Kdo a proč přešel z Canonu na Nikon a obráceně

Diskuze o poloprofesionálních a profesionálních digitálních fotoaparátech

Moderátor: Moderátoři DIGIarena.cz

Odeslat příspěvekod magellan 4. 3. 2007 16:58

Mily Pety, nechtel bych tady prikladat polinko do dalsi klasicke flame, ale okomentovat zrovna uvedeny priklad tak jak jste to udelal nebylo prilis stastne. Prave v tom porovnani totiz Canon 5D vychazi lepe jak co do sumu, tak co do detailu. Ale samozrejme vsechno jsou to JPEG vystupy prosle v kazdem pripade odlisnym zpracovanim. RAWy jsou zase dalsi pribeh..
magellan
Návštěvník

Odeslat příspěvekod Pety 4. 3. 2007 18:58

Ale 5D musí vyjít lépe, ne? Má menší hustotu čipu. Bylo by smutné, kdyby byl horší. Ale že je to přežehlené, to musí vidět každý, koho obdiv ke značce či typu nezbavuje zraku. Markantní je typ šumu na šedé ploše, na hlavě z bankovky je nepěkně vyžehlený pravý dolní kvadrant, znatelně míň detailů je na kadeřích a tmavší odstín tváře se téměř ztratil - to ovšem může být i přeexpozicí, fotografovi se nepodařilo exponovat správně. To má i další sekundární vliv na snížení množství viditelného šumu - ten, jak známo, se vyskytuje především ve stínech.

I když - taky se mi to může zdát, třeba není focený přesně tentýž objekt (bankovka?)...

Flamovat nehodlám, už proto, že používám úplně jinou značku. Souboje Canonu a Nikonu jsou mi lhostejné - minimálně ještě několik let. :-)
Pety
VIP uživatel

Odeslat příspěvekod mhsh 4. 3. 2007 20:05

OT: To je známka :-D
Samsung GX-1S, Tamron SP AF28-75mm F/2.8 XR Di, Tamron AF70-300mm F/4-5.6 Di
mhsh
Návštěvník

Odeslat příspěvekod Maročan 4. 3. 2007 20:05

2 Ondřej Vališ:
Nechci tu zbytečně plkat, ale myslím, že srovnáváš nesrovnatelné. A pokud jde o Canon Mark x, myslím, že tento foťák je na hony vzdálen komukoliv v této diskuzi...
A fotoaparát(tělo) za cenu vyšší než 50 tisíc, je také tak trochu machrovinka pro snoby...
Naposledy upravil Maročan dne 4. 3. 2007 20:09, celkově upraveno 1
Foto: Nikon D3000 + Nikkor 35/f1.8 + Nikkor 18-70 DX; Canon G12
PC: HP 6550b + HP 6440b + Lenovo IdeaPad S10-3
Mobil: Nokia E52 black
Maročan
Návštěvník

Odeslat příspěvekod mhsh 4. 3. 2007 20:08

Ale vůbec porovnáváni High-end foťáků na JPEGu je troch mimo mísu.
Samsung GX-1S, Tamron SP AF28-75mm F/2.8 XR Di, Tamron AF70-300mm F/4-5.6 Di
mhsh
Návštěvník

Odeslat příspěvekod Ondřej Vališ 4. 3. 2007 20:26

No dobrá tedy, dám vedle sebe porovnatelnější stroje.
Nikon D80 Canon EOS 30D Nikon D200 Nikon D2X - všechny ISO 3200
ObrázekObrázekObrázekObrázek
* opět vzato z dpreview.com
Chci říct jen to, že Canon (svou střední třídou) v kvalitě snímku dá Nikonu (nejvyšší třídě) bezproblému na frak!
Naposledy upravil Ondřej Vališ dne 4. 3. 2007 20:35, celkově upraveno 1
Ondřej Vališ
Návštěvník

Odeslat příspěvekod Pety 4. 3. 2007 20:31

mhsh: Jasně, známka. Dík. Pak se ale dá předpokládat, že je to pořád jedna a táž.

