Nikon D500

Diskuze o poloprofesionálních a profesionálních digitálních fotoaparátech

Moderátor: Moderátoři DIGIarena.cz

Odeslat příspěvekod Lotrandor 11. 1. 2016 00:11

ostříš ten, kterým zvolíš, 9,21,53 určuje, kolik dalších informací s okolí se použije
Lotrandor
Moderátor

Odeslat příspěvekod lennyl_2 11. 1. 2016 00:23

Lotrandor: ano, to som si aj myslel. ked som mal funglac novu D750, tak som tak skusal fotit, ale vysledky nic moc, zvolil som si jeden bod kam chcem ostrit a napr.tych 9dalsich (alebo ich ostalo 8?) dopomahalo udrzat zaostrenie...nebola kvalita vzdy ok.
tak som presiel na povodny system, vyber iba jedneho AF bodu pri AF-C.

mozno to bolo tym,ze som nemal este poriadne skorigovane skla 50/1,8G a 85/1,8G na FF/BF, alebo ze som mal viac clonit ako f1,8.
Sony A7 IV + Sony FE 20/1,8G + Sony FE 35/1,4 GM + Sigma 50/1,4 ART DG DN + Sigma 85/1,4 ART DG DN + Sigma 100-400/5-6,3 DG DN
lennyl_2
Návštěvník

Odeslat příspěvekod Petr Luňák 11. 1. 2016 01:55

Lennyl: tak treba muj pes kdyz bezi rychle, tak u toho kyve hlavou. Takze v jeden okamzik vychazi cumak na stredovy bod, aby vzapeti vychazel na nejaky krajni, viz foto vyse. Jak bys tuhle situaci resil s pouze jednim aktivnim bodem? Prepinat mezi body rucne nestihnes, to je predpokladam jasne, takze jedine reseni by bylo komponovat na stred a pak doladit orezem. Jenze tim krome rozliseni prijdes i o mensi DOF. Tedy za predpokladu, ze budes tak rychly a presny, abys ten jeden bod vubec dokazal udrzet na cumaku celou dobu :)
Petr Luňák
Návštěvník

Odeslat příspěvekod JSP070 11. 1. 2016 08:23

Petr Luňák píše:
JSP070 píše:A v neposlednom rade, ten pes je tolko fotografovany, ze sa udrzi v DOF sam aj bez AF.

Muzes mi tuhle myslenku nejak polopate rozebrat?

Ze ked Pemarova dcera mu skoci pred objektivom do bazena 1000x tak sa mozno tiez nauci ten AF-C pouzivat.
Lennyl: Manual k D7100, strana 232.
JSP070
Návštěvník

Odeslat příspěvekod pemar 11. 1. 2016 08:45

Co mohu udělat jinak? Umístím AF bod a spustím sériové snímání. Pak už zaostřuje foťák a pokud objekt neuteče ze záběru, AF by měl zůstat na objektu. Pokud se odlepuje, mohu ještě zkust změnit prodlevu na short nebo jí úplně vypnout. Více mne nenapadá.

Každopádně má D500 lepší pokrytí bodů (objekt nevyběhne) a rychlejší Expeed 5.
pemar
Expert

Odeslat příspěvekod landov 11. 1. 2016 08:58

Pemar, a absencia interného blesku ti na D500 nevadí?
landov
Expert

Odeslat příspěvekod lennyl_2 11. 1. 2016 08:59

JSP070: nasiel som to v manuali. podla popisu mi vychadza, ze najlepsie je to uplne vypnut -
Fotoaparát při změně vzdálenosti objektu okamžitě přeostří. Tuto možnost použijte při fotografování sérií objektů v různých vzdálenostech v rychlém sledu.
(lebo inak to vyzera tak,ze uz nemam akym nastavenim ovplyvnit AF-C a zalezi to od naprogramovania algoritmov)

Petr Luňák : najblizsie skusim odfotit naseho blchaca s tym nastavenim 9bodov (21bodov).

all: uz niekto nasiel na webe dake realne fotky vo vacsom rozliseni z D500? :-)
Sony A7 IV + Sony FE 20/1,8G + Sony FE 35/1,4 GM + Sigma 50/1,4 ART DG DN + Sigma 85/1,4 ART DG DN + Sigma 100-400/5-6,3 DG DN
lennyl_2
Návštěvník

Odeslat příspěvekod pemar 11. 1. 2016 10:24

Reálné fotky jsem viděl, ale zatím nejsou takové, aby se z nich dalo poznat, jak je na tom D500 vůči jiným tělům.

