D70s jeho rychlost a vhodnost pro reportáž

Diskuze o poloprofesionálních a profesionálních digitálních fotoaparátech

Moderátor: Moderátoři DIGIarena.cz

Odeslat příspěvekod Bery 30. 5. 2006 21:53

Mel jsem navstevu a nez jsem to stihnul dopsat, tak se tu par prispevku objevilo, takze sorry, ze se opakuju :-)
Zkusim vsak odpovedet na par drobnosti. Tlacitko aretace je vlevo na vrchni strane v predni casti a jaky mas navolen rezim poznas podle polohy otocneho volice. Ta aretace je tam potreba, protoze jinak by se ti mohlo stat, ze pri vyndavani fotaku z brasny omylem navolis napr. samospoust a spolehlive prijdes o prvni zaber.
Baterka vydrzi tak 300-500 fotek, takze druha je temer nutnosti.

A nezapomen, ze s jidlem roste chut :-)
Bery
Návštěvník

Odeslat příspěvekod goodoldalex 30. 5. 2006 21:54

Medzitym som to stihol tiez napisat :)

Hele ale aby sme ho do tej D200 zase tak razantne nenutili... :)

Inak z tej baterky evidentne najviac uziera displej...
goodoldalex
Návštěvník

Odeslat příspěvekod Bery 30. 5. 2006 22:01

Koukam, ze se pomalu predhanime :-)
Bery
Návštěvník

Odeslat příspěvekod Bery 30. 5. 2006 22:05

Baterku zere i VR, ale pokud se chvili pohybuju v menu, tak par procent zmizne hned, takze displej je skutecne zrout. Tech 300 - 500 fotek je mysleno v RAWu.
Bery
Návštěvník

Odeslat příspěvekod zapadak 31. 5. 2006 11:08

Přátelé, tak jste mě do té D200 tak decentně vmanévrovali, že teď si ten stroj prostě musím koupit ;-) Věřím, že pro reportáž je lepší než D70s/350D a možná o chlup lepší než 30D.

Mám praktickou otázku k stále aktivovanému sériovému snímání: když hodně cvákáte (dokonce i když nechcete), neztrácí na životnosti závěrka?

A ještě bych se zeptal na příslušenství:
1. náhradní baterka je jasná volba, koupím.
2. blesk SB-800 - myslíte, že pro běžné potřeby stačí? (fotím většinou z bezprostřední blízkosti, takže musí perfektně spolupracovat, aby nedělal neplechu a nevypálil mi do obličeje, když nechci ;-)

A k objektivům:
1. Co používáte vy? Myslím, že pro začátek si koupím AF-S DX 18-70/3.5-4.5 G IF-ED. Já vím, asi to není špička, ale uvidím, jak mi vyhovuje a později ho kdyžtak vyměním za jiný.
2. Nevíte, jestli bude D200 dobře spolupracovat se Sigmou 70-200/2.8 HSM? Slyšel jsem, že moc ne... Zatím teleobjektiv nepotřebuji, protože 95% snímků fotím do vzdálenosti 2-3 metrů, a pak občas architekturu ze široka. Ale později bych si ho pořídil, občas se hodí.
zapadak
Kolemjdoucí

Odeslat příspěvekod zapadak 31. 5. 2006 11:26

Mimochodem, máte D200 z první série nebo novější? Co jsem slyšel, stává se, že první výroba je poruchová. Myslíte, že v ČR/SR se už dodává pozdější výroba?
zapadak
Kolemjdoucí

Odeslat příspěvekod beat 31. 5. 2006 13:12

Opravdu se nechci plést do diskuse, ale nenech se vmanévrovat do žádného foťáku na základě zdejších diskusí! Ten kdo foťák má ho kritizovat nebude. Navíc se nikdy nedozvíš co by mohlo tobě konkrétně vadit.
Jestli chceš utratit tolik peněz za foťák, obětuj trochu času a všechny kanditáty si minimálně vezmi do ruky a seznam se s ovládáním. Není nic horšího než mít zrcadlovku která ti nesedne.

