D70s jeho rychlost a vhodnost pro reportáž

Diskuze o poloprofesionálních a profesionálních digitálních fotoaparátech

Moderátor: Moderátoři DIGIarena.cz

Odeslat příspěvekod zapadak 30. 5. 2006 06:04

Přecházím z Canonu Powershot Pro1 a uvažuji o koupi D70s. Fotím reportáž, potřebuji tedy rychlý foťák, s intuitivním a svižným ovládáním v terénu, když nemáte moc čas přemýšlet a jenom cvakáte a cvakáte ;-)

Kromě rychlosti ale potřebuji i spolehlivost, aby uprostřed akce neleknul. Jsem novinář na volné noze, jezdím hodně do zahraničí a s tím Powershotem jsem dělal obstojné fotky i do barevných časopisů ke svým článkům, ale přece jen to není ono...

Je něco, co byste D70s vytkli a proč bych si ho neměl pořídit a raději se poohlédnout po něčem jiném? Alternativou při mém rozhodování mi byl Canon 350D, ale nelíbí se mi jeho plastové provedení a že má na těle tak málo různých tlačítek, 30D je zase drahý, nemluvě o D200 :-(

Díval jsem se na internetu na fotky lidí, co s ním fotí a vychazí z něj docela pěkné fotečky.

Je na tom foťáku něco, co by mi při akčním focení něco vyloženě chybělo, že bych později litoval, že jsem radši nesáhl po 350D případně dražších 30D/D200?

P.S. Nevadí mi, že má jenom 6MPX :-) Toto kritérium bylo při mém rozhodování opravdu na posledním místě...
zapadak
Kolemjdoucí

Odeslat příspěvekod Ondrej Bobek 30. 5. 2006 07:17

fotak je to uplne vpohode..aj rychlostne /s obj. 18-70/...a s baterkou ides bez problemu cez 1000 obrazkov /EOS 350D ma len ca 500/
Ondrej Bobek
Návštěvník

Odeslat příspěvekod Bery 30. 5. 2006 07:34

Telo je pro beznou reportaz vice nez dostatecne. Samozrejme D200 je zase uplne jina trida. Nicmene ve srovnani s tim co mas ted je D70s nebe a dudy. Ale v kalkulaci nezapomen zapocitat objektivy a systemovy blesk.
Bery
Návštěvník

Odeslat příspěvekod zapadak 30. 5. 2006 08:34

Orientoval jsem se dosud na Canon. Chtěl bych se tedy zeptat, kdo rozumíte značkám Canon i Nikon, jaký je u Nikonu blesk srovnatelný s canoňáckým *Speedlite 580EX* (považuji ho za nejlepší blesk pro reportáž vůbec) a zda tato analogie bude bezchybně pracovat s D70s - hlavně co se týče synchronizace při sekvenčním snímání. Děkuji.
zapadak
Kolemjdoucí

Odeslat příspěvekod Bery 30. 5. 2006 10:44

Tomu by mel odpovidat SB-800. S D70s funguje bez problemu. Jedine co nepujde je FP synchronizace, protoze ji nepodporuje D70.
Pokud jde o sekvencni snimani, tak tento blesk zvladne (jako doplnkovy zablesk) i rychlost D200, tedy nejakych 5 obr./s.
Bery
Návštěvník

Odeslat příspěvekod meme sk 30. 5. 2006 11:57

350D a D70 su si tak vyrovnane, ze vzdy rozhoduje iba subjektivny pocit.

Ja mam 350D a vyhody D70 vidim v dvoch ovladacich kolieskach (napr. jednym msa meni cas a druhym clona). Inak sa vsetky potrebne nastavenia na 350D ovladaju cez samostatne tlacitka.

D70 ma v prvych fazach vyssiu kadenciu serioveho snimania, ale ked sa naplni buffer, tak spomali. 350D ide prekticky rovnakym tempom stale a teda povedzme za 20s nasnima viac zaberov 350D.