Absence inteního blesku mi nevadí, naopak, používám občas externí SB-700 a SB-800 a i když interní blesk nastavím OFF, tak mi přiblejskává, což nechci.
pemar
Expert

Odeslat příspěvekod Lotrandor 11. 1. 2016 10:48

lennyl_2: tyhle situace se špatně odhadují od stolu, obzvlášť tedy v případě Miciny, která při tom placáku ukazuje poměrně malý profil, jehož povrch je 3D a poskytuje kontrast pro AF v různých vzdálenostech. Pokud bych měl jistotu, že jsem rychle schopen získat focus na její hlavě, pak mi schopnost okamžitě přeostřit nepřipadá jako ideální, protože tu hlavu chci mít ostrou a počítám s tím, že umístění AF bodu při nějaké neočekávané změně trajektorie, rychle opravím. Protože ta hlava se pohybuje jen dopředu, je pro AF s predikcí lepší, chvilku počkat co bude. Naopak nastavení na okamžité přeostření povede k tomu, že to chvíli bude ostřit na okraj plavek na zadku a pak nejspíš na tu keramickou dlaždbu s tím krásným čárkovým kontrastem. Daleko větší problém ale vidím v současné rotaci Miciny kolem podélné osy, protože v závislosti na fázi skoku se hlava už nemusí pohybovat dopředu (pokud rotace kolem vodorovné osy bude rychlá a bude mít větší vliv než dopředný pohyb na konci skoku), čímž se ruší podmínka položená na začátku a jsme v háji s celou teorií :).

Proto bych doporučoval natrénovat s Micinou pohyb tak, aby skákala pokud možno téměř přímo pro ti mě a s pomocí přeostřování a současného zoomování bych se snažil o nějakou sérii, ze které bych si pak vybral. Bohužel, by se mi pak vytratila ta spontánost. Nicméně schopnost odhadnout příští chováná fotografovaného je jedním ze základních předpokladů pro získání snímku s "rozhodným okamžikem". Tam se projeví pozorovací talent i zkušenost. U dětí je výhody, že je máš možnost pozorovat stále, znáš povahu.

pemar: s D500 tyhle tvoje blesky budeš muset řídit s radiovou jednotkou, která není úplně levná. Samozřejmě číňan to dřív nebo později vyřeší, včetně TTL. Nicméně, třeba D7200, když nastavím na FP a trošku zacloním na studiových f/8, tak interní blest na 1/128 nemá šanci se prosadit na snímku.
Lotrandor
Moderátor

Odeslat příspěvekod lennyl_2 11. 1. 2016 11:17

Lotrandor: pekna teoria. ja by som tam doplnil z môjho pohladu asi najpodstatnejsiu cast:

na zaklade velkosti objektu na ktory ostrim pri AF-C (tvar, hlava, koleso) zvolim velkost zaostrovacej plochy (tj.pocet bodov 9, 21)

pemar: ja som si hned kupil od cinanov odpalovac a dva prijimace k SB700, maximalna spokojnost, nic lepsie by som za 109euro nedostal nikde, funguje to spolahlivo a za kazdych okolnosti (zboku,zvrchu,z dialky,z dazdnika,v tme,na poludnie). nastavovanie je rychle a lahke, baterie mi v tom drzia furt od kupy 14 mesiacov!.

http://www.ebay.co.uk/itm/Yongnuo-YN-62 ... 1356162045?
lennyl_2
Návštěvník

Odeslat příspěvekod Edems99 11. 1. 2016 20:14

Osobně mám vyzkoušené, že nejspolehlivější je AF-C s dynamic a 9 body, jak je to více (21 nebo 51 bodů), není to příliš spolehlivé a často se přesune na jiný objekt a z fotky není nic. Nelze se spoléhat na to, že 3D tracking všechno vyřeší. Tam bych začal. Pak bych se snažil fotit co nejvíc. Pemare, zajeď si na nějaký závody auto/moto/atletika/zvířata/cokoliv rychlého a opakujícího se ať můžeš zkoušet, a trénuj. Možná se Ti to nebude líbit, ale je to opravdu Tvýma rukama, nehledej problém jinde. Už to tady naznačoval i někdo další. Možná to nezní pro Tebe nejlíp, ale je to tak.
Neustále hledáš příčinu jinde, v pokrytí hledáčku bodama AF a pod. věci. Věř, že i s Df(případně D600, kde je pokrytí hledáčku shodné) jde udělat vynikající fotka sportu i když uznávám, že s D4s to jde o něco lépe (ale stejně nemám ani na D4s pokrytí AF body jako třeba Ty u D7100, kterou jsem měl také a nikdy podobné problémy jako Ty neměl).
Musel jsem to už napsat, protože ty Tvoje eseje na téma hledání příčiny ve fototechnice se opravdu nedají číst, promiň! Asi takhle - víc věnovat času focení a míň klábosení na fórech...
Edems99
Návštěvník

Odeslat příspěvekod ForeignerOnEarth 11. 1. 2016 21:02

Já už tady k těm vlezle vnucovaným kritikám řeknu na plnou hubu protinázor:

Je naprosto správně, že Nikon konečně udělal pořádnou klasickou profi DX zrcadlovku zaměřenou na sport, wildlife, rychlou reportáž a fotografování za nízké hladiny osvětlení. Nechybí ji konečně prakticky nic důležitého. Oproti Nikonu D200 je pochopitelně o parník vepředu ve všem. To byla nakonec už D300.