A ještě dovětek.. každému vyhovuje něco jiného. Z diskuse nemůžeš posoudit, jestli by konkrétně tobě vyhovovalo více ovládání Nikona nebo Canona.
beat
Návštěvník

Odeslat příspěvekod zapadak 31. 5. 2006 15:02

Nevím kde vyzkoušet. Kolegové okolo mne mají 1D/1Ds ;-) A zkoušet v krámě, když všichni víme, že si ho potom koupím na netu se mi jeví neslušné. Ale ten argument chápu, máte samozřejmě úplnou pravdu.
zapadak
Kolemjdoucí

Odeslat příspěvekod zapadak 31. 5. 2006 15:45

A jejda, obeslal jsem 5 oblíbených obchodů a nikdo nemá D200 na skladě a neznají dodací termín. Vzhledem k tomu, že za dva týdny odjíždím na důležitou reportáž do ciziny, nemůžu si dovolit riskovat, že odjedu jenom s Powershotem ;-( Jestli do konce týdne nenajdu obchod se slušnou cenou, asi se budu muset dočasně smířit s D70s. Ve dvou obchodech dokonce samostatně neprodávají AF-S DX 18-70. S takovým problémem jsem tedy nepočítal.
zapadak
Kolemjdoucí

Odeslat příspěvekod goodoldalex 31. 5. 2006 18:50

Zapadak. D200 je nedostatkovy tovar, predava sa ako teple rozky. Ked som ho pred mesiacom zacal zhanat, tunajsi velkoobchod mal objednavky este z januara a maloobchody dodaciu lehotu dva tyzdne. Iba dva obchody mali skladom po jednom kuse - jeden z nich predava D200 o 4000 drahsie nez inde a aj tak im zmizne z pultu ani sa nezaprasi :)

Okrem ineho to znamena, ze prve serie ktore trpeli bandingom su daaaaavno v rukach majitelov.

Mimochodom, nie je velmi rozumne spoliehat sa na novy fotak na dolezitej sluzobnej ceste. Ide o to, ze prechod Powersrot -> Nikon som absolvoval tiez (z Canon A610) a je tazke si zvyknut. Zrkadlovka funguje uplne inak nez kompakt, takze cakaj ze z nej budu zpociatku liezt skor horsie fotky nez z kompaktu. Za dva tyzdne alebo aj za jeden si mozes na zaklady zvyknut, ale to potrebujes cele dni nic nerobit, iba behat po meste, cvakat a skumat ako sa masina chova. Samozrejme za to stoji, ale vravim - je to cosi ine.

Napadlo ma, ze ked mas najviac znamych s Canonom, moze byt pre teba Canon 30D aj lepsia volba - mas od koho poradit, mas si od koho pozicat objektiv. Zaroven je ovladanie kompatibilnejsie z Powesrotom. A 30D je predsa len lepsi fotak nez D70s.

D200 sice povazujem za este lepsi, ale ako vravim a suhlasim s beatom - treba si rozhodne vyskusat co ti viac vyhovuje!

Namiesto D200 si mozes kludne vyskusat D70s, ovladanie je podobne, iba D200 je v kazdom ohlade o cosi lepsi :) Ale na porovnanie Canon vs. Nikon dostanes dost predstavu.

Objektiv mam prave ten 18-70 DX. Pre mna je to presne to co potrebujem, aspon do vianoc na kedy planujem 18-200. Tieto dva objektivy su jeden z dovodov, preco som preferoval Nikon pred Canonom. Canon nic ekvivalentne za rozumnu cenu proste nema. O kvalitu mi zase az tak nejde, ale aj tak - ukazka co som fotil dnes (viem ze je to zaostrene na nespravne miesto, nevimat si). Potrebujes na reportaz nieco lepsie?

Ta Sigma, ako sa teraz pozeram na cennik, stoji 34 tisic slovenskych. K Nikonu by som radsej bral ten NK 18-200. Sigmu sice nepoznam a uznavam ze svetelnost ma o stupen lepsiu, mozno ma lepsi aj obraz, ale Nikon bude urcite kompatibilnejsi, rychlejsi, lacnejsi (!), ma stabilizator, netreba k nemu dalsi objektiv na sirsie ohniska a navyse je to vsetko pohromade takze netreba vymienat skla (!!). Na reportaz proste vhodnejsi o 100%. Sigmu jedine v pripade ked potrebujes svetelnost a zvysovat ISO by uz bolo na skodu (sport, koncert), ale to by som uz za tu cenu asi tiez siahol radsej po inom Nikone.

