Sám fotím s APS-C a jsem s tímto formátem nadmíru spokojenej a považuji jej za ideál. Začínal jsem s Nikonem D70 a nyní pokračuju s D90 a uvažuju o přesunu k D7200.
Jenže manželka přez rok začíná také koketovat s focením, směrem k rodinné a portrétní fotografii, absolvovala jeden krátký a jeden dlouhodobý kurz (mimochodem z mého pohledu vyhozené peníze) a výhledově si chce zřídit menší studio. Nyní fotí s moji sestavou D90 + 35/1,8, 50/1,8, 18-105 a bleskem SB-700
Nyní řešíme co koupit za nové tělo. Já bych se klonil k DX D7200 (nebo D7100) a přítelkyně k FF D610.
S DX koupím tělo lehce přez 20 000 a jedu dál s objektivy co už mám. Když koupím FF, tak mě čeká ještě koupě objektivu 85/1,8 který by nahradil 50mm (75mm) na D90, kterou používám jako takové portrétní sklo. Setový objektiv bych k FF tělu nekupoval, beztak jej používám jen na dovolených a na to bych si nechal D90, fotím hlavně s pevnou 35.
Je mi jasné, že na nějakou rodinnou či portrétní fotografii bude ff tělo s 85/1,8 lepší volbou ja DX s 50/1,8 (75mm).
A teď k mé otázce a hlavní neznámé v mém rozhodování.
Jaký je teoretický rozdíl v hloubce ostrosti když budu fotit s DX tělem a 35mm objektivem a FX tělem s 50mm objektivem. Teoreticky mají oba 50mm a nastavenou stejnou clonu. Má DX tělo díky kratší fyzické vzdálenosti mezi objektivem a snímačem vetší hloubku ostrosti oproti FX tělu? Tohle je asi jediné co může převážit mé rozhodnutí přejít k FF, protože šum mě nějak zvláště nelimituje ani na D90 a u D7100 bych si ještě polepšil (ikdyž asi bych si na méně šumu u FX také zvyknul).