nikon D40

Diskuze o poloprofesionálních a profesionálních digitálních fotoaparátech

Moderátor: Moderátoři DIGIarena.cz

Odeslat příspěvekod lance 26. 5. 2007 11:21

Zdravím včechny,mám takovýto problém,vlastním digikompakt,rád fotím a zatím nemám nějaký vyhraněný styl,jsem vlastně v začátcích,ale kompakt mi už přestává stačit a chtěl bych jít do něčeho jiného,ale jak to tady tak sleduju tak fakt nevím co si pořídit.
Původně jsem chtěl ultrazoom,nyní uvažuji o nikonu d40,nebo jeho nástupci d40x,nebo canon 400d,ale po přečtení nekterých vaších názorů zase nevim jestli do nich jít ,či ne,nebo raději to jěšte nějakou dobu přežít a koupit pak třeba nikon D 80?Co vlastně dál?Je ta d40 pro začátečníka opravdu tak celkem na nic?Nechtěl bych po její koupi třeba za rok zase něco kupovat.
lance
Kolemjdoucí

Odeslat příspěvekod Mene.T 26. 5. 2007 14:51

jakou DSLR. Podstatné je, aby uměl fotit. Nejdůležitější je sklo (skla), takže tě čeká podstatné utrácení, protože pokud tě to chytne a začneš to dělat vážně, bude tě to stát nějakých 100 000 Kč.
Naposledy upravil Mene.T dne 26. 5. 2007 16:26, celkově upraveno 2
Mene.T
Návštěvník

Odeslat příspěvekod Mene.T 26. 5. 2007 15:13

... tělo od 15000 do 25000, když to nebudeš přehánět
... dobré objektivy (to dělá obraz obrazem) - záklaďák mezi 11000 až 20000, tele mezi 12000 až 30000, portréťák od 4000, dobrý makroobjektiv kolem 15000 až 25000,
... filtry polarizační podle počtu druhů závitů a podle průměru od 2500
... ochranná skla nebo UV filtry jako ochrana přední čočky od 1500
... přechodové filtry nejlacinější sada od cca 2500
... dobrý blesk kolem 8000 až 12000
... dobrý stativ s trojcestnou hlavou cca 7000 - 8000
... fotobatoh cca 3500 - 7000
... karty
... SW na zpracování RAW
... atd. atd. atd.
... ceny můžeš ovlivnit nákupem použité techniky nebo nákupem v USA...

Sám musíš zvážit, zda to má smysl...
Mene.T
Návštěvník

Odeslat příspěvekod lance 26. 5. 2007 15:19

Tak to abych šel udělat banku :wink: ,jinak dík za odpověd,asi fakt zkusím tu D40,D40x a dám na tvou radu,koupím nějaké sklo a uvidím co dál.
lance
Kolemjdoucí

Odeslat příspěvekod lance 26. 5. 2007 15:20

jěšte prosím,jak na nákup v USA,nejaké internetové stránky?dík
lance
Kolemjdoucí

Odeslat příspěvekod Řepík 26. 5. 2007 15:30

myslím, že tím USA bylo myšleno http://www.e-bay.com
this is gonna be LEGEN ... wait for it...DARY!
Řepík
Návštěvník

Odeslat příspěvekod USER47 26. 5. 2007 15:32

S těma cenama bych to neviděl tak hrozně. Hodně se dá ušetřit třeba používáním starých manuálních skel z practicy, která se i kvalitní dají sehnat z bazaru za pár korun (to chce ale jinej foťák, než je Nikon). Taky na filtrech nebo fotobatohu se dá určitě něco ušetřit.

Bejt tebou, kouknul bych ještě na Pentax, třeba K100D rozhodně stojí za zvážení.
Glory to the flesh. Glory to the mass.
USER47
Návštěvník

Odeslat příspěvekod Mene.T 26. 5. 2007 15:34

než se rozhodneš začít utrácet, prolez diskusní vlákna, ujasni si, co budeš chtít fotit, protože to je pak horší než závislost na herně...

Já mám skla od Nikonu, proto mám těla D80 a D200, ale kdybych začínal a neměl nic, koupil bych si tělo Canon 350D a jako základní Tamron 17-50/2,8 (dohromady za cca 25000) a možná z druhé ruky nějaké tele a pak bych viděl, co budu chtít dál a jestli vůbec má smysl investovat do drahých objektivů. Tělo za pár let stejně odejde, kvalitní objektivy zůstanou i pro další těla... Základ je stavět na sklech, tělo tak důležité není.

