Nikon 750 ("ideální kompromis" mezi řadou 6 a 8)

Diskuze o poloprofesionálních a profesionálních digitálních fotoaparátech

Moderátor: Moderátoři DIGIarena.cz

Odeslat příspěvekod Lotrandor 20. 9. 2014 16:05

lennyl_2: mě se líbí, jen bych musel doma zdůvodňovat dva foťáky za v jednom roce, takže počkám :).
Lotrandor
Moderátor

Odeslat příspěvekod assaywolf 20. 9. 2014 19:49

tak už si D750 někdo kupte at vime jaky je :-)
assaywolf
Návštěvník

Odeslat příspěvekod pemar 20. 9. 2014 20:13

To budeme muset chvíli počkat, k dodání je na konci září.

Já ji určitě kupovat nebudu, nevyhovuje mi a navíc mi za těch 55 tisíc připadá nevýhodná, prakticky jen za AF, WIFI a 6 fps a pár elektronických vychytávek (jo, a ten otočný displej, aby nezapomněl) dát 10 tisíc navíc, to mi připadá oproti D610 jako dost velký příplatek, férová cena je o cca o polovinu nižší.

Je to samozřejmě subjektivní názor, někdo jiný to může vidět jinak.
pemar
Expert

Odeslat příspěvekod lennyl_2 20. 9. 2014 20:32

pemar: uplne ta chapem. a tiez nie som dva krat nadseny z ceny D750. je to ale cena uvadzacia, o par mesiacov urcite o nieco klesne. ale ja som uz predal Pentax a chcem fotit.

ked sa pozriem na "slusne" obchody u nas na Slovensku, tak nova D750 ide do predaja za 2,000euro. D610 tu stoji od 1,600euro. Ten skok nie je az taky velky pre mna, aby som si ako novy uzivatel FF tela vycital ze som mohol usetrit.

skusal som si v Prolaike D610 a AF bol v pohode (aj rozlozenie bodov mi stacilo na ostrenie na oci pri portretoch - mimo stred s nutnostou neskorsieho orezu kvoli kompozicii).
D610 ma aj rovnake zvacsenie hladaciku ako D750, cize 0,7.

akurat ma potesila sprava, ze D750 ma o nieco vacsi grip (zaoblenie). vyklopny display mi nikdy radikalne nechybal, ok, je tam, vyuzijem aj to.

2.10.2014 by mali mat fyzicky v Prolaike tu D750 na predajni. takze zatial nemam moznost si ju kde vyskusat na zivo.
Premyslam, ze keby som ju aj teraz hned objednal cez eshop, ci mi ju realne aj dodaju do "slubovanych" 5 dni.
Kazdopadne chcem telo zobrat hned aj so Sigmou 35/1,4 ART a Nikonom 85/1,8G, takze musim do toho 2.10. pockat na vyplatu :-)
Sony A7 IV + Sony FE 20/1,8G + Sony FE 35/1,4 GM + Sigma 50/1,4 ART DG DN + Sigma 85/1,4 ART DG DN + Sigma 100-400/5-6,3 DG DN
lennyl_2
Návštěvník

Odeslat příspěvekod qwerts 20. 9. 2014 20:43

Ja teda nevim, ale oproti D610 je lepsi rozliseni displeje, GPS, wifi, vetsi vydrz na baterku o cca tretinu lepsi AF, dokonce je lehci, vyklopny displej mi prijde jako vyhoda, v LV u videa by mela jit clona (jestli sem dobrre pochopil) a snad i lepsi grip... takze rict ze o polovinu nizsi cena je ferova mi neprijde uplne normalni. Ja ani jinou cenu necekal.

Bavi me i ty tvoje narky ze tenhle fotak ti nevyhovuje, kdyz D7100 ti vyhovuje :D U cloveka co nevi co s penezi bych neresil a D7100 za tohle vymenil. Vahove to je podobny, obrazove lepsi, D800 je moc tezka na obycejny cvakani a to rozliseni i zbytecny. Rozhodne by to byla rozumnejsi investice nez Otus a myslim ze i na fotkach by se to projevilo mnohem vic.
qwerts
Návštěvník

Odeslat příspěvekod Lotrandor 20. 9. 2014 21:01

Ano, u videa umí měnit clonu v LV, a auto-iso během natáčení. Má lepší video, lepší procesor, má větší buffer než D7100 (i když ne tak dobrý jako stará D800). Je tam toho spousta. Cena půjde určitě dolu, navíc přijdou sety.
Lotrandor
Moderátor

Odeslat příspěvekod pemar 20. 9. 2014 21:11

Já neříkám, že je to špatné, určitě je to lepší, než D610, jen mi připadá, že ten mírný pokrok v mezích zákona si Nikon nechá relativně dost zaplatit. Já bych také při volbě mezi D610 a D750 volil D750, o tom žádná.

Jen mi připadá, že Nikon kombinuje už existující součástky a de fakto napravuje, co na D600 chybělo nebo nefungovalo a nechává si to zaplatit.

Ty sety, co jsem viděl, byly z mého pohledu vyhozené peníze, jediný slušný set by byl v kombinaci se Sigmou 50/1,4 Art. Já vidím jako vyhozené peníze i D750, protože je tam pořád ten starý snímač.

Ta cena podle mne půjde dolů, pokud se nebude nic dít s kurzem a pokud zákazníci nebudou kupovat jako zběsilí. D7100 je překonaný (a na podzim dokonce měl přijít nástupce), ale podle mne má smysl se neplašit a počkat, podle mne se opakuje situace s D80, D90 a D7000.