Ekvivalentne Canon objektivy neviem poradit.

Blesk SB-800 z toho co pocuvam a z lozenia po forach tusim, ze je najlepsie co sa da vobec zohnat. Canon je v tomto zrejme pozadu, aspon narocni majitelia 5D sa pri vzajomnom porovnavani casto stazuju. Ale v praxi som nevidel ani jeden.

Asi som ti s vyberom velmi nepomohol :)
goodoldalex
Návštěvník

Odeslat příspěvekod sovacka 31. 5. 2006 21:15

Taky uvažuji o koupi D70s. Prostudoval jsem si k němu manuál, ale není mi vše jasné.

1. bude mi scházet, že D70s umí pouze 3 obr./s? (30D a D200 umí 5obr.) - mám kartu Ultra II 8GB

2. Spolupracuje D70s bez problémů s externím bleskem při sekvenčním snímání? vyfotíte bleskem akční snímky?

3. Bude mi scházet, že umí pouze ISO 200? (ve své kinofilmové éře jsem v zimě fotil na ISO 100)

4. je problémem pouze 5 bodový AF? zpomaluje to nějak ostření v etrémních podmínkách? jak spolehlivě funguje AF ve zhoršených světelných podmínkách?

5. jak dlouho vám vydrží baterka? je nutné si dokoupit náhradní? jak rychle se baterka nabije?

6. zanáší se dovnitř nějak dramaticky prach?

7. fotili jste s ním v mrazech? (-20 stupňů Celsia) - jak se choval?

8. co hledáček? zasostřuje se s ním dobře? není moc malý?
sovacka
Kolemjdoucí

Odeslat příspěvekod sovacka 31. 5. 2006 21:30

jaktože je tato fotka tak pěkná (asi ostrá) http://forum.fotografovani.cz/file.php?51,file=305343, přestože je focená zdaleka
a tato http://forum.fotografovani.cz/file.php?51,file=305483 tak nějak divná, asi je focená zoomem?

Je to problém:
1. Nikonu D70?
2. objektivu?
3. fotografa?
sovacka
Kolemjdoucí

Odeslat příspěvekod Bery 31. 5. 2006 21:46

sovacka: nejprve k druhemu dotazu...
3. nekdo se pripletl do zaberu
Bery
Návštěvník

Odeslat příspěvekod Bery 31. 5. 2006 22:36

sovacka: k puvodni otazce... na D200 jsem presel z D100. D70s je velmi podobna a mel jsem ji nekolikrat v ruce, takze se pokusim o odpoved.

1. nejspis ne, ale zalezi co ches fotit ?
2. ano, ale bude zalezet na typu blesku a vyzarenem vykonu.
3. muze se to stat, ale nepocitoval jsem to jako zasadni problem
4. v zasade neni problem. Pomocna AF lampa resi i spatne svetelne podminky, ale pokud fotis lidi, tak celkem rusi (i kdyz je to lepsi nez reseni co ma Canon). Nejlepe vsak vychazi dokoupit systemovy blesk, ktery ma pomocny reflektor v infra s dosahem cca 10m.
5. udajne 600-2000 podle rezimu prace. Nahradni se ale neztrati. Nikdy jsem to nemeril, ale cca 1,5h
6. tak normalne. 1x za pul roku az rok vycistis, nebo nechas vycistit. Samozrejme zalezi jak se k tomu chovas pri vymene objektivu. Pri nejhorsim drobne smeti vyretusujes.
7. ano, v pohode, jen klesla vydrz baterky. Hur jsem byl na tom ja.
8. u D100 byl vetsi jen o kousek, ale i to bylo plus. Po diskusich jsem moc stiznosti nevidel, ale je lepe vyzkouset, zda Ti bude vyhovovat.
Bery
Návštěvník

Odeslat příspěvekod Bery 31. 5. 2006 22:39

beat: svata pravda. Vmanevrovani nebylo umyslem.
Bery
Návštěvník

Předchozí stránkaDalší stránka