od pemar 8. 2. 2016 20:46
Tak jsem vrátil z předváděčky D5/D500. Akce trvala 2 hodiny, bylo nás tam asi 15 a byly tam 2 přístroje na vyzkoušení. Nebylo dovoleno vložit do přístroje vlastní kartu a nebylo možné si fotografie přenést přes wifi do mobilu.
Nicméně, hned na začátku jeden z účastníků vytáhl vlastní D7000 a ještě než akce začala, udělal srovnávací fotografie D500 a D7000 na ISO 6,400 a 12,800. Z těch je vidět, že rozdíl mezi D7000 a D500 je cca 3 EV, posuzováno podle LCD displeje a 100% zvětšení. Fotka na ISO 51,200 pořád vypadala jakžtakž, prezentátor Filip Barták tvrdil, že fotky na vyšší ISO z D500 jsou srovnatelné se současnými fullframy s výjimkou D5.
Pak jsme si vyslechli zhruba hodinu a půl trvající produktovou přednášku a půl hodiny jsme měli možnost fotit modelku tančící se stuhou a kvadroptéru.
Základní dojem z obou strojů je pozitivní, dvěma slovy bych to shrnul jako technologický pokrok. U D500 vidím jako obrovské plus hledáček a pokrytí AF body, to je oproti D7100 jiný svět. AF modul funguje lépe, než u D7100, ale přesto se mi podařilo pár fotografii nezaostřit, hlavně u té kvadroptéry s jejím chaotickým pohybem, na tanečnici se držel statečně. Oba stroje byly osazeny setovými zoomy, D500 měla Nikon 16-80mm f2,8-4E ED VR a D5 měla Nikon 24-70mm f/2,8 E ED VR, jiné objektivy nebyly k dispozici.
Jako obrovský plus vidím AF Tuning, moc se mi to líbí, jen mi vadí, že pro MF skla to nefunguje, tam se to nastavuje jako doposud.
Rychlost sériového snímání je fantastická věc, ale při souběžném přenosu fotek z D5 do MacBooku jsem D5 "zavařil", přestala stíhat.
Jinak scéna byla přisvícená tak, že jsem mohl fotit i na iPhone, takže celé to zkoušení na vysoké ISO bylo dost zkreslené, bude třeba počkat na produkční vzorky.
Mluvili tam i o zvýšení ceny D5/D500.
Celkový dojem: D500 se drží dobře, je zbytečně těžká a má oproti D7100 jinou ergonomii, MENU je jiné, ovládací prvky také, v tom vidím jasnou výhodu D750. Hledáček a vyšší ISO vidím nastejno, AF modul je jasně lepší u D500, stejně jako sériová snímání. Barvy a DR vypadají lépe, než u D7100.