Nikon D50 vs Pentax 100D vs Pentax 110D

Diskuze o poloprofesionálních a profesionálních digitálních fotoaparátech

Moderátor: Moderátoři DIGIarena.cz

Odeslat příspěvekod Insan!ty 12. 11. 2006 21:26

neomlouvej se a napiš jak ti to fotí.. :D
Insan!ty
Návštěvník

Odeslat příspěvekod Pety 12. 11. 2006 21:45

xoxox: Nějaký tvůj kamarád si z tebe udělal řiť - nebo tomu nerozumí.

Například ultrazoomy od Panasonicu mají skutečnou ohniskovou vzdálenost 6-72 mm, po přepočtu na kinofilm (to je takový zavedený standard, aby to šlo navzájem nějak porovnat) to dělá 36-432 mm. Koeficient je u nich 6x.

U kompaktů se běžně uvádí přepočítaná ohnisková vzdálenost. To proto, že je čip s objektivem pevně spojen, objektiv nejde vyměňovat. Takže je to pohodlnější, nemusí se nic přepočítávat a člověk hned ví, jak je objektiv v praxi dlouhý.

U zrcadlovkových objektivů se uvádí skutečná fyzická ohnisková vzdálenost, to proto, že ten objektiv teoreticky a často i prakticky můžeš nasadit na foťáky s rozdílně velkými čipy - a pak je ten koeficient (tzv. crop faktor) samozřejmě různý, protože závisí na poměru velikosti čipu a kinofilmového políčka.

Tvůj objektiv 28-70 mm pro kinofilm se na digitálním Pentaxu bude chovat, jako by to byl objektiv 42-105 mm. Prostě proto, že čip je 1,5x menší, než kinofilmové políčko a tedy z plochy obrazu, promítnuté objektivem, použije menší část - zorný úhel se tím zúží, tedy ohnisko se jakoby prodlouží.

http://www.fotografovani.cz/art/tech_vy ... nses1.html
Pety
VIP uživatel

Odeslat příspěvekod elho_cid 12. 11. 2006 22:37

xoxox: Tak jsem si taky koupil Pentaxe s SMC 28-70/4 (a taky SMC 80-320), s tím, že časem pořídím digitální tělo. Jak mu to na digitálu sluší?
Hoši, hoši, hoši, máte tu smrad jako v pekle.
elho_cid
Návštěvník

Odeslat příspěvekod xoxox 13. 11. 2006 15:28

dekuju za vysvetleni, uz to chapu..
..spis tomu nerozumi, hm a nebyl jeden, kdo to potvrdil, ze to tak je..

ok, fotak dosel a prvni zjisteni, ze to nebude takova sranda udelat dobrou fotku jak na kompaktu ( :))) ) a druhe zjisteni - prosim poradite? - kdyz na telo nasadim ten stary objektiv, nastavim manual, tak telo rve, ze nema expozici a nenecha me vyfotit :( co to znamena?
xoxox
Kolemjdoucí

Odeslat příspěvekod Pety 13. 11. 2006 17:01

Někde v menu musíš zrušit kontrolu existence objektivu, možná i prioritu zaostření před expozicí (pokud ten objektiv není autofokusový).
Pety
VIP uživatel

Odeslat příspěvekod xoxox 13. 11. 2006 18:35

ale diky za radu :)) fakt jsem ho zprovoznila!!!
uff, ale byl to boj.. prilozeny navod ve francouzstine nebo co to je.. moje anglictina taky nepokryva odborne fotograficke vyrazy, uff, ale funguje!!! :)

mmch, kompatibilita Pentaxu K100D se starsimi Pentax objektivy je na http://www.pentax.co.jp/english/support ... /k100d.pdf na strane 158

juchuu, oslavujeeem :) zprovozneny objektiv a prvni fajn fotka s nim :)) http://xoxox.name/sklad/oslavujeem.jpg (bez uprav, jen trosku orizle navrchu a dole..)

po bourlivych oslavach se zelenym cajem se du vratit k programovani.. :(
xoxox
Kolemjdoucí

Odeslat příspěvekod Pety 13. 11. 2006 19:11

:mrgreen:
Pety
VIP uživatel

Odeslat příspěvekod elho_cid 14. 11. 2006 00:49

Ten čajový dýchánek vypadá pěkně. To bylo na plně otevřenou clonu? V exifu to není napsané. Nejsem si jistý, ale myslím, že K100 má osekanou verzi bajonetu a neumí číst clonu z objektivu. Je třeba na objektivu nastavit A a clonu řídit z těla. Pak bude všechno šlapat jak má. Expozice i autofokus.
I tak, textura toho papíru ... paráda. Někde psali, že na digitálu tenhle objektiv není tak dobrý jako na filmu, ale myslím, že je to nesmysl.
elho_cid
Návštěvník

Odeslat příspěvekod xoxox 14. 11. 2006 01:54

elho_cid píše:To bylo na plně otevřenou clonu?u/quote]

jj, 4.. mela jsem plny manual.. zkusim teda i tu tvoji verzi..

jinak je fakt pro mensi ruku, ja se svyma delsima prstama jsem na hranici pohodlnosti..

ty jo, no jeste to bude trvat, nez se spolu poradne seznamime a szijem..
xoxox
Kolemjdoucí

Odeslat příspěvekod elho_cid 14. 11. 2006 10:38

Jestli jsi mela predtim neco jako MZ-5, tak to je trochu nezvyk. Proste nesmis nastavovat clonu na objektivu ale jen koleckem na tele. Od *ist to takhle maji vsechny Pentaxy.
elho_cid
Návštěvník

Odeslat příspěvekod zbyno 16. 11. 2006 08:47

Caute,
Mám rovnaký problém- K100 alebo D50. Vlastne skôr Nikon alebo Pentax? pretože aj keď mám len 17 určite chcem fotiť aj v budúcnosti. Preto sa mi jedná aj o objektívy. Hlavne tie kitové prosím- Viem len ten rozdiel že Pentax ho nemá z ED skla. Moc problém?
A celkovo, jeden z vás tu písal že Nikon je ako Sparta vo futbale, to ako si myslíte že Pentax nikdy nebude to čo Nikon?
Nikon D50, 3.5-5.6G/18-55 AF-S DX, 1.8D/50 AF, ML-L3, velbon CX-460
N6233
zbyno
Návštěvník

Odeslat příspěvekod elho_cid 16. 11. 2006 11:59

http://www.photodo.com/product_329_p3.html

Setak od D50 jsem tam bohuzel nenasel, ale pochybuji, ze bys poznal rozdil. Urcite bude prinejmensim stejne dobry. ED je pokud vim Nikoni ochranna znamka, podobne jako Pentax ma SMC. Ale na fotky formatu A3 nejspis staci oba.
elho_cid
Návštěvník

Odeslat příspěvekod Episyrphus 16. 11. 2006 18:55

Výborne si to vystihol - tu nejde o to, či D50 alebo K100, ale ide o voľbu platformy. A práve preto si vyber D50. Neskoršie telo vymeníš, ale objektívy ti ostanú. A myslím si, že Nikon má jednoznačne lepšie objektívy. A vonkoncom Nikon je Nikon...
Episyrphus
Návštěvník

Odeslat příspěvekod zbyno 16. 11. 2006 20:03

Aha. Ja som myslel ze ED znamená Extra-low distortion glass
zbyno
Návštěvník

Odeslat příspěvekod Pety 16. 11. 2006 21:45

Možná je to dokonce extra-low dispersion...
Pety
VIP uživatel

Předchozí stránkaDalší stránka