Mozno budem niekomu pripadat naivny, ale chcel som kupit fotak, ktory mi o 5 rokov nebude pripadat zastarany a zaroven tu dobu vydrzi bez vacsej ujmy (ak mi ho niekto neukradne). D200 mi vsetky poziadavky splna najlepsie. Odhovarat od nej samozrejme nehodlam, iba hovorim ze ako kazda technika ma tiez svoje muchy. Hlavne ide o to, ze pristup znaciek Canon, Nikon a dalsich je k ovladaniu vzdy trochu iny, takze niekomu napriklad vyhovuje viac ovladanie Canon. Ja tvrdim, ze na reportaz je nikonacky pristup lepsi.
Treba si tiez uvedomit, ze D200 je v podstate trochu osekana D2X, a to je konkurent Canonu 1D Mark II. Canon 30D ma korene v starsich, a menej narocnych modeloch. To samozrejme neznamena ze niekomu nemoze vyhovovat viac.
Tie dve tlacitka - bracketing a delete - tak to delete je u D70s prave nahradene seriovym snimanim (delete je inde). Tlacitko sa stlaci, podrzi, a pri tom sa o jeden stupen pohne kolieskom.
U D200 je to inak. Na vrchnej strane nalavo su zvrchu vidiet tri tlacitka ISO, WB a Qual. Rovno pod nimi je umiestneny potenciometer ktorym sa menia rezimy. Na jeho zmenu je treba podrzat zapadku, takze drzi na mieste. Zvoleny rezim je potom indikovany iba mechanickou polohou tohto kolieska, aspon inde to nevidim.
Ta rychla spust - no, ja viac vyuzivam seriove ako single snimanie takze mi to nevadi. V najhorsom sa urobia dva-tri snimky, fotak ma velky buffer takze to nevadi

Zmena serie na single sa kazdopadne robi sposobom popisanym vyssie, a zatial som okrem mna nestretol nikoho komu by to bolo nepohodlne. Aj podla mna je to vzdy lepsie riesenie nez ma Canon, ale ako vravim - vec nazoru.
Baterky mam dve nahradne, orig. Nikon, zatial maju za sebou iba par nabijani ale vydrz je velmi uspokojiva. V sobotu som bol fotit festival, kde bol fotak v pohotovosti stale, u oka som ho mal snad pol dna a po celu dobu bol zapnuty kontinualny autofokus ktory dost zere. Seriove snimanie caste, pozeranie na displej menej caste, ukladanie na Microdrivy. Baterky som menil ked ostalo 15% kapacity; prva baterka - 1200 fotiek, druha - 900, tretia - 500 a ostalo v nej 40% kapacity.
Nestazujem sa.