Předně, skvělé zadání ovšem pak je to již stará známá písnička.
Fotografuji s CZ 80/2,8, Nikkor 45/2,8 a SC 150/5,6. Vlastnil jsem: Canon 50/1,4, Nikkor 85/1,4. Zkušenosti mám s Minoltou a flexaretem.
Tedy k dotazu... pochopil jsem, že tazatele zajímají optické vlastnosti tj. problematika.
1. Canon: optika Canonu je navržena tak, aby bylo vždy dosaženo výsledné fotografie, která bude nadstandardní a proveditelná i nezkušeným amatérem, bohužel vynikajících fotografií lze dosáhnout pouze ze ideálních světelných podmínek.
Barevnost fotografií je přirozená a neurazí. Celkově optika je řešena tak, aby byly ostře zobrazeny opakující se obrazce a v testech vycházel nejlépe tj. tkanina je zobrazena dokonale, póry na obličeji jsou vyhlazeny.
Nelíbí se mi: hranová ostrost, kontrast, rozostřené pozadí a postrádám detaily.
2. Nikon: u optiky Nikkor vsadil výrobce vše na dosažení co nejvyšší hranové ostrosti a kontrastu. Toto má bohužel neduhu v tom, že se musíte naučit opravdu dobře fotografovat a z počátku vypadají fotografie z Canonu lépe, ale vše se postupem času může obrátit, záleží pouze na technické zdatnosti fotografa.
Barva fotografií klade důraz na syté odstíny barev a tím podporuje i umělecký záměr fotografa, bohužel né vždy to může být žádáno.
Nelíbí se mi: při odcloněném objektivu si musíte hlídat barevné přechody, protože díky vysokému kontrastu a ostrosti je zachována hrana i v rozostřeném pozadí. Objektivy umí i sčítat barvy na hraně - červená bunda, zelená zeď = bílí povlak na bundě (viz. propagační materiály objektivů z roku 2003)
3. Sony (Minolta): Objektivy jsou navrženy tak, aby bylo dosaženo rovnováhy všech vlastností, takže fotografie vypadají opravdu dobře. Rozostřené pozadí je nejlepší jaké jsem kdy kde viděl (vyjma flexaretu
Barvy jsou pastelové a vzniklé fotografie svou barevností mohou připomínat obrazy.
Nelíbí se mi: optice není co vyčítat ...
A rada ode mne... nelze radit, napíšu z čeho bych vybíral já...
1. Nikon D70s cca 17tis. + 50/1,8 cca 4tis. (set D70s + 17-70/3,5-4,5 cca 26 tis.)
2. Canon D30 cca 32tis. + 17-40/4 cca 22tis.
3. Sony Alfa 100 cca 24tis. + Zeiss 16-80??/3,5-4,5 cca 22tis)