Foťák nad 50 tis. může mít jak snob nebo vejtaha, tak někdo, kdo ho nutně potřebuje k práci nebo k realizaci svých uměleckých záměrů - podle ceny bych to fakt nebral. I když je fakt, že jsme tady zvyklí na levnější kousky. Až jednou budem mít platy jako ti venku, tak se vykašleme na podrobné porovnávání - prostě půjdeme a koupíme. Nebude problém vyměnit za jiný... :-)
Pety
VIP uživatel

Odeslat příspěvekod Maročan 4. 3. 2007 20:33

No já mam stejně pocit, že je to srovnání o ničem.
Pokud budeš fotit něco, z čeho budeš chtít dělat zvětšeniny, tak to asi nebudeš fotit na ISO 3200, naopak u reportáže a sportu ti asi nebude vadit ani tato kvalita.

Nicméně máš pravdu, že výřez z 30D vypadá nejlépe. Ale jinak to neznamená vůbec nic:)
Maročan
Návštěvník

Odeslat příspěvekod Pety 4. 3. 2007 20:40

Onřej Vališ: Srovnáváš jedno z mnoha desítek až stovek hledisek. Má to smysl? Když k Canonu prakticky neexistuje použitelný levnější základní zoom - tedy kromě Tamronu nebo Sigmy - tak mi menší šum u strojů za deseti až statisíce na ISO 3200 připadá trochu odtažitým problémem. Nikon se ostatně v poslední době zřetelně zaměřuje spíš na konzumní DSLR - jsou v nich větší peníze. Je rozdíl prodat pár tisíc hi-end profi kousků nebo pár milionů levných D40.

Pokud ti vyhovuje 5D - nic proti němu. Přeju ho každému, kdo si ho může dovolit, je to skvělý kousek hardwaru.
Pety
VIP uživatel

Odeslat příspěvekod Ondřej Vališ 4. 3. 2007 20:56

Ale ano, Canon má "horší" základní objektiv oproti Nikonu, ale je to věc, která se dá nahradit jinou. Kdežto kvalitu snímků z hlediska snímacího prvku nezměním. Tudíž se pro mě stala tato věc jako podstatná a objektiv jako nepodstatná. A to byl taky důvod proč jsem zvolil Canon. Toď vše :wink:

Zatím mám 20D a ještě nejakou dobu jej mít budu, 5D je zatím jen sen budoucnosti...
Ondřej Vališ
Návštěvník

Odeslat příspěvekod Maročan 4. 3. 2007 21:06

A co třeba poměr cena výkon?
Maročan
Návštěvník

Odeslat příspěvekod anonymni 4. 3. 2007 22:16

[quote="Ondřej Vališ"tAle ano, Canon má "horší" základní objektiv oproti Nikonu, ale je to věc, která se dá nahradit jinou. Kdežto kvalitu snímků z hlediska snímacího prvku nezměním. Tudíž se pro mě stala tato věc jako podstatná a objektiv jako nepodstatná. A to byl taky důvod proč jsem zvolil Canon. Toď vše :wink:

Zatím mám 20D a ještě nejakou dobu jej mít budu, 5D je zatím jen sen budoucnosti...e/quote]
Pokud poměřuješ DLSR pouze podle šumu, tak máš opravdu nejlepší hardware široko daleko. Kvalita snímku se ale těžko posuzuje podle hladiny šumu. Nerad bych Tě zklamal, ale DLSR některých výrobců odšumují a žehlí i při vypnutém odšumování. Pokud vezmeš šum jako alternativu filmovému zrnu, tak třeba majitelé středoformátových Hasselbladů si nestěžují, i když jim fotografie zrní více, než třeba snímky z Canon 5D a je velmi nepravděpodobné, že je budou měnit za Canon FF zrcadlovky. Nemluvě o digitálních stěnách pro středoformátové kamery, které používají snímače s technologií CCD, podobně jako třeba semiprofesionální Nikony.

Co se obrazové kvality týče, tak třeba 5D poměrně agresivně doostřuje, což se projevuje artefakty na přechodech. Canon tak nedostatky v obraze omezují ve využití v technické fotografii. Vzhledem k funkci OECF u 5D mají nejsvětlejší místa a oblasti stínů měkčí podání, oproti oblastem středního jasu, které vykazují vyšší kontrast, což zajišťuje zlepšení vnímané ostrosti. Nevýhodou je naopak nepřesnost podání tónů, větší výskyt nedostatků v obraze a vyšší úbytek světla v rozích.

