Nikon D5500/7200 vs D5300/7100 - kvalita výstupu

Diskuze o poloprofesionálních a profesionálních digitálních fotoaparátech

Moderátor: Moderátoři DIGIarena.cz

Odeslat příspěvekod vormen 23. 7. 2015 20:32

Já bych chtěl právě všechny objektivy od Nikonu, Tamrona ani Sigmu už zatím nechci. Takže jako základ ten skládací 18-55, ten 18-140 ne, mám tu cestovní Sigmu, tu si nechám, je dobrá, pak pořídím 35, 50 a výhledově 85 a pravděpodovně 70-300 VR. Takže myslíš, že bude skládačka dobrá pro 24MPx?
vormen
Návštěvník

Odeslat příspěvekod tomas012 23. 7. 2015 20:41

Když se přicloní, tak to ukreslí. Na dlouhým konci je krátká a ta pojistka je otravná. Osobně bych k 7xxx řadě raději bral něco velikostně odpovídajícího a delšího, ideálně 16-85.
70-300VR mám taky, používám na RC rally a když to D90 stíhá tak výstupy jsou hodně slušný.
tomas012
Kolemjdoucí

Odeslat příspěvekod vormen 23. 7. 2015 20:48

jenže já si právě myslím, že ta 16-85 nebude obrazově tak dobrá, resp. znatelně lepší, přece jen, nový skla navržený na současný snímače jsem někde jinde než 10 let starý železa a 16-80 je už cenově mimo, za to mám všechny skla co jsem uvedl :-)

s tím rozsahem jsem srozuměnej, měl jsem ty předchozí 18-55 s VR i bez, pak jsem měl i 18-105 i pevnou 35ku, kterou jsem prodal a teď ji budu kupovat zpátky za víc
vormen
Návštěvník

Odeslat příspěvekod tomas012 23. 7. 2015 21:04

Dělal jsem si "mapový" test s 18-55VRII i s 16-85, obě na D5500. Na nízké clony je trochu lepší 16-85, hlavně v rozích, ale jak se přicloní, tak jsou si rovný. A v nějakých případech mi i ta skládačka přijde kresebně lepší.
Ale ta pojistka u tý skládačky. Ta mi opravdu štve. Řešení je to nezacvakávat, ale pak mám obavu, abych to sklo někde neohnul nebo tak. Netušim, jak je to konstruovaný.
tomas012
Kolemjdoucí

Odeslat příspěvekod ANNO2077 24. 7. 2015 03:43

kup si D7100 nebo D5500
neresil bych to, rekl bych ze nejaka jemne pouzita D7100 bude super, ma nejake funkce navic, oproti D5xy, meri i se starymi objektivy, je to vyssi trida, ma vrtulku na ostreni, ma lepsi grip, takze bych to koupil podle tohoto pravidla, podle me kdybys nekde poznal za stejnou cenu D700 stary FF, tak bys zjistil ze to je mozna jeste lepsi pro tebe a rozliseni moc resit nebudes,
mas li jen trochu starsi objektiv, tak tam budes porad resit BF/FF a furt se s tim patlat, na necem jako D7000 si o tom nemusel mit ani potuchy
ANNO2077
Návštěvník

Odeslat příspěvekod FotoABC 24. 7. 2015 11:26

Prodám D7100 za 16 000 Kč.
Kupuji D7200 kvůli Nikkoru 16-80, no a můžu nalinkovat spoustu obrázků z D7100. A stejně jako u té D300 přidám i zaškolení v Plzni.
FotoABC
Návštěvník

Odeslat příspěvekod Titan_66 24. 7. 2015 12:59

PL: Spíš jde o subjektivní dojmy. Přijde mi, že jsou ty fotky docela výrazně ostřejší ( i třeba seťák 18-105), zkrátka celkově se mi to zdá lepší. V komentech tam lidi reagují podobně, tak mě zajímalo jestli to někdo nevnímá i tady.
Titan_66
Návštěvník

