Nikon D500

Diskuze o poloprofesionálních a profesionálních digitálních fotoaparátech

Moderátor: Moderátoři DIGIarena.cz

Odeslat příspěvekod janfran 6. 2. 2016 10:30

AWB vyladíš do studena/tepla zmáčknutím tlačítka WB a otáčením předního rolleru. Kdyby to nestačilo, přesněji a ve větším rozsahu to lze udělat v Shooting menu > White balance > zvolit nastavení a šipkou doprava přejít na doladění.
janfran
Návštěvník

Odeslat příspěvekod Flayer 6. 2. 2016 10:38

Když nastavíš přes tl. WB + zadní roller režim A, můžeš zároveň předním rollerem přepínat mezi režimy a1-a6 na jednu stranu a b1-b6 na druhou stranu. To slouží právě k ladění AWB. Když se ti zdají barvy moc do teplých odstínů, jednoduše nastav třeba AWB b3 (blue) a vyzkoušej.

EDIT: jafran byl rychlejší
Flayer
Návštěvník

Odeslat příspěvekod JSP070 6. 2. 2016 11:38

Mam dojem, ze D750 je znama nepresnym WB. Fuji by vydalo novy fw, za co ich Nikon fans kritizuju.
JSP070
Návštěvník

Odeslat příspěvekod Dolgor 6. 2. 2016 11:52

Někdy zkusím AWB D750 vs X-E1. Nicméně dřív jsem občas fotil simultánně s D7000 a X-E1 s posledním FW a neměl jsem pocit, že by Fujifilm v AWB nějak vedl. Spíš je to o podmínkách - někdy vypadal reálněji/líbivěji jeden, jindy druhý.
Dolgor
Pokročilý

Odeslat příspěvekod lennyl_2 6. 2. 2016 12:56

diky chalani. o tom nastaveni som vedel, len som na to zabudol, ze ako mi realne moze pomoct.
nateraz som si nastavil na AWB korekciu B1,5. uvidim ako to bude vyhodnocovat rozne typy scen pri roznom osvetleni (portret vnutri,portret vonku,krajina pod mrakom,pri slnku).

ale toto by mohli súdruhovia doprogramovat do firmware, ked to ma D500/D5, dalsiu variantu AWB s prioritou na bielu nie? podla mna to nie je absolutne zavisle na novych crevach, skor ako programatori nastavia vyhodnocovanie ci?

nateraz som spokojnejsi, urobil som par cvakov z okna,vnutri, uz tie fotky nie su tak trapne zltkaste (a blizi sa to realite ako u Fuji alebo Pentax 645D s CCD co ma kamos oba fotaky). a to ma Nikon este moznost AWB s teplymi tonmi :D
Sony A7 IV + Sony FE 20/1,8G + Sony FE 35/1,4 GM + Sigma 50/1,4 ART DG DN + Sigma 85/1,4 ART DG DN + Sigma 100-400/5-6,3 DG DN
lennyl_2
Návštěvník

Odeslat příspěvekod Petr Luňák 6. 2. 2016 14:32

Ja "brecim", ze mi D700 hazi na AWB behem dne chladnejsi odstiny, takze pri konverzi z RAW tam pak hazim predvolbu bud daylight, nebo primo cloudy a ty zase brecis, ze bys to tak chtel :)
Petr Luňák
Návštěvník

Odeslat příspěvekod lennyl_2 6. 2. 2016 16:19

Lunak: pokial som nezacal porovnavat fotky z rovnakého casu a miesta medzi Fuji X100T a Pentax 645D, tak mi to bolo jedno a v podstate je to jedno vtedy, ked upravujem z RAW, ale casto pouzivam JPG (web,print).
teraz som urobil par portretov na roznu kompenzaciu AWB s poslednym svetlom indoor, vecer si to porovnam.

pemar by mohol povedat,ako mu hadze farebne vyvazenie bielej pri Sigme 50ART a napr. Zeiss 135/2, pretoze si myslim, ze tak teplejsie mi foti prave ta Sigma 35ART, Nikon 135/2 foti do studensia, to aby som kua pri prehadzovani skiel este aj zapinal/vypinal korekciu AWB ??

pemar by si mohol zobrat na predvadzacku D500 aj Sigmu 50ART aj 135/2 sklo a porovnal si to s D7100.
Sony A7 IV + Sony FE 20/1,8G + Sony FE 35/1,4 GM + Sigma 50/1,4 ART DG DN + Sigma 85/1,4 ART DG DN + Sigma 100-400/5-6,3 DG DN
lennyl_2
Návštěvník

Odeslat příspěvekod Lotrandor 6. 2. 2016 18:22

co ti brání měnit WB v JPG, pokud tedy chceš jen menší posuny mezi teplejšími a chladnějšími tony.
Lotrandor
Moderátor

Odeslat příspěvekod pemar 6. 2. 2016 20:37

Protože si fotím jen pro radost, tak moc neřeším kalibraci barev a na barvy sahám v DxO Optics jen tehdy, když mám pocit, že by potřebovaly vylepšit. Sigma Art mi jde více do studena, ale doposud jsem byl líný si na Sigmu udělat profil, takže prostě změním profil z D7100 na D700 nebo na Leicu a je na 95% vyřešeno. Zapínat a vypínat korekci WB nechci, snadno bych na to zapomněl.

U jídla nebo pískovcových skal jsem si pomáhal 18% šedou kartičkou, víc si s tím hrát nechci, se WB jsem až na výjimky docela spokojen, ale nové WB u D500 by mohlo být ještě účinnější.

