Nikon D7200 a reklamace

Diskuze o poloprofesionálních a profesionálních digitálních fotoaparátech

Moderátor: Moderátoři DIGIarena.cz

Odeslat příspěvekod MikeKostka 2. 10. 2015 09:45

Dobrý den,

mám týden starou zrcadlovku Nikon s tím, že po vybalení jsem ihned zjistil, že v hledáčku je černá tečka a setový obj. 140mm měl celou neostrou stranu. Fotoaparát jsem si po pár dnech vyzvedl - příkladná rychlost vyřízení. S jejím přístupem jsem neměl sebemenší problém, a jejich jednání je špičkové.

Nicméně po přečtení serv. protokolu mě polil studený pot, stojí v něm, cituji " fotoaparát není zcela prachotěsný a může dojít k vniknutí prachu "

A já se ptám, jak je možné, že servisním zásahem v autorizovaném středisku, jsem přišel o avizovanou odolnost vůči prachu a kapalinám, aniž by mě na to někdo upozornil. Nebo je to běžné, a měl jsem s tím počítat? Což nejsem technik, ale bylo provedeno pouze čištění senzoru a seřízení přístroje.
MikeKostka
Kolemjdoucí

Odeslat příspěvekod ForeignerOnEarth 2. 10. 2015 10:39

Mě by fakt zajímalo ak bys chtěl zařídit, aby se prach nedostal třeba do hledáčku. Už jen tím, že objektivy jsou výměnné, to z principu zařídit nejde.
Nehledě na to, že zoom je pumpička a ten vzduch někudy proudit musí.
Prachotěsnost a vodotěsnost je zajištěna ve spojích, kde to principiálně zařídit jde. Ne tam, kde to nejde. Ta věta ze servisu není o tom, že by tomu tak bylo po servisním zásahu, ale že je tomu tak od začátku. Prachotěsnost je zajištěna v rámci možností. Znamená, že je utěsněno to, co utěsnit lze. Že tam těch děr a netěsností není mnohem víc jako u levnějších modelů.
ForeignerOnEarth
Návštěvník

Odeslat příspěvekod Lotrandor 2. 10. 2015 10:49

Můj názor je te, že ti to tam připsal aby upozornil na tuhle možnost. Ten foťák není pracho/vodo těsný, jen odolává vnějším vlivům lépe či hůře. Tento lépe než levné modely, ale radši bych ho nesprchoval. Naopak, pár kape, nebo lehké zmoknutí snese. Voda, písek, mráz (a následná kondenzace par), jsou prostě nepřátelé elektroniky a u foťáků se k tomu ještě přidávají plísně v objektivu, prach v hledáčku apod. Udržuj svou techniku v co nejlepším stavu a bude ti dobře sloužit.
Lotrandor
Moderátor

Odeslat příspěvekod T-Lama 2. 10. 2015 11:39

Otázkou taky je, kam se ten prach dostal. V případě, že je na matnici či na hranolu, měl by jít odstranit (zde musím zdůraznit, že na to jsou potřeba zkušenosti a rozhodně by to neměl dělat nikdo, kdo to ani neviděl), pokud by byl uvnitř celé soustavy za hranolem, tam už by reklamaci asi bylo na místě hrotit, páč u nového kusu by to být nemělo.

Co ten objektiv, dělali s ním něco?
T-Lama
Návštěvník

Odeslat příspěvekod ltokar 2. 10. 2015 12:07

ForeignerOnEarth píše:Mě by fakt zajímalo ak bys chtěl zařídit, aby se prach nedostal třeba do hledáčku.

Da sa to, relativne jednoducho. Ale nikto to neriesi, predrazilo by to fotak. Ale nieco v tom zmysel uz niekto sa mi mari, riesil.
A30, S45, Ixus, FZ18, K-x, E-PL1, Stylus 1, K-5iis, E-M10
ltokar
Návštěvník

Odeslat příspěvekod ForeignerOnEarth 2. 10. 2015 14:13

Itokar: jak chceš utěsnit pohyblivé zrcátko? A dávat další kus skla do cesty, to taky ne.
ForeignerOnEarth
Návštěvník

Odeslat příspěvekod Ondrej Bobek 2. 10. 2015 14:45

...a to este neskusil vymenit pamatovu kartu :)
Ondrej Bobek
Návštěvník

Odeslat příspěvekod landov 2. 10. 2015 18:27

Tiez sa mi objavil cierny flak v hladaciku D7200, asi nejaka necistota na matnici...na fotkách nie je = neriesim.
landov
Expert

Odeslat příspěvekod vormen 2. 10. 2015 19:40

já jsem měl na matnici smítko a na čipu fleky asi od maziva. nechal jsem vyčistit čip a zmizelo smítko i z matnice, zatím spokojenost. jinak mě to štve, protože na neutěsněné d3100/5100 jsem nikdy nikde nic neměl
vormen
Návštěvník

