Kde servisovat objektiv Nikon? Optimus-servis - skusenosti?

Diskuze o poloprofesionálních a profesionálních digitálních fotoaparátech

Moderátor: Moderátoři DIGIarena.cz

Odeslat příspěvekod JSP070 6. 12. 2015 22:58

No môj 18-140 je na tom po troch návštevach servisu možno máličko lepšie. Možno ani nie. Nikon v poslednej dobe nepotrebuje komentár. Servis Nikon Pha duplom. Práve som dopísal sprievodný list súdnemu znalcovi. Posielam mu D7100+18-140, keď mi pri tretej reklamácii napísali, "závada neshledána"
18-140 je vzhľadom na cenu takmer 600€, čo za to Nikon svojho času pýtal tragédia. 16-80 za vyše 1000€ je tiež asi nejaký sociologický výskum. Nechápem, o čo im ide.
No ale asi všetky české servisy sú na tom rovnako. AWH mi v pondelok poslali "opravenú" Sigmu 17-70c v takomto stave. A to ju tam mali aj s fotoaparátom, že aby to zladili. LOL. Je to výrez, 17mm, ostrené ná 1,5m. Posielam im to naspäť a následne súdnemu znalcovi, aby mi pri tretej reklamácii nenapísali, závada neshledána. V českých servisoch pracujú Pat a Mat. Keby mali zastúpenie na Slovensku, volalo by sa to A je to. Nerobím si ilúzie.

-- 6. 12. 2015 23:06 --

Bananik píše:Presne tak, 4 mesiace. Opravovalo sa to udajne v nemecku a objektiv prisiel poskodeny...

Na servisných listoch máš české mená? Lebo ešte v marci mi prišli servisné listy s menami českých tecnikov, ktorí preukázateľne pracovali v Prahe. Foe tu písal, že sa to robilo voľakedy v Nemecku. Mne to tri krát robili v Prahe. Tak ma zaujíma, či to rovnako ku*via v v Nemecku ako v Prahe.
Přílohy
SigmaLOL.jpg
JSP070
Návštěvník

Odeslat příspěvekod Bananik 7. 12. 2015 00:24

Ja som objektiv zanasal osobne do servisu Nikon v Prahe a na servisnom liste mam napisane, ze objektiv zasielaju do Nikon Nemecko na kalibraciu optiky. Z toho ale neviem, ci objektiv poskodili v Prahe ak ho rozoberali pri diagnostike alebo ho rozoberali a doskriabali pri servisnom zasahu v Nemecku. Kazdopadne na prevzatie mi dali poskriabany a zaspineny objektiv, ktory som v danom stave odmietol prevziat a tak ho museli znova rozoberat a cistit. Tazko tak povedat, ci tym cistenim nemohlo znova dojist k posunu optickej sustavy co ma za nasledok rozmazane fotky alebo takto zle zkalibrovany dosiel uz z Nemecka.
Bananik
Návštěvník

Odeslat příspěvekod Dolgor 7. 12. 2015 09:16

Nemyslím si, že by se mělo spílat jen Nikonu. Viděl tady někdo z vás, jak vypadají fotky ze záklaďáků od Olympusu nebo Sony? S těmi Bananikovými si nijak nezadají a to včetně mnoha dražších zoomů. Kolega si nedávno koupil Canon 18-135 STM, podle recenzí výborné sklo, které jsem mu proto doporučil. Jenže když jsem viděl fotky, polila mě hrůza. Středy velmi ostré ale krajní čtvrtina obrazu ze všech stran jako bláto nezávisle na cloně. Kolega naštěstí není náročný na technickou kvalitu a fotky se mu líbí i tak.
...Podle mne by výrobci měli znovu zavést přísné výstupní kontroly. Já tady totiž vidím kritiku na objektivy, které vlastním, a nevěřím svým očím. Např 16-85 VR jsem koupil cca v roce 2009, tehdy dva kusy, podle mého rychlého porovnání zcela identické a opticky skvělé, dodnes s jedním z nich fotím. Vkrádá se ale také myšlenka, že je to rukama. Zvlášť když někdo neustále musí měnit nepovedenou techniku za jinou nepovedenou. Pravděpodobnost, že budu opakovaně dostávat blbé kusy je minimální.
...Bananikův 18-140 je ovšem zralý na výměnu. Asi je dobře, že se vyskytnou jedinci ochotní tyto věci řešit přes soudní znalce a možná soud. Třeba výrobcům/distributorům dojde, že objektivy zbastlené už při výrobě jejich servisy neumí spravit a bude lepší přistupovat k výměnám kus za kus. U levných seťáků je určitě výrobní cena nižší než reklamační martyrium a práce servisních techniků.
Dolgor
Pokročilý

