Přehazuji své téma z diskusního fóra, do kterého nepatří.
Z finančních důvodů a z důvodů rozsáhlého vybavení v Nikon DSLR jsem se rozhodl dlouhodobě nepřejít do bezzrcátkového Z-systému, ale naopak získat v končícím DSLR DX segmentu maximum možného, zvláště díky bazarovým výprodejům. Z D7200 jsem upgradoval na D500 především v naději na větší úspěšnost autofokusu se světelnými skly.
Mám zatím Sigmu AF 18-35/1.8 Art a Nikkor AF-S 85/1.8G.
Oba tyto objektivy jsou na Nikon D7200 velice nespolehlivé z hlediska přesného ostření na nestředové ostřící body. Snad nějaké vylepšení přinese Nikon D500 (dorazí během několika dnů), samozřejmě včetně Reikan FoCalPro, který jsem upgradoval na aktuální verzi.
Dále jsem se rozhodl na zkoušku koupit "Mint" Nikkor AF-S 24mm f/1.4G ED za 17 000 Kč. Nový stojí 55 000 Kč a pokud by nesplnil očekávání na D500, asi se dá bez větší ztráty prodat.
Budu vděčný za každou zkušenost se všemi f/1.4 ( a f/1.8 ) objektivy od Nikonu, Sigmy, možná Tamronu.
Sigma 18-35 mm f/1.8 a Nikkor 85mm f/1.8 kreslí na plnou díru hodně hodně pěkně, ale jednak chci zkusit ještě světelnější skla a hlavně mít možnost třeba při ostření na oči nemít ty oči ve středu záběru. Překomponování při takhle malé HO je také problém, protože překomponováním tu vzdálenost o nějaký ten centimetr posunete taky. Kupuji i 3x zvětšující hledáček Swivi S8 na výklopný displej D500, který se nasazuje dramaticky lépe, než S3, který jsem tak dlouho skoro nepoužíval, až jsem poztrácel jeho součásti.
Zajímá mě třeba Sigma 50mm f/1.4 Art jako možná náhrada Nikkoru 85mm f/1.8 na portréty, ale s autofokusem to může být z bláta do hodně hluboké louže??
Světelné Nikkory jdou na eBay mnohem více cenově dolů, než Sigmy Art, ovšem ony jsou celkem nové, zatímco ty Nikkory už mají něco odkroucené, teď myslím z hlediska doby na trhu, nemyslím ošoupanost jednotlivých kusů.
Na širokém konci jsem spokojený s Nikkorem 10-24/3.5-4.5, základní zoom 16-80/2.8-4 mně plně vyhovuje, ale zajímají mě maximálně světelná skla v oblasti 20-85mm.
V oblasti teleobjektivů mám starý Nikkor AF-S 70-200/2.8 VR, jehož brutální FX vinětace na DX vůbec nevadí, špatný výkon VR vadí jen trošku. No a nalehko mám AF-S 55-300/4.5-5.6, který byl kdysi od Oehlingu za šílenou slevu skoro zadarmo, no a pokud nějaká verze 70-300 je podobně lehká, ale opticky výrazně lepší, pak bych asi taky časem neopovrhnul. Zvykl jsem si mít dva teleobjektivy - těžký světelný a lehký.
Prostě v končícím DSLR segmentu budu sledovat výhodný bazar.
Zatím jsem hodně zvědavej až dorazí Nikon D500 a Nikkor AF-S 24mm f/1.4, jak si bude stát proti té Sigmě 18-35/1.8 jak z hlediska AF, tak kresby, tak z hlediska intenzity rozostření pozadí a popředí a samozřejmě i jak bude v praxi znát f/1.4 proti f/1.8 v časech a ISO. Tak pochopitelně, je to 2/3 clony, ale spíš jde o pocit jak pomáhá, že tam skáčou kratší časy. Díky pemarovi a doporučení Topaz DeNoise jsem pocitově získal už tak minimálně jednu clonu na kvalitě obrazu z hlediska doostření/zvýraznění v hloubce ostrosti a odšumu bokehu.