350D ma mensie telo, co moze byt vyhoda pri noseni, ale zase nemusi kazdemu dobre padnut do ruky.

Nech si vyberies D70, alebo 350D, budes urcite spokojny.
Fiat Doblo 1.9 JTD 105k
meme sk
Návštěvník

Odeslat příspěvekod zapadak 30. 5. 2006 16:25

Jak dlouho mi bude trvat, abych v případě nepředvídané akce aktivoval sekvenční snímání? Musím lézt do menu, nebo to lze dělat nějak automaticky zmáčknutím jediného tlačítka?

Chtěl bych se zeptat ma toto: uvádí se, že D70s dokáže "snímání rychlou frekvencí 3 obr./s v délce až 144 snímků" - to znamená, že zmáčknu spoušť a foťák namačká 144 snímků na jedno namáčknutí??? To má tak velký buffer?
zapadak
Kolemjdoucí

Odeslat příspěvekod meme sk 30. 5. 2006 18:51

350D ma tlacitko, ktore prepina medzi jednotlivymi snimkami, sekvenciou, samospustou a dialkovou spustou. Takze prechod na sekvenciu znamena jedno stlacenie, naspat to uz treba premackat niekolkokrat...
Fiat Doblo 1.9 JTD 105k
meme sk
Návštěvník

Odeslat příspěvekod goodoldalex 30. 5. 2006 19:06

Random poznamky:

Sekvencne snimanie u D70s upravis tak, ze podrzis jedno tlacitko na lavej strane a zaroven otocis kolieskom. Takymto sposobom sa na Nikonoch nastavuju vsetky zakladne parametre - aj ISO, WB, ukladana kvalita. Pre reportaz IMHO najlepsie mozne riesenie.

Nevyhoda u Nikonu je relativne pomale seriove snimanie - teda v zavislosti od toho ci povazujes 3 sn/s za pomale, a maly buffer. Ale aby si mal nieco lepsie tak musis investovat do CN 30D alebo NK D200. Oplati sa kupit rychlu kartu, aby to nebolo tak citit.

Ten buffer v skutocnosti pojme iba 4 raw snimky alebo 7 jpeg (myslim). 144 ich moze napraskat v serii, ale uz iba takou rychlostou ako stiha zapisovat na kartu, co bude cca 1 sn/s. Pre porovnanie D200 sezere 19 raw alebo 25 jpeg snimkov, a 30D tiez tak nejak podobne.

Ovladanie uz pokrivkava, ked potrebujes zmenit ostriaci rezim, rezim ostrenia alebo prepnut na konti. autofokus. Pre tieto veci treba lozit do menu.

Ta rychlost je proste cenovy kompromis.

Mne by u D70s najviac liezli na nervy ostriace body. Je ich malo, su velke a blizko u seba.

Ak nepotrebujes nahlad hlbky ostrosti, mozes sa este pozriet po NK D50, co je takmer rovnaky fotak a na reportaz tie rozdiely v prospech D70s ani nevyuzijes. Ale hlavne treba dobry rychly objektiv, ak ti staci rozsah tak 18-70DX je paradny. Ten je lacnejsi v kite s D70s.

Canon 350 by som na reportaz nebral, to by som sa bal ze sa mi rozpadne.

Z toho co pocuvam, je bleskovy system u Nikona vyspelejsi nez Canonacky. O rok moze byt zase vsetko inak.

Ja by som ti ako novinarovi odporucal D200, v pripade Canona 30D. D70s je na profi pracu dobre pouzitelny, ale moze sa niekedy stat ze ti budu niektore vlastnosti chybat.

D70s ma aj o cosi pomalsie ostrenie nez D200 (s rovnakymi objektivmi), aj ked nic fatalne.