Odeslat příspěvekod Bananik 7. 12. 2015 15:24

Problem mojho objektivu je ten, ze uz nie je v zaruke, takze mi ho asi tak lahko nevymenia. Ked sa pozriem na fotky, ktore som odfotil ked bol objektiv este v poriadku, tak je to sakra rozdiel. Takze objektiv pojde znova do servisu a budem tam asi chodit dalsich x mesiacov kym ten objektiv nebude v pouzitelnom stave.
Bananik
Návštěvník

Odeslat příspěvekod landov 7. 12. 2015 16:21

JSP070:

- N18-140 som nemal, tak nekomentujem
- N16-80/2,8-4 mam a spokojnost 100% . Samozrejme cena je uletena, ale kedze som mal kopu problemov s predoslou 16-85, tak nelutujem a uzivam si fotenia.
- ohladne Sigmy 17-70 "C": to co mas odofotene na 17mm je myslim si jej standardny vystup na 17mm. Mal som ju kratko a rychlo som sa jej zbavil (aj som tu na fore upozornoval na toto sklo a jeho "vystup"). A tebe radim to iste, myslim, ze tui ziadny servis nepomoze.
landov
Expert

Odeslat příspěvekod JSP070 7. 12. 2015 19:43

To nie je štandardný výstup. To je jasný back focus. Ona dokáže byť ostrá aj na 17mm F2,8 akurát potrebuje na rôzne ohniskové vzdialenosti rôzne korekcie. Preto som ju nevrátil a spoliehal sa na servis. Lenže pred servisom potrebovala na 18mm korekciu +5, po servise -11. To je zúfalé. Keď ju nenastavia, tak ju vrátim.
Ten 16-80 málokde majú a cena je úplne uletená. Neviem prečo ho za rozumnú cenu nepredávajú aspoň v sete s D7200/7100.
JSP070
Návštěvník

Odeslat příspěvekod landov 7. 12. 2015 19:59

Nemal som na mysli ff/bf, ale tu otrasne mäkkú kresbu. To 16_80 je oproti tomuto na 16mm ako žiletka.
landov
Expert

Odeslat příspěvekod Bananik 20. 1. 2016 14:21

Updatujem tuto temu o nove spravy zo servisu Nikon.

Moj objektiv 18-140, ktory je prakticky nepretrzite v servise od 16.7.2015 a Nikon ho nevie opravit stale nie je v pouzitelnom stave. Posledne mi Nikon zaslal spravu s tym, ze objektiv je opraveny a mozem si ho vyzdvihnut. Na moj dotaz, v com spocivala oprava, som dostal odpoved, ze objektiv bol zaslany do ineho Europskeho servisu ale zavada sa neprejavila a hodnoty su v tolerancii. Proti tomuto tvrdeniu som sa ohradil a poslal som im fotografie z predchadzajucej stranky. Po tyzdni mi dnes volal technik z Nikonu s tym, ze objektiv znovu testovali ale, ze nevykazuje ziadne zavady. Na moju otazku, preco su potom fotky neostre nedokazal odpovedat, ale udajne to nie je objetivom a fotografie by som musel porovnavat s identickym typom objektivu. Druhy identicky objetkiv zial nemam ale nepochybujem o tom, ze fotografie zo spravneho objektivu by boli kvalitativne diametralne odlisne. Technik mi dokonca odmietol povedat, ktoryze Europsky servis to testoval moj objektiv !! V pripade prvej reklamacie bolo pritom v reklamacnom liste napisane, ze objektiv bol zaslany do Nemecka. Tento krat mi tuto informaciu technik odmietol zdelit s odkazom na interne smernice. Ja si vsak myslim, ze do ziadneho Europskeho servisu moj objektiv nikto nezaslal a cesky servis sa na to, ludovo povedane, *****.

Momentalne zvazujem dalsi postup. Vase napady? Ake su vlastne moje moznosti v danej situacii?
Bananik
Návštěvník

Odeslat příspěvekod pemar 20. 1. 2016 15:28

Pokud to chápu, jde o to, prokázat oprávněnost reklamace, změnit stanovisko dovozce/servisu Nikon. Jako nejúčinnější bych viděl znalecký posudek od soudního znalce nebo posudek státní zkušebny. Praktický problém vidím v tom, že cena posudku se může blížit ceně objektivu. Takže prakticky bude asi lepší objektiv prodat, pokud možno bez zatajení servisní historie, někomu, komu to nebude vadit. Bude to se ztrátou, ale asi menší, než přes znalce.

Další možnost je zkusit dTest nebo ČOI, ta jim může dát pokutu i kvůli procesním pochybením.