Elektronický hledáček samozřejmě mít nemá a je dobře, že je to klasická zrcadlovka, která takové pitomosti nemá. Jsem velmi rád a stejně tak na světě mnoho lidí, že Nikon, Canon a Pentax dělají klasické zrcadlovky a že si nenechají nabulíkovat nesmysly jako že by se za to měli pomálu stydět. Neměli. Stále je více zákazníků zrcadlovek, než zákazníků bezzrcátek, no a ve třídě, kde je D5 a D500, je ten rozdíl ještě mnohem větší. Takže zákazníků, kteří nechtějí elektronický hledáček, focus peaking a nevyžadují stabilizovaný čip a detekci obličeje a jánevímco, je hodně a Nikon pro ně dělá to, co si oni koupí. Bezzrcátka dělají jiné firmy, takže si vybírejte z nich. Pokud bude dělat Nikon či Canon v dohledné době APS-C či full frame bezzrcátka, tak bude dělat TAKY bezzrcátka a nikoliv náhradu zrcadlovek.
Asi se někteří lidé budou muset smířit s tím, že firmy vyrábějí něco, co se jim nehodí. Vyrábějí to pro jiné zákazníky, kterých je dnes víc. To se nedá nic dělat.

Na sport rozhodně drtivá většina fotografů s Nikon a Canon zrcadlovkou rozhodně změnu na elektronický hledáček nechce, stabilizaci čipu už vůbec ne, na elektronickou závěrku se taky vykašle, když ten foťák funguje jak má. A nemám absolutně obavy, že Nikon D500 bude fungovat tak, jak má.
ForeignerOnEarth
Návštěvník

Odeslat příspěvekod lennyl_2 11. 1. 2016 21:35

jasne ze profi fotograf si vyberie hranol a nie EVF. elektronicke hladaciky sa stale zlepsuju, rozlisenim, rychlostou prekreslovania, ale stale to nestaci. videl som to aj na najnovsom Olympuse na FotoSlovakia2015 v Starej trznici v BA.

dnes som si zo srandy pozical od frajerky plastak 55-200DX a skusal ten crop rezim na D750.
sranda, ono to funguje, objavil som Ameriku :-D.
FF - ukaze cely obraz bez problemov, samozrejme vidno aj cierne rohy uplne na koncoch rohov
fotka na karte ma full rozlisenie 6016x4016
crop 1,2 - opat ukaze cely obraz ako v prvom pripade, ale v hladaciku sa zobrazi dalsi ramcek pre komponovanie
fotka na karte je uz orezana na 5008x3336 a je uplne v pohode az do rohov
crop 1,5 APS-C - opat ukaze cely obraz v hladaciku, ale prida este mensi ramcek na komponovanie pre APS-C vyrez
fotka na karte je uz orezana na 3936x2624, samozrejme ze je tiez v poriadku az do rohov

situacia sa ale meni v pripade fotenia cez LiveView, tam uz vidim priamo na display orez podla volieb FF/1,2x/1,5x.

takze kto ma aj drahsie a kvalitne APS-C skla, moze ich pouzit aj na novom full frame.
Naposledy upravil lennyl_2 dne 11. 1. 2016 21:47, celkově upraveno 1
lennyl_2
Návštěvník

Odeslat příspěvekod pemar 11. 1. 2016 21:43

Edems99: Nehledám příčinu kvality mých fotek ve fototechnice, já se dokonce jako fotograf nechci vůbec zlepšovat, je mi to šumák, jen mne zajímalo, proč se to, co jsem kdysi na videu od PL ohledně AF D700 a to co jsem viděl na videu od Nikonu ohledně D5/D500 (které beru spíše jako reklamní), kde AF bod je jako přibitý, se liší od toho, co jsem viděl na mé D7100, u které se AF bod občas "utrhne" (dá se s tím žít ale je to viditelně horší). Zajímalo mne, zda se to nedá vyřešit změnou nastavení MENU nebo změnou nastavení AF.

ForeignerOnEarth: Já jsem držel v ruce Sony A7r a fotilo se mi s tím o hodně hůře, než s D7100. To už jsem měl lepší pocit z D4s, se kterou se fotí parádně, ale je moc velká a těžká na to, abych s ní chodil celý den třeba někde ve Verzasce, na to je D7100 o mnoho příjemnější. Na druhou stranu, když držel D4s s Nikonem 200/2 a spustil sériové snímaní, je to úplně jiný pocit, než z mojí D7100, která za 3 vteřiny dojde dech.

Nemohu si pomoci, ale D500 mi připadá jako dobrá volba, a to i přesto, že nefotím wildlife ani sport. Abych rodinu nedráždil, že si pořád kupuji nové foťáky, bylo by ideální, kdybych jedno tělo koupil letos a pak vydržel aspoň rok nebo dva nové tělo nekupovat.
pemar
Expert

Odeslat příspěvekod pemar 11. 1. 2016 22:05

D7100 byla skvělá v době svého vzniku (2013), ale oproti D500 má už starý snímač, pomalejší procesor a AF modul z Nikonu 800 (2012).
pemar
Expert

Předchozí stránkaDalší stránka