Takový Nikon D200 doostřuje výrazně méně. Jeho OECF je velmi lineární a zajišťuje přesné podání tónů.

Tahle debata postrádá výraznější smysl. Laboratorní výsledky by dokázali znechutit libovolnou DLSR. Málokdo ovšem nakupuje kameru s ohledem na výsledky laboratorních testů. Zároveň je pro každého snazší nakoupit si dražší kameru než zkvalitnit svou tvorbu. Profesionály, kteří opravdu fotí a neživí se komerční fotografií technologie ni zbla nezajímá. Pro toho, kdo má invenci či dar od boha není důležité čím fotí. Jsou osobnosti, které dokáží realizovat i snímky z kompaktů, fotomobilů, Canonu 20D a nemají zdaleka takový přehled v technologiích, jako leckterý poučený čtenář Digiareny. Ne každý účastník World Press Photo 06 fotil FF kamerou. Jsou vítězové kategorií, kteří fotí 20D či non FF Nikony. Duchovně „onanovat“ mohou nad technologiemi pouze lidé, u nichž touha po výjimečné fotografii byla převálcována touhou po „dokonalé“ kameře. Není od věci se občas zastavit a zamyslet se, proč vlastně fotografujeme.
Naposledy upravil anonymni dne 4. 3. 2007 22:42, celkově upraveno 1
anonymni

Odeslat příspěvekod Ondřej Vališ 4. 3. 2007 22:34

Jo, pěkná odpověď a musím souhlasit.
Uváděl jsem zde jen věci, díky kterým jsem se rozhodoval jaký stroj pořídit, a raději jsem upřednostnil kvalitu snímků (teda ty, který se mi víc líbili) před pohodlím držení, nebo dostupnosti ovladacích prvků.
Ondřej Vališ
Návštěvník

Odeslat příspěvekod anonymni 4. 3. 2007 22:51

[quote="Ondřej Vališ"tJo, pěkná odpověď a musím souhlasit.
Uváděl jsem zde jen věci, díky kterým jsem se rozhodoval jaký stroj pořídit, a raději jsem upřednostnil kvalitu snímků (teda ty, který se mi víc líbili) před pohodlím držení, nebo dostupnosti ovladacích prvků.p/quote]
Canon nabízí DLSR jejichž přímé výstupy jsou optimalizovány pro líbivost. Časem třeba zjistíš, že je pro Tebe výhodnější doostřit si sám v editoru, s výhodou nižšího výskytu artefaktů a zachování přesnosti tónů, nebo naopak, že upřednostňuješ snadnou manipulaci se snímky, bez potřeby časově náročné editace. O tom je ten zlatý čas amatérské fotografie, kdy nám nikdo neodpírá možnost využívat dle libosti invenci ve fotografii a nebo díky dostupným technologiím zvesela laborovat.

Btw, zkus ty snímky bankovek zmenšit na úroveň snímku z 30D a šumu také výrazně ubyde :idea: Subjektivně se dostaneš na velmi obdobné hodnoty.
anonymni

Odeslat příspěvekod goodoldalex 4. 3. 2007 23:59

No vidite, a teraz sa pozrite ako vyzera porovnanie sumu v realnejsom nasadeni:

http://kenrockwell.com/tech/dslr-comparison/index.htm

http://kenrockwell.com/tech/dslr-comparison/us.htm

Inak ja teda musim povedat, ze sposob akym D200 sumi v tienistych partiach uz na nizkych ISO mi zacina pomaly liezt na nervy. Vynahradza mi to paradnou ovladatelnostou a schopnym zakladnym objektivom. Hold, keby som si mal vybrat tak si vyberiem D200 s plnou vybavou na take akcie a 5D s plnou vybavou na ine akcie. Akurat je to financne trosku menej prakticke.
goodoldalex
Návštěvník

Předchozí stránkaDalší stránka