zakladatel vlakna sa pyta, aky fotak by sme mu doporucili ako dlhodobejsi upgrade z D90, ci D7500 alebo D750.
tak ja by som niekomu otrieskal tu moju byvalu D750 o hlavu, mozem zacat aj tu na fore

, ked fotak za 2.000euro ked som ho kupoval mal stale olej na snimaci. to ako pardon. kazdy mesiac som to daval cistit. urobil som par desiatok fotiek a znovu tam bol olej.
vzdy som naratal cca 30 az 40 olejových flakov na fotkách. D750 som poslal do Nikon Vieden servisu, kde mi spravne osadili AF modul (interne odlesky, realne zle fotky som nikdy nemal, ale D750 bola v zaruke, tak nech to opravia) a snimac mi iba VYCISTILI.
o pol roka som daval znovu D750 do servisu, ale uz do Nikon Mnichov, na nastavenie AF ostrenia s 58/1,4G (to sklo si robilo co chcelo, za 1.750euro to bol akoze zly vtip) a opat mi iba VYCISTILI snimac.
vzdy som pisal pri zaslani fotaku do servisu ako zavadu OLEJ na snimaci.
olej som mal stale a opakovane.
kamarat od nas mal D600 (predal ju), tiez mal olej, reklamoval to a nieco mu s tym spravili.
druhy kamarat od nas ma este D610 a tiez ma olej na snimaci. neviem ci to reklamoval, nepytal som sa.
treti kamarat si radsej rovno kupil novu D750 a tiez ma olej na snimaci ako som mal ja. co s tym robi neviem.
ale aby som iba nehanil, ked som bol fotit v Toskansku a znamy tam mal tiez D750 a ziadny olej nemal. super. mal tam aj D810 a tiez ziadny problem - ziadna polovica AF bodov mu zle neostrila ako sa pise na forach. super.
ja len hovorim, ze ked si chce niekto kupit napr. Nikon D750, nech je radsej novy v zaruke, alebo byt z bazaru ale tiez v zaruke a teda o dost lacnejsie ako v obchode a skontroluje si snimac, treba urobit kludne aj 50 fotiek na kartu na clonu f11 - snimac si vie pred predajom snad kazdy rozumny clovek vycistit/dat vycistit.
ked som fotil svadby alebo portrety, kde som fotil na f1,4 az f2, ziadny olej som samozrejme nevidel. ale to neospravedlnuje taky drahy fotoaparat. Nikon samizda stale ma problemy s kvalitou, ved aj teraz opat zvolava D750 do servisu, fixuje to (neviem ako) ale neriesi DOVOD problemov, ved tie zle serie ma krizom krazom uz roky.
PS: som sa nakoniec na*sral a kupil FF K-1 (na krajinu ma pre mna vacsi prinos ten fotak ako D750) a mam tak raz za pol roka DVE smietka na snimaci.

takze ak chce niekto D750, vrelo mu ju doporucim, ostril snad vzdy presne (po nastaveni v servise), obrazovo som mohol tahat co som chcel na krajine z tienov, nebol ani velky ani tazky na stale nosenie a dobre sa mi drzal. a teraz ma este aj dost slusnu cenu ako novy kus v predajni.
len si treba dat bacha na tie zavady, to je vsetko.
Sony A7 IV + Sony FE 20/1,8G + Sony FE 35/1,4 GM + Sigma 50/1,4 ART DG DN + Sigma 85/1,4 ART DG DN + Sigma 100-400/5-6,3 DG DN