Dilema: Upgrade těla nebo raději nový objektiv?

Diskuze o poloprofesionálních a profesionálních digitálních fotoaparátech

Moderátor: Moderátoři DIGIarena.cz

Odeslat příspěvekod martik__ 10. 6. 2016 17:40

Zdravím, zrovna řeším jedno malé dilema a zajímal by mě názor ostatních. Vlastním Nikon D90 + Nikkor AF-S DX 16-85mm f/3.5-5.6G VR. Na léto bych chtěl trochu osvěžit fotovýbavu (chystám se k moři a na hory). Pokukuji po nějakém širším skle, nejspíše Tokina 11-20/2.8. Na druhou stranu, ten můj Nikon je přece jen už docela dědeček a tak si říkám, jestli by mi v kvalitě fotek spíš nepomohlo koupit nové tělo (Nikon D7200). V horších světelných podmínkách se na vyšší ISO už moc nechytá, i když tam by mi snad trochu pomohl světelnější objektiv.

Co byste dělali na mém místě? Pokud koupím objektiv, tak nákup těla odložím cca o rok... Díky všem za rady a hezký den :-)
martik__
Kolemjdoucí

Odeslat příspěvekod kozakm 10. 6. 2016 17:59

Kup to z druhé ruky a můžeš mít oboje.
kozakm
Návštěvník

Odeslat příspěvekod martik__ 10. 6. 2016 18:07

S takovými nákupy mám bohužel špatné zkušenosti, proto raději vše nové...:)
martik__
Kolemjdoucí

Odeslat příspěvekod landov 11. 6. 2016 07:16

Kupil by som radsej D7200. Obrazovy vystup po prechode z D90 bude velmi citelny. A pri mori a na horach bude 16-85 urcite lepsi univerzal ako 11-20.
landov
Expert

Odeslat příspěvekod jack08 11. 6. 2016 09:08

Jestli potřebuješ širší sklo, tak jiná možnost než ho koupit není. S nákupem D7200 si s ohniskem nepomůžeš....
jack08
Návštěvník

Odeslat příspěvekod Alešak 11. 6. 2016 13:23

Ptáš se co by jsme udělali na tvém místě? Já teda bych si koupil místo té
D7200, Pentax K-50 se dvěma seťákama, čímž se dostaneš pod cenu
jen těla Nikonu a získáš voděvzdorné tělo i objektivy, skvělou ergonomii
a výstup není o nic horší, než z té 7200. Tak ať si pořídíš jakýkoliv přístroj,
buď s ním spokojen a nechť ti přináší jen radost.
Alešak
Návštěvník

Odeslat příspěvekod Lotrandor 11. 6. 2016 15:24

K-50 je něco jako D3300? Podle ceny ano, i když Nikon má lepší senzor.

-- 11. 6. 2016 16:25 --

jinak souhlas s jack08
Lotrandor
Moderátor

Odeslat příspěvekod AwwA 11. 6. 2016 16:51

Vem tu D7200. Protoze to lepsi telo te stejne casem donuti poridit adekvatni objektiv :-) Pak budes mit oboje. Urcite bych nesel do ,,horsiho" tela.
AwwA
Návštěvník

Odeslat příspěvekod Ganec 12. 6. 2016 09:33

martik__ píše:ten můj Nikon je přece jen už docela dědeček a tak si říkám, jestli by mi v kvalitě fotek spíš nepomohlo koupit nové tělo (Nikon D7200). V horších světelných podmínkách se na vyšší ISO už moc nechytá, i když tam by mi snad trochu pomohl světelnější objektiv.
Svetelnejší objektív určite pomôže, no medzi tou F/2.8 Tokinou a F/3.5 univerzálom (na min. zoome) až taký citeľný rozdiel nebude, ako keby si si kúpil svetelnejšie pevné sklo.
Mne v horších svetelných podmienkach pomáha ešte aj stabilizácia (ktorú tá Tokina nemá).

Nad pevným sklom si neuvažoval?
(mne úplne stačí: vysoké ISO potrebujem hlavne indoor a keďže si fotím len tak pre seba, tak mi kratšie pevné sklo stačí)
Olympus PEN-F a E-P5 + mZuiko 17, 45 a 75 mm F1.8, 75-300, 12-50, Sigma 30/1.4
(historická zbierka: Oly SH-2, Fuji F50fd, Konica-Minolta Z10, Casio EX-V8, Sony H20, Olympus PEN E-P1 TLK + Lumix 20 mm F1.7)
Ganec
Návštěvník

Odeslat příspěvekod Ganec 12. 6. 2016 11:17

A ešte ohľadom upgrade tela: rozdiel medzi 12 a 24 megapixelami je skutočne citeľný.
No spôsobuje aj väčší objem dát a spomaľuje spracovanie.

Čo sa týka vylepšenia na vysoké citlivosti, podľa DxO marku ten rozdiel nie je až taký markantný .. ale podľa Grimjaura bolo citeľné aj zlepšenie medzi D90 a E-M5, ktorý podľa DxO marku je na podobnej úrovni. No a zase na druhú stranu, keď FOE porovnával D7100 a E-M5II, tak na vysoké citlivosti to tiež nestálo za zmienku.
=> z toho usudzujem, že to najlepšie zlepšenie nastalo zlepšením procesora
A teda ak používaš RAW a najmodernejšie algoritmy, tak upgradom tela možno so zlešením vysokého ISA nebudeš dostatočne spokojný...
Olympus PEN-F a E-P5 + mZuiko 17, 45 a 75 mm F1.8, 75-300, 12-50, Sigma 30/1.4
(historická zbierka: Oly SH-2, Fuji F50fd, Konica-Minolta Z10, Casio EX-V8, Sony H20, Olympus PEN E-P1 TLK + Lumix 20 mm F1.7)
Ganec
Návštěvník