Mozes sa pozriet este po Pentaxoch, ale tie maju stupidne kompaktoidne ovladanie. Na reportaz by som Pentax nechal v batohu.
goodoldalex
Návštěvník

Odeslat příspěvekod zapadak 30. 5. 2006 20:16

goodoldalex! Teda já se nestačím divit! Co jsem pročetl recenze, tak všude D70s vychvalují a teď slyším taková slova? Jste vlastníkem tohoto kousku?

Dost mě dostalo, že sekvenční snímání musím aktivovat tak složitě, domníval jsem, že jen něco zmáčknu a pojede to...

To: meme sk. No jasně, jedno zmáčknutí pro 350D je plus, ale zpátky cvakat víc, než jednou? To ne, na to nemám čas.

Nevíte, jestli D200/30D nabízí pro aktivaci sekvenčního snímání jednodušší řešení?

Myslel jsem si, že když má Nikon na těle takové množství tlačítek (oproti canonům), tak mi to přinese právě rychlejší nastavování různých funkcí, že nepolezu pokaždé do menu. To je rozčarování!

Děkuji za vaše slova! Rozmluvil jste mi evidentně nevýhodnou koupi! Není nad to, poslechnout si uživatele, co fotí přístrojem několik měsíců. Většina recenzí je postavena na zapůjčení foťáku na dva dny a za tu dobu se s ním neseznámíte, abyste dokázal napsat rozumnou recenzi. Už vidím, že nemá smysl recenze číst, jenom matou! Děkuji, ušetřil jste mi 20 tisíc!

Tedy jediné řešení za relativně málo peněz je 30D nebo D200...
zapadak
Kolemjdoucí

Odeslat příspěvekod goodoldalex 30. 5. 2006 20:40

Ja mam D200, sice len dva tyzdne ale posledne tri mesiace som si zrkadlovku vyberal, takze tieto fotaky som mal v ruke vela krat, hlavne Nikony. A skumal som hlavne taketo detaily ktore vedia v praxi otravit alebo ulahcit zivot.

Ten system aktivacie serioveho snimania je praveze podla mna najlepsi mozny. Lavou rukou sa stlaci tlacitko, pravou sa pohne kolieskom. Je to uplne bezmyslienkovita, "blbuvzdorna" akcia, neda sa pokazit a parameter je zmeneny hned. Vacsina parametrov (ISO, WB) sa nastavuje prave takto.

Na D200 je to system podobny, ale skor o cosi horsi. Na lavej vrchnej strane je aretovane koliesko, ktorym sa meni rezim jeden zaber - pomale seriove snimanie - rychle seriove snimanie - samospust - mirror lock-up. Treba tak na kratku chvilu dat oko z hladacika a pozriet sa na aky rezim sa vlastne nastavuje. Osobne mam rychlu seriu aktivovanu vzdy a ratam s tym ze ak chcem jednu fotku, tak spust rychlo pustim. Vyhovuje mi to tak.

Nie som si isty ale myslim ze u Canona 30D na aktivaciu serie treba jedno tlacitko stlacit a nasledne kolieskom zvolit rezim. Celkovo ja myslim, ze ovladanie Nikona je na rychle zmeny prijemnejsie. Napriklad vypinac ma 30D umiestnene strasne debilne. Ale zas, ked uz fotim tak nemusim fotak cely den vypinat.

Ovsem, otocny volic Canona je zase lepsie riesenie nez kurzorovy ovladac Nikona. Nikon ma prehodene strany + a - pri korekcii expozicie, to je poriadna stupidita. Na druhej strane D200 oproti D70s aj 30D zobrazuje v hladaciku ISO, co je vyhoda. Na taketo detaily si treba zvykat u oboch znaciek.

D200 ma mimochodom aj hladacik s rozmermi velkoplosneho kina, co je fajn ale moze byt aj na obtiaz, lebo treba sledovat vacsi obraz.

