Z Canonu na Nikon

Diskuze o poloprofesionálních a profesionálních digitálních fotoaparátech

Moderátor: Moderátoři DIGIarena.cz

Odeslat příspěvekod Lotrandor 15. 6. 2016 10:47

Když nic jiného není?
Lotrandor
Moderátor

Odeslat příspěvekod Puntík 15. 6. 2016 12:23

To záleží na požadavcích zákazníků. Ale těch, kteří pokládají předmět zájmu umístěný v samém rohu plochy snímku za následování hodný vrchol umění, asi moc není. Jinak totiž pro konstruktéra objektivu není až tak velký problém ty rohy na úkor středu upřednostnit. A u Pentaxů si asi řekli, že ten střed snímku je přece jenom pro většinu fotografů důležitější. Což platí i dnes, nejen v době vzniku tohoto objektivu.
Puntík
Návštěvník

Odeslat příspěvekod pemar 15. 6. 2016 13:31

Určitě, i když i ty požadavky zákazníků jsou něčím stimulované. Na D50 se 6 Mpx mi bohatě stačil dvojset, při nic moc světelnosti objektivu a relativně malém rozlišení a nepřesném AF nebylo moc šancí na fotografie s malou DOF nebo s nějakým větším pohybem. D7100 přinesla možnost naplno využít schopnost vykreslit vyšší rozlišení, fotky krajiny nebo portréty na technické úrovni, dříve vyhrazené jen profesionálům.Trochu zlobila konzistence zaostření a AF občas nestíhal, ale v kombinaci s trochu lepším sklem je obrazová kvalita už hodně dobrá. Není problém se pustit třeba i do fotografování sportu nebo zvířat, ale je tam nějaké to omezení, není to ono, není problém nafotit s kvalitním objektivem scenérii na plnou díru.

Když jsem pak držel v ruce D4s, bylo to návykové. Vzápětí mi přišla super nabídka na D4s, té jsem odolal kvůli hmotnosti a končícímu modelu, ale po předváděcí akci na D5/D500 jsem věděl, co chci. Wildlife a sport se fotí extrémně snadno, zaostření je konzistentnější a dá se fotit na vyšší ISO, což mne směřuje zase k jinému typu hraní si fotografiemi, malá DOF je už trochu nuda, takže třeba noční fotografie nebo aspoň reportážni fotografie za horšího světla jsou nové výzvy, když překonám svou lenost tahat stativ nebo teleobjektiv, 58/1,4 dostává nový smysl, noční.

Nestředová kompozice může být velmi zajímavá, takže proč to nezkusit, když to technika umožňuje. Fakt je, že zrovna teď zrovna fotím skoro všechno na střed, ale je docela fajn pocit, že to tak dělat nemusím, až mne to přestane bavit.
pemar
Expert

Odeslat příspěvekod Puntík 15. 6. 2016 13:48

No, nestředová kompozice je známá od nepaměti, ale rozlišoval bych objektivy s výrazně ostrým středem - a s celoplošně vyrovnanou kresbou (portrétní objektiv není jen ohnisková délka, že... ;-) ).
Holt se každý hodí někomu jinému a na něco jiného. Mimochodem, jak velké fotky tiskneš ? :-)

Zdravím
Puntík
Návštěvník

Odeslat příspěvekod hoax 15. 6. 2016 14:07

Na billboardy.
hoax
Návštěvník

Odeslat příspěvekod CA.. 15. 6. 2016 14:15

I ode mne míří omluva k Petru Luňákovi: omlouvám se ti, že - když fotíš D700 - jsem v tobě nerozpoznal velmi náročného uživatele, tj. pixel peepera. S tímto levelem uvažování se míjím, i pro mě je dokonalost na A3 dost dobrá. Můj level je takový, že když lennyl ukáže dobrou fotku se 100% výřezem a řekne, že je to dobrý objektiv, tak jemu věřím. On má na to kredit, člověk bez falše, kdežto u tebe musím kolikrát pátrat, proč vlasntě diskutuješ a oháníš se argumenty - jako dráždí chlapík, který se chce porvat, ale být z obliga. Otočit se na lákadle (lákadlo, dost emotivní a komplexní záležitost) poukazem na ostrost a pak argumentovat cenovým rozdílem u těchto objektivů je jako vmísit se do Radkovy debaty o rumu s tím, že tuzemák by jim také posloužil.

Zde jsou ohlasy spokojených uživatelů:

http://www.pentaxforums.com/lensreviews/SMC-Pentax-FA-77mm-F1.8-Limited-Lens.html

A pro milovníky testů zde FF test, který říká, že celoplošná kresba je prostě od začátku velmi slušná a zlepšuje se, jak jinak.

http://www.takinami.com/yoshihiko/photo/lens_test/pentax_tele.html

Pokrok se samozřejmě nezastavil, ale myslet si, že starším vybavením není možné vytvořit perfektní reálnou fotku, je pošetilé. Každý rozhoduje za sebe, někdo i přes mainstreamový posměch. Cesta s proudem může být jednodušší a dobře vyšlapaná, ale...

;-)
CA..
Návštěvník

Odeslat příspěvekod Roman_Skamene 15. 6. 2016 14:36

Kriste pane. Ďalší trojbodkový. Zvyčajne mi to nevadí, ale...
Roman_Skamene
Návštěvník

Odeslat příspěvekod CA.. 15. 6. 2016 14:39

Ber to s nadhledem...