Odeslat příspěvekod ForeignerOnEarth 13. 6. 2016 18:21

Nikon D7200 + Nikkor AF-S DX 16-85 f/3.5-5.6G VR je velmi dobrá kombinace. U ní samozřejmě může být problémem pouze ta světelnost f/3.5-5.6, ovšem D7200 dává na vysoké ISO už velmi slušné výsledky, takže oproti D90 bude ta horší světelnost o něco méně překážet. Znatelné je to především u stejně velkých výstupů, protože šum z 24 MPx D7200 se zmenšením více ztratí, než z 12 MPx D90, zvláště pak pokud člověk optimálně nakládá se zpracováním RAWu.
A velkým bonusem je lepší prokreslení opět při srovnání stejně velkých výstupů.
Nicméně i tak v interiérech tam, kde jde o focení lidí a zvířat, tedy pohybu, kdy nelze použít slušnou stabilizaci objektivu 16-85, může být ta světelnost limitující. Pak hodně doporučuji doplnit levný Nikkor AF-S DX 35/1.8G, který může tohle hodně zkompenzovat. Kombinace 16-85/3.5-5.6 a 35/1.8 už zvládne opravdu hodně. Dalším stupněm (ovšem dost drahým) je pak už nový Nikkor AF-S DX 16-80/2.8-4 VR nebo bazarový Nikkor AF-S 17-55/2.8 pokud je za slušnou cenu lehce nad 15 tisíc Kč. Ovšem je cekem těžký, což 16-80/2.8-4 rozhodně není.
Široké sklo rozhodně nevymlouvám, ale asi bych šel postupně cestou:
D7200 .... 35/1.8 ... širokáč.
On ten širokáč je bezvadný na ozvláštnění fotek, ale sám na sobě jsem poznal co to je, když se to s ním příliš přehání. Ona ta perspektiva ultraširokého skla by neměla být stále dominantní, prostě rozsah ohnisek okolo základu by přeci jen měl převažovat.
Koupit si širokáč a dělat 80% fotek na 11mm, aby člověk tu investici upotřebil, to není úplně ideální cesta na delší dobu. :-) Když se s odstupem času dívám na některá svá "širokoúhlá období", tak člověk by měl mít cit kam to patří a kam ne. Ta deformace a upřednostnění popředí prostě není ideální pro každý záběr. Stejně jako nepřetržité série teleobjektivem nebo nepřetržité série s malou HO jsou blbý.
ForeignerOnEarth
Návštěvník

Odeslat příspěvekod houghs 14. 6. 2016 12:25

ForeignerOnEarth píše:Široké sklo rozhodně nevymlouvám, ale asi bych šel postupně cestou:
D7200 .... 35/1.8 ... širokáč.

Já bych to nové tělo posunul až na třetí místo, na první bych dal tu pětatřicítku. D90 je sice už starší mašina, ale stále celkem dobrá a vyhodit ji by bylo předčasné. V bazaru se za ni moc peněz dostat nedá. Tipuju, že tazatel je spíš občasný fotograf, pokud by ale fotil častěji, tak by to asi smysl mělo.

Souhlasím s tím širokáčem, pozor na něj. Chce to používat s rozumem. Na hory je to výborná věc, k moři už trochu míň a do města celkem problematické. Focení s ním je složitější a člověk posléze zjistí, že má dost odpadu, prostě je mnohem méně fotek, které se nakonec líbí. Se záklaďákem je to jednodušší. U toho širokáče by možná stál za úvahu ještě Samyang 10/2,8.
houghs
Návštěvník

Odeslat příspěvekod martik__ 22. 6. 2016 12:11

Díky všem za rady. Nakonec jsem se rozhodl pro D7200. Bohužel po prvních cca 100 fotkách byl celý čip zacákaný kapkami oleje. Naštěstí mi ho hned další den vyměnili za nový kus, který sice na problém s olejem netrpí, ale po pár fotkách se začaly různě po čipu přesunovat nejspíš zrnka prachu (a to jsem přitom pouze nasadil objektiv, co nejopatrněji aby tam nevnikl žádný prach). Začínám mít pocit, že ten prach už v tom těle byl a focením akorát doskákal na čip...

Je vtipné, že moje stará D90 má po 4 letech focení čip čistější, než nová D7200 po 100 fotkách...
martik__
Kolemjdoucí

Odeslat příspěvekod ForeignerOnEarth 22. 6. 2016 13:30

martik_: prach je všude, no a vzhledem k tomu, jak moc čip zvětšuje (z rozměru 24 x 18 mm na rozměr dejmetomu monitoru), tak jednak zvětší v tomto poměru částečky prachu a pak je ještě podruhé zvětší rozostřením, jelikož sklo překrývající čip není nikdy v hloubce ostrosti.
Takže odfouknout balónkem nebo jiné způsoby čištění, kterých je za ty roky asi milión. A nosit foťák citlivou vrstvou čipu dolů. Prach fakt není problém.
ForeignerOnEarth
Návštěvník

Odeslat příspěvekod landov 22. 6. 2016 14:18

Tak ofukovat cip je asi ta najhorsia rada...iba co sa prach, ktory bol vo vnutri tela a nie na cipe, dostane na cip :-).
Osobne doporucujem system gelovych peciatok (Eyelead)...za 5 min.hotovo a velmi efektivne a bezpecne - zvladne naozaj kazdy.
landov
Expert

Další stránka