Nikon D3200 (viac otazok...)

Diskuze o poloprofesionálních a profesionálních digitálních fotoaparátech

Moderátor: Moderátoři DIGIarena.cz

Odeslat příspěvekod k1slovakia 4. 1. 2015 19:02

Skusil som, pochopil som... Takze problem nevyrieseny :D
k1slovakia
Kolemjdoucí

Odeslat příspěvekod Ondrej Bobek 4. 1. 2015 19:08

Všetky režimy by mali fungovať cez hľadáčik aj LV rovnako, pokiaľ sú zhodne nastavené....

Takže je v tej automatike nejaký zádrhel alebo nie? D3200 budem mať až o 2 týždne, no určite to vyskúšam....
Ondrej Bobek
Návštěvník

Odeslat příspěvekod JSP070 4. 1. 2015 19:38

k1slovakia píše:Tak som skusil v rezime P nastavit meranie expozicie z Matrixu na bodove merianie a fotografie su konecne presvetlene aj cez hladacik a daju sa porovnat s realom, teraz sice nastavuje vyssie expozicne casy, ale za denneho svetla to verim bude uz ok, hned zajtra cez den to skusim v exterieri.

Obavam sa, že toto daný problém nevyrieši. Fotky môžu byť svetlejšie lebo expozíciu meria bodovo. Pri inej kompozícii môžu byť tmavšie. Rovnako musí exponovať aj pri matrixe.
AFS/AFC alebo AF-AREA AUTO/WIDE nemôže robiť rozdiel takmer 1 EV.
Btw, niečo podobné som si všimol pri mojom D7100. Na LV nefotím, ale keď som to skúšal kvôli kontrole zaostrovania, mal som podobný rozdiel v expozícii pri fotení v exteriéri. Aby mi exponoval cez hľadáčik správne, musím mať nastavené Exposure tuning +1. Momentálne je v servise na reklamácii kvoli ostreniu, tak to nemôžem vyskúšať.
JSP070
Návštěvník

Odeslat příspěvekod Callgaro 4. 1. 2015 19:54

Chjo :-)
1) nastav režim P a navol si ISO ručně, neboli vypni Auto ISO, ať se nám tam motaj jen dvě proměnné
2) vypni af a blesk
3) nastav si multi segment pro měření expozice
4) umisti přístroj na stůl aby jsis s ním nehybal (předpokládám že nemáš stativ)
5)exponuj fotky v LV a přes hledáček. Bacha na světlo do hledáčku.
6) pokud Ti nevyjdou dvě stejné fotky je něco špatně

Takhle jsem to udělal na své D90 při 60w žárovce a bez rozdílu
Callgaro
Návštěvník

Odeslat příspěvekod lemming 4. 1. 2015 20:35

FotoABC píše:"V režimoch APSM je možné zapnúť a vypnúť ISO-Auto naozaj len cez menu"
Jen upřesnění aby to někdo nepovažoval za nevýhodu všech Nikon DSLR. Tohle platí pro D3200, o které hovoříme. Např. na D7100 lze AutoISO zapnout druhým kruhovým voličem při stisknutí ISO tlačítka.

Na D7000 co mám já to taky nejde - AutoISO v poloautomatice jen přes menu.

Já mám podezření, že je to proto, že Auto ISO co se používá v automatických/scénických módech funguje trochu jinak, než Auto ISO v poloautomatice a proto se i jinak zapíná. Ale taky mě to jako začátečníka zmátlo.
lemming
Návštěvník

Odeslat příspěvekod houghs 4. 1. 2015 21:15

Mě to také trvalo než jsem to pochopil. A až jsem to pochopil, tak jsem za tuto vymoženost pěkně poděkoval. ISO chci mít plně pod kontrolou. A z kontextu těch příspěvků mám takové tušení, že tady nejsem sám.
houghs
Návštěvník

Odeslat příspěvekod Lotrandor 4. 1. 2015 23:11

houghs: to vypadá, že jsi ještě nepochopil :). Nic ve zlém, ale pár situací, kdy si správně nastaveným Auto-ISO ulehčím práci, si dokážu představit. A to dokonce i v režimu M.
Lotrandor
Moderátor

Odeslat příspěvekod houghs 5. 1. 2015 00:05

Ty situace v manuálu popsané nejsou. Fungování Auto-ISO ano. Možná ti situace existují, já o nich nevím.
houghs
Návštěvník

Odeslat příspěvekod lemming 5. 1. 2015 09:24

houghs píše:Ty situace v manuálu popsané nejsou. Fungování Auto-ISO ano. Možná ti situace existují, já o nich nevím.

