Nikon D3200 (viac otazok...)

Diskuze o poloprofesionálních a profesionálních digitálních fotoaparátech

Moderátor: Moderátoři DIGIarena.cz

Odeslat příspěvekod k1slovakia 2. 1. 2015 11:55

Dobry den,

pod stromcek som si doprial svoju prvu zrkadlovku (Nikon D3200 zatial so setovym obj.), prechod zo staruckeho cca 6 rocneho kompaktu, takze pre mna obrovsky rozdiel. Mam zopar zaciatocnickych otazok, dufam, ze sa najde niekto ochotny a skusenejsi, kto mi na nich odpovie :)

1. Je potrebna nejaka specialna starostlivost ak fotim v exterieri teraz v zime? Mame tu hlboko pod nulou, vcera som bol skusit nejake nocne zabery a ked som sa vratil domov, fotoaparat bol pomerne dost vlhky - cele telo, objektiv zahmleny. Po case sa vratil do normalu a vsetko funguje bez problemov. Pri starom kompakte som nic neriesil, ale pri zrkadlovke by som sa chcel spytat ci to nejakym sposobom neskodi zrkadlu, pripadne elektronickym sucastiam vo vnutri.

2. Skusal som fotit cez hladacik a tiez cez LV (ako pri kompakte), prostrednictvom LCD. Vsetko nastavene na automatiku bez blesku a vsimol som si, ze pri foteni so zapnutym nahladom na LCD mi nastavuje mierne dlhsie expozicne casy takze fotografiu vytvara dlhsie. Naopak, ak fotim cez hladacik, expozicne casy su kratsie, fotografiu vyfoti ovela rychlejsie, ale zase sa mi zda dost tmava. V com moze byt rozdiel a ako odporucate fotit cez automatiku? Radsej hladacik, alebo LCD? V navode som cital, ze pri foteni so zapnutym LCD je dobre na hladacik nasunut krytku, je to dolezite? Skusil som to a ziadne rozdiely som si nevsimol.

3. Oproti live nahladom vo fotaku na LCD sa mi po nahrati do PC zdaju vsetky fotografie pomerne tmave, jas LCD vo fotaku mam nastaveny presne na strede (hodnota 0). Da sa to nejak vyriesit? Myslel som si, ze automatika by mala nastavit idealne (vramci moznosti) hodnoty "svetla".

Vopred dakujem za kazdu odpoved/pomoc. Pekny den
k1slovakia
Kolemjdoucí

Odeslat příspěvekod Petr Luňák 2. 1. 2015 17:26

1. nejefektivnejsi reseni je pred vstupem do domu fotoaparat (vcetne objektivu samozrejme) vlozit do igelitove tasky a uzavrit (nesmi byt derava prirozene). Vlhkost se vykondenzuje uvnitr tasky, nikoliv na fotoaparatu, kteremu to samozrejme vubec neprospiva, objektivu jakbysmet.

2. k tomuhle ti reknu asi jen to, abys nefotil pres display, uz kvuli te prodleve, kterou zpusobuje nesmyslne zklapeni zrcatka.

3. ano, display D3200 je jasnejsi a fotky na prvni pohled vypadaj svetlejsi, nez ve skutecnosti jsou. Me samtneho to zmatlo a domnival jsem se,na zaklade fotky na displayi, ze je snimek preexponovany. D700, na kterou jsem zvykly, takovym kiksem netrpi. Doporucuji stahnout jas displye na -1 a jas fotek kontrolovat pomoci histogramu, ktery si zobrazis pri prehravani fotek.
Petr Luňák
Návštěvník

Odeslat příspěvekod k1slovakia 2. 1. 2015 17:41

Dakujem pekne za uzitocne rady. Ako prosim spustim ten histogram a co konkretne tam kontrolovat? Takze vsetky fotografie robit radsej do rawu?
k1slovakia
Kolemjdoucí

Odeslat příspěvekod Petr Luňák 2. 1. 2015 17:59

Fotak mam v anglictine, takze postup v AJ:

Playback menu -> playback display options -> Additional photo info -> zaskrtnout "highlights" a "overview".

