Nikon D5500/7200 vs D5300/7100 - kvalita výstupu

Diskuze o poloprofesionálních a profesionálních digitálních fotoaparátech

Moderátor: Moderátoři DIGIarena.cz

Odeslat příspěvekod Titan_66 23. 7. 2015 12:49

Myslel jsem, že tam rozdíly jsou minimální (hlavně jen ten dotykáč). Když se ale divám na ty ukázkový snímky u D5500:

http://www.megapixel.cz/nikon-d5500-telo

Přijde mi to celkově lepší a hlavně ostřejší. V komentářích to tam taky chválí, že řada 7200/5500 je výrazně lepší než 5300/7100 v obrazové kvalitě/ostrosti.

Nikde jsem nenašel na internetu nějaké porovnávací testy výstupu.

Tak nevím, zdá se mi to nebo ne ? Dle Dxomark ten rozdíl vypadal minimální.

Stejně tak to tam řeší u D7200 a D7100, kde jsem myslel, že je jen rozdíl v tom bufferu a jinak rozdílů moc není...

Neměl někdo možnost to porovnat se stejným objektivem ?
Titan_66
Návštěvník

Odeslat příspěvekod FotoABC 23. 7. 2015 13:12

Totan_66: rozdíly mezi scénami a zpracováním na různé nastavení jsou tak dramaticky rozdílné, že pokud nebyla tatáž scéna vyfocena prakticky současně se stejným objektivem, se stejně úspěšným zaostřením a na úplně shodné nastavení, tak není možné cokoliv srovnávat. každý z nás s tímtéž fotoaparátem uděláme pokaždé jiné fotky a i když si myslíme, že před půlhodinou bylo stejné světlo, tak nás fotoaparát usvědčí z razantního omylu.
Včera jsem zrovna zkoušel nový objektiv 16-80 na D7100 a D7200.
Hodně se lišily chybou zaostření, ale jinak ničím.
Skoro bych zredukoval výběr těl na dvě věci:
1. jak se mi s tím ergonomicky pracuje
2. jak to zaostřuje s objektivy, se kterými to budu používat
Cokoliv jiného z hlubokého přesvědčení považuji za zcela nezajímavou ptákovinu. Fakt.
FotoABC
Návštěvník

Odeslat příspěvekod ltokar 23. 7. 2015 13:47

Ja mam len jednu radu .. neries toto. Lebo sa zblaznis a v zivote nic nevyfotis. FotoABC dobre pise.
A30, S45, Ixus, FZ18, K-x, E-PL1, Stylus 1, K-5iis, E-M10
ltokar
Návštěvník

Odeslat příspěvekod vormen 23. 7. 2015 14:47

rozdíl tam určitě je, D7100 byla před rokem TOP mašina a všichni si ji vychvalovali co do kvality výstupu a najednou, když je na světě D7200 s lepším výstupem, se všichni tváří, že se s D7100 nedá vůbec fotit.
vormen
Návštěvník

Odeslat příspěvekod tomas012 23. 7. 2015 16:18

V první řadě si musí tělo rozumět s objektivem a s celou sestavou se mi musí pocitově dobře dělat. Možná extrém, mám tu sice D5500, ale pomalu se vracím zpět k D90. Pro mě má lepší ergonomii a větší procento úspěšnosti správného zaostření. Ale nijak číselně to vyjádřit nedokážu, je to o pocitu. I ta D90-ka toho umí pořád víc než já. I když na nějaké její limity už občas narážím.
tomas012
Kolemjdoucí

Odeslat příspěvekod Titan_66 23. 7. 2015 16:26

Tak je mi jasný, že kdyby si měl neustále člověk kupovat nový model rok po roce, tak by se z toho zbláznil :)

Mně šlo spíš o to, zda tam ten rozdíl je nějak výrazný, nebo jen minimální.

Vormen: pokud se nepletu ty jsi měl i D7100 nebo D5300, tak vidíš tam nějaký výrazný posun ve výstupu ? Pomineš-li vše ostatní.

