Dilema: Upgrade těla nebo raději nový objektiv?

Diskuze o poloprofesionálních a profesionálních digitálních fotoaparátech

Moderátor: Moderátoři DIGIarena.cz

Odeslat příspěvekod martik__ 23. 6. 2016 07:27

Nepřijde mi normální, aby po prvních 20 fotkách najednou byl na čipu flek... a s každou další desítkou fotek se nový flíček přidal. Nefotím ani v prašném prostředí, ani jsem neměnil objektivy, ani jsem nebyl uprostřed tornáda. Kdyby takhle ten čip vypadal po 20.000 fotkách, neřeknu ani slovo, ale po stovce? Na D90 jsem nafotil přes 30k fotek, se stejným objektivem, na horách, u moře, kolikrát v prašnějších místech a ten čip jsem nikdy čistit nemusel a vypadá po 4 letech mnohem čistěji, než čip u nového foťáku po jednom dni. Jako už mi nikdo nenamluví, že toto je normální - mám druhý kus stejného modelu a stále podobné problémy.

Včera mi z megapixelu napsali, ať se zastavím, že se na to koukneme, tak uvidím. Nevím ale, jak toto řešit - nebaví mě mít foťák se kterým budu obden běhat do obchodu, protože neplní to základní, co od něj čekám.
martik__
Kolemjdoucí

Odeslat příspěvekod KarelV. 23. 6. 2016 08:06

Tak sem hoď odkaz na nějakou tu flekatou fotku, ať se na to můžeme taky kouknout.
KarelV.
Návštěvník

Odeslat příspěvekod cport 23. 6. 2016 08:09

Taky doporucuji NEofukovat a radeji se podivat na tu lepici tycinku. Na olej na snimaci to ale nepomuze.

Skoda, ze te mistni nevarovali, Nikon s tim (olejem na snimaci), zda se, ma problemy dlouhodobe.
cport
Návštěvník

Odeslat příspěvekod martik__ 23. 6. 2016 08:14

Fotky z prvního kusu - na první je to proti obloze, na druhé proti zelené zdi, protože na bílém pozadí se to neprojevilo:

https://drive.google.com/open?id=0B2cB0Gg9ZStFTVBlUlpDN0l4Yk0
https://drive.google.com/open?id=0B2cB0Gg9ZStFVW5ZajBmR193VzA

Fotka z druhého kusu proti obloze

https://drive.google.com/open?id=0B2cB0Gg9ZStFOGphSk5Da0cxY0k
martik__
Kolemjdoucí

Odeslat příspěvekod Dolgor 23. 6. 2016 11:22

Tohle vypadá jako obyčejný prach. Olej se projevuje většími jednolitými flíčky světlé barvy (nikoli jako jasné černé tečky na dodaných fotkách).
Dolgor
Pokročilý

Odeslat příspěvekod martik__ 23. 6. 2016 11:26

No, první kus mi hned vyměnili s tím, že se jedná o olej. U druhého tam jdu dnes...

Každopádně, stále si nemyslím, že je normální, aby čip nového foťáku po pár desítkách fotek vypadal takto. Ať už je to prach či cokoliv jiného...
martik__
Kolemjdoucí

Odeslat příspěvekod vendda 23. 6. 2016 12:49

Ahoj, píšeš, že: "Na D90 jsem nafotil přes 30k fotek, se stejným objektivem" , aby se ti nakonec ten prach nedostával z objektivu do foťáku, nejčastěji při zumování.
vendda
Návštěvník

Odeslat příspěvekod martik__ 23. 6. 2016 13:00

To by se mi přece dostával i na té D90 ne? A tam není v podstatě ani smítko.
martik__
Kolemjdoucí

Odeslat příspěvekod houghs 23. 6. 2016 16:36

Taky si nemyslím že je to normální. Na té mé 5 let staré D3100, která má 22K snímků, také nic nevidím ani při plném rozlišení. A to měním objektivy poměrně často, venku, i u moře a také se přiznám, že jsem barbar a snímač a zrcátko ofukuju.
houghs
Návštěvník

