Kdo a proč přešel z Canonu na Nikon a obráceně

Diskuze o poloprofesionálních a profesionálních digitálních fotoaparátech

Moderátor: Moderátoři DIGIarena.cz

Odeslat příspěvekod danielo 8. 3. 2007 09:42

To m4x: No napriklad Pentax K10D foti v JPEGu dost biedne a vysledky a porovnania sa daju pozriet na dpreview. Aj na nejakom ceskom webe som nasiel recenziu na K10D a tiez to potvrdili ze vystup v JGEGu je dost biedny, a odporuca sa na nom fotit v RAW. Okrem toho ma K10D aj o cca 1EV stupen nizsi dynamicky rozsah. Takze netreba podcenovat prevody do JPEGu. A mozno sa to opravi novym firmvare :-), ale stavaju sa aj take chyby.
danielo
Kolemjdoucí

Odeslat příspěvekod Pety 8. 3. 2007 10:18

IMHO jsou "biedne JPEGy" z K10D způsobeny nízkým stupněm SW doostřování - takže se BFU nelíbí. Zato mají výbornou kresbu v plochách a texturách.
Pety
VIP uživatel

Odeslat příspěvekod riman 8. 3. 2007 11:18

Můj foťák není dokonalej a já už vůbec nejsem dokononalej. RAW mi dává možnost zachránit fotku, jestliže uletělo vyvážení bílé nebo expozice, a taky si můžu upravit míru odstranění šumu a nebo kontrast přímo potřebám konkrétní fotky.
Samozřejmě, na fotky z oslavy je to zbytečné.
riman
Návštěvník

Odeslat příspěvekod beat 8. 3. 2007 11:27

riman: Já fotím i narozky do RAWu. Jak se hodí vyvážení bílé :wink:
beat
Návštěvník

Odeslat příspěvekod anonymni 8. 3. 2007 14:27

To danielo: To all: Vývoj diskuse ukazuje, že většina dohadů a nespokojenosti s tím či oním, ať už zde v diskusním fóru nebo v reálu, vzniká pouze díky neznalosti či nízké informovanosti vznikající přejímáním neplnohodnotných a nerelevantních informací.
anonymni

Odeslat příspěvekod Pety 8. 3. 2007 14:41

Když to tak čtu - kdyby tak v konverzním programu bylo kromě kapátka na neutrálně šedou i kapátko na pleťovku... Nemá to některý?
Pety
VIP uživatel

Odeslat příspěvekod russianblue 9. 3. 2007 11:00

..ještě se vrátím k tomu rawu. Nejen že fotím do Rawu,ale hlavně si všechny vydařené cvaky v něm nechávám - protože:

+ 5,5Mb RAW/12b/kanál vs. 3Mb JPG/8b/kanál
+ s každou novou verzí grafického editoru je možnost vyvolat je lépe
+ při focení je to pohotovější - krom ISO/clony/času nenastavuju nic
-zpracování zabere trochu času

edit: ještě doplním, že když jsem měl Canon350D tak sem fotil převážně do JPG. Jednak to bylo tím, že canon má větší RAWy a druhak mám pocit, že má lepší postproc. do jpg (hlavně v barevnosti)
russianblue
Návštěvník

Odeslat příspěvekod MadCap 5. 4. 2007 23:23

Pety píše:Když to tak čtu - kdyby tak v konverzním programu bylo kromě kapátka na neutrálně šedou i kapátko na pleťovku... Nemá to některý?t/quote]

a ako by take kapatko fungovalo? to mame vsetci rovnaku plet? ;)
Sefredaktor www.extranotebook.cz
MadCap
Kolemjdoucí

Odeslat příspěvekod Pety 6. 4. 2007 05:08

To sice nemáme, ani lidé, které fotíme, ji nemají, ale klepnout kapátkem pro hrubé vyladění barev a pak jemně doladit podle citu nebo potřeby, to by snad šlo? Jenže je to nesmysl, to by se vyráběly programy pro bělochy, pro černochy, pro asiaty... tedy rasistické... :-) Když by člověk šel fotit cikány, musel by si dokoupit plugin... :-)
Pety
VIP uživatel

Odeslat příspěvekod hasti 8. 4. 2007 07:43

prave si prisiel o hlavu!!!!!!!!!!!!!!!!!!
hasti
Kolemjdoucí

Odeslat příspěvekod hasti 8. 4. 2007 07:46

canon- sportova fotografia, zle ostri
nikon- nenasiel som chybu
hasti
Kolemjdoucí

Odeslat příspěvekod beat 8. 4. 2007 10:06

hasti: A proto se sport fotí převážně Canonama, kdežto přírodovědci spíše Nikonama.... hele, tohle je jen základ pro flamewar tak toho nechej...
beat
Návštěvník

Odeslat příspěvekod tropo 18. 4. 2007 11:56

Poznam len jeden pripad, kedy profik-novinar presiel z Nikonu na Canon. Je tomu asi rok, ale take prve 3-4 mesiace z toho bol na pokraji infarktu. ;-) Hlavne slo o to, zvyknut si na ostrenie Canonu.
tropo
Kolemjdoucí

Odeslat příspěvekod sodusi 18. 4. 2007 12:18

Je to jen o zvyku a čím déle používáš to či ono tak se ti hůř zvyká na nové. Doufám, že můj poslední přechod bude z Minolty na Sony, ale ješte né ted:-)
sodusi
Návštěvník

Předchozí stránka