Dorazili mi objednane objektivy ktore planujem pouzivat so zrkadlovkou, tak som si ich vyskusal na kolegovom Nikon D50. Osobne som bol uz takmer rozhodnuty pre D70s pretoze D200 je predsa len trochu draha, ale ako som sa hral s D50 a objektivom Nikkor 50 f/1.8, zaregistroval som jeden neduh. D50, a teda aj D70s ma prilis velke zaostrovacie body. Vo vysledku potom nemam uplne jasno kam vlastne fotak zaostruje. Obzvlast viditelne je to pri clone 1.8: ked som fotil kolegynu, fotak jej namiesto tvare zaostroval na vlasy a vdaka malej hlbke ostrosti potom vysla fotka nepodarene. Zaostrovaci bod bol pritom umiestneny v zasade dobre, v hladaciku tiez vsetko vyzeralo v poriadku (taketo rozdiely v ostrosti nie je poznat), len proste sa fotak rozhodol ze v ramci obrovskeho ostriaceho bodu su vlasy dolezitejsie.
Ako sa vysporiadavate s tymto problemom? AF lock nepomoze pretoze pri prekomponovani bude vdaka malej hlbke ostrosti zase vsetko inak, manualnym ostrenim vdaka mensiemu hladaciku sa tiez vela nevyriesi.
Pritom vidim ze s D70 a pod. vznikaju pekne portrety s minimalnou hlbkou ostrosti, pritom s dobre zaostrenym hlavnym motivom - ako sa da tato nevyhoda obist?