Tohle není ten model, na který se čekám. Tím neříkám, že bych jí v nouzi nekoupil.
pemar
Expert

Odeslat příspěvekod qwerts 20. 9. 2014 21:44

S tim michani soucastek... nedelaji nic jineho nez kazdy jin, Canon recykloval nekolik let 18mpx snimac, automobilky skladaji nekolik modelu ze stejnych dilu...
qwerts
Návštěvník

Odeslat příspěvekod pemar 20. 9. 2014 21:56

To chápu, ale např. D600 měla modul z řady 5xxx a ne z D7100, což jsem bral od začátku jako podvod na fullframových zákaznících, stejně jako u ještě dražšího modelu DF.

D600 a DF byly pro mne nepřijatelné právě kvůli tomu lowendovému AF modulu, který podle mne do vyšších řad nepatří.

D750 už má správný AF modul, ale to už měl mít model D600 !
pemar
Expert

Odeslat příspěvekod qwerts 20. 9. 2014 22:40

Tak D600 prodavali jako levny FF pro amatery, vzhledem k tomu ze to nemelo ambice byt sportovnim fotakem, tak v tom MULTICAM 4800 nevidim problem a uz vubec nevim proc by to mel byt podvod. Ze mel problemy v D7000 neznamena ze bude stat za houby v D600/610/5300
qwerts
Návštěvník

Odeslat příspěvekod noxx_cz 21. 9. 2014 06:02

Proč by měl Nikon pouštět do světa nový snímač v mid kategorii FF, když ten z D600 patří pořád mezi top snímače na trhu a Canon, jakožto hlavní konkurent je o dvě až tři generace pozadu? To je to stejné, jako když automobilky (a to by pemar měl vědět nejlíp ...) mají 6-7 letý cyklus obměny vozů. Po 3 letech facelift = ekvivalentně D750 oproti D610. A to ještě facelift u aut je změna tak 2-3%, tady si dovolím tvrdit, že je to spíš generační rozdíl než jen facelift.
Takže D750 se bude, i za tuto cenu, prodávat jako housky na krámě, to jsem si téměř jistý. A sám, jakožto majitel D7100 nemám ani s tím tělem problém. Ano ergonomie na D700/300s byla lepší, ale zcela upřímně je D7100 v pohodě (ne perfektní).
U nikonu je přece už delší dobu vidět jasný cíl - posunovat zákazníky do "vyšších" a tím pádem vícemaržových kategorií. APS-C do low end FF, profíky z D700 do D800 nebo lépe D4 ...
Ono zaplatit v dnešní době vývoj, výrobu, marketing atd. není jednoduché. Viz třeba problémy giganta Sony ...
noxx_cz
Návštěvník

Odeslat příspěvekod pemar 21. 9. 2014 06:30

Cpát do drahých segmentů techniku z levných segmentů a nechat si za to platit, to se firmám podle mne vždycky vymstí. Ono je to jako se slevami s močením při teplotě -50 stupňů do holínek v Čeljabinsku - na chvilku to pomůže, ale dlouhodobě to vede k propadu ve spokojenosti zákazníků, prodejích, ziscích atd. Firmy vždy vycházejí z toho, že zákazník to nepozná a vždy jsou překvapeny z toho, že to poznal.

Nikon na budoucnost top zrcadlovek v APS-C evidentně nevěří, pravděpodobně připravuje pro zákazníky z tohoto bezzrcadlovky a ty náročnější chce donutit k přechodu na FF.

V tom je další arogance firmy, místo toho, aby dělala, co zákazníci chtějí, nutí jim, co chce jejich marketing a inženýři. Když vidím finanční výsledky firmy, tak se hrozím toho, co bude a doufám, že Nikon tyhle chyby přežije.

Jinak D750 se asi bude prodávat, a se sníženou cenou čekám pak ještě lepší prodeje, než u D600/610. Kdyby D600/610 vůbec nevznikly a D750 by měla cenu D600, prodeje by by byly ještě výrazně lepší. Ten snímač mi vadí, je to pro mne největší důvod k upgradu, schopnost fotit na vysoké ISO. S Canonem bych to nesrovnával, nemám ho na wish-listu. Nic mně nenutí spěchat, takže klidně nechám Nikon chvilku se trápit, oni s férovou nabídkou budou muset přijít.
pemar
Expert

Odeslat příspěvekod Dolgor 21. 9. 2014 07:54

A jak si představuješ lepší snímač? Ten v D750 je na vrcholu současných možností. Nevěřím na konspirační teorie, že si firmy nechávají hotovou novou lepší technologii na příště, alespoň v případě senzorů, kde lidé stále stojí o zlepšování. Nikon bere senzory od několika dodavatelů a víme, že jsou si všechny výkonově podobné.
Dolgor
Pokročilý

Odeslat příspěvekod pemar 21. 9. 2014 08:27

Nové 36Mpx a 50 Mpx senzory jsou už vyvinuté, 24 Mpx si nejsem jistý, ale myslím, že také.

Takže je to o produktové strategii a o marketingu. A o tom, vyždímat ze stávajících technologií a ze zákazníků, co se dá.
pemar
Expert

Odeslat příspěvekod hoax 21. 9. 2014 08:56

pemar: Nikon senzor v D750 prezentuje jako newly developed, tak to zřejmě nebude 100% stejný jako v D610. Z hodnocením kvality je lepší počkat na rawy.
hoax
Návštěvník

Předchozí stránkaDalší stránka