:D
CA..
Návštěvník

Odeslat příspěvekod Petr Luňák 15. 6. 2016 14:48

Jak jsem jiz napsal. Kdyz jde o Pentax, jakakoliv nedokonalost je fanboys preformulovana na vyrobni zamer a kdo jej neumi vyuzit, tak je diletant a kazdy, kdo se odvazi na tu nedokonalost upozornit a zkritizovat ji, nedejboze porovat s mnohem lepsi konkurenci za polovicni az tretinovou cenu, tak je zkratka posetilej a nezaslouzi si nic jineho nez verejny vysmech.
A vubec, fotku dela fotograf! Takze Pentax 77/1.8 za 25K je pro FF naprosto skvelej kauf, protoze... mmm...protoze je skvelej na foceni cernobilych stredovek.
Petr Luňák
Návštěvník

Odeslat příspěvekod ForeignerOnEarth 15. 6. 2016 16:20

Objektiv s perfektním středem a viditelným slábnutím do krajů je z hlediska fotografování lidí:
- tragédie pro skupinové fotografie, kdy lidi u kraje mají obličeje výrazně pro každého diváka viditelně rozmazanější, než lidi uprostřed
- problém u snímků jedné celé postavy, protože na snímku celé postavy nebývá obličej zrovna uprostřed ;-)
- problém i u snímků, kdy těch důležitých míst, které by měly být prokreslené, je víc, třeba ten střed plus kraj, rozhodně taková hlava hledící na předmět v ruce by měla mít ostré jak oči, tak ten předmět, já nevím, třeba diamant koh-i-noor :-) nebo růži, ať jsme hezky kýčovití
- problém u fotek lidí, kteří hledí nebo pohybují se nějakým směrem, protože tady taky zrovna nebude učebnicová středovka

Prostě lze najít tisíce i těch puntíkovsky školométských příkladů, kdy portréťák má správně kreslit mimo střed. Svého času v diskuzi jeden portrétní fotograf začal sypat z rukávu spoustu výborných fotografií, kde byly oči portrétované osoby ideálně umístěné hodně daleko od středu.
Asi se shodneme, že portrét není jen kompozice z kriminalistického alba.
ForeignerOnEarth
Návštěvník

Odeslat příspěvekod Ganec 15. 6. 2016 16:25

Petr Luňák píše:Uzasne sis timto postem nabehl .. nevidim tim padem jediny duvod, proc za takovy objektiv vyplaznout 20 tisic, kdyz Vami zmineny Samyang stoji tretinu ..
Rozmery? Autofocus? :nenapadne

Petr Luňák píše:ty grafy odpovidaji merenim photozone, ktere jsem jiz nalinkoval, tak proc se na ne mam divat? Pentax ma kraje zaberu spatne i na APSC, na FF to bude vylozene katastrofa. Vim co rikam..
Photozone to merali na 10-megapixelovej zrkadlovke z roku 2006. Myslíš si, že budú relevantné aj dnes?
- že si vtedy dali záležať na presnom zaostrení?
=> cez LiveView (ktoré zaostruje presnejšie ako zaostrujú zrkadlovky) to určite nerobili, lebo K10D ho nemá
- že po 10-tich rokoch bude mať ten objektív presne takú istú "kvalitu" ako vtedy?

U tej "vyslovene katastrofy" (kde som ťa už upozornil, že po zaclonení je FF lepšia aj na krajoch) si si všimol, že jeden graf tam začína na 1300 a druhý na 1000, teda:
- nie sú porovnateľné medzi sebou (kvôli inému začiatku)
- skutočný rozdiel v ostrosti je menší ako sa z tých grafov zdá (kvôli tomu, že začiatok nie je na 0)

Petr Luňák píše:je skvelej na foceni cernobilych stredovek
čiernobielu fotku si tu dal ty :oops:
Olympus PEN-F a E-P5 + mZuiko 17, 45 a 75 mm F1.8, 75-300, 12-50, Sigma 30/1.4
(historická zbierka: Oly SH-2, Fuji F50fd, Konica-Minolta Z10, Casio EX-V8, Sony H20, Olympus PEN E-P1 TLK + Lumix 20 mm F1.7)
Ganec
Návštěvník

Odeslat příspěvekod Puntík 15. 6. 2016 17:26

ForeignerOnEarth píše:Objektiv s perfektním středem a viditelným slábnutím do krajů je z hlediska fotografování lidí: - tragédie pro skupinové fotografie.......

Nejsem si jist, zda nejsi mimo realitu. Přepočítej si COC pro formát A4 a objektiv, který má ve středu 50lp/mm, v okraji snímku 35 a v rohu 25lp/mm. Asi to taková tragedie nebude. Doma na monitoru snad, ale na tabletu v hospodě.... ;-)

Zdravím
Puntík
Návštěvník

Odeslat příspěvekod pemar 15. 6. 2016 17:32

A co ten objektiv od Zeisse, jehož ukázku jsem dal do vlákna o bezzrcadlovkách? Stačí, nebo ne?
pemar
Expert

Odeslat příspěvekod blacksquare 15. 6. 2016 18:44

Jsem zvědav, až sem dá lennyl nějaké fotky. Protože zatím se tu jen dohadujeme a reálně z nás nikdo tento objektiv na FF neměl...
blacksquare
Návštěvník

Předchozí stránkaDalší stránka