Co po D750? Z6 nebo Sony A7III? To je, oč tu běží!
Také řešíte, kam dál z D750? Už je čtyři roky stará a tak je pomalu čas poohlížet se po nástupci. Ne nutně hned, ale letos, nebo příští rok. Předběžně jsem si vytipoval tři možné nástupce:
Sony A7III
Nikon Z6
Nikon D760 (měl by být oznámen letos)
(D850 na mě má moc mpix a vysokou cenu)
Z6 jsem zatím v ruce neměl, měl jsem asi 20 minut Z7 na předváděčce, nicméně kromě rozlišení čipu je to totéž. Ještě si ji určitě chci otestovat lépe, ale počkám až bude aktualizovaný firmware.
Nicméně nedávno jsem jeden den testoval Sony A7III jako možného kandidáta a shrnutí mých zkušeností je hlavním důvodem, proč píšu tenhle příspěvek. K dojmům budu místy psát i porovnání s Z7/6, byť tam je můj dojem zatím poměrně povrchní. Samozřejmě jeden den je stále docela málo a je možné, že jsem na něco nepřišel - když tak mne klidně opravte.
Nejdřív pozitiva:
1) Ostření na čipu je znát. KDYŽ A7 zaostří, zaostří přesně. Nepříliš konzistentní ostření je hlavní věc, proč vůbec uvažuji o přechodu na bezzrcadlovku. (Zko na tom bude stejně, předpokládám.)
2) Focus peaking docela funguje a přišel mi i lepší, než co jsem testoval na Z7, ale nebylo to v úplně srovnatelných podmínkách. Plus se dá vyvolat i v režimu automatického ostření pro kontrolu, což, myslím, u Z7 nejde, tam je focus peaking jen v režimu manuálního ostření (?)
3) Rád používám černobílý mód abych lépe viděl světlo. U bezzrcadlovek je černobílý už hledáček, což je samozřejmě šikovnější, než když to vidím až na fotce. (Na Zku to bude totéž.)
4) Měl jsem k A7 půjčenou i Commlite redukci na Nikon F, zkoušel jsem ji s Nikkor 50mm f/1.4 a krátce i se Sigmou a Tamronem a dalšími Nikony co mám a fungovala OK. Nikon s ostřením z těla fungoval jen v manuálním módu, pochopitelně. (Zko s oficiálním adaptérem bude stejné nebo lepší.)
5) Výdrž baterie byla dostatečná.
A teď negativa zhruba sestupně podle důležitosti:
1) S nativní Sigmou 85mm f/1.4 ART mi občas dělala focus hunting i za relativně normálních podmínek (chodba slušně osvětlená zářivkami). Na něco takového opravdu nejsem z D750 zvyklý.
2) Vůbec jsem měl dost problém s focus módem. Zónový focus byl příliš hrubý (velká zóna). Zkoušel jsem i manuální nastavení konkrétního bodu, ale těch je zase příliš mnoho, takže přejet jinam bylo na hrozně dlouho. Nikon má možnost počet bodů omezit, tady jsem to nenašel (?). Zkoušel jsem i tracking bodu, ale moc spolehlivě nefungoval, posouval se i kdy neměl - 3D tracking Nikonů funguje IMHO lépe. Nakonec jsem přepnul zpět na čistě ruční výběr.
3) Zvýraznění ostřícího bodu je nevýrazné, často se ztrácel v obraze, zvlášť po přiložení hledáčku k oku jsem ho chvilku musel hledat, což vyústilo v nějaké promarněné příležitosti

4) Eye AF sice vypadá skvěle na promo videích, ale realita je o dost horší. Pokud to nevíte, funguje to jako zcela separátní AF mód, který se spouští extra tlačítkem. (To je možné zvolit, ale nejde dát na "Record", button, na který by to bylo nejlogičtější, když je hned vedle AF-ON (?)) Eye AF ostří i na celou tvář (cajk), ale pokud oko ani tvář v záběru nenajde (což neznamená, že tam není), tak neudělá NIC, takže zuřivě mačkáte tlačítko a fotoaparát neostří. Musíte si uvědomit, co se asi děje a zmáčknout normální AF-ON, ale to už je často pozdě => ztracený záběr. Tohle efektivně omezuje Eye AF na statické záběry, kde je času dost (a kde není až tak užitečné). Uvidíme, jak bude fungovat Eye AF od Nikonu; doufám, že lépe.
5) Z D750 jsem zvyklý, že mohu fotit zlomek sekundy po zapnutí. A7 je na tom MNOHEM hůře, tam to trvá cca 2-3 sekundy. Promeškal jsem díky tomu několik záběrů

Z7 mi přišla OK, ale netestoval jsem to v úplně stejných podmínkách a četl jsem, že prý taky nic moc, tak uvidíme.
6) Automatické přepínání mezi displejem a hledáčkem je hezké, ale příliš pomalé; je tam cca 1s prodleva. Opět mě to stálo nějaké ztracené záběry

U Z7 se nepamatuji, že by mi to vadilo, ale netestoval jsem to ve srovnatelných podmínkách.
7) Auto ISO se nedá jednoduše vypnout/zapnout jako u Nikonu, je nutné přescrollovat všechny hodnoty až na auto (a pak případně zpět).

U Auto ISO jsem zkoušel nechávat čas automaticky, ale dávalo ho to na můj vkus příliš dlouhý. U D750 mám možnost si i vybrat, jak moc "agresivní" to má být. Ale není to něco, co bych moc používal.
9) Nenašel jsem, jak přeprogramovat "Record" tlačítko (?) Občas jsem ho zmáčknul místo AF-ON, jak jsem nahrával, musel to rušit... To by se snad časem poddalo, ale - fakt to nejde?
10) Zkoušel jsem se Sigmou 85mm f/1.4 ART a a Nikkor 50mm f/1.4 kontinuální ostření na osoby jdoucí proti mě, ale výsledky byly dost bídné. Nicméně ony objektivy nejsou žádní rychlíci, takže tomu nepříkládám až takovou váhu.
11) Nikon má v menu vestavěnou nápovědu. Sony ne, takže k hrabání se v menu je potřeba manuál, aby člověk pochopil, co která položka vlastně dělá, protože z krátkých popisků je to občas těžko poznat. Časem by asi člověk u těch používanějších už věděl, ale těch položek je fakt hodně. S tím i souvisí přeprogramování tlačítek, kde člověk musí mít manuál, aby spolehlivě poznal, které je které.
12) A7 nemá řadu tlačítek vlevo od displeje. To mi u Nikonu přijde hrozně super, protože levou rukou stisknu tlačítko a pravou můžu hned pracovat s rolerem, nemusím přehmatávat. Tím Nikon vyrovnává i absenci třetího roleru.
13) Z7 je vlastně D850, akorát předělaná na bezzrcadlovku. Působí dojmem profi foťáku. A7 mi přišla úplně jiná. Je to prostě krabička s hodně tlačítkama. Působí dost syrově, jako něco, co vzali vývojovému oddělení z pod rukou a dali to na trh. Jen nevím, jestli je to zanedbání, nebo naopak marketingová strategie
Suma sumárum, před tímhle testem jsem uvažoval o tom, že bych třeba změnil značku, ale po něm ta pravděpodobnost klesla k nule. Ačkoli v některých věcech by to bylo zlepšení, celkově bych si spíš pohoršil. Takže uvidím, co test Z6 a případně D760.