Nikon 750 ("ideální kompromis" mezi řadou 6 a 8)

Diskuze o poloprofesionálních a profesionálních digitálních fotoaparátech

Moderátor: Moderátoři DIGIarena.cz

Odeslat příspěvekod Lotrandor 7. 11. 2014 08:27

Dneska máme Nikon Day, tak doufám, že si budu moc všechno prohlídnout vedle sebe.
Lotrandor
Moderátor

Odeslat příspěvekod bob222 7. 11. 2014 08:56

Už som jednu prezentáciu stihol a na rozdiel od miestneho skeptik fóra sa moc páčilo a keby bol volný cash, možno by som neodolal. Sebakriticky viem že mi je to na houno, ale nová hračka chlapa vždy poteší.
bob222
Pokročilý

Odeslat příspěvekod .ce. 7. 11. 2014 09:24

Dá sa pri fotení na výšku zo statívu vysunúť displej 750ky do vodorovnej polohy?
.ce.
Návštěvník

Odeslat příspěvekod HONZIK63 7. 11. 2014 09:39

Hybnost je prezentována takto :
http://www.dpreview.com/previews/nikon-d750
HONZIK63
Návštěvník

Odeslat příspěvekod nicomhk 7. 11. 2014 10:51

.ce. píše:Dá sa pri fotení na výšku zo statívu vysunúť displej 750ky do vodorovnej polohy?

nedá
nicomhk
Návštěvník

Odeslat příspěvekod Lotrandor 7. 11. 2014 19:10

Výklopný displej drží skutečně masivní konstrukce. Díky ní ale nejsou některé polohy možné. Mě to přišlo, že se to dá otočit do vodorovné polohy pro pohled z hora a pak 45 stupňů pro focení z nadhledu. Má to svá omezení, ale působí to robustně. Grip po chvíli super, skoro jsem si musel zpátky zvykat na ten z D7100. Zkoušel jsem group AF-C, super, lepí se to na cíl jak ..., však vy víte co :). Jak píše bob222, mít v peněžence 55k, jdu s ním domů.

Pár postřehů od zástupce Nikonu. Omezení na uzávěrce z důvodu odlišení, mimochodem absence 100% náhledu na D610 opět z důvodu odstupu od D810. Vůbec se s tím netajil. Některé další kompromisy z důvodu zachování příznivé ceny.

K D400 se vyjádřil tak, že sice Canon 7D2 pěkný, mediálně super přijatu, ale nevěří v prodejní potenciál. Na rovinu říkal, že v Japonsku jdou FF a Nikon1. Trochu ústupek DX formátu je nový 20/1,8, který dává na obou formátech smysl a umožňuje přestup. Teď neřeším výkon, jen ohnisko a světelnost.

Co mě dostalo, byl N1 V3 s EVF + 70-300 ED. To je šílená bestie, rychlá, dosah 800mm, s gripem se to i dobře drží, se krátkým sklem se to vejde do malé brašničky. Fakt moc pěkná hračka. EVF bych řekl lepší než Sony, nebyla vidět matrice a překresloval o dost plynuleji při švenku. A6000 jsem měl v ruce tento týden den a půl, takže porovnání je čerstvé.

No a na závěr, Nikon zlevnil Coolpix A na pouhých 13k, což je za tyto peníze výborná nabídka. Do vyprodání zásob, nástupce zatím není. Za původních 25k to byl nonsense, ale takhle se to vyplatí k zrcadlovce jako náhrada širšího skla. Vyjde to i levněji než 28/1,8 (ale ten je světelnější, pevný objektiv na Ačku má f/2,8)

K vidění byl i D4s s 80-400, nový 20/1,8 i SB-500, svatá trojice apod. Mimochodem, špatná zpráva je, že SB-500 nefunguje jako cmd s D7100. škoda, ušetřím těch pár tisíc.
Lotrandor
Moderátor

Odeslat příspěvekod pemar 7. 11. 2014 19:20

Zástupcům Nikonu se dají věřit technické postřehy, ale ohledně marketingových komentářů si dovolím o jejich důvěryhodnosti pochybovat, jejich zájem je vnutit nám, co mají v nabídce.

Další kapitolou je cenová politika Nikonu v Evropě, minulý týden jsem byl v Asii a ceny D810 tam byly na úrovni našich cen D750. Více to komentovat nechci.
pemar
Expert

Odeslat příspěvekod Lotrandor 7. 11. 2014 21:22

Má to jen určitou vypovídací hodnotu, ale úplně mimo to taky nebude.