Odeslat příspěvekod Petr Luňák 24. 7. 2015 14:00

Jako ze se porovnavaji fotky "umelcu" z megapixelu? To snad ne :) Neznam prisernejsi web na testovaci snimky nez je prave megapixel.
Jestli jsou fotky z neceho ostrejsi, tak jsou bud lepe zaostrene, nebo nejsou pohybove rozostrene, nebo jsou focene na idealnejsi clonu, nebo je vice doostreny samotny obrazovy profil. Snimace jsou ale v obou pripadech D5300 a D5500 z hlediska detailu stejne. Stejny pocet Mpix., OLPF nema ani jeden.
Petr Luňák
Návštěvník

Odeslat příspěvekod Titan_66 24. 7. 2015 14:18

vormen píše:Já bych chtěl právě všechny objektivy od Nikonu, Tamrona ani Sigmu už zatím nechci. Takže jako základ ten skládací 18-55, ten 18-140 ne, mám tu cestovní Sigmu, tu si nechám, je dobrá, pak pořídím 35, 50 a výhledově 85 a pravděpodovně 70-300 VR. Takže myslíš, že bude skládačka dobrá pro 24MPx?

Tak jestli máš s tím špatný zkušenosti s jinýma značkama tak to chápu. Ale mně osobně přijde fakt zbytečný připlácet x tisíc jenom za to, že je to od Nikkoru. Jsem prodal 18 140 a koupil si jako záklaďák Sigmu 17-50 a nelituji. Pak bych rád ještě Tamron 70 300 usd. Oproti Nikkoru je o 4-5 tisíc levnější a co jsem pročítal na netu tak se mu minimálně vyrovná. Snad jen možná malinko pomalejší ostření.

Mě by teda štvalo to vyměňování ohnisek 35 a 50.

-- 24. 7. 2015 14:21 --

Petr Luňák píše:Jako ze se porovnavaji fotky "umelcu" z megapixelu? To snad ne :) Neznam prisernejsi web na testovaci snimky nez je prave megapixel.
Jestli jsou fotky z neceho ostrejsi, tak jsou bud lepe zaostrene, nebo nejsou pohybove rozostrene, nebo jsou focene na idealnejsi clonu, nebo je vice doostreny samotny obrazovy profil. Snimace jsou ale v obou pripadech D5300 a D5500 z hlediska detailu stejne. Stejny pocet Mpix., OLPF nema ani jeden.

Tak pokud to takhle je, tak pak je to jedině dobře :) Přišlo mi to prostě zvláštní, že by tam měl být výrazný rozdíl, když parametry jsou skoro stejný. Pak teda nechápu proč ti prodejci jim u toho přitakávaj. Pravdou je, že jediný porovnání jsem našel na youtube recenzi, kde ukazovali pár fotek v 6400 ISO.
Titan_66
Návštěvník

Odeslat příspěvekod Ganec 25. 7. 2015 01:12

Pekné porovnanie je na imaging-resources (D7200 vľavo, D7100 vpravo):Obrázek Obrázek

Vidno na ňom že novší model doostruje omnoho viac (vidno to na halo efekte okolo písmena M).
Vylepšilo sa spracovanie farebného šumu na vyšších citlivostiach (už to nebadať), no zhoršili sa nízkokontrastné detaily (test "red fabric")
Medzičasom u Nikonu nastali nejaké zmeny (lepšie vyzerajúca pleťovka, kvalitnejší Auto WB v žiarovkovom osvetlení), no tieto vylepšenia asi málokto porovnával.

Ja to proste beriem tak: D7200 má už podobný výstup ako ostatné značky, D7100 malo ešte pri fotení prírody žltý(hnedý) nádych.
Olympus PEN-F a E-P5 + mZuiko 17, 45 a 75 mm F1.8, 75-300, 12-50, Sigma 30/1.4
(historická zbierka: Oly SH-2, Fuji F50fd, Konica-Minolta Z10, Casio EX-V8, Sony H20, Olympus PEN E-P1 TLK + Lumix 20 mm F1.7)
Ganec
Návštěvník

