Re: Nikon D5300 vady chyby problemy

Diskuze o poloprofesionálních a profesionálních digitálních fotoaparátech

Moderátor: Moderátoři DIGIarena.cz

Odeslat příspěvekod ForeignerOnEarth 22. 12. 2015 21:02

Milan Šurkala:
Mohu zodpovědně prohlásit, že D300, D7100 a D7200 ničím podobným netrpí ani omylem. Za těch mnoho let jsem s velmi kvalitními objektivy udělal metodicky kvalitně dost fotek na nejrůznější časy. Je pozoruhodné, že by opravdu u řady D5x00 a D3x00 byl tak dramatický skok v kvalitě použitých součástek a technologií. je pravda, že Nikon kvalitu odstupňovává dle ceny, ale neumím si moc představit, že pokud něco technologicky tolik let zvládá, že by levnější modely nechával i dnes roztřásat. Moc mně nepřipadá, že by marketingově fungovalo heslo: "Kupujte si D7200, protože D5500 vám udělá rozmazané fotky." To snad i Nikon chápe, že si zákazník může místo D5500 koupit něco zgrunu jiného, že není odkázán na Nikon, který mu schválně třese závěrkou....
ForeignerOnEarth
Návštěvník

Odeslat příspěvekod ltokar 22. 12. 2015 21:05

"ale neumím si moc představit, že pokud něco technologicky tolik let zvládá, že by levnější modely nechával i dnes roztřásat"

To je prave chyba :) Nikon ryzuje prave na takychto presvedceniach. Necha si to vyrobit za par halierov v Cine a predava ako cerstve rozky. Prave ludom, ktori to nevedia posudit , fotak pouziju 2x a daju do skrine. A ti, ktori si to telo kupia ako druhe, kvoli cene, tak taki do toho rypu, namiesto toho aby sa podriadili diktatu nenazranosti manazerov. Taketo fotaky sa predsa nemaju pouzivat :)

D5300 je odlahcovana a D5500 dokonca karbonovy korpus. To sa musi niekde prejavit.
A30, S45, Ixus, FZ18, K-x, E-PL1, Stylus 1, K-5iis, E-M10
ltokar
Návštěvník

Odeslat příspěvekod Lotrandor 22. 12. 2015 21:10

Tak to má asi Nikon problém, jestli je všech pět fotek máznutých. Co na to Makoto Kimura, už o tom ví? Hlásil mu to někdo? Tohle je věc zásadního významu, akcie už na to reagovaly?
Lotrandor
Moderátor

Odeslat příspěvekod ForeignerOnEarth 22. 12. 2015 21:11

Já jsem zažil něco podobného a přesto negeneralizuji:

Osobně jsem měl v ruce dva kusy Nikkorů 16-80 a několik dnů jsem je všemožně zkoušel na dvou kusech D7100 a jednom kusu D7200. Spolu s jedním profesionálním fotografem jsme z toho udělali jednoznačný závěr, že obě 16-80-ky správně ostří na D7200 a na obou D7100 vykazují velmi časté nesystematické chyby zaostření. Z první ruky jsem slyšel ještě o další kombinaci D7100 + 16-80. To už máme 3 a 3 kusy. Přesto negeneralizuji a i zde na tomto fóru známe zcela bezproblémové kombinace D7100 + 16-80 a věřím tomu, že s novým firmware D7100 už by ani ty kusy, nad kterými jsem zlomil hůl, nevykazovaly tu chybu. Nikon takovéhle věci opravuje celkem důsledně. Ze by u statisticky významného vzorku D5300 a D5500 roztřásl záběr lamelou závěrky, to se mně nezdá. U prvních kusů po dobu týdnů až měsíců od začátku výroby tomu klidně věřím. U dalšího modelu už ne.

