nový Pentax vs K5 ?

Diskuze o poloprofesionálních a profesionálních digitálních fotoaparátech

Moderátor: Moderátoři DIGIarena.cz

Odeslat příspěvekod Callgaro 16. 7. 2015 08:08

Já když dělám skladacku, většinou si k tomu vyfotim i one-shot. A rozdíl mezi nimi je přesně to o čem píše abc a na co se tak těší. Nekoukam na 1:1 ani nedoostruji na1:1 v celku má ale obraz složený víc ostrosti a méně šumu jak neslozeny. Po resamplu na stejné rozlišení je to ještě markantnější, tak o čem to je?
Callgaro
Návštěvník

Odeslat příspěvekod Lotrandor 16. 7. 2015 09:19

Trošku se v tom motáme a souhlasím, že to určitým způsobem už dnes simuluješ tou skládačkou. Stále platí i to, že vyšší rozlišení snímače ti zvýší rozlišení objektivu. materiál pro skládačku pořízený z D7100 bude lepší než z D90, a to i při stejném objektivu. Já bych viděl výhodu v tom, že snadno můžeš použít už ten one-shot, i když sám toho na širokáč zas tolik nevyfotim a některé distorze se mi nelíbí - takže skládačka může mít smysl po rozšíření takovýchto vysokomegapixlových snímačů.
Lotrandor
Moderátor

Odeslat příspěvekod FotoABC 16. 7. 2015 14:18

Callgaro:
Když jsem neměl ultraširokáč, říkal jsem si, že si ho dělám panorámováním
Když jsem měl malé rozlišení, také jsem si ho dělal panorámováním.
Když jsem měl mizerný DR, používal jsem HiTech a Lee přechodové filtry.
Když jsem neměl ostřící body na kraji, překomponovával jsem.
Když D80-ka neuměla dobrou expozici, naučil jsem se, jaké dělá chyby a uměl jsem je odhadnout a zkorigovat.
Když jsem neměl zkalibrovanou tiskárnu, dával jsem do fotolabu schválně posunuté fotky inverzně proti jejich barevnému posunu

Člověk si poradí, ale stejně je to úleva, když něco začne fungovat samo a vždycky a nemusíš to očůrávat. I když třeba plnohodnotně a účinně. Někdy je to člověku i líto, že se to tak pěkně naučil a už to nepotřebuje. Ale to jsem spíš zažil v odborné oblasti, když jsem se naučil pracně kompenzovat nějaký problém a oni to pak opravili a rázem to zvládl každý. :-D

Takže jsem si vyzkoušel mnohokrát panorámování, pak tu 8-násobnou expozici od Olympusu. Jenže to jsou postupy výjimečné, náročné, člověk se k nim musí rozhodnout, něco ho stojí.
Pokud to pak máš na každý cvak a bez těch nutných podmínek (stativ, postproces, ...), je to o něčem jiném.

Dnes dělám běžně a mám natrénováno:
Nastavím Expoziční bracketing od -2EV do +2EV po 0 EV ... 3 sekundy
Sériové snímání .... 2 sekundy
Stisknu spoušť a čekám na 5 expozic v kuse ... 1 sekunda nebo víc podle času expozice
Z těch 5 smažu hned 2-3 podle displeje ... 5-10 sekund
Vrátím tam normální snímání bez bracketingu ..... 5 sekund
V Photoshopu CC spojím 2 RAWy: ..... 5 sekund.

Tedy celkem půl minuty.
Pokud bych to měl ve stejné kvalitě na 1 cvak jen proto, že foták je chytrej - bylo by to příjemný. Ne, že by mě to nějak extrémně pomohlo, ale příjemný by to bylo. Kdyby byl výsledek stejný.
FotoABC
Návštěvník

Předchozí stránka