pod stromcek som si doprial svoju prvu zrkadlovku (Nikon D3200 zatial so setovym obj.), prechod zo staruckeho cca 6 rocneho kompaktu, takze pre mna obrovsky rozdiel. Mam zopar zaciatocnickych otazok, dufam, ze sa najde niekto ochotny a skusenejsi, kto mi na nich odpovie

1. Je potrebna nejaka specialna starostlivost ak fotim v exterieri teraz v zime? Mame tu hlboko pod nulou, vcera som bol skusit nejake nocne zabery a ked som sa vratil domov, fotoaparat bol pomerne dost vlhky - cele telo, objektiv zahmleny. Po case sa vratil do normalu a vsetko funguje bez problemov. Pri starom kompakte som nic neriesil, ale pri zrkadlovke by som sa chcel spytat ci to nejakym sposobom neskodi zrkadlu, pripadne elektronickym sucastiam vo vnutri.
2. Skusal som fotit cez hladacik a tiez cez LV (ako pri kompakte), prostrednictvom LCD. Vsetko nastavene na automatiku bez blesku a vsimol som si, ze pri foteni so zapnutym nahladom na LCD mi nastavuje mierne dlhsie expozicne casy takze fotografiu vytvara dlhsie. Naopak, ak fotim cez hladacik, expozicne casy su kratsie, fotografiu vyfoti ovela rychlejsie, ale zase sa mi zda dost tmava. V com moze byt rozdiel a ako odporucate fotit cez automatiku? Radsej hladacik, alebo LCD? V navode som cital, ze pri foteni so zapnutym LCD je dobre na hladacik nasunut krytku, je to dolezite? Skusil som to a ziadne rozdiely som si nevsimol.
3. Oproti live nahladom vo fotaku na LCD sa mi po nahrati do PC zdaju vsetky fotografie pomerne tmave, jas LCD vo fotaku mam nastaveny presne na strede (hodnota 0). Da sa to nejak vyriesit? Myslel som si, ze automatika by mala nastavit idealne (vramci moznosti) hodnoty "svetla".
Vopred dakujem za kazdu odpoved/pomoc. Pekny den