Pri prohlizeni fotek potom lze sipkou nahoru ci dolu listovat zpusoby zobrazeni infa u fotky. Moznost "highlights" blikanim indikuje preexponovana mista na fotce, zatimco moznost "overview" krome expozicnich udaju zobrazuje rovnez jasovy histogram. Co je to histogram pak vysvetluje napriklad tento clanek:

http://www.fotoroman.cz/techniques2/exposure_histo.htm
Petr Luňák
Návštěvník

Odeslat příspěvekod Ganec 2. 1. 2015 21:08

k1slovakia píše:ak fotim cez hladacik, expozicne casy su kratsie, fotografiu vyfoti ovela rychlejsie, ale zase sa mi zda dost tmava. V com moze byt rozdiel a ako odporucate fotit cez automatiku?
Tak toto ma zaujíma .. môžeš tu priložiť 2 "rovnaké zábery" (stačia aj zmenšené) len jeden fotený cez displej a druhý cez hľadáčik?
Z exifu sa toho dá zistiť dosť...

Petr Luňák píše:Playback menu -> playback display options -> Additional photo info
Defaultne to nie je?
(u Nikonov čo majú sesternice je zobrazovaný len čas záberu)
Mimochodom, obe sesternice mi dali rovnakú otázku: "ako nastaviť foťák aby robil ostré zábery" ;-)
Olympus PEN-F a E-P5 + mZuiko 17, 45 a 75 mm F1.8, 75-300, 12-50, Sigma 30/1.4
(historická zbierka: Oly SH-2, Fuji F50fd, Konica-Minolta Z10, Casio EX-V8, Sony H20, Olympus PEN E-P1 TLK + Lumix 20 mm F1.7)
Ganec
Návštěvník

Odeslat příspěvekod bob222 2. 1. 2015 21:51

Ešte poznámočka k tomu raw-u. Samozrejme je to pri postprocese to najlepšie, ale základom je kvalitný PC a HLAVNE monitor! Kvalitný, najlepšie zkalibrovaný.
Softy sú aj zadarmo, ale špička zasa niečo stojí.
bob222
Pokročilý

Odeslat příspěvekod Petr Luňák 3. 1. 2015 00:49

Ganec: nevim, jake je tovarni nastaveni, tak pro jistotu uvadim, kde to hledat.

Ted jsem zkousel fotit nastridacku pres hledacek a pres display v interieru a vysledky jsou u me vesmes stejne, jak v plne automatice, tak v priorite clony. Pouze parkrat se to lisilo stylem iso2000 vs iso2200 pri priorite clony a automaticke citlivosti.
Petr Luňák
Návštěvník

Odeslat příspěvekod k1slovakia 3. 1. 2015 15:57

Tak na ziadost pridavam 2 rovnake zabery, jeden cez hladacik, druhy s pouzitim LV. Dost ma to trapi, pretoze aj ked fotim na automatiku, tie fotografie cez hladacik su fakt dost tmave a take nemastne neslane...

0048.jpg - hladacik
0049.jpg - lv

https://www.dropbox.com/sh/hq0brzdgd8zj ... XZjsa?dl=0
k1slovakia
Kolemjdoucí

Odeslat příspěvekod mas0n 3. 1. 2015 17:40

Každý záběr má jinou hodnotu ISO (citlivost), to bude asi ten důvod.
http://www.fotoroman.cz/techniques3/exp ... zaklad.htm
mas0n
Návštěvník

Odeslat příspěvekod k1slovakia 3. 1. 2015 17:51

Ano, to som si samozrejme vsimol. Ale preco nastavuje inac cez lv a cez hladacik ak su svetlene podmienky identicke? V tomto pripade to vyzera tak, ze na automatike sa v interieri da fotit len cez lv? Svetla (aj ked umeleho) tu mam pomerne dost, 3 silne LED ziarovky. Ta prva fotografia sa neda porovnat co sa tyka svetla s realom, druha uz je mierne prisvetlena, ale skor zodpoveda realite.
k1slovakia
Kolemjdoucí

Odeslat příspěvekod Callgaro 3. 1. 2015 18:19

Teď testován Nikon D90 a bez problémů. Tohle rozhodně nevypadá na standardní chování a v auto mě ani nenapada jak to ovlivnit. Zkus přepnout na P, nastavit celoplošné měření expozice a zkontrolovat korekci expozice. ISO nechat na auto a zkus to znovu.

