Zrcadlovka pro začínající fotografku

Diskuze o poloprofesionálních a profesionálních digitálních fotoaparátech

Moderátor: Moderátoři DIGIarena.cz

Odeslat příspěvekod reign 19. 6. 2017 17:37

10-18 STM, 18-135 STM a z bazaru jakákoliv dlouhá skla - a asi i nová. Myslím, že roli hraje i nejrozšířenější bajonet, Nikon proti tomu dlouhodobě zdražuje. Mimochodem, ten širokoúhlý nikkor bude stejně stát téměř dvounásobek Canoní verze a to nemluvím o ergonomii kde u Nikonu jsou spodní dvě řady v rámci dslr "bezkonkurenční".
reign
Návštěvník

Odeslat příspěvekod Dolgor 19. 6. 2017 19:14

18-135 STM není žádný etalon, ostrý uprostřed pole a pak už nikde, možná kdyby byla možnost vybrat si z více kusů. Nikon seťáky posledních generací a rozumného rozsahu bývají dobré v celém poli téměř bez výjimky. Od základních po telezoomy. Nicméně se nedomnívám, že by cílem zrcadlovkáře měla být sestava setových zoomů. Komu stačí setové zoomy, ten pravděpodobně ani neocení vychytávky těl vyšších řad a pak je něco jako Nikon D3300 apod úplně v pohodě. Naučit se na tom dá a dražší tělo pak člověk koupí teprve, když už ví proč a jak ho využít.

Mimo DSLR bych se vůbec nebál bazarovek typu Fuji X-T10 + 18-55/2,8-4. Dá se to koupit za 18 tisíc ještě v záruce, má to všechny potřebný foto funkce (narozdíl od low-end zrcadlovek), výbornou obrazovou kvalitu ( senzor marginálně horší než současné Nikony a trochu lepší než Canony), je to malý, snadno ovladatelný a dává to smysl jako hotová sestava díky dobrému a celkem světelnému objektivu.
Dolgor
Pokročilý

Odeslat příspěvekod Skulivert 19. 6. 2017 21:08

do DSLR bych dnes nešel, podíval bych se po Fuji X-T1/X-T10+18-55 nebo Olympus E-M5/E-M10 II a m.zuiko 14-150 II nebo Panasonic 12-60, z druhé ruky se do 18 tis. dá dostat i na velmi slušnou kvalitu, nebo počkat na E-M10 III
Skulivert
Návštěvník

Odeslat příspěvekod Mikeczcz 19. 6. 2017 21:18

$279 vs $309 je dvojnásobek? A ta 18-140 od Nikonu je na DxO snad ve všem lepší.

Nechci tady rozjet nějaký flame, ale že by Canon byl nějak výrazně napřed prostě není pravda a u hobíků už vůbec. Ergonomii na low-end tělech Canonu neznám tam se nechám podat.
Mikeczcz
Návštěvník

Odeslat příspěvekod reign 19. 6. 2017 22:33

Mike, Canon 10-18 STM koupíš za 6,5k a o tom Nikkoru jsem četl, že má stát 12k.
Je ovšem pravda, že nebýt videa (o kterém tazatelka nepíše nic) tak bych asi taky preferoval Nikon (jenomže zrovna já bych ten širokáč oželel), koupil bych bazarový D300s. Líbí se mi hledáček, ergonomie a hlavně barvy toho snímače (platí i pro D90).

Tak jsem teď četl, že ten nový Nikkor by měl stát kolem 8k, tak to je jiné kafe.
reign
Návštěvník

Odeslat příspěvekod fricoolinek2 20. 6. 2017 08:10

A co video? Myslel někdo na víííídeo? 8-)

No, musím trochu zalobovat i pro svého koníčka - Takže FZ1000 by možná také stále za úvahu. Pro svou univerzálnost. Ale ultra-wide s ní samozřejmě možnej není.
JSEM VÁŠ KRÁL, MOJI PODDANÍ!
Bazoš fůůůůj!
fricoolinek2
Návštěvník

Odeslat příspěvekod ondrasheq 20. 6. 2017 09:40

> Canon 10-18 STM koupíš za 6,5k a o tom Nikkoru jsem četl, že má stát 12k.