Odeslat příspěvekod BendaJenda 2. 10. 2015 21:03

bohužel jsi se napálil, jaká příkladná reklamace - vždyť ta ,,tečka" to mělo být vyřízeno na místě, jaképak čekání několik dní, fakt žasnu, tohle se všude jinde řeší na místě, napálil jsi se a koupil předraženou věc, prachotěsné to neni, viz problémy se snímači a olejem na D7000/600/610, pověstná kvalita je ta tam, asi proto že to nyní dělají v Thajsku, podobné to je s 18-140, ono se řiká že zoomy 18-něco nekupovat . .
měl sis koupit Canon a Sigmu 15-50
BendaJenda
Návštěvník

Odeslat příspěvekod lennyl_2 2. 10. 2015 21:55

BendaJenda: olejove skvrny som mal aj ja na D750. prvy krat to bolo v servise, chvilu bol pokoj. potom sa to znovu objavilo. opat je to servise. Kamos ma D610 a tiez ma olejove skvrny, pytal sa ma, ci si ma radsej kupit D750. No co som mu mal asi tak objektivne napisat? Dan za znizovananie vyrobnych nakladov a zvysovanie ziskov je asi v tej vyslednej kvalite...
Sony A7 IV + Sony FE 20/1,8G + Sony FE 35/1,4 GM + Sigma 50/1,4 ART DG DN + Sigma 85/1,4 ART DG DN + Sigma 100-400/5-6,3 DG DN
lennyl_2
Návštěvník

Odeslat příspěvekod feanoor 2. 10. 2015 22:00

Takže D610 a D750 taky?
Neberte to jako rýpání, ale udivuje mě, že to Nikon po tom průseru s D7000 a následně D600 (kde se dokonce oficiálně omluvil) ještě nedokázal vyřešit.

Éra digitálních zrcadlovek trvá už minimálně 13 let, to je podle mě dost dlouhá doba, aby nějaká firma dokázala zajistit jednu ze základních věcí v digitální fotografii - to jest čistý snímač, který se nezašpiní kvůli chybnému konstrukčnímu řešení samotného foťáku.
feanoor
Návštěvník

Odeslat příspěvekod lennyl_2 2. 10. 2015 22:12

feanoor: a comu sa cudujes? kupil som fungl novinku vonavy Pentax K-3 v Alze a po jednom dni sa robili flaky na zadnom LCD ako keby bola zle nanesena cast vrstvy...reklamacia, dali mi novy kus...o tyzden tam boli tiez flaky, reklamacia, zobral som ten fotak z Michaloviec z inej serie a to iste sa zacalo robit po dvoch tyzdnoch - nalepil som tam GGS sklo a neriesil to, nebolo to vidno.

frajerkin brat si ani nie pred mesiacom kupil fungl vonavy Nikon D7100 a nesklapalo mu zrkadlo - bol tmavy hladacik, nesla ani menit clona na objektívoch, vratil.

a hen sa sa teraz priznal "kolega" na pentaxfore, ze sa mu odliepa guma na polepoch ani nie po roku z Fuji XT-1 a kruti guma nad konektormi ci co.

takze daka spina na zrkadle alebo spina v sachte hranola co vidno v hladaciku je úplný čaj :-D
Sony A7 IV + Sony FE 20/1,8G + Sony FE 35/1,4 GM + Sigma 50/1,4 ART DG DN + Sigma 85/1,4 ART DG DN + Sigma 100-400/5-6,3 DG DN
lennyl_2
Návštěvník

Odeslat příspěvekod feanoor 2. 10. 2015 22:27

Když jsem si koupil 5D Mark 2 tak měl taky smítko v hledáčku, které ale po pár desítkách fotek zmizelo. Ale bordel na snímači bych teda neskousl.
Jsem rád že Canon stále vyrábí foťáky přímo v Japonsku, myslím si že to má pořád něco do sebe.
Nikon a Sony to holt montují v Thajsku a Pentax na Filipínách.

Když trochu odbočím, mám pár kámošů hondařů, kteří už toho hodně vystřídali, a svorně tvrdí, že by už jiné auto než made in Japan nechtěli.
Můj strejda pracoval v jedné nejmenované japonské firmě, která vyrábí části karoserie do aut, a říkal mi, že když jednou přivezli na ukázku díly vyrobené v Japonsku, všichni s otevřenou hubou čuměli jak precizně to bylo vyrobeno.
feanoor
Návštěvník

Odeslat příspěvekod Zocharcarnajev 2. 10. 2015 23:27

to snad vypadá že ty nové Nikony navrhují a vyrábějí česi, nebo co ?!

-- 2. 10. 2015 23:27 --

feanoor píše:Když jsem si koupil 5D Mark 2 tak měl taky smítko v hledáčku, které ale po pár desítkách fotek zmizelo. Ale bordel na snímači bych teda neskousl.......

tak smítko zmizelo, teď je na snímači . . :D :D a jinak starý evropský Saab byl taky dobrej, švédská kvalita, japonská, dneska je to ale všecko taiwan . . teda spíš bylo, to je dneska ok,
dneska je to spíš maďarsko, ukrajina, bangladéš, albánie
Zocharcarnajev
Návštěvník

Další stránka