D7100 Ostrenie hľadáčik vs LV

Diskuze o poloprofesionálních a profesionálních digitálních fotoaparátech

Moderátor: Moderátoři DIGIarena.cz

Odeslat příspěvekod JSP070 8. 1. 2015 21:31

Zdravím. D7100 + 18-140 sa mi vrátil po mesiaci zo servisu kde bol pre problém s ostrením a problém je stále, akurát trošku iný. Pôvodne som na dlhé ohnisko musel dávať korekciu -13, na 18 mm ostril dobre. Rozdiel cez LV som neskúšal. Dnes sa mi vrátil a na 140 mm ostrí cez hľadáčik aj cez LV +/- rovnako. Ale na 18 mm je to cez hľadáčik katastrofa, cez LV ostrí pekne. Nemal som zatiaľ možnosť fotiť na dennom svetle. Je možné, že ten fotoaparát nedokáže fázovo zaostriť pri umelom osvetlení? To je blbosť, keď D90 nemala problém. Navyše keď na dlhé ohnisko pri rovnakom osvetlení a vzdialenosti zaostrí. Nemám možnosť vyskúšať momentálne iný objektív. Ale keď LV zaostrí v celom rozsahu správne, v objektíve by problém byť nemal. Či?
Zajtra sa chystám zavolať alebo napísať do Nikonu, tak by som chcel vedieť kde je chyba. Aby som vedel, či môžem byť pri komunikácii s nimi menej slušný, lebo ma to dosť srdí.
Prikladám 100% výrezy bez úprav, fotené na vzdialenosť cca. 2-3 m.
https://www.flickr.com/photos/128238758@N03/sets/72157650180326032/
JSP070
Návštěvník

Odeslat příspěvekod JSP070 9. 1. 2015 13:22

Tak sa zdá, že ten fotoaparát ostrí ešte horšie ako pred servisom. Skúsil som fotky na dennom svetle a zistil som, že na väčšiu vzdialenosť ostrí zle na všetkých ohniskách. Spravil som aj porovnanie s Nikonom 1 S a je to katastrofa. Je normálne aby boli v Nikone takí babráci? Skúsil som aj meranie expozície a cez hľadáčik podexponováva cca. 1EV, cez LV nie. Mal som trvale nastavenú kompenzáciu +1EV a nejako som to neriešil. Nemôže to mať vplyv na ostrenie?
https://www.flickr.com/photos/128238758@N03/sets/72157650180326032/
JSP070
Návštěvník

Odeslat příspěvekod landov 9. 1. 2015 15:13

No co povedat...Nikon servis. Mne sa vratil objektiv zo servisu z rozsypanou clonou. Vraj sa to stalo urcite prip reprave...humoristi. Co sa tyka FF/BF na servisovanom objektive - ako keby ani nic nerobili.
landov
Expert