FotoABC: Takže ty rozdíly asi nebudou tak velký. Na megapixelu to popisují jako kdyby to byl upgrade za všechny peníze.

-- 23. 7. 2015 16:30 --

tomas012 píše:V první řadě si musí tělo rozumět s objektivem a s celou sestavou se mi musí pocitově dobře dělat. Možná extrém, mám tu sice D5500, ale pomalu se vracím zpět k D90. Pro mě má lepší ergonomii a větší procento úspěšnosti správného zaostření. Ale nijak číselně to vyjádřit nedokážu, je to o pocitu. I ta D90-ka toho umí pořád víc než já. I když na nějaké její limity už občas narážím.

A s jakými objektivy to zkoušíš ?
Titan_66
Návštěvník

Odeslat příspěvekod Lotrandor 23. 7. 2015 16:49

Titan_66: už se to někde psalo, ale zopakuji to. Pokud máš D7100 nemá smysl upgradovat, snad s výjimkou nezbytnosti většího bufferu. Většina změn je kosmetických, nebo nemají přímo vliv na focení. Patří tam WiFi, NFC, buffer, víc mě nenapadá. Samozřejmě, D7200 má Expeed4, což může mít vliv na výkon v šumu, patrně může zlepšovat AF díky většímu výpočetnímu výkonu.
Pokud máš starší model, určitě je výhod víc a záleží, nakolik je člověk zužitkuje. Jsou to vyšší rozlišení, lepší AF, lepší video.

tomas012: to je holt když se vrátíš k jednoduššímu tělu těžký, prostě D7xxx řada má všechno potřebné na dosah prstu, u D5xxx musíš do menu.
Lotrandor
Moderátor

Odeslat příspěvekod tomas012 23. 7. 2015 16:55

To Titan_66:
Mám tu Nikony 16-85, 70-300VR, povinnou 35/1,8G a skládací 18-55VRII

To Lotrandor:
Myslel jsem, že to třeba kousnu, ale asi to nepůjde. Ten lepší obrazový výstup, co se dá z D5500 vytáhnout, pro mně není důležitější než spolehlivost a ergonomie i té starší, větší a těžší D90-ky. Nejspíš D5500 pošlu dál. No, zkusil jsem to.
tomas012
Kolemjdoucí

Odeslat příspěvekod FotoABC 23. 7. 2015 17:23

vormen:

rozdíl tam určitě je, D7100 byla před rokem TOP mašina a všichni si ji vychvalovali co do kvality výstupu a najednou, když je na světě D7200 s lepším výstupem, se všichni tváří, že se s D7100 nedá vůbec fotit.

Tohoto si všímám už 10 let a je to pravidlo. Každý foťák, který dneska někdo vynáší do nebes, bude za dva roky ten nepovedený šmejd, se kterým to bylo utrpení a fotky nestály za nic.
Jestli má dnes D7200 výborný výstup, počkejte v roce 2017, to až bude někdo chtít fotku hodně pohanit a odsoudit, řekne, že je to jako kdybys to fotil D7200-kou.
FotoABC
Návštěvník

Odeslat příspěvekod Titan_66 23. 7. 2015 17:51

Lotrandor píše:Titan_66: už se to někde psalo, ale zopakuji to. Pokud máš D7100 nemá smysl upgradovat, snad s výjimkou nezbytnosti většího bufferu. Většina změn je kosmetických, nebo nemají přímo vliv na focení. Patří tam WiFi, NFC, buffer, víc mě nenapadá. Samozřejmě, D7200 má Expeed4, což může mít vliv na výkon v šumu, patrně může zlepšovat AF díky většímu výpočetnímu výkonu.
Pokud máš starší model, určitě je výhod víc a záleží, nakolik je člověk zužitkuje. Jsou to vyšší rozlišení, lepší AF, lepší video.

tomas012: to je holt když se vrátíš k jednoduššímu tělu těžký, prostě D7xxx řada má všechno potřebné na dosah prstu, u D5xxx musíš do menu.

No mám teď D5300 (nevylučuji do budoucna řadu 7xxx). U D7200 bych to chápal, tam může mít vliv třeba ten procesor apod. Pak je ale záhodou proč ty rozdíly jsou mezi 5500 a 5300.