V USA se nakupuje dobře, pokud tam jezdíš ty nebo někdo známý, kdo ti to přiveze, zde http://www.bhphotovideo.com , pokud by ti to posílali oni, zaplatíš clo a DPH, což se už moc nevyplatí. Jak nakupovat pomocí zásilkové služby lze najít někde ve vláknech diskusí. Mně vozí skla kamarád, takže je mám za poloviční cenu oproti nákupu zde.
Naposledy upravil Mene.T dne 26. 5. 2007 15:55, celkově upraveno 1
Mene.T
Návštěvník

Odeslat příspěvekod russianblue 26. 5. 2007 15:39

Mene.T píše:... tělo od 15000 do 25000, když to nebudeš přehánět
... dobré objektivy (to dělá obraz obrazem) - záklaďák mezi 11000 až 20000, tele mezi 12000 až 30000, portréťák od 4000, dobrý makroobjektiv kolem 15000 až 25000,
... filtry polarizační podle počtu druhů závitů a podle průměru od 2500
... ochranná skla nebo UV filtry jako ochrana přední čočky od 1500
... přechodové filtry nejlacinější sada od cca 2500
... dobrý blesk kolem 8000 až 12000
... dobrý stativ s trojcestnou hlavou cca 7000 - 8000
... fotobatoh cca 3500 - 7000
... karty
... SW na zpracování RAW
... atd. atd. atd.
... ceny můžeš ovlivnit nákupem použité techniky nebo nákupem v USA...

Sám musíš zvážit, zda to má smysl...e/quote]

tento příspěvek se mě velmi líbí, dal bych ho do nějakého FAQu!
russianblue
Návštěvník

Odeslat příspěvekod odie 26. 5. 2007 15:54

taky mě zaujal tento seznam - ale myslím si že snad nemusíš utratit tolik:

tělo lacinější 15-20
objektivy set 5-10
pookud blesk vestavěný stačí 0
stativ, batoh, kartu ...
- a fotí to lepší než ultrazoom, u něj taky nekupuješ blesk,ale kartu jo, filtry a stativ třeba taky jo

ale stále je zde možnost vrazit do foto později 100 tisíc :D
odie
Návštěvník

Odeslat příspěvekod Mene.T 26. 5. 2007 15:59

odie píše:taky mě zaujal tento seznam - ale myslím si že snad nemusíš utratit tolik:

tělo lacinější 15-20
objektivy set 5-10
pookud blesk vestavěný stačí 0
stativ, batoh, kartu ...
- a fotí to lepší než ultrazoom, u něj taky nekupuješ blesk,ale kartu jo, filtry a stativ třeba taky jo

a stále je zde možnost vrazit do foto později 100 tisíc :Dr/quote]

myslím, že např. se seťákem 18-55 od Nikonu i Canonu lepší fotky než třeba se Sony DSC-R1 rozhodně neuděláš.. Zrcadlovka prostě chtě nechtě znamená přechod na výměnné objektivy a postprocesing, a to stojí prachy. To bych radši zůstal u kvalitního kompaktu, třeba u té Sony DSC-R1 (udělám tady kolegovi reklamu http://www.photoextract.com/cs/fotoapar ... sc-r1.html )
Mene.T
Návštěvník

Odeslat příspěvekod Fojťan 26. 5. 2007 16:28

D40 jsem mel v ruce. drzel se mi dobre. ovladal se taky v pohode, chybel by mi snad jen druhy roller a stavovy displej, lec za tu cenu bych to nepovazoval za dulezity.

trochu limitujici je potreba motorizovanych objektivu, ale nerek bych ze to je zas tak velky problem, navic kdyz to koupis v setu s 55-200 tak to na nejakou dobu urcite vystaci, fotky budou dostatecne kvalitni.

co se mi na nem moc libilo, byla velikost a nizka hmotnost, presne na te hranici kdy se to skvele drzelo a nebyl moc maly/lehky (presny opak te pazrcadlovky olympus e400 nebo jak se jmenuje, to se neda ani chytnout do ruky).

celkove myslim, ze za tu cenu je to skvely fotak.
vazne bych uvazoval o poohlednuti se po starsim modelu D50, ktery mi prijde sikovnejsi, ale jak moc je jeste k dostani netusim.
take bych zauvazoval o pentaxu K100D (K110D), ktery je me osobne velice sympaticky, krome tech AA baterek.
v teto cenove kategorii bych se vyhnul canonu a olympusu.

jo a jeste neco - rozhodne bych misto zrcadlovky nevolil ultrazoom. je to fakt, ale FAKT velky rozdil fotit s pravou zrcadlovkou proti evf zrcadlovce. i kdyz zas je asi pravda, ze rozdil ve foceni odpovida i rozdilu cenovemu...
learnin' to fly
Fojťan
Návštěvník

Odeslat příspěvekod USER47 26. 5. 2007 16:42

Mene.T píše:...myslím, že např. se seťákem 18-55 od Nikonu i Canonu lepší fotky než třeba se Sony DSC-R1 rozhodně neuděláš...e/quote]

Ale fotit se s tím bezesporu dá taky. Viz. třeba Robert Mekiš. Ten fotí mimojiné často kritizovaným seťákem 18-55 od Canonu.

http://www.robertmekis.com/?kateg=photo ... =landscape
Glory to the flesh. Glory to the mass.
USER47
Návštěvník

Odeslat příspěvekod Fojťan 26. 5. 2007 16:52

presne
problem kvality objektivu se nekdy podle myho zbytecne zvelicuje, a to zvlast ve sfere bezneho foceni, protoze opravdu pekne fotky se vsim vsudy se daji udelat i se zcela beznymi levnymi objektivy.
Naposledy upravil Fojťan dne 26. 5. 2007 17:17, celkově upraveno 1
learnin' to fly
Fojťan
Návštěvník

Další stránka