-- 22. 12. 2015 20:17 --

Nikon D5300, D5500 a D3300 jsou dnes na absolutní špici prodejů a v Evropě jsou momentálně i před Canonem. Takže firmu Nikon doslova a do písmene živí. Bylo by docela legrační, pokud by na absolutním vrcholu prodejů DSLR + CSC byly vadné modely zralé na reklamaci a stažení z výroby.
Ovšem hezké by bylo tohle přesvědčení rozšířit, že.... pro někoho
ForeignerOnEarth
Návštěvník

Odeslat příspěvekod Lotrandor 22. 12. 2015 21:28

Cihla už nezabírá?
Lotrandor
Moderátor

Odeslat příspěvekod Puntík 22. 12. 2015 23:23

ForeignerOnEarth píše:Nikon D5300, D5500 a D3300 jsou dnes na absolutní špici prodejů a v Evropě jsou momentálně i před Canonem. Takže firmu Nikon doslova a do písmene živí. Bylo by docela legrační, pokud by na absolutním vrcholu prodejů DSLR + CSC byly vadné modely zralé na reklamaci a stažení z výroby.

A všechny ty přístroje si kupují špičkoví fotografové, kteří si na fotkách velikosti promítacího plátna ověřují, že nějaké žblebty o roztřesení jsou skutečně jen žblepty. A samozřejmě i těch několik málo studentíků, co jimi vyrábějí materiál pro FB, s nimi souhlasí. ;-) :-))

Zdravím
Puntík
Návštěvník

Odeslat příspěvekod Milan Šurkala 23. 12. 2015 00:56

ForeignerOnEarth píše:Milan Šurkala:
Mohu zodpovědně prohlásit, že D300, D7100 a D7200 ničím podobným netrpí ani omylem. Za těch mnoho let jsem s velmi kvalitními objektivy udělal metodicky kvalitně dost fotek na nejrůznější časy. Je pozoruhodné, že by opravdu u řady D5x00 a D3x00 byl tak dramatický skok v kvalitě použitých součástek a technologií. je pravda, že Nikon kvalitu odstupňovává dle ceny, ale neumím si moc představit, že pokud něco technologicky tolik let zvládá, že by levnější modely nechával i dnes roztřásat. Moc mně nepřipadá, že by marketingově fungovalo heslo: "Kupujte si D7200, protože D5500 vám udělá rozmazané fotky." To snad i Nikon chápe, že si zákazník může místo D5500 koupit něco zgrunu jiného, že není odkázán na Nikon, který mu schválně třese závěrkou....

Nemám pocit, že by tím tolik trpěly řady D5200/D3200 a starší, ale až řada Dx300. To ale není problém jen u Nikonu. Závěrka byla velký problém např. u Sony A7R i několika generací PENů od Olympusu (vyřešeno to bylo snad až u čtvrté generace). Těžko říci, zda to byla jen nějaká první série a nové kusy jsou už v pořádku, ale vzhledem k tomu, že DPreview si na to stěžoval i u D5500, se nezdá, že by to v Nikonu úplně vyřešili. U nás na Digimanii to dělaly všechny tři kusy kusy Dx300 ze tří, každý ale v jiné míře. Nevypadá to, že by to trápilo všechny kusy stejně a dá se na netu najít spoustu fotografií, které jsou při inkriminovaných časech naprosto ostré.

Je vidět, že i ostatní servery někdy mívají roztřesené snímky (a některé ne), nicméně ze zahraničních serverů tomu věnoval pozornost snad jen DPreview, který o roztřesení obrazu u D5500 a D5300 psal také. Ostatní recenzenti to přešli bez povšimnutí a pokud si všimli neostrosti, spíše to svalili na stabilizaci. Problém je to především s delšími objektivy.
Milan Šurkala
Kolemjdoucí

Odeslat příspěvekod pemar 23. 12. 2015 08:15

Mám D7100 a zmíněný problém jsem nezaregistroval, a to jsem na ostrost citlivý a nemám oko z Kašparovy krávy. Ona může hrát roli i fyzika, velikosti a hmotnosti, setrvačnosti a rázy. Ony ty malé těla CSC a DLSR se snaží o malý zázrak, aby malý lehký foťák fotil jako profi DLSR a někdy to přiživují i marketingové žvásty. Podle mne se foťák za 10,000 tisíc korun nebo 500g hračka NIKDY nevyrovná profi stroji, a to i přesto, že mne by se taková D5 v kabátě D7200 moc líbila. Prostě žádný oběd není zadarmo a formule 1 postavená z nejlevnějších součástek není to pravé ořechové.

Podle mne tam Nikon malý technický problém má, ale 99% zákazníků to nepozná a 99% zkažených fotografií bude z jiných důvodů. Kromě toho, kolik fotografií máte na 1/60s?