Tak zkus někdy fotit reportáž v místě, které není uniformně osvětlené (i třeba v divadle může být rozdíl osvětlení mezi středem a okrajem jeviště klidně 2 EV). A až přijdeš o desátou fotku protože než jsi naroloval ISO na správnou expozici, tak byl správný moment pryč, třeba ti to docvakne, k čemu je Auto ISO ;)
lemming
Návštěvník

Odeslat příspěvekod k1slovakia 5. 1. 2015 10:40

Tak som bol s fotakom vo Fotolabe, predajca si spravil niekolko zaberov a odporucil odoslat na reklamaciu, podla neho je na 99% vadny senzor na meranie neviem coho (zabudol som to slovo) :)

edit: meranie expozicie
k1slovakia
Kolemjdoucí

Odeslat příspěvekod Petr Luňák 5. 1. 2015 13:10

Auto iso je naprosto fantasticka vec. Mam jej temer permanentne zapnute a jedine co menim, je kriticky cas, pod ktery nechci jit (pohybova neostrost, udrzitelnost z ruky). Auto iso vypinam pouze ve dvou pripadech. Kdyz fotim pod zcela konstantnim svetlem (tj. volim plny manual) a kdyz fotim s bleskem (TTL).
Petr Luňák
Návštěvník

Odeslat příspěvekod Puntík 5. 1. 2015 13:33

Totéž, co PL, jen občas měním strmost nástupu AutoISO. Konkrétní hodnotu jen u manuálu, či výjimečně.
Nicméně - problém je vyřešen jak se dalo předpokládat - servis. :-)

Zdravím
Puntík
Návštěvník

Odeslat příspěvekod houghs 5. 1. 2015 16:21

Za horšího světla většinou používám hodnotu 1600, když je světla v pozadí víc, snížím na 800, přitom kontroluju udržitelný čas. Řekl bych, že na D3100 je 3200 příliš, přece je to už jen starší snímač. Fotím většinou v režimu A, někdy v M. Nejsem si jist, že bych přechodem na AutoISO si pomohl. Hlavním důvodem, proč jsem od toho úplně upustil bylo právě to, že to nešlo jednoduše přes roler vypnout. A také to, že AutoISO na můj vkus až příliš zbrkle začalo hodnoty zvyšovat, ale možná se chování této funkce model od modelu trochu liší. Nějak jsem si zvykl už na to, že automatiku nechávám nastavit jen jednu hodnotu, zbylé dvě si raději nastavím sám.
houghs
Návštěvník

Odeslat příspěvekod Lotrandor 5. 1. 2015 16:43

k1slovakia píše:Tak som bol s fotakom vo Fotolabe, predajca si spravil niekolko zaberov a odporucil odoslat na reklamaciu, podla neho je na 99% vadny senzor na meranie neviem coho (zabudol som to slovo) :)

edit: meranie expozicie

chtělo by se zvolat hura, ale to ještě jsme nepřeskočili, tak hodně štěstí s reklamací

-- 5. 1. 2015 16:44 --

houghs: vždycky to musíš korigovat vzhledem ke konkrétní situaci, ale je to prostě ulehčení
Lotrandor
Moderátor

Odeslat příspěvekod Petr Luňák 5. 1. 2015 21:26

U zakladni rady DSLR Nikon ma auto iso jeste tu vyhodu, ze nastavuje i mezikroky k zakladnim citlivostem. Uzivatel nemuzu nastavit napriklad iso 640, 1000, ci 2000, zatimco auto iso ano.
Petr Luňák
Návštěvník

Předchozí stránkaDalší stránka