Odeslat příspěvekod vormen 25. 7. 2015 06:21

Mně vadí, že třeba na D7200 se Sigma objektivem nefunguje vypínání displeje a expozimetru podle mnou nastavených časů, je to otrava a pokud nevypnu displej ručně, tak zbytečně žere baterku. Další věc je, že stabilizace dost vycucává baterku a nepomůže ani její vypnutí. Při jejím vypnutí je stále v exiu VR-on. Vyplá sice je, ale stejně objektiv neustále pohybuje čočkou do pracovní a klidové polohy. Na D5100 jsem se sotva dostal nad 300 fotek na jedno nabití, teď udělám 500, ale pořád se to neblíží k 1000, kterou D7200 s přehledem zvládne s jiným objektivem. Mám i USB dock a naivně jsem věřil, že bude FW vycházet nějak pravidelně s každým novým tělem, jenže je jen jedna verze a nová se nechystá. Nejsou to nijak fatální problémy, ale už mně to začíná vadit, chtěl bych, aby všechno fungovalo na 100%. O tom Tamronu 70-300 VC uvažuju taky, tam jedině bych asi udělal vyjímku, nikde jsem nečetl, že by to bylo problémový sklo. Přehazovat skla mě taky nebaví, proto mám 18-200, jenže pokud budu vědět, že chci fotit něco konkrétního, použiju adekvátní sklo, na dovolenou vezmu univerzál + 35. Ta Sigma 17-50/2,8 byla dlouho můj favorit, jenže s příchodem těl 5300/7100 s nima měla problémy a musela se posílat na aktualizaci FW do servisu a stejně nefunguje na 100%. Pořád čekám, že ji předělají do nové verze a půjde použít s dockem, jinak to nechci, nehodlám nic posílat na seřízení.
vormen
Návštěvník

Odeslat příspěvekod FotoABC 25. 7. 2015 14:48

Ganec:
Vidno na ňom že novší model doostruje omnoho viac (vidno to na halo efekte okolo písmena M).
Vylepšilo sa spracovanie farebného šumu na vyšších citlivostiach (už to nebadať), no zhoršili sa nízkokontrastné detaily (test "red fabric")
Medzičasom u Nikonu nastali nejaké zmeny (lepšie vyzerajúca pleťovka, kvalitnejší Auto WB v žiarovkovom osvetlení), no tieto vylepšenia asi málokto porovnával.

Ja to proste beriem tak: D7200 má už podobný výstup ako ostatné značky, D7100 malo ešte pri fotení prírody žltý(hnedý) nádych.

Odborník na D7100 a D7200 promluvil. :-D Příští týden už budu mít doma obě těla, tak asi budu muset speciálně pro Gance nafotit ty rozdíly barevného podání v přírodě a toho doostřování.
Rozdíly budou prakticky nulové. Teď jak jsme fotili ty testy na 16-80, tak při střídání fotek z D7100 a D7200 jsem se musel dívat na exif z čeho to je, protože jsem fakt neviděl žádný rozdíl.

A kdyby měla D7200 výstup jako ostatní značky, konkrétně některé, tak ji nechci ani zadarmo.
FotoABC
Návštěvník

Odeslat příspěvekod landov 25. 7. 2015 17:25

vormen píše:Mně vadí, že třeba na D7200 se Sigma objektivem nefunguje vypínání displeje a expozimetru podle mnou nastavených časů, je to otrava a pokud nevypnu displej ručně, tak zbytečně žere baterku. Další věc je, že stabilizace dost vycucává baterku a nepomůže ani její vypnutí. Při jejím vypnutí je stále v exiu VR-on. Vyplá sice je, ale stejně objektiv neustále pohybuje čočkou do pracovní a klidové polohy. Na D5100 jsem se sotva dostal nad 300 fotek na jedno nabití, teď udělám 500, ale pořád se to neblíží k 1000, kterou D7200 s přehledem zvládne s jiným objektivem. Mám i USB dock a naivně jsem věřil, že bude FW vycházet nějak pravidelně s každým novým tělem, jenže je jen jedna verze a nová se nechystá. Nejsou to nijak fatální problémy, ale už mně to začíná vadit, chtěl bych, aby všechno fungovalo na 100%. O tom Tamronu 70-300 VC uvažuju taky, tam jedině bych asi udělal vyjímku, nikde jsem nečetl, že by to bylo problémový sklo. Přehazovat skla mě taky nebaví, proto mám 18-200, jenže pokud budu vědět, že chci fotit něco konkrétního, použiju adekvátní sklo, na dovolenou vezmu univerzál + 35. Ta Sigma 17-50/2,8 byla dlouho můj favorit, jenže s příchodem těl 5300/7100 s nima měla problémy a musela se posílat na aktualizaci FW do servisu a stejně nefunguje na 100%. Pořád čekám, že ji předělají do nové verze a půjde použít s dockem, jinak to nechci, nehodlám nic posílat na seřízení.

