli foťák, hned se doporučujou Pentaxy.

Já nikomu nenutím Canony, ať si každej koupí co mu vyhovuje. Mě jde o princip. Prostě v jisté době přesně vím, jak kdo bude odpovídat. Jenže ono nejde říct, že teď momentálně má Pentax nejlepší foťáky a objektivy. Prostě to není pravda. Přesto každej každýmu cpe Pentaxy.

Ale co bych čekal od zdejšího fóra, kde každej zkoumá fotky 1:1 a ukájí se nad tím, že má tenhle pixel o 1.5% ostřejší než by ho měl s jiným objektivem.

Mějte se tady hezky, já jdu fotit a na tyhle stránky už chodit nebudu...

EDIT: Dřív se hodnotily foťáky podle ostření, měření, odolnosti, ... teď je to jen o šumu a o značce. :roll: :cry:
Nic není dokonalé.
beat
Návštěvník

Odeslat příspěvekod goodoldalex 27. 5. 2007 22:39

Inak tu je jeden taky problem ... Vela ludi nema prilis skusenosti s roznymi fotakmi ci znackami a nema ako porovnavat. Preto sa obvykle radi podla papierovych udajov. A hold, v tejto dobe maju Pentaxy najlepsi pomer vykon/cena (stabilizator, odolnost u K10 atd). Objektiv sa testuje pomerne lahko, takze hlavne na zakladaky je testov dost, ludia si ich aj lahsie mozu pozicat a porovnat.

Ovsem vyber tela, to je celkom osemetna zalezitost. Hoci su v dnesnej dobe uz fotaky viac-menej vyrovnane, po dlhsom pouzivani sa objavuju rozdiely ktore mozno ocenit alebo budu liest na nervy. A kupodivu, tie sa casto nedozvieme ani v recenziach (aspon v tych ceskoslovenskych nie) a samozrejme ani vo forach, pretoze ludia nemaju s cim porovnavat.

Napriklad onen Nikon D40x - mne na nom strasne prekazalo matrix meranie, ktore sa chova chaoticky a ma zvyk prepalovat; kolega potvrdil ze D80 sa chova rovnako. To sa pritom horsie porovnava nez ostrost objektivu. A pritom ovladanie mi neprekazalo ani za mak, na rozdiel od toho co sa vseobecne od D40(x) ocakava.

A inak, vacsina ludi si kupi prvu DSLR naslepo a nie podla fora. Takze z globalneho hladiska je skoro jedno co sa tu radi ... novy majitel bude tak ci tak spokojny.

Za toho hnupa sorry :P
The worst creator will always be better than the best critic.
goodoldalex
Návštěvník

Odeslat příspěvekod beat 27. 5. 2007 23:34

goodoldalex: S Tebou se dá vždycky rozumně domluvit... škoda že tu není smajlík "palec hore".
Nic není dokonalé.
beat
Návštěvník

Předchozí stránkaDalší stránka