Dilema: Upgrade těla nebo raději nový objektiv?

Diskuze o poloprofesionálních a profesionálních digitálních fotoaparátech

Moderátor: Moderátoři DIGIarena.cz

Odeslat příspěvekod martik__ 24. 6. 2016 14:27

Jojo, je rozdíl fotit třeba když jsou na nebi mraky a když je čistá obloha. Tam je to pak vidět hodně. Jako kdyby se objevilo pár smítek po 1000 fotkách, neřeknu nic. Ale aby se objevilo 10 a víc zrnek prachu po 100 fotkách, to fakt není normální.

Nemůže to být třeba tím, že se to na čip lépe přílepí, protože tam není ta AA vrstva? D90 ji měla a nikdy žádný problém s prachem nebyl. Fakt si to nedokážu vysvětlit.
martik__
Kolemjdoucí

Odeslat příspěvekod n3pi 24. 6. 2016 15:36

Já bych to spíše tipl na statickou elektřinu, ta je prevít :)
Jak to vypadá teď po vyčištění?
n3pi
Návštěvník

Odeslat příspěvekod martik__ 24. 6. 2016 15:45

Po vyčištění je všechen bordel pryč, cca po 20 fotkách se najednou objevil černý puntík, ale hned na následující fotce už zase nebyl. Podivné. O víkendu mám v plánu fotit víc, tak uvidím, jak to bude vypadat.
martik__
Kolemjdoucí

Odeslat příspěvekod rammstein 25. 6. 2016 21:01

Když už se tady řeší prach a nečistoty na čipu, dovolím si přispět. Nejsem příznivcem ofukování snímače balónkem, podle mě to jenom rozvíří prach, který na snímači nebyl a vede to jenom k dalšímu znečištění. Ale zaujalo mě, že Canon to předepisuje (asi aby víc vytřískali ze servisu :-D ) - viz http://support-th.canon-asia.com/contents/TH/EN/8202663700.html.
Sám jsem majitelem EOS 760D (pro většinu z vás je to krám, mě bohatě postačuje a doufám, že mi bude dlouho sloužit), která má funkci automatického čištění snímače. Foťák mám něco přes dva měsíce, výměn objektivů jsem mohl stihnout tak 20 a to doma i "v terénu" a na snímači zatím žádný prach není. U předchozí 350D mě prach docela trápil a to jsem ji používal skoro jenom s jedním sklem.
Myslíte, že teda to automatické čištění snímače funguje, nebo jde o náhodu?
Naposledy upravil rammstein dne 25. 6. 2016 22:04, celkově upraveno 1
rammstein
Návštěvník

Odeslat příspěvekod jack08 25. 6. 2016 21:53

samozřejmě že to funguje, ale musíš to provádět snímačem směrem dolů (objektivem k zemi) a udělat to alespoň dvakrát bezprostředně po sobě. Nejsou to zázraky, ale někdy to dost pomůže.
jack08
Návštěvník

Odeslat příspěvekod rammstein 26. 6. 2016 18:59

Díky. Já do toho zase tolik nevidím, tak jsem si říkal, jestli to není jenom nějaký marketingový trik a zatím jsem na čistotu čipu neměl jenom štěstí...
rammstein
Návštěvník

Odeslat příspěvekod jack08 26. 6. 2016 19:17

Nikdo nemá úplně čistý snímač
jack08
Návštěvník

Odeslat příspěvekod n3pi 28. 6. 2016 13:09

martiku, tak co, jak to vypadá po víkendovém focení? :)
n3pi
Návštěvník

Odeslat příspěvekod martik__ 28. 6. 2016 16:35

Po víkendu mám na snímači 4 malinká smítka, která skoro nejsou vidět, takže žádný horor se už naštěstí nekoná. Takže až bude potřeba, prostě pořídím něco na čištění čipu a budu si ho čistit sám no :-)
martik__
Kolemjdoucí

Odeslat příspěvekod n3pi 28. 6. 2016 18:10

no spíše bych zjištoval příčinu, kde se tam ten prach bere. Pokud neměníš objektivy, tak buď musel být v novém tělě, nebo v objektivu
n3pi
Návštěvník

Odeslat příspěvekod martik__ 28. 6. 2016 18:20

No napadají mě jen dvě možnosti, buď už tam byl z výroby a focením se jen naházel na snímač, a nebo se tam dostává při zoomování objektivem...
martik__
Kolemjdoucí

Předchozí stránka