Ano, tiez evidujem tento problem so Sigmou 17-70/2,8-4 + D7200. Nahlady ani displej sa nevypinaju, takisto stabilizacia je stale ON. Mam tiez Sigma dock, aktualny FW objektivu.
landov
Expert

Odeslat příspěvekod Titan_66 25. 7. 2015 18:58

vormen píše:Mně vadí, že třeba na D7200 se Sigma objektivem nefunguje vypínání displeje a expozimetru podle mnou nastavených časů, je to otrava a pokud nevypnu displej ručně, tak zbytečně žere baterku. Další věc je, že stabilizace dost vycucává baterku a nepomůže ani její vypnutí. Při jejím vypnutí je stále v exiu VR-on. Vyplá sice je, ale stejně objektiv neustále pohybuje čočkou do pracovní a klidové polohy. Na D5100 jsem se sotva dostal nad 300 fotek na jedno nabití, teď udělám 500, ale pořád se to neblíží k 1000, kterou D7200 s přehledem zvládne s jiným objektivem. Mám i USB dock a naivně jsem věřil, že bude FW vycházet nějak pravidelně s každým novým tělem, jenže je jen jedna verze a nová se nechystá. Nejsou to nijak fatální problémy, ale už mně to začíná vadit, chtěl bych, aby všechno fungovalo na 100%. O tom Tamronu 70-300 VC uvažuju taky, tam jedině bych asi udělal vyjímku, nikde jsem nečetl, že by to bylo problémový sklo. Přehazovat skla mě taky nebaví, proto mám 18-200, jenže pokud budu vědět, že chci fotit něco konkrétního, použiju adekvátní sklo, na dovolenou vezmu univerzál + 35. Ta Sigma 17-50/2,8 byla dlouho můj favorit, jenže s příchodem těl 5300/7100 s nima měla problémy a musela se posílat na aktualizaci FW do servisu a stejně nefunguje na 100%. Pořád čekám, že ji předělají do nové verze a půjde použít s dockem, jinak to nechci, nehodlám nic posílat na seřízení.

Aha, tak je možný, že na D7200 budou asi nějaký trable. Je to přece jenom nový. Pak chápu, že Nikon bude jistota. U těch Tamronů/Sigmy apod. se asi vyplatí to kupovat později až když už je to zaběhnutý. Např. ta Sigma 17-50 měla taky nejdřív trable třeba s mou D5300, pak ale vyřešili tu kompatibilitu a v tý novější serii už je na krabičce compatible with D5300. A já to koupoval nedavno, takže mám tu kompatibilní verzi, funguje to bez problému. S tím Tamronem 70-300 jsem nikde nevyčetl, že by byl nějaký problém. Tam bych to klidně risknul.

-- 25. 7. 2015 19:01 --

FotoABC píše:Ganec:

Odborník na D7100 a D7200 promluvil. :-D Příští týden už budu mít doma obě těla, tak asi budu muset speciálně pro Gance nafotit ty rozdíly barevného podání v přírodě a toho doostřování.
Rozdíly budou prakticky nulové. Teď jak jsme fotili ty testy na 16-80, tak při střídání fotek z D7100 a D7200 jsem se musel dívat na exif z čeho to je, protože jsem fakt neviděl žádný rozdíl.

A kdyby měla D7200 výstup jako ostatní značky, konkrétně některé, tak ji nechci ani zadarmo.

Tak na to jsem sám zvědavej.
Titan_66
Návštěvník

Předchozí stránka