Nikon D500

Diskuze o poloprofesionálních a profesionálních digitálních fotoaparátech

Moderátor: Moderátoři DIGIarena.cz

Odeslat příspěvekod Edems99 10. 1. 2016 13:09

Pemare nic osobniho, ale ty Tvoje eseje se uz opravdu nedaji cist. Ze je nekdo schopen venovat tolik casu badani co by kdyby, kdyz to stejne ani nenastane, to nechapu. A Tvoje pozadavky jsou takove, jako bys snad fotil olympiadu. Bojim se, ze Ti neni prilis pomoci, vsechno bude mit vzdycky nejakou slabou stranku...
Edems99
Návštěvník

Odeslat příspěvekod Ondrej Bobek 10. 1. 2016 13:10

kosajsk píše:sázím, že to bude více než třetina, kromě technologie klesá rozlišení

To je pekne, ze ma menej Mpx, no ked sa clovek pozrie na napr. D810 vs D750, tak maju v normalizovanej velkosti podobny sum.

65nm u Samsungu zasa ukazal zlepsenie v sume oproti Nikonu/Sony pri rovnako velkom vystupe rovnych 0,nic.
Dokonca aj Canon, ktory pouziva asi 15r staru technologiu a nema tak prepracovany AD zaostvava za Nikonom a Sony smiesnu 1/3EV v sume a nejaky rozdiel sa prejavuje az pri extremnych upravach alebo na DR.
Tu je vidiet ake skoky mozu byt... malicke alebo velmi malicke.

Skor ratam s tym, ze trocha zlepsia DR a farby na vysoke ISO, tak ako Sony s 42Mpx BSI, no zazraky na pockanie rozhodne nie a urcite nie uroven FF v APSC... to je nerealne.
Ondrej Bobek
Návštěvník

Odeslat příspěvekod Petr Luňák 10. 1. 2016 13:34

Pemar: jsem na tom s D700 stejne jako bys byl ty s D750 (sice 1/8000, ale min. iso 200) a nemam s tim vetsi problem. Za slunecneho dne mam stejne permanentne nasazeny polarizak, ktery da dolu cca 2EV. Pri vstupu do interieru ho pak jednoduse sundam a strcim do kapsy.
Petr Luňák
Návštěvník

Odeslat příspěvekod lennyl_2 10. 1. 2016 13:58

Petr Luňák : presne tak! ja mam na vsetkych skla stale nasadene polarizaky Hoya HD, dost ma to aj stalo (77mm na 20/1,8G, 72mm na 58/1,4G, 72mm na 135/2DC, 67mm na 35/1,4art) a v miestnosti ich davam dolu ked je fakt malo svetla. ale CPL nemam kvôli znizeniu casu, ale kvôli odfiltrovaniu odleskov = zlepsenie farieb.

neviem ako dobre je na tom AF modul z D700, D3s, D4s, D810...lebo som s nimi dlhodobo nefotil (D3 a D4 seriu som ani v zivote nemal v ruke, tie ostatne ano), ale ak chcem mat dobre zaostrenu fotku na D750 na AF-C, MUSIM mat dobre skorigovane skla na BF/FF, musi to sklo mat dostatocne rychly AF motor a MUSIM mat dobre zvolene nastavenie v menu fotaku - tuto by som mozno videl zlepsenie aj u pemara. chciet mat zaostrene presne na riasy oci ked je AF bod cez pol tvare je trosku usmevne.

D500 je APS-C, neviem nakolko dokazu zlepsit vystup oproti D7200, urcite tam zlepsenie bude, lebo D500 ma menej MPx, ma novsi obrazovy procesor Expeed5 a nove algoritmy/firmware.

toto mi da FF snimac na ISO 10.000, neviem preco by som mal byt nespokojny, ved som predsa iba hobby fotograf.
35art na f1,6, 1/80s, ISO 10.000 - pri foteni ludi skor kratsi cas na ukor ISO, lebo sa furt hybu, nizka clona uz nepokryje HO na oci
http://www.imagehosting.cz/images/dsc234sms.jpg
Obrázek
35art na f1,6, 1/60s, ISO 10.000 - viac by mi tu pomohla stabilizacia v objektive (na snimaci to Nikon snad nikdy neurobi) aby som dal 1/10 z ruky ako bezne na Pentaxe K-3 som daval
http://www.imagehosting.cz/?v=dsc241ama.jpg
Obrázek
Sony A7 IV + Sony FE 20/1,8G + Sony FE 35/1,4 GM + Sigma 50/1,4 ART DG DN + Sigma 85/1,4 ART DG DN + Sigma 100-400/5-6,3 DG DN
lennyl_2
Návštěvník

Odeslat příspěvekod T-Lama 10. 1. 2016 16:12

Pokud to je vyvolaný z RAWu, nějakej prostor pro nespokojenost bych tam našel..
T-Lama
Návštěvník

Odeslat příspěvekod Ondrej Bobek 10. 1. 2016 16:17

Ten sa najde vzdy, ludia sa nan casto priam zameriavaju na ukor ineho...
Ondrej Bobek
Návštěvník

