Nikon D50 vs Pentax 100D vs Pentax 110D

Diskuze o poloprofesionálních a profesionálních digitálních fotoaparátech

Moderátor: Moderátoři DIGIarena.cz

Odeslat příspěvekod xoxox 26. 10. 2006 16:26

Zdravim vsechny fotograficke nadsence :)

Chystam se poridit si levnejsi DSLR, z pozitivnich reakci jsem byla pro Nikon D50, ale narazila jsem ve stejne cenove kategorii na Pentax 100D a Pentax 110D. Tak ted nevim, podle ceho se rozhodovat :( Paramatrema mi prijdou vsechny verze temer stejne, 100D me laka antishake systemem. Poradite mi nekdo?
xoxox
Kolemjdoucí

Odeslat příspěvekod Šuranyi Vlado 26. 10. 2006 22:04

Myslím,že je lepší Pentax.Ma aj kontrolu ustrosti.Veľa vecí urobí automaticky,čo je pre začiatočnika výhodné.Nikon by som kúpil, keby bol oveľa lacnejší.Ako skúsený by som kupil Nikon D200,čo je ale viacej peňazí.Pentax je aj vhodný pre menšie ruky.Kúpil by som ho aj s obidvomi objektívmy. :roll:
Šuranyi Vlado
Kolemjdoucí

Odeslat příspěvekod elho_cid 26. 10. 2006 22:27

Nikon D50 má rychlejší ostření, náběh a náhledy. Pentax lepší funkční výbavu.
Není to velký rozdíl, jde hlavně o sympatie k té které značce. Snímač je stejný, rozdíl je ve skle. Podívej se na nabídku objektivů. Nikon jich má víc, ale zrovna takové objektivy, které jsou mi velmi sympatické (např. 16-45/4, 77/1.8 ), vyrábí Pentax. Takže já bych volil ten Pentax.
Už kvůli tomu, že nemá problém s použitím třeba 30 let starého manuálního objektivu z bazaru.
Hoši, hoši, hoši, máte tu smrad jako v pekle.
elho_cid
Návštěvník

Odeslat příspěvekod russianblue 26. 10. 2006 22:35

1)...ona se ta kontrola hloubky ostrosti hodí na světelné-teleobjektivy či portrétní skla s nízkou clonou(třeba 85/1,4). Na seďáku k D70 se jaksi moc neprojevuje.

2)spíš se podívej jaký budeš asi potřebovat objektivy a kolik stojí(časem zjistíš, že v objektivech budeš mít mnohem víc peňez než v těle). V tomto vychází poměr cena/výkon(kvalita) hodně dobře Olympus(zuiko). Nikon je takovej střed, canon (bavím se o L-kovej objektivech) je nejdražší. Jak si stojí pentax nevím, ale zatím těch skel nemaj tolik (jako canon či nikon), takže se musí používat objektivy třetích stran (sigma aj) a to sebou může nést problémy s BF/FF.

3)zajdi do krámu a vyzkoušej si foťáky in natůra. Mnohem důležitější než jestli foťák má 6/8/10Mpx je jak se ti ovládá.

osobně mám D50 a vadí mě:
-slabší dynamika
-na těle není přepínač způsobu měření exp.
-malý hledáček
-neumí ovládat bezdrátově blesky
-nepoužitelnost focení JPG (nemá neutrální sRGB profil, pouze portrét či krajina. AdobeRGB je do JPG na prd)
-závěrka dost kope, foťák se na stativu klepe (vadí při focení telátkem)

naopak jako + vidím
-kvalitní RAW
-RAW má jen 6 Mb
-i když má jen jeden roller, ovládá se dobře
-možnost rychlé synchronizace blesku přes "kostičku" (blesk na manuál)
-plasty zatím nevržou
russianblue
Návštěvník

Odeslat příspěvekod Insan!ty 26. 10. 2006 22:56

russianblue píše:osobně mám D50 a vadí mě:
-slabší dynamikan/quote]

Tím myslíš co?

quote="russianblue"]
-na těle není přepínač způsobu měření exp
Insan!ty
Návštěvník

Odeslat příspěvekod russianblue 26. 10. 2006 23:26

1- tím myslím dynamický rozsah (tady je D80, D50 má ještě o 2EV míň)
http://www.dpreview.com/reviews/nikond80/page19.asp

2-no vidíš to, já přepínám pořád...

3-hledáček je opravdu malý, nevím jestli tento pentax má větší, ale třeba D80, či ten starší pentax ho rozhodně větší má. Na D50/70 při manuálním ostřením to není moc pohoda :(

4-to jsem si taky říkal, pak jsem měl možnost dovést nějaký věci z Bhfoto (amér) a teď mě to mrzí, že sem nepřiplatil na D70, která již komantování má. protože kdyby si to zkusil, tak zjistíš jaká je to pecka.

5-až poznáš práci z rawem, tak už ti jpg přijde naprd. klidně sem můžu přilepit nejmíň 100 fotek, kdy jsem z důvodu omezeného místa na kartě fotil do JPG a je to fakt hnůj. Do jpg jsem fotil první tejden a pořád jsem nebyl spokojenej. Raw si vyvolám podle potřeby...

