Zaostrovacie body

Diskuze o poloprofesionálních a profesionálních digitálních fotoaparátech

Moderátor: Moderátoři DIGIarena.cz

Odeslat příspěvekod goodoldalex 4. 5. 2006 17:34

Dorazili mi objednane objektivy ktore planujem pouzivat so zrkadlovkou, tak som si ich vyskusal na kolegovom Nikon D50. Osobne som bol uz takmer rozhodnuty pre D70s pretoze D200 je predsa len trochu draha, ale ako som sa hral s D50 a objektivom Nikkor 50 f/1.8, zaregistroval som jeden neduh. D50, a teda aj D70s ma prilis velke zaostrovacie body. Vo vysledku potom nemam uplne jasno kam vlastne fotak zaostruje. Obzvlast viditelne je to pri clone 1.8: ked som fotil kolegynu, fotak jej namiesto tvare zaostroval na vlasy a vdaka malej hlbke ostrosti potom vysla fotka nepodarene. Zaostrovaci bod bol pritom umiestneny v zasade dobre, v hladaciku tiez vsetko vyzeralo v poriadku (taketo rozdiely v ostrosti nie je poznat), len proste sa fotak rozhodol ze v ramci obrovskeho ostriaceho bodu su vlasy dolezitejsie.

Ako sa vysporiadavate s tymto problemom? AF lock nepomoze pretoze pri prekomponovani bude vdaka malej hlbke ostrosti zase vsetko inak, manualnym ostrenim vdaka mensiemu hladaciku sa tiez vela nevyriesi.

Pritom vidim ze s D70 a pod. vznikaju pekne portrety s minimalnou hlbkou ostrosti, pritom s dobre zaostrenym hlavnym motivom - ako sa da tato nevyhoda obist?
goodoldalex
Návštěvník

Odeslat příspěvekod goodoldalex 15. 5. 2006 19:13

Zda sa ze to chce fotak s mensimi ostriacimi bodmi, co :)
goodoldalex
Návštěvník

Odeslat příspěvekod Pety 15. 5. 2006 19:52

Střední bod obvykle sedí docela přesně, ne?
Pety
VIP uživatel

Odeslat příspěvekod goodoldalex 15. 5. 2006 23:19

Hm to som nepochopil. Pri mojom skusani som pouzival hlavne ten stredovy. Ono nie zeby ten fotak neostril presne, ale ked je ten ostriacy bod relativne prilis velky tak nevies kam vlastne zaostri. Teda, neviem ako Minolty...
goodoldalex
Návštěvník

Odeslat příspěvekod Pety 16. 5. 2006 05:02

No, víš, nejsem portrétista. Pro mě ta přesnost u Minolty stačí.
Pety
VIP uživatel

Odeslat příspěvekod goodoldalex 16. 5. 2006 08:01

Minule som na inom fore cital ako nejaky canonoista bashoval Nikon prave kvoli hentomu a pisal ze Nikon (by) nevedel zaostrit na nejakeho maleho vtacika v popredi ale namiesto neho by si vsimal pozadie. Sice neviem naco by niekto fotil zviera mensie nez zaostrovaci bod ale nahodou si toto neskusal? :)

Aj tak by ma ale zaujimalo ako sa s tym zvyknu fotografi vysporiadat...
goodoldalex
Návštěvník

Odeslat příspěvekod Pety 16. 5. 2006 08:27

Ech, zvířata fotím (kinofilmovým) objektivem 70-210/2.8-4 a ten je tak těžký do mé rozklepané ruky, že jsem rád, že vůbec nějak nějak zamířím. :-) Zkoušel jsem v zoo mývaly na stromě (sranda, víš, že mýval tráví většinu času na stromě?) a strefil jsem se ostřicím bodem na něj a ne na nějakou větvičku tak v 1/5 případů.
Pety
VIP uživatel

Odeslat příspěvekod izmask 16. 5. 2006 10:24

Čo sa týka Minloty, tá má o dosť menšie body ako D50. Aspoň 7D. Ja mám D50 a kolega KM 7D. Myslím, že 5D bude mať asi rovnaké ako 7D. Ale to vie presne Pety, on ju má :).
izmask
Kolemjdoucí

Odeslat příspěvekod Pety 16. 5. 2006 11:48

Mám, ale s jinou DSLR neporovnám. Mám jen tu jednu. :-) Podle obou návodů jsou čidla rozmístěna u 5D a 7D stejně, i když konstrukce hledáčku je jiná. Co jsem kdy fotil, tak zaostřovací čidla odpovídala indikátorům v hledáčku s (pro mne) dostatečnou přesností. Teď už jsem si zvykl fotit jen s ostřením na střední čidlo - na plochu to přepínám jen zcela výjimečně. Přece jen je lepší mít kontrolu...
Pety
VIP uživatel

