od pemar 15. 4. 2017 13:59
Je třeba si v tom udělat trochu více jasno:
1) Jak je ten FF/BF měřený? Jakou metodou? Je to dostatečně spolehlivé/průkazné? Není to jen chyba měření? Kontrola: použít jinou metodu, například nafotit měřítko po úhlem 45 stupňů, na různé clony a na různé ostřící body, polohu měřítka a fotoaparátem bych si kontroloval vodováhou a měřením třeba přes pásmo. Já jsem BF/FF měřil přes Reikan, u D7100 je QoF u krajních bodů výrazně horší, než u středového bodu, je to vlastnot modulu, výraznější FF/BF na krajích nemám.
2) Co je vliv objektivu a co vliv těla? Stejnoměrnou kvalitu zaostření lze očekávat jen od objektivů, které nemají prohnutou rovinu ostrosti a nejsou decentrované, zkusil bych určitě ještě jiný objektiv. Relativně dobře na tom jsou makro objektivy, třeba N40/2,8.
3) Nevím, jestli všechny hodnoty porovnáváš na f1.8. Objektiv může mít focus shift, pokud středový bod a krajní bod nejsou focené na stejnou clonu, jsme doma. Vodítko může být sférická aberace, zejména na krátké vzdálenosti, na kterou mohl být prováděn ten test zaostření (proto jsem se ptal na metodiku), pokud je tam výrazná, bude tam zpravidla i focus shift.
4) Záleží na světelných podmínkách, barvě světla atd, podmínky se nesmí během měření změnit.
Držím palce, aby to bylo jen metodikou měření nebo objektivem, protože nastavení všech AF bodů je úloha, se kterou se servisy Nikonu někdy docela dost trápí, kdyby to bylo hodně špatné, osobně bych preferoval výměnu výrobku nebo zrušení kupní smlouvy.