Odeslat příspěvekod Dolgor 23. 6. 2016 22:40

Já jsem měl prach ve všech foťácích (D70, D80, D7000 i D750), ale u žádného nevím, jestli od koupě nebo časem, protože jsem na to přišel jednoho dne dlouho po koupi. Po vyčištění se mi zase na všechny senzory časem dostal další. Pokud je to jen prach, stačí ofuk balónkem nebo speciální jemný štěteček na senzory. Na D7000 byly i kapky oleje, čistil jsem špachtličkou a tekutinou na čištění senzorů, je to za pět minut. ...Vždycky jsem čistil spíš z principu, než že bych to považoval za problém. Prach i olej jsou vidět na minimu fotek a když už vadí, dají se snadno maskovat v raw konvertoru.
Dolgor
Pokročilý

Odeslat příspěvekod martik__ 24. 6. 2016 05:34

Včera mi to vyčistili zdarma a na počkání, zatím po pár fotkách nikde nic, tak uvidím. Kapky oleje rozhodně normální nejsou, to je prostě konstrukční chyba... a co se týká prachu, je mi jasné, že tomu se člověk nevyhne (i když já s ním nikdy v životě u D90 problém neměl). Ale stále mi to nepřijde v pohodě, aby byl foťák plný smetí po 100 fotkách... No asi pořídím taktéž něco na čištění čipu a budu si to dělat sám...
martik__
Kolemjdoucí

Odeslat příspěvekod vormen 24. 6. 2016 09:13

To jsem měl na své D7200 taky a docela mě to překvapilo, objevilo se to po pár fotkách a navíc jsem měl i něco na matnici! Takže jsem nechal čip vyčistit a odstranili i prach z matnice. Nicméně prach je tam za chvilku znovu. Myslel jsem si, že na předchozích tělech D3100/5100 s tím problém nebyl, ale opak je pravdou, akorát kvůli menšímu rozlišení se to vpodstatě neprojeví. Fleky jsou vidět od clony 11, ale spíš víc a to nikdy nepoužívám, takže tohle je věc, kterou vůbec neřeším a klidně fotím.
vormen
Návštěvník

Odeslat příspěvekod martik__ 24. 6. 2016 09:24

Očividně s tím má problém více lidí, ale zatím jsem se nedopátral k důvodu, proč se to děje. Když jsem ale koukal různě po netu na fotky focené D7200, spousta lidí tam prostě má flíčky od bordelu, ale asi si jich nevšimli nebo to neřeší. Nejspíš to tedy není tak vzácná věc, jen jsem asi moc přecitlivělý, protože s tímto jsem se v takové míře fakt nesetkal...

Já rád právě fotím přírodu, krajinky a tak a tam je to bohužel při zaclonění vidět.
martik__
Kolemjdoucí

Odeslat příspěvekod vormen 24. 6. 2016 09:45

Tak na krajinky by mě to už dost štvalo, přece jen, retušovat každou fotku... Nikon má teda funkci "dust off", kdy se pořídí přes menu fotoaparátu testovací obrazec a následně se v Capture NX-D po vložení cesty k testovacímu obrazci a zapnutí dust off ty fleky automaticky odstraní. Párkrát jsem to zkoušel, není to teda 100%, ale trochu to pomáhá. Neumí něco na ten způsob i LR, to že odstraňuje vadné pixely vím, ale jak to má s prachem netuším.
vormen
Návštěvník

Odeslat příspěvekod Dolgor 24. 6. 2016 10:11

Krajinu fotím hodně a každou fotku opravovat nemusím. Aby se prach/olej projevil, musí být na homogenní světlé ploše a to se týká malého zlomku zrnek. Také záleží na míře manipulací s fotkou, zvýšený kontrast, structure apod odhalí skvrny, které na normální fotce vůbec nejsou vidět. LR má funkci dust removal, která funguje jako inteligentní razítko - místo skvrny naklonuje něco z okolí. Capture NX2 měl něco podobného, ale výrazně efektivnějšího. V NX-D jsem nezkoušel.
Dolgor
Pokročilý

Předchozí stránkaDalší stránka