A ohledně cen, žiješ v Evropě, s tím nic neuděláš. Ve státech stojí benzín aktuálně 17,50.
Lotrandor
Moderátor

Odeslat příspěvekod kozakm 7. 11. 2014 23:04

A taky zastupci mimo Japonsko toho o budoucich modelech moc nevedi. Mam pocit, ze z rumoru se toho dozvedi sami vic nez oficialni cestou
kozakm
Návštěvník

Odeslat příspěvekod pemar 8. 11. 2014 09:03

Přes moji marnou snahu bránit toto vlákno před příspěvky typu "sice to není o D750, ale stejně to sem dám" je to tady hodně zaplevelené, takže nevím, zda to tu už bylo nebo ne:

Tohle je výsledek testu Nikon D750 / ISO 6400 test / plné rozlišení / RAW / zdroj: časopis fotoblogia:

Obrázek

Přesně tyto fotografie jsou důvodem mého relativního skepticismu. Dokud nenaběhnou nové procesory a snímače, výsledky se budou mírně zlepšovat (v procesorech dochází k mírnému pokroku v oblasti rychlosti a tepelné účinnosti), zásadní zlepšení se nedá očekávat.

Oni sice píší, "že 24.3-megapixel FX v Nikon D750 se umí velmi dobře vyrovnat s šumem. První viditelné zrno se objeví na ISO 1600 a pak se relativně zvyšuje. Šum je již silně patrný na ISO 6400, ale i na ISO 12800 obrázky vypadají dobře", ale můj názor není tak nadšený, koneckonců každý se může podívat sám a udělat si vlastní názor.

Od ISO 3200 se ztrácejí detaily.

Další fotografie jsou zde:

https://www.flickr.com/photos/fotoblogia/

Tím neříkám, že je to špatný fotoaparát nebo že s ním nebude spousta fotografů nadšená, naopak, kdybych teď kupoval nové tělo, volil bych právě mezi D750 a D810. A ono když to porovnáte s Nikonem D810, za podstatně větší peníze není D810 v oblasti šumu nějak výrazně lepší. tady je důkaz:

Nikon D810 / ISO 6400 test / plné rozlišení / RAW / zdroj: časopis fotoblogia:

Obrázek

Zajímavá informace také je, že se SanDisk Extreme Pro SDHC 64 GB Class Nikon D750 fotí rychlostí 6,5 snímků / sek., cca po dobu 2 sekund, kdy udělá 13 snímků, potom rychlost klesne na 3 obr. / s.
pemar
Expert

Odeslat příspěvekod nicomhk 8. 11. 2014 09:30

Lotrandor:

Nikon sice v minulosti mnohokrát mlžil (jakože nepůjde do FF), ale tohle dává smysl. 7200 s větším bufferem se bude prodávat řádově lépe nežli D400/9000 a byť za méně peněz, tak díky obratu vydělá více a jeho největší konkurenční výhodou oproti 7D2 bude cena. Většina lidí stejně místo topDX raději koupí lowFX...
nicomhk
Návštěvník

Odeslat příspěvekod Ondrej Bobek 8. 11. 2014 10:19

Stačí pozrieť DxO, tam je to matematický dobre vyjadrené. Keby mám ísť do Nikonu, tak je D750 jediná voľba nad ktorou by sa dalo uvažovať. D610 nie kvôli AF a gripu, D810 určite nie kvôli rozlíšeniu...
Ondrej Bobek
Návštěvník

Odeslat příspěvekod pemar 8. 11. 2014 11:05

Co je tak špatného na vyšším rozlišení? Já vidím nižší rozlišení D750 oproti D810 jako nevýhodu.
pemar
Expert

Odeslat příspěvekod hoax 8. 11. 2014 11:40

pemar: Pro někoho z praktických důvodů.
Taky nechápu proč neustále vyvozuješ něco o šumu z fotek na flickru. Na té fotce je šum doostřenej, chápeš to? Doostření 25, Luminance NR 0. Při dobrém postprocesu z rozumnou redukcí šumu z toho dostaneš velmi dobrej výsledek.
hoax
Návštěvník

Odeslat příspěvekod lennyl_2 8. 11. 2014 12:37

no este chvilu sa tu stazujte, ake su tie fotaky nahovno a ako sa s nimi neda fotit, sa zobudte uz konecne a prestante lestit techniku doma.

apsc malo dost pri ISO 3200. tu su fotky JPG rovno z fotaku, profil SD vsetko na nule (doostrenie +3), vypnute odsumovanie. stale malo?

D750, 85/1,8G, ISO 6400
http://www.imagehosting.cz/images/dsc1879res.png
Obrázek

D750, 20/1,8G, ISO 12800
http://www.imagehosting.cz/images/dsc1929res.png
Obrázek
Sony A7 IV + Sony FE 20/1,8G + Sony FE 35/1,4 GM + Sigma 50/1,4 ART DG DN + Sigma 85/1,4 ART DG DN + Sigma 100-400/5-6,3 DG DN
lennyl_2
Návštěvník

Předchozí stránkaDalší stránka