Najlepsie je si tieto fotaky - D200 a 30D vyskusat a zistit co najlepsie sadne. Stale treba brat v uvahu aj D70s - sice ma dost much, ale stoji polovicu a za to sa da nakupit zopar objektivov, zalezi na preferenciach.
goodoldalex
Návštěvník

Odeslat příspěvekod Laff 30. 5. 2006 20:50

zapadak píše:No jasně, jedno zmáčknutí pro 350D je plus, ale zpátky cvakat víc, než jednou? To ne, na to nemám čas.
For a successful technology, reality must take precedence over public relations, for nature cannot be fooled... We have vastly underestimated how deeply ingrained are the organizational and cultural rigidities that hamper our ability to execute.
Laff
Kolemjdoucí

Odeslat příspěvekod zapadak 30. 5. 2006 21:22

goodoldalex! Teda chlape jeden! Nezačni mi rozmlouvat ještě D200! Když jsem během vteřiny odešel od poměrně levné varianty D70s už nemám kam bych emigroval! Teď už jedině zbývá ten canon 30D.

Laff: díky, 350déčko už nechci, jako záložní tělo si zatím nechám Powershot Pro1, později se uvidí.

Říkáte, že po třech měsících hledání a zkoušení jste se rozhodl pro D200? Hm, toho je třeba si považovat, když jste do výběru investoval tolik času.

Chcete říct, že různé detaily, které fotografovi ulehčují život, má D200 propracovanější? Tedy nelitujete svého výběru a nechystáte se emigrovat jinam... Hm. Dobře.

Většina mých známých a kolegů fotí na 1Ds/1D, vlastně neznám nikoho s Nikonem. Jeden přítel novinář na volné noze fotí canonem 10D a říká, že mu uplně vyhovuje aže zatím upgradovat. nepotřebuje.

K sekvenčnímu snímání: dívám se do manuálu D200, které tlačítko vlevo se mačká? Vidím tam tlačítko DELETE a BRACKETING. Kde mi to potom ukáže, že funkce je aktivovaná? V hledáčku, v horním čb displeji nebo na barevném displeji v zadu?

Jinak když máte permanentně sekvenční snímání aktivované, říkáte, že rychle pustíte spoušť - je to praktické, dá se na to zvyknout? Předpokládám, že dotyk spouště musí být rychlý, aby se vyfotil jen jeden snímek?

Ještě mám otázku, vydrží vám baterka celý den, nebo nosíte v kapse náhradní? Kterou jste si pořídil?
zapadak
Kolemjdoucí

Odeslat příspěvekod Bery 30. 5. 2006 21:46

Reknu to jinak...
D200 mam a vse podstatne, jako napr. ISO, WB, BKT, korekce expozice a zableskova korekce expozice je vyvedeno na tlacitko + nastaveni prislusnym otocnym volicem. Napr. po stisknuti tlacitka korekce blesku volis jednim volicem vlastni korekci, kdezto druhym nastavujes synchronizaci blesku na prvni, nebo druhou lamelu, redukci cervenych oci atd. Ovladani je tedy rychle, intuitivni a k tomu temer dokonala ergonomie. ISO se zobrazuje v hledacku. Celkem velky hledacek a volitelne 11/7 AF bodu. D200 je rychla jako blesk, zvlast s dobrym AS-F sklem. V menu se nastavuji pouze "mene vyznamne" funkce a jemne doladeni. Ovsem tech uzivatelskych moznosti doladeni je opravdu mnoho od kvality obrazu, prez intervalove snimani, po napr. volbu poctu snimku v sekvencnim foceni. K tomu jako bonus podpora Nikon CLS, takze umoznuje dalkove ovladat 2 skupiny blesku internim bleskem. Se systemovym bleskem jako je SB-800 samozrejme umi FP synchronizaci.
Presto i na tomto pristroji mi nekolik drobnosti proste vadi. Napr. hodne mala packa na prepinani zaostrovacich rezimu (C, S, M), takze obcas musim zkontrolovat jak je vubec prepnuta. Mala vydrz baterie oproti D70. Nemoznost vyuzit "klasickou" dratenou spoust a par dalsich, ktrere se mi ted hned nevybavi :-)
Proste dokonaly pristroj opravdu neexistuje.