Odeslat příspěvekod Lotrandor 10. 1. 2016 16:40

pemar píše:
U AF jsem si všiml, že AF-C mi trackuje hůře. než AF-C u D700 Petra Luňáka. To mi vadí asi více, než to ISO, protože jsem tím zkazil dost fotek. Nemám psa, zkoušel jsem to na na Micině, a vidím prostor ke zlepšení, zejména když pohyb byl proti mně:

Obrázek

Obrázek

https://c1.staticflickr.com/1/334/19024 ... d074_b.jpg

Ta první je nejhorší zaostřená fotka z té série (neřešte prosím kompozici a rušivé předměty v okolí), možná jsem jí "dorazil" i nastaveným časem 1/250s (kvůli světlu), asi to chtělo ještě kratší. Tady bych od D500 na základě videa o zaostřování D5/D500 na youtube očekával velké zlepšení.

Pro srovnání lepší výsledek za situace, kdy čas je 1/3200s a pohyb není proti mně:

https://c1.staticflickr.com/1/301/19046 ... 10d5_o.jpg

U třetího bodu jsem nenarazil na limit DX těla, nejsem si vědom mnoha situací, kdy bych potřeboval menší HO (i když možná zrovna té skákající Micině by malá HO prospěla).

Dovolím si vrátit se k tomuto. O tom čase nemá smysl diskutovat, ten měl být alespoň 1/1000s. Ale i kdyby byl, tak díky chrakteru pohybu, který bych pro nedostatek výraziva označil za "všesměrový", je tohle výzva. Co jsi tam měl za režim, af-c (9,21,53)? Nebo 3D?

U té druhé bych měl připomínku k použité cloně. N 50/1.4 na f/2.2, pokud se dobře dívám, není zrovna etalon ostrosti.
Lotrandor
Moderátor

Odeslat příspěvekod pemar 10. 1. 2016 17:38

Ten čas to dorazil, to jsem psal, nejhorší záběr ze série těsně před tím, než jsme to pro šero zabalili. Já jsem na střídačku používal 21, 51 a 3d tracking, na rozdíl od PL mi to někdy neudrželo AF body na objektu, podobný výsledek s Nikonem 70-200/4 i Sigmou. Ona ta Sigma se horšího světla chová divně, ale tady to nebylo Sigmou, tady šel AF bod mimo zaměřený objekt. Možná se dá něco optimalizovat v MENU (nic jsem nepřenastavoval).

Ono to klame, ale ten děj nebyl zrovna pomalý, rozběh a skok, párkrát mi Micina vyběhla i částečně ze záběru.
pemar
Expert

Odeslat příspěvekod lennyl_2 10. 1. 2016 18:04

jasne ze tie fotky na vysokom ISO som upravoval z RAWu, ziadny fotak na svete neurobi cisty vystup bez uprav a kazdy uzivatel uz vo svojej rezii moze domrvit postproces dle libosti (vyzehlenie,odsumenie,zosvetlenie,saturaciu,doostrenie) az fotka bude vyzerat ako fotena na prave poludni :-D

neviem, ja som s Nikonom 50/1,4G AF-S nemal problemy ani s presnostou ostrenia, ani s otrostou na hocijaku clonu a pritom to bol najpomalsi SWM Nikon objektiv aky som kedy mal.. ked tak, by sa mal zaujemca (pemar) zamysiet ako fotit pohyb.
nie je predsa mozne, ze si niekto kupit D500/D5 a samo mu to nafoti bez znalosti 100% AF-C.

vyvolane fotky z RAWu bez uprav z D750 na AF-C
50/1,4G, f1,6, 1/1000s, ISO 100 - priblizujuci sa pohyb
http://www.imagehosting.cz/images/dsc597hph.jpg
Obrázek
50/1,4G, f1,6, 1/2500s, ISO 100 - protisvetlo
http://www.imagehosting.cz/images/dsc6120.jpg
Obrázek
50/1,4G, f2, 1/2000s, ISO 140 - priblizujuci sa a odbocujuci pohyb
http://www.imagehosting.cz/images/dsc7220.jpg
Obrázek
70-200/4G VR, f4, 200mm, 1/1000s, ISO 320 - priblizujuci sa pohyb v dialke
http://www.imagehosting.cz/images/dsc603hnh.jpg
Obrázek

asi to bude aj rukami. ak sa Lunak neurazi, doporucil by som u neho absolovat niektorym co sa furt stazuju workshop, tie psy sa same nenafotia tak dobre :-)
Sony A7 IV + Sony FE 20/1,8G + Sony FE 35/1,4 GM + Sigma 50/1,4 ART DG DN + Sigma 85/1,4 ART DG DN + Sigma 100-400/5-6,3 DG DN
lennyl_2
Návštěvník

