Sigma SD14

Diskuze o poloprofesionálních a profesionálních digitálních fotoaparátech

Moderátor: Moderátoři DIGIarena.cz

Odeslat příspěvekod anonymni 30. 1. 2007 06:38

Co soudíte o obrazové kvalitě fotek, které prezentuje Sigma na svém webu http://www.sigma-sd14.com/ a obecně o užité technologii třívrstvého snímače Foveon X3?
anonymni

Odeslat příspěvekod Pety 30. 1. 2007 07:57

No, já osobně si myslím, že Foveon není zdaleka žádný zázrak - jinak by se už dávno používal hromadně. Pokud je mi známo, má problémy s citlivostí.
Fotit se s tím samozřejmě dá - jako ostatně se vším, co se k focení prodává v obchodech.
Pety
VIP uživatel

Odeslat příspěvekod russianblue 30. 1. 2007 12:26

mě se od sigmy líbí Sigma DP1 - konečně pořádnej kompakt, jen ten fixfokus mohl mít lepší světelnost...
russianblue
Návštěvník

Odeslat příspěvekod elho_cid 30. 1. 2007 17:15

On je rozdil mezi fix focus a fixed focal lenght. Vypada jako neco, cim mel puvodne byt ten Ricoh GX digital.

Jinak kvalita fotek by se mela zasadne posuzovat podle tiskoveho vystupu. Ale nemam A3 tiskarnu ani neomezeny prisun inkoustu.
Hoši, hoši, hoši, máte tu smrad jako v pekle.
elho_cid
Návštěvník

Odeslat příspěvekod TA 30. 1. 2007 23:19

elho_cid píše:On je rozdil mezi fix focus a fixed focal lenght.

aký :?:
Live long and prosper!

Zachráňme košické trolejbusy!
TA
Návštěvník

Odeslat příspěvekod elho_cid 30. 1. 2007 23:57

To první se týká ostření a je to problém levných fotomobilů.
To druhé se týká absence zoomu a takové objektivy mají jen jednu ohniskovou délku, zato však většinou excelentní kvalitu obrazu.
elho_cid
Návštěvník

Odeslat příspěvekod anonymni 31. 1. 2007 00:15

S tím posuzováním fotek z tisku to myslíš vážně? Neposuzuješ pak spíš kvalitu výstupu z tiskárny? Potom by všechny ty testy a demo fotky v digitální podobě neměly smysl. Zkus to rozvést, zaujalo mě to.
anonymni

Odeslat příspěvekod Pety 31. 1. 2007 06:21

Posuzováním výtisku nebo zvětšeniny se hodnotí kvalita celého řetězce zpracování obrazu od vstupu po výstup. Zcela správně namítáš, že hodnocením digitální podoby abstrahujeme od vlivu tiskárny nebo pozitivního procesu a od vlivu kvality výstupních materiálů. Na druhé straně nám do hodnocení digitální podoby snímku vnáší chybu kvalita a seřízení reprodukčního zařízení, tedy software, grafické karty a především monitoru.

Nejvíce chyb do obou způsobů hodnocení zanáší lidský faktor... :-)
Pety
VIP uživatel

Odeslat příspěvekod elho_cid 31. 1. 2007 08:22

Pety: V tom mas jiste pravdu, ale...

Jediny vyznam fotky vetsi nez 2Mpix je tisk na vetsi format (Kdyz pominu vyrezy...). Takze potencialniho kupce nemusi zajimat, jak ktery fotak zehli, nebo sumi, nebo aberuje, pokud se to neprojevi pri tisku. Ja si nejpovedenejsi fotky vytisknu na A4 a povesim na zed. A co je mi platne, ze ta moje Fuji 9500 ma kdovijake rozliseni, kdyz fotka z petimegoveho Nikonu, ktera visi vedle, vypada lip?
elho_cid
Návštěvník

Odeslat příspěvekod Pety 31. 1. 2007 09:32

elho_cid: Ale já se nepřu... Je to tak a ta z Nikonu nejspíš vypadá líp. :-)
Pety
VIP uživatel

Odeslat příspěvekod TA 1. 2. 2007 00:36

elho_cid : jáj :oops: , jasné, dík
Live long and prosper!

Zachráňme košické trolejbusy!
TA
Návštěvník

Odeslat příspěvekod jirka-st2 7. 3. 2007 16:31

Poslední dobou sleduji vše co lze nalézt na netu o zrcadlovce Sigma SD14, ale i o SD9 a 10 a tak jsem se dostal i na tuto stránku. Pokud někoho opravdu zajímá kvalita snímků, určitě jich najde dostatek jak od výrobce, zde SD14, ale i od užívatelů SD9 a 10. Co mě překvapilo na prezentovaných snímcích, byla jejich technická dokonalost při jejich 100% zobrazení. Schválně si porovnejte výřez snímku z jiné zrcadlovky (velikost 100%) a budete docela překvapeni. Můj osobní názor je, že ne vždy kvalita a rozlišení jdou ruku v ruce, a jsem zvědav na názory čerstvých majitelů. Jiri.
jirka-st2
Kolemjdoucí

Odeslat příspěvekod anonymni 7. 3. 2007 16:43

jirka-st2 píše:Co mě překvapilo na prezentovaných snímcích, byla jejich technická dokonalost při jejich 100% zobrazení. Schválně si porovnejte výřez snímku z jiné zrcadlovky (velikost 100%) a budete docela překvapeni. Můj osobní názor je, že ne vždy kvalita a rozlišení jdou ruku v ruce, a jsem zvědav na názory čerstvých majitelů. Jiri.
anonymni

Odeslat příspěvekod beef-eater 11. 4. 2007 14:30

.... ještě tak kdyby měl člověk jistotu, že "ukázkové" fotografie na stránkách sigmy jsou opravdu nafocené SD-14. :) Při dnešní honbě za ziskem by nebylo nic zvláštního, kdyby se snažili nalákat potencionální kupce fotkami ze středoformátu .... :P
beef-eater
Kolemjdoucí

Odeslat příspěvekod elho_cid 11. 4. 2007 20:49

Z toho bych je neobviňoval. Já věřím, že SD14 se povede. SD9 byl debakl a SD10 neměla moc dobrý poměr cena/výkon, ale příznivce si našla. Pokud Foveon zapracoval na citlivosti, možná na trh DSLR padá bomba.
elho_cid
Návštěvník

Další stránka