Co se předváděčky týče, nevím, jestli mi dovolí na to dát můj objektiv a hlavně si nemyslím, že mi dovolí tam strčit moji SD kartu.
pemar
Expert

Odeslat příspěvekod Petr Luňák 6. 2. 2016 21:22

Ted jsem cetl pozvanku na predvadeci akce a uvadeji, ze se stale jedna o predprodukcni vzorky (D5&D500), takze neni mozne si odnest fotky na vlastni karte.
Petr Luňák
Návštěvník

Odeslat příspěvekod lennyl_2 6. 2. 2016 22:08

Lotrandor: myslis to tak, ze ked si pozeram fotky napr. v Zoneri a ked sa mi nepozdava AWB, urobit tam korekciu? hej, to je celkom v pohode, teraz som to skusal, kvalitu fotky to nekazi.

ide skor o ten princip, aj ked si nacitam NEFy do LR, ze si chcem fotky lepsie upravit (odsumit, doostrit, pridat kontrast, znizit prepaly) tak stale ten RAW ma povodnu teplotu v AWB a musim to stale napravat).

maly test doma, urobil som posun AWB, trosku to uz vidno, v podstate toto som chcel, nech biele plochy nie su umelo zlte, samozrejme vela zavisi aj od farby okolia - stien, ako sa farba odraza.
http://www.imagehosting.cz/images/untitlzlz.jpg
Obrázek
stale ma neprestava fascinovat, ako pekne vie ta Sigma vykreslovat ostrost a detaily...

pemar: no hej, ak budu na prezentacii predprodukcne vzorky D500/D5, tak ti tam nedovolia dat ani vlastnu pamatovku...a to som ta uz chcel nahovarat, ze nech zoberies z domu najhorsie sklo co mas na FF/BF a vyskusas tu novu funkciu AF tuning :) :)
lennyl_2
Návštěvník

Odeslat příspěvekod Lotrandor 7. 2. 2016 00:56

lennyl_2: ano, pokud ti jde o drobné posuny, neměl by kvalitní JPG být překážkou. Samozřejmě, pokud to máš modrý a nechtěl jsi to tak, je asi na záchranu pozdě, protože tam ta informace o barvách bude chybět.
Lotrandor
Moderátor

Odeslat příspěvekod pemar 8. 2. 2016 20:46

Tak jsem vrátil z předváděčky D5/D500. Akce trvala 2 hodiny, bylo nás tam asi 15 a byly tam 2 přístroje na vyzkoušení. Nebylo dovoleno vložit do přístroje vlastní kartu a nebylo možné si fotografie přenést přes wifi do mobilu.

Nicméně, hned na začátku jeden z účastníků vytáhl vlastní D7000 a ještě než akce začala, udělal srovnávací fotografie D500 a D7000 na ISO 6,400 a 12,800. Z těch je vidět, že rozdíl mezi D7000 a D500 je cca 3 EV, posuzováno podle LCD displeje a 100% zvětšení. Fotka na ISO 51,200 pořád vypadala jakžtakž, prezentátor Filip Barták tvrdil, že fotky na vyšší ISO z D500 jsou srovnatelné se současnými fullframy s výjimkou D5.

Pak jsme si vyslechli zhruba hodinu a půl trvající produktovou přednášku a půl hodiny jsme měli možnost fotit modelku tančící se stuhou a kvadroptéru.

Základní dojem z obou strojů je pozitivní, dvěma slovy bych to shrnul jako technologický pokrok. U D500 vidím jako obrovské plus hledáček a pokrytí AF body, to je oproti D7100 jiný svět. AF modul funguje lépe, než u D7100, ale přesto se mi podařilo pár fotografii nezaostřit, hlavně u té kvadroptéry s jejím chaotickým pohybem, na tanečnici se držel statečně. Oba stroje byly osazeny setovými zoomy, D500 měla Nikon 16-80mm f2,8-4E ED VR a D5 měla Nikon 24-70mm f/2,8 E ED VR, jiné objektivy nebyly k dispozici.

Jako obrovský plus vidím AF Tuning, moc se mi to líbí, jen mi vadí, že pro MF skla to nefunguje, tam se to nastavuje jako doposud.

Rychlost sériového snímání je fantastická věc, ale při souběžném přenosu fotek z D5 do MacBooku jsem D5 "zavařil", přestala stíhat.

Jinak scéna byla přisvícená tak, že jsem mohl fotit i na iPhone, takže celé to zkoušení na vysoké ISO bylo dost zkreslené, bude třeba počkat na produkční vzorky.

Mluvili tam i o zvýšení ceny D5/D500.

Celkový dojem: D500 se drží dobře, je zbytečně těžká a má oproti D7100 jinou ergonomii, MENU je jiné, ovládací prvky také, v tom vidím jasnou výhodu D750. Hledáček a vyšší ISO vidím nastejno, AF modul je jasně lepší u D500, stejně jako sériová snímání. Barvy a DR vypadají lépe, než u D7100.
pemar
Expert

Odeslat příspěvekod pemar 8. 2. 2016 20:50

Senzory D500 a D5 mají jinou konstrukci mikročoček, snížené mezery, to má pomoci čistotě fotografií na vyšší ISO. AF má vlastní procesor a Expeed 5 je výrazně rychlejší, jsou tam evidentně integrované chytré odšumy, to platí i o prediktivní ostření, zejména tváří, tam je také předprogramované nějaké řešení na základě know-how od Nikonu.
pemar
Expert

Odeslat příspěvekod El Vigo 8. 2. 2016 21:24

Dobrý den,
v rodině máme Nikon D90 a objektivy 35mm f1.8 a 16_85 F3.5-5.6, oba jsou dx;
přemýšlím co si pro sebe koupit, myslíte že tyto 2 objektivy, staré už 6 let, co máme, by šli na Nikon D500 a šli by tam dobře, anebo je nutné zakoupit novou gen. objektivů Nikon ?
El Vigo
Návštěvník

Předchozí stránkaDalší stránka