cvakatko: pozeram, ze dost skaces vo vybere medzi APS-C a FF, to je totiz dost rozdiel, (ked beriem D7200 a D750) hlavne vo velkosti hladacika, pouziti vyssieho ISO a vyberom objektivov samozrejme.
pozeram ceny samotných tiel u nas (prolaika.sk).
D7200 - 999euro
D7500 - 1399euro
D750 - 1799euro
hovoris, ze fotak kupujes na dlhe obdobie. mas ho na univerzalne pouzitie (D500 skor nie, je tazsi a cenovo drahy na APS-C a zamerany aj hlavne na vykon AF).
ak ti vyhovuje APS-C format, bez srandy si kup D7500.
-ano,cenovy rozdiel D7500 je od D7200 je znacny, ale dostanes take vylepsenia, za ktore by som ja nevahal zaplatit tu sumu, mat fotak na dalsich 5rokov a viac
-ide hlavne o ten novsi snimac v D7500, kde som pozeral fotky z D500 (rovnaky snimac ako v D7500) a D750 a ISO aj z tej D500 s prizmurenim oka bolo na ISO 5.600 - 7.000 podobne ako na FF D750, skvely vykon teda aj pre D7500
-vyklopny display, perfektna vec, uz by mi naozaj chybal (mal som ho na D750 a aj teraz na Pentax K-1)
-Automaticke AF Tune v D7500 (ako v D500/D5), tak toto ma zerie ze tiez nemam, skvela pomocka na presnejsie a pohodlnejsie nastavenie presnosti ostrenia
-najnovsi obrazovy procesor EXPEED5 a 180 000 Pix RGB snimac expozície pomaha lepsiemu obrazu aj autofocusu
-slusna velkost aj vaha a novy tvarovany hlbsi grip na uchop
takze nevidim ziadny dovod kupit D7200. teda pre mna.
minus ludia uvadzaju to,ze ma D7500 iba jeden SD slot. no pokial nefotis kriticke zákazky na objednavku,myslim ze ten jeden slot prezijes.
inak daval by som si pozor na nakup Nikonu z bazaru, ked tak uz, nech je zlava vyrazna oproti novému fotaku z obchodu (nech ma to riziko nakupu na bazari vyznam) a hlavne nech je fotak stale v zaruke! minimalne D750 ma stale sa opakujuce problemy, sam som svoju D750 daval do opravy na opravu interných odleskov od AF modulu + jeho kalibracia. no a olej na snimaci sa mi opakovane vracal, ako krajinkara ma islo roztrhnut od jedu (ani 15.000-30.000 cvakov závierky nic nevyriesil).
a urcite ti doporucim ist osobne si fotaky vyskusat do predajne, ako sa ti drzia!, rozdiel v uchope gripu je dost vyrazny. sam som preto uplne zavrhol kedysi pri vybere FF model D610, ten grip bol pre mna ostry/maly ci co, proste uplne trapenie pri drzani fotaku.
snad este dolezitejsie je vyber objektivov. ako univerzal je ten 16-80DX vyborny. na FF D750 som nikdy nemal taky zoom,tak neviem poradit. chalani ti tu iste poradia aj ake skla by sa oplatili kupit APS-C vs FF.
vela stastia pri vybere teda

Sony A7 IV + Sony FE 20/1,8G + Sony FE 35/1,4 GM + Sigma 50/1,4 ART DG DN + Sigma 85/1,4 ART DG DN + Sigma 100-400/5-6,3 DG DN