Upgrade Nikon D3100

Diskuze o poloprofesionálních a profesionálních digitálních fotoaparátech

Moderátor: Moderátoři DIGIarena.cz

Odeslat příspěvekod Ganec 1. 3. 2016 23:48

MatoGalby píše:fotím na A kde si foto hádže čas a väčšinou dosť dlhý
Tak keď vieš, kde je chyba, tak nefoť na "A", nikto ťa nenúti ;-)

MatoGalby píše:Napadla ma ešte kombinácia...
Canon telo a Nikon objektív spolu nefungujú.

MatoGalby píše:rozpočet mám max 609€.
:-)
(to si ako došiel k takému číslu?)

MatoGalby píše:No limituje ma najmä optická stabilizácia
To ťa nikto pred nákupom nevaroval? :hm
Olympus PEN-F a E-P5 + mZuiko 17, 45 a 75 mm F1.8, 75-300, 12-50, Sigma 30/1.4
(historická zbierka: Oly SH-2, Fuji F50fd, Konica-Minolta Z10, Casio EX-V8, Sony H20, Olympus PEN E-P1 TLK + Lumix 20 mm F1.7)
Ganec
Návštěvník

Odeslat příspěvekod MatoGalby 2. 3. 2016 00:05

Ten istý objektív sa robí aj pre Canon asi mi to zle skočilo.

No nikto ma veru nevaroval nakoľko nikoho v mojom okoli čo fotí nepoznám.
MatoGalby
Kolemjdoucí

Odeslat příspěvekod Lotrandor 2. 3. 2016 00:36

MatoGalby: Ganec naráží na absenci stabilizace u starších objektivů. U krátkých ohnisek ti stabilizace většinou nepomůže, limitující je čas který "udrží" subjekty. Dospělý člověk je schopen klidně stát při cca 1/60s (fotografovaný), cokoliv níže je kompromis. Takže pokud není dost světla na to, aby se dal nastavit čas třeba na 1/100s, lépe na 1/160s (děti třeba na 1/250s), zachránit tě může leda vyšší ISO, rozhodně ne stabilizace.

Stabilizace je dobrá u dlouhých ohnisek, kdy ti světelné podmínky už nedovolí zkracovat čas s ohledem na použité ohnisko. Máš třeba ohnisko 200mm, na APS-C je to přepočtených 300 a světelné podmínky říkají, že musíš dát alespoň čas 1/200s, protože clona je nadoraz a ISO už šumí jako Niagára. Jenže ty bys potřeboval nejméně 1/300s, 1/500s by byla s ohledem na ohnisko OK. Pak ti pomůže stabilizace, která ti dá k dobru cca 2EV (nebo i víc, podle objektivu, liší se to). Pokud fotíš něco, co se hýbe trošku rychleji, stejně máš smůlu, v lepším případě bude mít pták mázlé jen konce křídel. Napadá mě jedna disciplína, kde je stabilizace užitečná, a to je focení vrtulových letadel, když chceš aby vrtule měly náznak pohybu.

Takže moje doporučení je, zkontrolovat si na fotkách časy, zda odpovídají alespoň převrácené hodnotě ohniska (spíš ale kratší) a zda jsou tedy alespoň ta 1/100s pro dospělého člověka klidně stojícího. Pokud ne, máš tam pohybovou neostrost, ať už způsobenou pohybem subjektu či tvým, nebo prostě tím, žes to neudržel. Vyzkoušej třeba režim S, kde nastavíš potřebný čas a clona se dopočítá.

Tvůj další krok by měl být AutoISO
Obrázek
Funguje to tak, že v poloautomatických režimech ti foťák pomáhá dopočtem ISO citlivosti podle tvých nastavení, viz. obrázky. Položka max. sensitivity říká, jaký ISo je pro tebe limit, položka min. shutter spd říká, pod který čas se nejde - začne se přidávat ISO (až do limitu). Jen si dej pozor, pokud ti expozimetr ve foťáku ukazuje podexpozici z důvodu toho, že už nemůže jít přes tebou nastavenou maximální hodnotu. Foťák si s tím neporadí, protože jsi mu to omezil (čas snížit nesmí a ISo taky ne, clonu nastavuješ ty).

Nikon umí vychytávku, kdy AutoISO v režimu M funguje tak, že přestane používat omezení pro čas. Na lepších modelech, které mají 2 rollery pak máš clonu a čas na rolleru přímo přístupné a ISO se dopočítává. Víc v podstatě nepotřebuješ. Ostatní značky to mají většinou skryté po speciálním režimem, to by musel doplnit některý z jejich uživatelů.

Osobně si myslím, že pokud fotíš tím dlouhým sklem hlavně krajinu a ne sport, lepší objektiv nebude až takovým přínosem co do kvality. Naopak si myslím, že světelná padesátka ti na portrét hodně pomůže. Klidně se dál ptej, pokud něco nebylo jasné.
Lotrandor
Moderátor

Odeslat příspěvekod MatoGalby 2. 3. 2016 08:04

Naozaj veľmi pekne ďakujem za užitočne odpovede a rady. Urcite vsetko vyskúšam. Som samouk ako asi väčšina. Dosť som pozeral 4foto.cz kde boli nedávno aj expo režimy a práve bol vyzdvihovaný režim A. Aj co som čítal preto so. Tak vačšinou fotil. Len nedávno som mal rozmaznaný portrét na 1/60 (z ruky) model sa ani nepohyboval a svetlo moc zle nebolo. Niekde chyba ale bola.

