Dobrý den
Tak jsem zjistil pomoci uploadu obrazku na jednu stranku ze muj letity nikon d3200 ma už neco pres 92 000 snimků vyfoceno... Uvadi se prumerna zivotnost 100 000 fotek, takže ten muj už se chýlí ke konci... Navíc jsem prý četl že když se nepoužívá pravidelně, tak prý se závěrka nějak více ničí nebo co... Já právě foták používám relativně sporadicky a mezi focením je x měsíců, i půl roku i více mezera...
Takže podle všeho jsem už na limitu pomalu... Jako doufám že vydrží déle ale i tak, nějaké dotazy k tomu:
1) Jaké máte vy zkušenosti? Je těch 100 000 fakt relativně přesné a mám se tedy začít bát?
2) Kolik stojí cena opravy (asi výměny?) uzávěrky pokud se foták pokazí...? (a dělá se to vůbec v ČR nebo na slovensku?)
3) Na CZ trhu už nevidiím žádný Nikon D3500 ani dokonce D5600... to už se neprodává... (!?) Pokud foták odejde a oprava nebude možná/moc drahá, jakou náhradu byste mi doporučily (v ceně tak okolo toho D3200, tzn tak okolo 15 000 kč...) nevidím nic u nikonu na heurece... žádný D3x00 ani žádný D5x00...
To jako budu muset jít do Canonu?
Díky
EDIT:
A chápu správně tento graf:
http://www.olegkikin.com/shutterlife/nikon_d3200.htm
Ze po 100 001 fotce přežilo 53,2 % fotaku...? Interpretuju ten graf spravne...? prijde mi to hodne (!)