6-jestli používáš foťák jako generátor zvuku uzávěrky, tak prosím. Až si tam jednou nasadíš nějaký tele a budeš fotit na delší čas tak poznáš tento nešvar sám...
-----------------------
sakum prdum, je fajn, že ty jsi spokojenej. Mě přijde v rámci low-endu D50 dobrá. Kdo chce víc ať si koupí něco lepšího. Mě se hodně líbí ta nová Fujifilm FinePix S5 Pro...už se těším na ukázky fotek, protože to vypadá jako foťák pro mě :)
http://www.dpreview.com/reviews/specs/F ... uji_s5.asp
russianblue
Návštěvník

Odeslat příspěvekod Bery 27. 10. 2006 04:44

russianblue: Ona D70 taky docela pekne kope. Co jsem zkousel, tak dobre zatlumeni ma D100, D200 a D2x.
Bery
Návštěvník

Odeslat příspěvekod Pety 27. 10. 2006 07:12

Chtěl bytch podotknout, že problémy typu FF/BF s objektivy jiných výrobců (hlavně Sigma), má především Canon, u jiných značek je to velmi zřídkavý případ. A už vůbec nemůže nastat u přístrojů, které ostří motorkem v těle přístroje.
Pety
VIP uživatel

Odeslat příspěvekod elho_cid 27. 10. 2006 11:34

Pety: JJ, vsiml jsem si. Jak rikam, SLR neni o kitu ale o systemu. Mam v praci kolegu Canonaka, Nikonaka, Minoltaka i Pentaxaka a vsichni jsou (jako amateri) spokojeni.
Jsem zvedavy, jak si Pentax poradi s HSM, kdyz je chce ted zacit podporovat. Podle me ale potize nebudou, myslim se Canon tyhle problemy dela schvalne, aby si lidi kupovali jeho predrazene objektivy.
Jo a je to ironie, Pentax mel jako prvni motor v objektivu a ted se k te opustene koncepci vraci...
Hoši, hoši, hoši, máte tu smrad jako v pekle.
elho_cid
Návštěvník

Odeslat příspěvekod russianblue 27. 10. 2006 12:31

takže to nějak uzavřeme, jaké jsou tedy podle vás výhody nikonu/pentaxu? Výstup bude z obou foťáků podobný, taže je to spíš o příslušenství

nikon:
+rychlejší start
+větší nabídka AF objektivů
+když tě focení chytne, můžeš si koupit D2h či jinou profi hračku
+když by nikon dával pořád jen sony snímače, které by nedržely krok s dobou je zde ještě fuji
-nepoužitelnost starších MFskel
-nemá předsklopení zrdcátka

pentax(nemám osobní zkušenost):
+stabilizace
+možnost používání starších MF skel
+11bodový AF
+větší displej
-pentax zatím nenabízí profi tělo
-menší nabídka AF objektivů
russianblue
Návštěvník

Odeslat příspěvekod kromec 27. 10. 2006 13:01

Jeste bych pridal + pro pentax:

-vetsi hledacek
-neotaci se predni clen setoveho objektivu pri ostreni
-moznost pouziti Lion CRV3 clanku tak i AA NIMH baterek

A pro D50:

-Raw je podporovan ve vice editorech
---------------------------------------------------------------
elho_cid:
Tady jsou nove objektivy pro Pentax:
http://mujpentax.blogspot.com/2006/09/t ... ukovm.html

Skoda ze USM podporuje zatim jen K10 a budou pravdepodobne pekne drahe.

--------------------------------------------------------------------------------
JInak dival jsem se na nabidku objektivu Sigma a pro Pentax je docela velika:

http://www.vkfoto.cz/engine/kategorie.html?id=49

Amater si pravdepodobne vybere, kdo chce vic tak pro neho je asi lepsi Nikon
Skoda jen ze pro Pentax se v Cesku neda sehnat kvalitni levna AF 50mm jak pro nikon.
CPU Zilog Z80 A/3,5 MHz, RAM 48 KB, ROM 16KB, grafika 256x192 bodů v 15-ti barvách,magnetofon ;) :)
kromec
Návštěvník

Odeslat příspěvekod russianblue 27. 10. 2006 15:08

větší hledáček měl ten starej pentax, tento má +-stejně velkej 0,8x. Nebo se pletu?
russianblue
Návštěvník

Odeslat příspěvekod kromec 27. 10. 2006 15:34

Ten hledacek jsem nevidel ,ale podle zkusenosti lidi co zkouseli jak D50 tak K100 tak je na tom K100 lepe.
CPU Zilog Z80 A/3,5 MHz, RAM 48 KB, ROM 16KB, grafika 256x192 bodů v 15-ti barvách,magnetofon ;) :)
kromec
Návštěvník

Odeslat příspěvekod russianblue 27. 10. 2006 16:36

to je zajímavý, protože oly uvádí u třeba u E- 500 (0.9x magnification) a přitom je ještě menší(max srovnatelný) s D50.
Hodl čísla jsou čísla, ale praxe je někdy trochu jinak...(možná jiná metoda měření)...

2xoxox: a proč né třeba oly? v kitu s dvěma kvalitníma sklama v setu za hubičku...Navíc oly má rozhodně lepší servis než nikon/canon... (podle ohasů z mého fotookolí)
russianblue
Návštěvník

Odeslat příspěvekod lamda 27. 10. 2006 20:04

Mám dva týdny K100D (double set). D50 jsem zkoušel v obchodě (asi 5 minut). Myslím si, že hledáček má Pentax větší. Pentax mi taky líp sedne do ruky. Jak jsou na tom setový objektivy si netroufám říct. Shake reduction bych považoval za VELKOU výhodu. Stejně tak považuju za výhodu kompatibilitu se starými objektivy, který se daj pořídit za pár korun. Ještě maličkost - displej na Pentaxu je fakt velkej a zobrazovací úhly výborný (ale to je celkově maličkost)
lamda
Kolemjdoucí

Další stránka