Keď rozmýšľam najradšej by som kúpil aj nové telo aj objektív. Možno bude dôvod smiešny ale celé som to kupoval z druhej ruky a nemám moc dôveru k takým veciam nakoľko sa nevyznám ak by fotoaparátu niečo bolo. Ako je zachovalý v dobrom stave no skryte vady by som nepoznal. Preto takto špekulujem. Chcel by som niečo univerzálne do 600€ a je mi jedno ci Nikon alebo Cannon aj ked viac sa prikláňam k Nikonu.
MatoGalby
Kolemjdoucí

Odeslat příspěvekod 25Paladin 2. 3. 2016 10:01

Ak si fotil z tým 55-200 z ruky na ohnisku 200 tak 1/60 ti je sakra málo :)

Na tvojom mieste by som ešte trošku študoval a študoval, skúšal a skúšal a potom budeš sám múdrejší a možno si aj sám lepšie vyberieš, lebo nie som si istý že keby si teraz dostal do ruky hoc aj D7200 či by boli tvoje fotky lepšie keď nemáš "zmáknutý" expozičný trojuholník čo je základ pri každej jednej foto...
25Paladin
Návštěvník

Odeslat příspěvekod MatoGalby 2. 3. 2016 10:16

@25Paladin

určite súhlasím s tvojím názorom :)

Čo tak pozerám po nete vcelku sa mi zapáčilo takéto vykladanie:
Canon EOS 1200
Canon EF-S 55-250mm f/4-5,6 IS STM
Canon EF 50mm f/1,8 STM
MatoGalby
Kolemjdoucí

Odeslat příspěvekod MatoGalby 2. 3. 2016 13:56

Rozhodol som sa prestať špekulovať a kúpim si objektív, telo nechám. Uvidíme ako sa to vyvinie do budúcna. Vždy ma bavila Makro fotografia aj na iPhone mám od OlloCLip macro lens.

Zoberiem tento objektív, bude super na makro aj portrét.

http://fotoaparaty.fotolab.sk/objektivy ... micro.html
MatoGalby
Kolemjdoucí

Odeslat příspěvekod 25Paladin 2. 3. 2016 14:03

No zrovna ten čo si vybral nie je úplne ideálny ani na Makro a ani na portréty to nie je úplne ono ak chce objekty odpichnúť od pozadia... 40mm hoc aj na APS-C môže byť často málo

-- 2. 3. 2016 14:16 --

Ale je to taká "ludová" voľba dá sa s ním samozrejme odfotiť aj Makro aj Portét... ak však máš trošku väčší budget možno by som zvážil pozrieť makro sklá s ohniskovou vzdialenosťou tých 85-105 mm
25Paladin
Návštěvník

Odeslat příspěvekod MatoGalby 2. 3. 2016 14:22

Viem, že je aj lepšia voľba ale môžem dať max 250€ a to asi moc toho lepšieho nezoženiem ak vôbec.
MatoGalby
Kolemjdoucí

Odeslat příspěvekod 25Paladin 2. 3. 2016 14:24

V tom prípade si si zvolil veľmi dobre :)
25Paladin
Návštěvník

Odeslat příspěvekod MatoGalby 2. 3. 2016 14:28

Pozeral som tie sklá ale cena je už okolo 400€ a to je dosť nad rozpočet. Zatiaľ bude stačiť. Ako stále ma tak vnútorne láka D5200 ale asi to nemá v momentálnej situácii moc zmysel radšej teraz študovať fotiť študovať fotiť a potom kúpiť niečo lepšie typu D7300.
MatoGalby
Kolemjdoucí

Odeslat příspěvekod Zdenek D 2. 3. 2016 17:22

Kolik ročně nafotíš? Já mám několik let Nikon D 700 dnes se dá koupit levně a pokud necvakáš 20 000 snímků za rok.. To asi ne, tak máš foťák s velkým čipem , použitý,ale vdrží ti další dlouhé roky. Za málo peněz vstup do FF, můžu doporučit
Zdenek D
Návštěvník

Odeslat příspěvekod MatoGalby 6. 3. 2016 14:07

Kúpil som tento Makro objektív no mám problém keď pozerám cez hľadáčik tak objekt nie je ostrý ale fotografia ostrá je. To isté ak dám LiveView objekt je ostrý iba cez hľadáčik nie je.

http://fotoaparaty.fotolab.sk/objektivy ... micro.html
MatoGalby
Kolemjdoucí

Odeslat příspěvekod rodri 6. 3. 2016 15:20

Co takhle rozhozená dioptrická korekce hledáčku?
rodri
Návštěvník

Odeslat příspěvekod Lotrandor 6. 3. 2016 15:21

Napadlo mě to samy
Lotrandor
Moderátor

Předchozí stránkaDalší stránka