Odeslat příspěvekod reign 10. 1. 2016 18:14

Pemar: když jsem si testoval AF na 70D tak jako bezpečný čas mi vyšla 1/1000s a jako základ 1/500. Co se týká udržení bodů tak byl znatelný rozdíl mezi 17-55/2,8 a 18-135 STM, u toho STM je sice rychlost v pohodě, ale spolehlivost nižší. Jestli je takto znát rozdíl v rámci značky, nechci vidět porovnání se Sigmou. Jo a světlo jsem (vzhledem k výkonu snímače) holt vyřešil silným bleskem, protože tam při tom rychlém čase na f5,6 skáčou v ISO pěkný hausnumera.
reign
Návštěvník

Odeslat příspěvekod pemar 10. 1. 2016 18:15

Lennyl_2: Tady mi trochu gancuješ, ten můj pohyb je podle mne o něco rychlejší a o něco blíže. Máš tam i více světla a rychlejší časy. Jasně, že PL to umí lépe (také fotí toho svého Morena častěji), já to dělám jednou za uherský rok. To ale nic nemění na tom, že jeho D700 a D500 spolehlivě trackují a drží se objektu jako přišité a u mé D7100 se trackování občas jakoby utrhne, zaměří to mimo objekt, viz ten screenshot. Třeba je to normální, třeba to nemělo dostatečný kontrast či co. Jdu se schválně podívat do návodu, jestli tam něco nemám nastavené blbě.
pemar
Expert

Odeslat příspěvekod Lotrandor 10. 1. 2016 18:21

Ten čas, kdy se to utrhne, se da nastavit
Lotrandor
Moderátor

Odeslat příspěvekod lennyl_2 10. 1. 2016 18:35

pemar: tak urcite je rozdiel v AF module 7xxx rady a 7xx rady. keby ti Nikon narval vsetko kvalitne z profi triedy do nizsich modelov, kto by mu potom kupoval tie drahe fotaky :)

ked vysiel Pentax K-3, slintal som a valal sa po zemi z promo videa o novom AF module, jak to drzalo tracking a kolko to ma vsemoznych nastaveni v menu. hned som bezal napichany si kupit K-3 a realita ma prebrala.
to iste aj Nikon D750. promo videa krasne, ale az tak uzasne presne mi to nefotilo pohyb.

mam zauzivany takyto postup a nastavenie, kedy nemam snad ziadny odpad pri ziadnom pohybe,svetle,fotaku:
rezim M, zaclonene aspon o jeden stupen, cas podla svetla aspon 1/1000s, AutoISO, AF-C, JEDEN AF bod namiereny na hlavu/oci, pomale seriove snimanie na 4fps, namacknem spust do polovice sledujem pohyb sekundu dve a fotak staci presne zaostrit a pohybom paningu sledujem objekt a dotlacim spust a urobim v serii 4 fotky. bez odpadu.

na D750 mam konktretne nastavene toto:
AF-C priority selection - Focus
Focus tracking with lock-on - 1 (Short) - s tymto nastavenim si primarne urcujes,ako dlho ti ma drzat AF bod, ked je to dlho, je to zle, objekt sa ti pohne, ked je to kratko, je to zle, lebo nestiha jemne preostrovat kazdy objektiv
Focus point wrap-around - OFF
Number of focus points - AF51 (toto ale nema vplyv ked fotim na jeden vybrany AF bod)
Store points by orientation - ON (toto mi aspon ulahci pri zmene fotenia na sirku/na vysku rychlejsie ponechanie AF bodu v predoslej kompozicii)
Continuous low-speed - 4fps (mozem nastavit aj max fps, ze zachytim aj lespi vyraz napr.,ale zvysujem aj riziko viac odpadu ked SWM motor nestihne preostrit a plus musim premazavat mrte fotiek co nechcem)

mozno ti to pomoze, tak isto ako by ti mozno pomohol upgrade na D500 s novym AF modulom v profi triede.
Naposledy upravil lennyl_2 dne 10. 1. 2016 18:53, celkově upraveno 1
lennyl_2
Návštěvník

Odeslat příspěvekod Petr Luňák 10. 1. 2016 18:52

Ani u D700 neni af-c dokonale. Nekdy mam DOF dokonce pred cumakem psa, kdyz bezi proti me :))
Jinak mozna je treba rict, ze rezim 3D tracking NENI vhodny na protipohyb.
Petr Luňák
Návštěvník

Odeslat příspěvekod pemar 10. 1. 2016 19:37

Koukám, že mám volbu a3 neboli Focus tracking with lock-on - 3 (Normal), (možná to nestačí) a Continuous high-speed. Fotím na A a nastavenou clonu, ISO nejraději pevně 100 nebo v horších podmínkách AUTO ISO max 1,250. Čas ideálně 1/3200s, ale jak světlo ubývalo, tak jsem prodlužoval expoziční čas.

Postup: vyberu bod, namáčknu spoušť a pak ji stisknu, když se dá objekt do pohybu. Pohyb se třeba v případě té Miciny sledoval blbě, ona se rychle rozběhla a skočila, vzhledem k její celkem chaotické volbě dráhy a bezprostřední blízkosti byl někdy problém jí držet v hledáčku.

To jsem u D700 a D500 viděl na videu, mi připadalo o dost lepší, než mám na D7100.
pemar
Expert

Předchozí stránkaDalší stránka