Ještě bych pro jistotu zkusil uvést přístroj do továrního nastavení, nevím jak řada d3xxx ale a vyšších je dvoutlacitkovy reset
Callgaro
Návštěvník

Odeslat příspěvekod lemming 3. 1. 2015 20:04

No, nejen že mají jiné ISO, ale ten tmavší je na 1/60 zatímco ten světlejší na 1/30. Jaký používáš mód? Zelenou automatiku? Podle mě je to na hranicích smysluplných parametrů a automatika z nějakého důvodu má ty hranice jinde u focení přes hledáček a jinde při focení přes LV (ale spíš by mi dávalo smysl, kdyby u hledáčku povolovala delší čas, než naopak...). Zkus schválně jiné programy, jak se to bude chovat tam.
lemming
Návštěvník

Odeslat příspěvekod k1slovakia 4. 1. 2015 10:25

Callgaro píše:...Zkus přepnout na P, nastavit celoplošné měření expozice a zkontrolovat korekci expozice. ISO nechat na auto a zkus to znovu. Ještě bych pro jistotu zkusil uvést přístroj do továrního nastavení.

Skusil som, zase cez hladacik tmava foto (rychlo spracovana), cez LV je to o dost lepsie co sa tyka svetla ale tam stale trva to spracovanie fotografie dlhsie takze musim byt doslova "zmrazeny" (co niekedy jednoducho neni mozne) aby foto nebola velmi rozmazana. Skusal som fotit rozne objekty a miestnosti, vsetky fotografie cez hladacik su tmave, moj stary 6 rocny kompakt si so svetlom poradi neporovnatelne lepsie, takze asi to nebude normalna vlastnost pristroja predpokladam. Je to na reklamaciu, alebo robim nieco zle?

Uviest pristroj do tovarnych nastaveni neviem. Nasiel som len reset menu nastaveni a reset fotografii, je to ono?

0056.jpg - hladacik
0057.jpg - lv

https://www.dropbox.com/sh/hq0brzdgd8zj ... XZjsa?dl=0

FotoABC: Doporučuji 1 ostřící bod s uživatelským výběrem kam zaostřím, tedy vypnout Auto area mode.

Dakujem za radu, velmi rad by som to skusil, ale neviem to nastavit.
k1slovakia
Kolemjdoucí

Odeslat příspěvekod Callgaro 4. 1. 2015 10:49

No asi zkus nejprve prolistovat manuál, nebo se obrátit na prodejce. Pak prostudovat fotoroman abys pochopil proč světlejší foťák trvá déle a proč se ne vždy povede ostrá. A ve finále Ti napíše ganec že jsi udělal zle a měl jsis koupit kompakt s výměnými skly.
A ještě jedna věc, nemá řada d3xxx průvodce? Zkus ten. Máš dvě varianty. Buď máš něco blbě nastavený, nebo máš špatný kus. S tím Ti nadalku moc nepomuzem. Kde jsi to kupoval?
Callgaro
Návštěvník

Odeslat příspěvekod T-Lama 4. 1. 2015 11:06

Taky bych řekl, že nejlepší bude nejdřív trochu vstřebat info o expozici a jejím měření a to ruku v ruce s manuálem.
Ty snímky jsou na ISO 100 s časy 1/20 a 1/13, tak není divu, že jsou buď tmavé a/nebo je problém je udržet, aby byly ostré.
T-Lama
Návštěvník

Další stránka