YoRk píše:mám dotaz pro zkušenější, měl by nějaký kvalitativní smysl přechod na full frame? Mám možnost provést níže popsanou výměnu téměř bez vícenákladů a zajímá mě, zda mi to něco přinese, nebo to nemá smysl podstupovat. Fotím takovou všehochuť, architekturu, krajinu, portréty a zvířata (nejčastěji v Zoo), zkusil jsem si i svatbu a třeba to nebude poslední. Všem díky za komentář
Nikon D7100
širokáč: Tamron SP AF 10-24mm f/3,5-4,5 Di II LD Aspherical IF
základní: Sigma 18-35mm f/1,8 DC HSM Art
portréty: Nikon 50mm f/1,8 AF-S NIKKOR G
dlouhý: Nikon 80-200 f/2.8 ED AF MK-I
Nikon D600/D610
širokáč: Samyang 14mm f/2.8 IF ED UMC Aspherical
základní: Tamron SP 24-70mm f/2.8 Di VC USD
portréty: SAMYANG 85mm f/1.4 AE (nebo Nikon 85mm f/1.8 G)
dlouhý: Nikon 70-300mm f/4.5-5.6 G AF-S VR (nebo Nikon 300mm f/4 ED AF)
Ono se radí hůře, když člověk neví jak fotíš a co je pro tebe stěžejní. Nicméně z toho co fotíš jsi neuvedl žádný sport nebo wildlife takže bych šel do D610 ( nebo do D600 může to být velmi dobrá koupě, seženeš za pár šupů a v případě problénů necháš vyměnit závěrku... ). Velká nevýhoda je malé pokrytí AF body, to je zase velká výhoda D7100, která má pokrytí perfektní a FF DSLR asi takové pokrytí nikdy mít nebude.
Ke sklům:
Samyang 14mm- vybírej obezřetně, vyskytujou se kusy které jsou vyoseny a kraj a střed fotky je zaostřen jinak, těchto kusů je více před faceliftem skla ( facelift má již dnes klasickou černou barvu s červeným prstencem, dříve měli černou se zlatým prstenem ), nicméně nevím zda to byla kusovost, ale prošlo mi rukama celkem 5 kusů tohoto skla ( 3 před faceliftem a 2 po) ty po faceliftu opticky za moc nestály, skutečně nevím zda horší kusy, ale jeden byl totál měkký na F2.8 a ten druhý byl měkký pořád

Kusy před byly o poznání lepší ( jeden tedy ještě je ) jeden jsem měl ještě na Canonu a další dva na Nikonu, jeden jsem vracel pro značné vyosení a ten druhý je v pohodě ( někdy je vyosení způsobeno pouze nedotaženými šroubky)
když správně vybereš máš špičkový sklo s obrazovou kvalitou lepší než u Nikonu 14-24mm f/2.8
Tamron 24-70mm f/2.8 - mám zkušenost se dvěmi kusy, jeden jsem měl dlouhodobě a byl velmi dobrý, nakonec byl pro barvy, kontrast a prostisvětlo nahrazen Nikonem 24-70mm f/2.8, nejvíce mi vadily mdlé barvy, jinak kus co jsem měl opticky perfektní, možná o kousek lepší než Nikon 24-70mm f/2.8, Druhý kus ( ten jsem jen zkoušel ) byl opticky naprd, velmi měkký hlavně na 70mm , po této zkušenosti Ti mohu říci, opět velmi pečlivě vybírej dobrý kus.
Samyang 85mm/Nikon 85mm f/1.8 - Jestliže jsi ochotný žít s MF jdi do Samyangu 85mm f/1.4 , F1.4 je určitě znát, bokeh je u Samyangu perfekt, aberace minimální, nicméně Nikon 85mm f/1.8 G Ti nabídne AF, který využiješ třeba i na focení pohybu, kde ti bude 85mm stačit, neuděláš chybu ani jedním, praktičtější je Nikon, ale stejně bych raději volil Samyang

ale je MF hodně to promysli, pohodlí AF je pohodlí AF.
Nikon 70-300mm - spíše bych si nechal 80-200mm f/2.8 s tím, že bych jej pořádně vyzkoušel jak bude ostřit na novém těle ( jestliže jej máš... ), nebo bych raději koupil třeba TAMRON 70-200/2.8 SP Di LD IF Macro ( nový za 15k, jetý za 10k ), je to sice pomalejší kousek, ale opět wildlife ani sport nefotíš ( resp. nepíšeš

) opticky velmi podařené sklo, opět zkontrolovat jak si sedne AF a pohoda