Odeslat příspěvekod goodoldalex 16. 5. 2006 22:07

Pety píše:Ech, zvířata fotím (kinofilmovým) objektivem 70-210/2.8-4 a ten je tak těžký do mé rozklepané ruky, že jsem rád, že vůbec nějak nějak zamířím. :-) Zkoušel jsem v zoo mývaly na stromě (sranda, víš, že mýval tráví většinu času na stromě?) a strefil jsem se ostřicím bodem na něj a ne na nějakou větvičku tak v 1/5 případů.
goodoldalex
Návštěvník

Odeslat příspěvekod Pety 17. 5. 2006 05:15

goodoldalex: Jenže ten mýval je stočený někde v rozsoše hlavních větví, na jednu stranu kouká část ocasu a na druhou někdy čumák, a ani se nehne... Teď už je na stromech zase listí, tak mám do zimy od mývalů pokoj.
Pety
VIP uživatel

Odeslat příspěvekod Bery 17. 5. 2006 07:32

goodoldalex: D200 ma tlacitko na kontrolu hloubky ostrosti a v hledacku to je celkem dobre videt.
Bery
Návštěvník

Odeslat příspěvekod goodoldalex 17. 5. 2006 19:48

Bery, ty si to nepochopil. V hladaciku sa zda ze je zaostrene spravne, ale ked si otvoris fotku na monitore tak hla, ta ostrost je o kusok inde nez by si cakal. Ked mas hlbku pouzitelnej ostrosti 3 centimetre tak to podla hladacika velmi neodhadnes. Alebo hej? To sa prave pytam. Mozno som len slepy na oci.

Jo, a tych myvalov alebo podobne potvory si asi cez vikend prevetram v ZOO. Ak si dovtedy teda stihnem aspon precitat tu sekciu navodu co sa zaobera ostrenim :)
goodoldalex
Návštěvník

Odeslat příspěvekod Bery 18. 5. 2006 16:46

Ono i v hledacku je videt kam je zaostreno. Tedy u D200 se da celkem dobre fotit na manual, protoze ma podstatne vetsi hledacek nez napr. D70. Obcas to vyuzivam.
Pokud mas HO 3cm, tak je to trochu problem, protoze se ti fotografovana osoba muze trochu pohnout a zaostreni vyjde jinam, coz tedy plati pro rezim Single Servo, kde po zaostreni uz fotak dale nedoostruje.
U pevne 50 f/1.8 je na f/1.8 opravdu hodne mekka kresba, ktera je vice mene nepouzitelna, tedy pokud vysledek nema byt zamer :-) Takze radeji zacni na f/2.8, nebo vyssi. Idealni kresba tohoto objektivu je nekde mezi f/4 - f/8.
Bery
Návštěvník

Odeslat příspěvekod goodoldalex 18. 5. 2006 18:26

Ano, zvysenie clony a tym hlbky ostrosti je isty workaround. Ale to som si potom nemusel kupovat fixny 50 mm, ked 17-80 hodi na 50 mm clonu 4.5 a obraz to dava dostatocny :) Ono ta clona 1.8 sa moze hodit aj ked mas slabsie osvetlenie, navyse makka kresba mi nejak neprekaza, jednak som zvyknuty na kompakt ktory fotky prehnane doostruje takze sa v tom skor vyzivam a jednak rozlisenie fotaku dava dost priestoru na zmensovanie (vyrez 1:1 v praxi nie je velmi potrebny).

Neviem ci mas tento 50 mm objektiv, ale skus napriklad zblizka odfotit klavesnicu alebo harok papiera s textom tak ze bude k fotaku sikmo a nechaj fotak zaostrit alebo si zaostri manualne. V hladaciku, ktory je inak fajn, vidis ostrejsie ovela sirsi pruh nez na fotke naozaj je, cim vlastne nemas kontrolu kde je vlastne ostriaca rovina. Pri clone 4 a vyssej to uz prestava mat vyznam, ale mna prave zaujima ako si s tym poradit pri clonach mensich :) Vidim ako dokazu ludia pekne ostrit s D70s ktory ma ostriace body este vacsie, a clonou 1.4 alebo 1.8, tak evidentne sa s tymto nejak vysporiadali. Len jak?
goodoldalex
Návštěvník

Další stránka