od pemar 2. 6. 2019 18:35
PL: Já tu Sigmu 28mm f1.4 Art včera koupil, potvrzuji, že na D850 ostří na f1.4 naprosto přesně, na D500 asi také, ale tam jsem udělal asi 7 fotek a vesměs jsem clonil. Já jsem si ten objektiv vybral kvůli nízké aberaci a obecně kvůli dobrému potlačení optických vad, z tohoto pohledu jsem velmi spokojen, mezi f2 a f8 nevidím rozdíl mezi touto Sigmou a poněkud dražším Otusem 28/1.4. Není to bez chybičky, na plnou díru vidím astigmatismus, vinětaci a nejhorší ostrost ze všech ohnisek do clonového čísla 16. Líbí se mi utěsnění a mechanické provedení, nelibi se mi hmotnost, ta je na samé hraně toho, co je pro mne pro takové ohnisko ještě akceptovatelné. Chování v protisvětle je OK (není to Sonnar, ale to jsem ani od toho nečekal), ostření je rychlé a přesné, asi nejlepší, co jsem zatím u Sigmy Art viděl. Než jsem koupil Sigmu Art 28mm, tak jsem zkoušel i 24mm a 35mm. Další objektiv, který mne pozitivně překvapil při přímém srovnání, byl právě Nikon 28/1.8G, výsledné fotky se na plnou díru se optickou kvalitou hodně blížily Sigmě 24/1.4 Art, přitom je ten Nikon o hodně lehčí, je to originál a je i levnější. Sigma 28/1.4 byla měkčí na f1.4 a protože jsem měl zkušenost, že se to u Sigmy 50/1.4 Art ještě vylepšilo po seřízení AF, tak jsem tu Sigmu koupil. K vylepšení ale nedošlo, protože k mému překvapeni to bylo seřízené přesně.
Jestli jsi tu Sigmu ještě nekoupil, doporučuji zkontrolovat ostrost na f1.4 a pokud ti bude vyhovovat, není co řešit. Já s ní úplně spokojený nejsem, ale je to z mého pohledu jediné větší slabé místo, takový ten přechod mezi ostrým a neostrým není na levelu Sonnaru 135/2, Nikonu 105/1.4 nebo Sigmy 50/1.4 Art, aspoň u mého kusu (jiný neměli a nechtělo se mi čekat nebo jezdit do dalších obchodů). Večer jsem zkoušel, jak bude Sigma 28/1.4 fungovat v rozmezí clonových čísel 4-8 při focení Staré Prahy a výsledek je parádní, je to na levelu 14-24/2.8. Píšu to proto, aby sis zkusil ten objektiv na f1.4. Ta kresba se pak rychle zlepšuje, na f1.6 je lepší, na f1.8 není co řešit a od 2 je to top level. Testovací fotky jsem včera smazal, takže si to budeš vyzkoušet sám, člověk musí vzít v úvahu i to rozlišení D850, které moc neodpouští.
Při srovnání Sigmy 28mm a 35mm bych řekl, že 28mm verze je prakticky ve všem lepší, i provedení a utěsnění. Při srovnání 28mm Nikonu a Sigmy vidím tu optickou převahu Sigmy, ale i tu velkou hmostnost a vyšší cenu, racionálně jsem řešil, zda by Nikon 28/1.8 na moje občasné fotky tímhle ohniskem nebyl rozumnějším řešením, Nikon 28/1.4 jsem kvůli aberaci a poměru cena/hodnota vyřadil rovnou. Nakonec to dopadlo jak řekla Micina hned na začátku, že si mohu ušetřit testování, protože stejně koupím to nejdražší.
Ještě jeden spontánní postřeh, na D850 se mi to ohnisko velmi líbí, na D500 mi připadá trochu o ničem.