Autofokus v praxi na vnoučatech funguje jak má. Ale největší pecka je Sigma Art 50/1.4, to sklo na portréty fakt nemá chybu. Ani nevím, jestli to sklo funguje zacloněné, protože s ním fotím výhradně na plnou díru.

(nesmím veřejně ukazovat vnoučata)
Sestava se po mohutných nákupech a prodejích ustálila na:
D500 + Nikony DX 10-24/3.5-4.5, DX 16-80/2.8-4, 70-200/2.8, DX 70-300/4.5-6.3,
20/1.8, 24/1.8, 35/1.8, 85/1.8, Sigma Art 50/1.4
Ještě mám záložní D7200 a přemýšlím zda se toho těla nezbavit a nepořídit jako záložní Z30 + FTZ, protože tím by žena nenadávala, že při natáčení videa je D500 moc těžká.
Ovšem asi bych jí k tomu musel pořídit nějaké to nativní Z-kové lehké malinké sklo, protože přeci jen i moje F-mount f/1.8 lehoučká skla s FTZ nejsou úplně to nejkompaktnější.
V úvahu přichází: 16-50/3.5-6.3 - do interiéru na video s vnoučaty rovnou zavrhuji pro oba dva důsledky špatné světelnosti, 40/2 - dlouhý, 28/2.8 ??? Anebo si počkat na avizovaný DX 24/1.8? To bude asi optimální. Možná i rozmach třetích výrobců napraví Nikoní laxnost vzhledem k DX. Určitě bych vybíral z jiných značek nebýt FTZ adaptéru a toho, že si pak má žena může sáhnout ke mně do brašny pro cokoliv, co je ochotna držet chvíli v ruce. Teď naposled mně D500 vrátila tak za půl minuty, že když doteď nosila vnoučka, tak si chce s foťákem odpočinout a natáčet mě s dětma a ne aby jí bolely ruce ještě víc.
Ten ekvivalent 30mm nebo 36mm je asi optimální na to video s dětma, širokoúhlejší už není natrvalo dobrý, protože mít na videu všechno trvale deformovaný do krajů se za chvíli okouká, s tou 20/1.8 a 24/1.8 je to nerušivé.
Koukal jsem na spoustu youtube recenzí a srovnání se Sony a Fuji a Canonem a překvapilo mě, jak ta Z30 oproti obecnému povědomí vychází dobře. I na takových skládačkách, kde je vlevo Sony nebo Canon a vpravo Z30 se stejnými záběry, ten Nikon nevychází špatně, i když se na druhou stranu říká, jak je Nikon ve videu opožděný oproti Sony, Panasonicu, Canonu a třeba i Fuji. Možná to platí jen pro profi potřeby, ale pro běžné amatérské video "zmáčkni a natáčej" je ta Z30 v pohodě. D7200 jsem si chtěl nechat kdyby se jednou s D500 něco stalo, ale když se zeptám sám sebe, jestli bych v případě rozbití D500 chtěl za 5-10 let pokračovat s D7200, tak asi nechtěl, jít ještě víc zpátky..... No a na dočasné použití může klidně sloužit i ta Z30, která by aspoň neležela ve skříni, což by D7200 ležela. Teď odkráčel Nikon J1 + 10-30 do věčných lovišť, clona na skle zůstává zavřená, neví, zda za to může tělo nebo objektiv, ale určitě k tomu nebudu shánět jiné sklo, protože se nevyplatí do toho dát korunu. 18,5/1.8 by z eBay stál 2500 Kč + DPH + clo a to je fakt moc, i když žena to považovala za ideální z hlediska velikosti (277 g), ale světelnost f/3.5-5.6 to kvůli chování v interiéru odsoudila do skříně.