Tak to jsi četl blbě, Nikkor bude o necelé dva litry dražší (6.990 Kč vs. 9.890 Kč)
Nehledě na to, že to srovnání je celý mimo mísu, co týden někdo inzeruje široké f/4 Tokiny kolem pěti tisíc.
ondrasheq
Návštěvník

Odeslat příspěvekod monikash 20. 6. 2017 20:49

A všimli jste si, že autorka vlákna se tu už neobjevila?!!!
Sony RX100/7, A6600, A7III + A7Sii

Moje cvaky najdete zde http://monikash.rajce.idnes.cz/
A videa tady https://www.youtube.com/@monikasindelkova1432/videos
monikash
Návštěvník

Odeslat příspěvekod magkunc 21. 6. 2017 06:14

Vsem moc dekuju za rady a odpovedi, skrz praci jsem se k diskuzi drive nedostala.
Nakonec jsem se asi rozhodla pro ten Canon eos 700D. jen teda zvazuju jestli to koupit v setu za 12K s 18-55 nebo za 21K s 18-135. Ja osobne bych radeji vzala tu sadu za 12K, protoze precejen budou jeste investice do karty, popruhu, nejakeho filtru atp. Rovnez si rikam ze v pripade koupe sady za tech 12K bych pak mohla koupit kdyztak jeste nejakou tu pevnou 50ku. At uz treba z paladixu ci novou a casem ten sirokouhlac. Chci se zeptat, je vyrazny rozdil mezi tou 18-55 a 18-135? Pokud bych vybrala tu za 21K, musela bych pak investice zase na chvili omezit, tak jestli ten objektiv stoji opravdu za to.

A ten sirokouhlas teda doporucujete jaky? Nekde mi jeste radili Tamron 17-50, jaky je takovy dostacujicii? Kdyz jsem se divala na ten 10-18, tak mel ten levnejsk svetelnost okolo 5.5, je to moc? Jedna pani me tim strasila, jak to bude strasne. Ze spis neco okolo 2.8. Ale to uz jsou zase jine ceny.

Dekuji Moc!!
magkunc
Kolemjdoucí

Odeslat příspěvekod reign 21. 6. 2017 06:49

Nelze srovnávat Tamron 17-50 s ultraširokáčem 10-18 - Tamron začíná tam, kde on končí, to je naprosto odlišný úhel záběru...
18-55 vs 18-135 je opticky i finančně ve prospěch 18-55 ale rozsah je jasnej, 18-135 je prostě univerzál.

Jinak popruh dostaneš s foťákem a karta je za pár stovek, nemusíš kupovat nic extra velkého, spíš bych střídal 2ks 16GB.
reign
Návštěvník

Odeslat příspěvekod pampalabusek 21. 6. 2017 06:55

A ten bazar teda nezkusis? I konkretne 700D se nabízí hodně a se zárukou. Dá se na tom hodně ušetřit, pokud máš možnost osobního vyzkoušení.
Popruh bývá většinou součástí balení a bez filtru si taky ze začátku vystacis. 18-55 je takový úplný základ.
Pokud budeš mít 18-55/135 tak je zbytečně kupovat casem 17-50. To uz bych se po nem díval zrovna. A pravda s clonou 2.8 oproti 5.5 budeš mít úplně jiné možnosti, at jde o focení portrétů nebo za slabšího světla.
pampalabusek
Návštěvník

Odeslat příspěvekod bob222 21. 6. 2017 07:09

Myslím že zrovna na Canon je ponuka bazáru tak bohatá, že by som skúsil pofotiť niečo s tým seťákom a potom sa skúsil zamyslieť, čo ďalšieho kúpiť. Bezhlavé nakupovanie skliel na začiatku spravidla nemá moc dobrý efekt na peňaženku.
bob222
Pokročilý

Odeslat příspěvekod reign 21. 6. 2017 07:11

No, ovšem raději Sigmu 17-50/2,8 než Tamron, jistější ostření.
reign
Návštěvník

Odeslat příspěvekod standavfr 21. 6. 2017 07:45

Skoro bych řekl,že nová 700d jsou vyhozené peníze.Koupil bych jetou,něco pofotil a pak by se vidělo.Přece jen už je to obstarožní kousek.
standavfr
Návštěvník

Odeslat příspěvekod AwwA 21. 6. 2017 08:06

Na dnesni dobu je ten senzor opravdu prus*er.
AwwA
Návštěvník

Předchozí stránkaDalší stránka