Třeba rozdíl výstupu mezi D5200 a D5300 je minimální (možná skoro žádný?). Ale tady nevím co si o tom mám myslet.
Titan_66
Návštěvník

Odeslat příspěvekod Petr Luňák 23. 7. 2015 18:28

Titan_66 píše:Pak je ale záhodou proč ty rozdíly jsou mezi 5500 a 5300.

Třeba rozdíl výstupu mezi D5200 a D5300 je minimální (možná skoro žádný?). Ale tady nevím co si o tom mám myslet.

A o jakych rozdilech ze je rec? O rozdilu 0,1EV? :hm
Petr Luňák
Návštěvník

Odeslat příspěvekod soowa 23. 7. 2015 18:53

Myslím, že jeden má snímač od Toshiby a druhý od Sony, tak tam asi nějaký rozdíl bude... Ale otázkou je, jestli je to opravdu objektivní rozdíl v kvalitě.
soowa
Návštěvník

Odeslat příspěvekod vormen 23. 7. 2015 19:03

Titan_66:

já jsem měl akorát 3100 a 5100 a pořád jsem zvažoval co koupit dál a pak přišly další modely a nakonec se naskytla možnost koupit D7200 za cenu, za kterou se nebude prodávat ještě ani za dva roky a mám vystaráno. akorát pořád nemám žádný skla. všechno jsem prodal a nechal jsem si jenom Sigmu 18-200C a pořád se rozhoduju co přikoupit. Tu Sigmu jsem měl na všech tělech a s každým lepším tělem byt znát nárůst obrazové kvality.

tomas012:

ten skládací novej 18-55 mně hodně zajímá. za cenu cca 2600 si ho asi koupím, líbí se mi rozměry a všude samá chvála, hlavně je dělanej na nový snímače. máš nějaký postřehy k němu? škoda, že má bajonet z plastu, ale to by mně nevadilo.
vormen
Návštěvník

Odeslat příspěvekod pemar 23. 7. 2015 19:32

D7100 byla v době svého vzniku obrazově velký skok kupředu oproti D7000, měla AF z D800 a na svoji třídu velmi dobrý senzor. D7200 je lehký facelift, má novější generaci procesu a AF, je o kousek lepší, ale ne dramaticky, to přijde s až novými senzory.

Pokud člověk kupuje DX, D7200 je skvělá volba, kromě nového AF a procesoru má ještě zabudovanou WIFI, to vidím také jako velkou výhodu pro fotky ze stativu a to mi moc chybí na D810. Navíc, je za dobrou cenu.

Další velkou výhodu vidím v levných a kvalitních DX pevných sklech, 40/2,8 a 35/1,8 jsou lehká a přitom ostrá skla a v crop faktoru, kdyby mi dosloužila D7100, D7200 koupím jako super telekonvertor.
pemar
Expert

Odeslat příspěvekod tomas012 23. 7. 2015 20:15

To wormen:
Tu skládačku 18-55VRII jsem si za ty peníze koupil tak ze srandy k dalšímu historikovi, co tu mám, a sice k D40. Těch 6 MPx vykreslila s přehledem, tak jsem jí zkusil i na D90. Na plnou díru sice žádný zázrak, ale když jí přiclonim, tak z těch výstupů mám kolikrát lepší pocit než z 16-85. Pak jsem jí nasadil i na D5500 a odfotil tím půlku dovolený. Je to v zrcadlech se zoomem asi ta nejlehčí kombinace, co se dá sestavit, nosilo se to příjemně. Otravná je ta nutnost zmáčknutí pojistky při rozložení/složení. A v kombinaci s ergonomií malé D5500 je to často o zdlouhavém zprovozňování/nastavování, než dojde k výcvaku. A občas bylo těch 55 mm krátkých.
Ale za ty prachy mě tohle sklíčko příjemně překvapilo. Asi si ho nechám k té D40 na které mám většinou 35/1,8G. Tam smysl má.
tomas012
Kolemjdoucí

Další stránka