Pokud jde ale o aktivaci sekvencniho snimani, tak ta je relativne komplikovana. Provadi se na leve strane otocnym volicem, ktery ale nejdriv musis odblokovat pomoci male pojistky. A to jeste mas na vyber mezi rychlou sekvenci (5obr/s), nebo pomelejsi sekvenci (nastavitelna 1-4obr/s). Nicmene to urcite neni nic, cim by jsi se mel trapit. Ono totiz i pri prepnuti na sekvencni snimani pri plne rychlosti (5obr/s) dokazes kontrolovat spoust. Spoust je totiz velmi jemna, citliva, ale predevsim presna. Dokazes tedy udelat sekvenci 3, 10, ale i jen jediny snimek bez prenastavovani rezimu. Naucit se to da velmi rychle, takze timto se trapit nemusis.
Bery
Návštěvník

Odeslat příspěvekod goodoldalex 30. 5. 2006 21:46

Mozno budem niekomu pripadat naivny, ale chcel som kupit fotak, ktory mi o 5 rokov nebude pripadat zastarany a zaroven tu dobu vydrzi bez vacsej ujmy (ak mi ho niekto neukradne). D200 mi vsetky poziadavky splna najlepsie. Odhovarat od nej samozrejme nehodlam, iba hovorim ze ako kazda technika ma tiez svoje muchy. Hlavne ide o to, ze pristup znaciek Canon, Nikon a dalsich je k ovladaniu vzdy trochu iny, takze niekomu napriklad vyhovuje viac ovladanie Canon. Ja tvrdim, ze na reportaz je nikonacky pristup lepsi.

Treba si tiez uvedomit, ze D200 je v podstate trochu osekana D2X, a to je konkurent Canonu 1D Mark II. Canon 30D ma korene v starsich, a menej narocnych modeloch. To samozrejme neznamena ze niekomu nemoze vyhovovat viac.

Tie dve tlacitka - bracketing a delete - tak to delete je u D70s prave nahradene seriovym snimanim (delete je inde). Tlacitko sa stlaci, podrzi, a pri tom sa o jeden stupen pohne kolieskom.

U D200 je to inak. Na vrchnej strane nalavo su zvrchu vidiet tri tlacitka ISO, WB a Qual. Rovno pod nimi je umiestneny potenciometer ktorym sa menia rezimy. Na jeho zmenu je treba podrzat zapadku, takze drzi na mieste. Zvoleny rezim je potom indikovany iba mechanickou polohou tohto kolieska, aspon inde to nevidim.

Ta rychla spust - no, ja viac vyuzivam seriove ako single snimanie takze mi to nevadi. V najhorsom sa urobia dva-tri snimky, fotak ma velky buffer takze to nevadi :) Zmena serie na single sa kazdopadne robi sposobom popisanym vyssie, a zatial som okrem mna nestretol nikoho komu by to bolo nepohodlne. Aj podla mna je to vzdy lepsie riesenie nez ma Canon, ale ako vravim - vec nazoru.

Baterky mam dve nahradne, orig. Nikon, zatial maju za sebou iba par nabijani ale vydrz je velmi uspokojiva. V sobotu som bol fotit festival, kde bol fotak v pohotovosti stale, u oka som ho mal snad pol dna a po celu dobu bol zapnuty kontinualny autofokus ktory dost zere. Seriove snimanie caste, pozeranie na displej menej caste, ukladanie na Microdrivy. Baterky som menil ked ostalo 15% kapacity; prva baterka - 1200 fotiek, druha - 900, tretia - 500 a ostalo v nej 40% kapacity.

Nestazujem sa.
goodoldalex
Návštěvník

Další stránka