Ještě jeden postřeh: u D5300 a D5500 jsem ten problém opravdu viděl, nejčastěji v kombinaci se setovými skly a zapnutým VR. To by mohlo znamenat i chybu ve firmwaru, podobná chyba byla u Nikkoru 300/4 PF.
pemar
Expert

Odeslat příspěvekod ltokar 23. 12. 2015 10:25

Ja mam EPL1, 12mpix , pouzivam s 14-150 a vnimal som , ze su fotky dake divne, pripominajuce roztrasenie prave na case 1/160 .. bolo mi to divne, nez som i precital, preco :) Toz ziadna 75/f1.8 :)

Inak by som dal za pravdu pemarovi, ze kolko fotiek na 1/160 .. tiez som si to vravel, ale z nejakeho dovodu aspon ten moj fotak velmi rad dava cas 1/160, nie aby dal 1/125, alebo 1/200, nie .. on to dava na 1/160. Ale uz dlho nepotrva a pojde do foto dochodku :D

Ale pobavilo ma inak, ako ten Nikon strasne obhajujete, ale stacilo, ze vysla recencia na photozone.de, aky zly je 18-135 (co je vskutku zly) a na zaklade 2 kusov co ho testovali vsetci odvtedy mali v tom jasno :D Na Nikon nestaci ani vreco uzivatelov na dpreview. No, v tomto veru ja davam za pravdu Gancovi .. Nikon tehla v hlave funguje :)
A30, S45, Ixus, FZ18, K-x, E-PL1, Stylus 1, K-5iis, E-M10
ltokar
Návštěvník

Odeslat příspěvekod Player072 31. 12. 2015 17:12

Zdravím, cca před měsícem jsem si pořídil Nikon D5300 v pixli byl setový objektiv 18-55. Potom jsem našel staré objektivy Pentacon po rodičích (konkrétně 4/200 a 2.8/29) a sehnal jsem tuhle redukci (http://foto.bazos.cz/inzerat/55140434/R ... clenem.php).Všechno do sebe zapadlo ale po zapnutí mi fotoaparát hlásí chybějící objektiv. Může mi prosím někdo říct kde může být chyba? V tomhle se opravdu nevyznám tak se ptám tady jestli má někdo podobnou zkušenost? Díky za každou reakci.
Player072
Kolemjdoucí

Odeslat příspěvekod Ondrej Bobek 31. 12. 2015 17:47

Skus dat hore na fotoaparate rezim M
Ondrej Bobek
Návštěvník

Odeslat příspěvekod soowa 31. 12. 2015 18:56

To je normální. Starý objektivy nemají žádný elektrický kontakt, který by foťáku řekl, že je na něm něco nasazeno. Pokud si ještě pamatuju správně, někde v menu se musí zapnout povolení fotit bez objektivu, a pak lze fotit, ovšem jen na manuální režim (M). Vyšší modely možná umožňují i focení na režim A, ale D5x00 jenom M.
soowa
Návštěvník

Odeslat příspěvekod Player072 1. 1. 2016 22:15

Děkuji za reakce opravdu stačilo přepnout na režim M :) Fotky zatím vypadají příšerně bude to chtít asi "trochu" cviku
Player072
Kolemjdoucí

Odeslat příspěvekod Player072 29. 2. 2016 00:34

Zdravím mám další dotaz.... Má někdo osobní zkušenost s aplikací od Nikonu pro Android???.... D5300 by měla mít možnost spojit se bezdrátově s aplikací, kterou lze získat od Nikonu pro android vs. 4 a výš.........Jedná se mi o to co všechno se dá pomocí této aplikace nastavovat a dělat s fotoaparátem.... Nejraději bych slyšel názor někoho kdo s tím má osobní kušenost ale budu rád prakticky za každou reakci.
Díky
Player072
Kolemjdoucí

Odeslat příspěvekod Petr Luňák 29. 2. 2016 01:20

Jestli myslis WMU, tak to nic neumi. Nastavit s tim fotak nejde vubec, je to vicemene jen dalkova spoust s zivym nahledem. Jestli chces menit parametry, tak doporucuju DslrDashboard apku:

Obrázek
Petr Luňák
Návštěvník

Předchozí stránkaDalší stránka