od pemar 27. 8. 2017 18:00
Já po fullframe nijak zvlášť netoužím, to 1,5 násobné prodloužení ohniska mi zatím velmi vyhovuje, ani FF look pro mne není důvod k upgradu, ani větší rozlišení. Video a 4K mne nezajímají, točit video mne ve srovnání s fotografováním nebaví. Na D500 se mi líbí rychlost a pokryti AF body, občas mi vadí dynamický rozsah na základní ISO, takové ty fotky, kde jsou stíny nebo obloha se liší od zbytku obrazu, nemusel bych to lokálně možná zesvětlovat v Polarru, jak to dělám dnes. U D850 bych si mohl více hrát s výřezy, byl by na to prostor. Párkrát za rok bych použil focus stacking a rozlišení na nějakou krajinu. Docela dost by se mi hodil focus peaking na fotky s manuálním Sonnarem 135/2, třeba ty fotky z rytířských soubojů by s tím podle mého názoru šly podstatně snadněji, než s potvrzením zaostření.
Další DX už se kupovat nechystám, takže další tělo bude FF, když pro nic jiného tak proto, že žádné zatím nemám a lepší DX než D500 není ve výhledu. Letos ho kupovat nebudu, počkám min. 6 měsíců po uvedeni na trh, až se vychytají dětské nemoci. 4 těla jsou podle mého názoru až příliš, takže chci zvolit takové, abych aspoň další 3 roky necítil potřebu kupovat další. Neváhal bych ani vteřinu, kdyby to byla D500 se snímačem z D5, D4s nebo D750, prostě všechno stejné až na snímač. Něco jako D5 bez gripu, ideálně za cenu do 120 tisíc. U D850 zatím nevím, pokud by do 2-3 let nebyla ve výhledu D750 s AF modulem z D5, tak bych asi koupil D850 a ten grip. Škoda absence hybridního hledáčku, těch 20 tisíc navíc bych za něj dal. Rád bych věděl, jak bych si s D850 pomohl s dynamickým rozsahem a na vyšší ISO, to je pro mne důvod, proč koupit FF, těch pár fotek v tělocvičnách a sálech a fakt, že ty peníze mám na tento účel už nachystané. U D810 vím, že na vyšší ISO bych si oproti D500 moc nepomohl, ale čekám, že D850 bude v tomto ohledu lepší.
Velké soubory považuji za pakárnu, možná něco dělám blbě, ale při transferu snímků do iPadu přes SD kartovou redukci se mi importují RAW soubory, což trvá dlouho a blbě se mi pak v iPadu zpracovávají, musím je převádět do JPEGu, to by s D850 asi trvalo ještě o dost déle, než teď. Druhou alternativou je importovat JPEG přes SnapBridge, což u 45 Mpx bude asi také trvat příliš dlouho a bude to asi docela dost vybíjet baterii.