Nelze vyloučit ani možnost, že objektiv je opravdu v toleranci, od zoomů 18-xxx bych nečekal zázraky.
pemar
Expert

Odeslat příspěvekod Iamc00l 20. 1. 2016 16:13

prostě ho nikdo netstovat ! !
Nikon a zvlášť CZ Nikon jsou šmejdi, jen šmejdi, přejdi na Pentax třeba K-S2 a nebudeš litovat, má tam palačinku 18-55, nebo 18-135, stejně kvalitní jako Nikon
jó 18-140 se dělá v číně . . je jasný odkud vítr vane . . ale to už dávno měli uznat že je neseřiditelný a vrátit bez keců peníze / dát nový kus ze skladu . . je to beztak plastová plečka

Nikon servis jedině Nikon - Vídeň se s nima domluvit a poslat jim to tam
Iamc00l
Návštěvník

Odeslat příspěvekod ltokar 20. 1. 2016 17:34

Bananik píše:Ostrene cez AF na stred, fotene z ruky. Rozdiel je podla mna viditelny aj v strede fotky, na ktory bolo ostrene. Smerom ku krajom je rozdiel ale obrovsky a najma v rohoch su fotky z objektivu 18-140 znacne rozmazane a neostre. Je to sice lepsie ako pred opravou ale podla mojho nazoru stale velmi daleko od spravneho o ocakavaneho fungovania. Objektiv bol v servise 4 mesiace a jednalo sa o platenu opravu za 2710 Kc. Vysledok mozete posudit.

Co si o vysledku opravy myslite? Budem rad za vase nazory.
Vdaka

Pozrel som si fotky, oba objektivy maju strasny vystup .. rozpite detaily, to mas zapnuty daky odsum, ci je to zmrvene forom ? Kazdopadne, ten 18-140 ma zretelne znacny decentering pravej strany.

-- 20. 1. 2016 17:35 --

Iamc00l píše: nebo 18-135, stejně kvalitní jako Nikon

Tym by som si vobec nebol isty :D
A30, S45, Ixus, FZ18, K-x, E-PL1, Stylus 1, K-5iis, E-M10
ltokar
Návštěvník

Odeslat příspěvekod ForeignerOnEarth 20. 1. 2016 18:02

Iamc00l, marty64, Pavlíny a další a další nicky mají zcela jednoduché zadání:

"Nikon přišel s velmi kvalitní D5 a D500. Hrozí, že by se na Internetu mohlo na chvíli přestat nadávat na Nikon. To je nežádoucí. Je zapotřebí přehlušit pozitivní ohlasy na D500 a udržet obraz Nikonu jako mizerné firmy, takže běž a konej svou povinnost. Musí znít hlas mnoha nespokojených uživatelů a musí se vědět, že Nikon vyrábí nefungující šmejdy."
ForeignerOnEarth
Návštěvník

Odeslat příspěvekod Bananik 20. 1. 2016 18:59

Itokar:
fotky su z JPEG vystupu. RAW mam k dispozicii tiez, ale myslim, ze problem je viditelny. Navyse su zmensovane aby sa dali nahrat na forum. Original maju 8-10 MB.

pemar:
Ano, ide o to presvedcit servis, ze objektiv skutocne nie je v poriadku a donutit ich s tym nieco spravit. Momentalne je to tozit tak, ze zobrali 2700 Kc za opravu ale neuznavaju, ze oprava sa nepodarila. Nechcem tu robit unahlene zavery, ale predsa aj uplnemu lajikovi musi byt pri pohlade na tie fotky jasne, ze nieco nie je v poriadku. Nikon ale tvrdi, ze vsetko je uplne v pohode. 8-S
Bananik
Návštěvník

Odeslat příspěvekod ltokar 20. 1. 2016 19:40

Mas aj niekde povodne fotky, pred opravou ?
Mozes niekam hodit tie originaly, staci JPG, lebo asi toto forum to zmrsilo , chcem si to pozriet detailne.
A30, S45, Ixus, FZ18, K-x, E-PL1, Stylus 1, K-5iis, E-M10
ltokar
Návštěvník

Odeslat příspěvekod pemar 20. 1. 2016 19:48

Moje osobní zkušenost je, že seťák 18-105 mi vyhovuje na D50, ale na D7100 je to k nekoukání. Nikon 18-140 podle mne není řádově lepší, takže očekávání perfektní kresby asi není realistické. Ono to chtělo si vyzkoušet i jiné kusy a vybrat ten nejlepší, málokdo má tu trpělivost, nemohu vyloučit ani to, že je to vlastnost tohoto produktu a že i ostatní 18-140 jsou na tom stejně, žádný high-end to není, nemá smysl si něco namlouvat.

Pokud člověk nereklamuje objektiv do 14 dní, tak dělají prodejci fototechniky problémy, přestože podle občanského zákoníku má zákazník na skryté vady 6 měsíců.

Protože ale u objektivu neexistuje jasný závazek výrobce, co produkt musí splňovat, jsou všechny reklamace na téma neostrost, aberace nebo AF subjektivní a relativně těžko vymahatelné. Jediná šance je prokázat, že existuje nějaký závazek výrobce nebo standard, který dotčený objektiv nesplňuje. Tady pomůže nezávislé posouzení znalcem nebo zkušebnou.
pemar
Expert

Předchozí stránkaDalší stránka