makro: Nikon D3200 nebo D5000

Diskuze o poloprofesionálních a profesionálních digitálních fotoaparátech

Moderátor: Moderátoři DIGIarena.cz

Odeslat příspěvekod MaMa386 17. 9. 2015 22:47

Ahoj, kdybyste si měli vybrat
mezi těmito 2 těly, co si vzít, jaké jsou vysloveně nevýhody Nikona D3200 nebo D5000 ?
D5000 má 12mpx a nižší dynamický rozsah než D3200 ale má displej výklopný a má větší hledáček, který mají ale oba horší než Nikon D300, jenž chci dát pryč,
zkusil bych to použít s Tamronem 17-50, který má vnitřní motorek, takže by tam šel a pak dalšími DX skly, jako 50mm a 35mm 1.8 G, která mají rovněž motorek

chtěl bych to jako fotoaparát na cesty, jinak hlavně na makro, později bude nákup nějaké D600 nebo D7100 zrcadlovky

vidím, že by mohl být problém v ovládání, ale je to daň za nákup ,,entry level", nemůžu si moc stěžovat, je zde nějaký podstatný problém, kromě malé velikosti (na velkou dlaň) ?

je 24mpx vs 12mpx velká výhra na makro, či to je jedno, může nastat neostrost části obrazů na některých obejktivech (jak to často čtu u Sigem/Tamron) vlivem ,,velkého rozlišení" 24mpx snímače ?

nebo mám radši připlatit a vzít nějaký Nikon D5200, či rovnou D7000 použitý ?
mají všechny zmíněná těla stejný autofocusový modul ?
má D3200 vsup pro dálkovou spoušť ?

a jak pracovat s funkcí Active D lightning, kterou jsem neměl doposud možnost poznat,
vypnout, či zapnout na pořád, či jen zapínat podle situace ?

díky
MaMa386
Návštěvník

Odeslat příspěvekod Zdenek D 18. 9. 2015 08:10

Ahoj, se zmín0ěnýmy modely si spíš pohoršíš proti D 300 kterou máš. Proč ji chceš prodat a koupit si foťák mnohen nižší třídy?
Jediný důvod je snad vyšší rozlišení čipu, proti tomu pak vyšší nároky na objektivy které vysoké rozlišení dokáží vykreslit..
Píšeš že chceš později koupit snad D 7100. Na tvém místě bych si nechal to co máš - D 300 s obbjektivy 35 a 50 mm a pokud chceš makro tak dokoupit např makro Tamron 90/2,8.Za slušný peníz hodně muziky.
Pokud v budoucnu koupíš novější foťák tak všechny objektivy v pohodě upotřebíš
Zdenek D
Návštěvník

Odeslat příspěvekod bob222 18. 9. 2015 08:21

Vymeniť D300 za D5000??? WARUM?
bob222
Pokročilý

Odeslat příspěvekod ForeignerOnEarth 18. 9. 2015 08:37

Taky jsem to chtěl napsat, ale řekl jsem si, že je to tak velká blbost, že tazatel zřejmě musí mít velmi sofistikovaný důvod proč tak činí. Anebo ne a pak nemá smysl cokoliv psát.
ForeignerOnEarth
Návštěvník

Odeslat příspěvekod hoax 18. 9. 2015 10:01

No ono se jedná o slavného Dr.No64, rathdavid, passyriot, reno.raines a já nevím kolik dalších nicků..
hoax
Návštěvník

Odeslat příspěvekod MaMa386 18. 9. 2015 14:08

děkuji za odpovědi (některým)

vlastně mám Nikon D200, spletl jsem se, proč bych to chtěl vyměnit ?
má to dynamický rozsah (i když moc nevim k čemu to je), má to megapixely, což je k ničemu (skoro), to vim, ale prostě je to novější o několik let, méně váží, na makro = mnoho megapixelů = dobré na vyříznutí, senzory maji ty modely stejné jako D7000 - D7100 funkce akorát v menu, nebo o něco horší, to vim a jsem smířený s tim, že něco budu muset lovit,
ale zase si řikám, kdyžtak snížim rozlišení na polovinu, to přece jde ne ?
a aspoň nebudu s sebou tahat cihlu, jako je dobré mít tak velké tělo, hlavně pro mě, ale když jedete někam na kole, nebo celý den to nosíte s sebou a při focení někde to máte na krku 2 hodiny a zbytek dne v baťohum, tak i tak to začnete nesnášet,
tak si říkám stejná plocha snímače a nový senzor, stejný jako mají dražší zrcadlovky, přece to nemůže kreslit špatně ne ?
to bych pak asi měl zvolit D7000 nebo D5000 či D5100 a nebrat 24megapixel.
neřikejte mi že rozdíl nějakých 7 let vývoje se pozitivně neprojeví . . asi ne moc u kompaktů, ale u dslr, přeci to přebije i staré dělo
MaMa386
Návštěvník

Odeslat příspěvekod Zdenek D 18. 9. 2015 14:53

No.. Mohlo mě docvaknout o koho se jedná, podle všeho různé nicky, zbytečná námaha ve snaze poradit..
Zdenek D
Návštěvník

Odeslat příspěvekod MaMa386 21. 9. 2015 21:33

tve rady neprisli vnivec, budou vyuzity
tady je super recenze, konecne nekdo rikal poradne jak je to dobre D3200
https://www.youtube.com/watch?v=F_2Si9_MBs0
MaMa386
Návštěvník