Jaky objektiv nejvice pouzivate na sve DSLR?

Diskuze o poloprofesionálních a profesionálních digitálních fotoaparátech

Moderátor: Moderátoři DIGIarena.cz

Odeslat příspěvekod landov 2. 6. 2019 11:07

Som velmi spokojny. Lahucky, kompaktny a kresli vyborne aj na plnu dieru
Obrázek
landov
Expert

Odeslat příspěvekod Davidof 2. 6. 2019 11:42

Já určitě nejsem směroplatný, ale podle mě fotky ti z toho padají hezký.
https://www.zonerama.com/Davidoff/190455
Davidof
Expert

Odeslat příspěvekod pemar 2. 6. 2019 18:35

PL: Já tu Sigmu 28mm f1.4 Art včera koupil, potvrzuji, že na D850 ostří na f1.4 naprosto přesně, na D500 asi také, ale tam jsem udělal asi 7 fotek a vesměs jsem clonil. Já jsem si ten objektiv vybral kvůli nízké aberaci a obecně kvůli dobrému potlačení optických vad, z tohoto pohledu jsem velmi spokojen, mezi f2 a f8 nevidím rozdíl mezi touto Sigmou a poněkud dražším Otusem 28/1.4. Není to bez chybičky, na plnou díru vidím astigmatismus, vinětaci a nejhorší ostrost ze všech ohnisek do clonového čísla 16. Líbí se mi utěsnění a mechanické provedení, nelibi se mi hmotnost, ta je na samé hraně toho, co je pro mne pro takové ohnisko ještě akceptovatelné. Chování v protisvětle je OK (není to Sonnar, ale to jsem ani od toho nečekal), ostření je rychlé a přesné, asi nejlepší, co jsem zatím u Sigmy Art viděl. Než jsem koupil Sigmu Art 28mm, tak jsem zkoušel i 24mm a 35mm. Další objektiv, který mne pozitivně překvapil při přímém srovnání, byl právě Nikon 28/1.8G, výsledné fotky se na plnou díru se optickou kvalitou hodně blížily Sigmě 24/1.4 Art, přitom je ten Nikon o hodně lehčí, je to originál a je i levnější. Sigma 28/1.4 byla měkčí na f1.4 a protože jsem měl zkušenost, že se to u Sigmy 50/1.4 Art ještě vylepšilo po seřízení AF, tak jsem tu Sigmu koupil. K vylepšení ale nedošlo, protože k mému překvapeni to bylo seřízené přesně.

Jestli jsi tu Sigmu ještě nekoupil, doporučuji zkontrolovat ostrost na f1.4 a pokud ti bude vyhovovat, není co řešit. Já s ní úplně spokojený nejsem, ale je to z mého pohledu jediné větší slabé místo, takový ten přechod mezi ostrým a neostrým není na levelu Sonnaru 135/2, Nikonu 105/1.4 nebo Sigmy 50/1.4 Art, aspoň u mého kusu (jiný neměli a nechtělo se mi čekat nebo jezdit do dalších obchodů). Večer jsem zkoušel, jak bude Sigma 28/1.4 fungovat v rozmezí clonových čísel 4-8 při focení Staré Prahy a výsledek je parádní, je to na levelu 14-24/2.8. Píšu to proto, aby sis zkusil ten objektiv na f1.4. Ta kresba se pak rychle zlepšuje, na f1.6 je lepší, na f1.8 není co řešit a od 2 je to top level. Testovací fotky jsem včera smazal, takže si to budeš vyzkoušet sám, člověk musí vzít v úvahu i to rozlišení D850, které moc neodpouští.

Při srovnání Sigmy 28mm a 35mm bych řekl, že 28mm verze je prakticky ve všem lepší, i provedení a utěsnění. Při srovnání 28mm Nikonu a Sigmy vidím tu optickou převahu Sigmy, ale i tu velkou hmostnost a vyšší cenu, racionálně jsem řešil, zda by Nikon 28/1.8 na moje občasné fotky tímhle ohniskem nebyl rozumnějším řešením, Nikon 28/1.4 jsem kvůli aberaci a poměru cena/hodnota vyřadil rovnou. Nakonec to dopadlo jak řekla Micina hned na začátku, že si mohu ušetřit testování, protože stejně koupím to nejdražší.

Ještě jeden spontánní postřeh, na D850 se mi to ohnisko velmi líbí, na D500 mi připadá trochu o ničem.
pemar
Expert

Odeslat příspěvekod landov 2. 6. 2019 19:46

Aky bol primarny ucel pre kupu Sigma 28/1,4 ? Ked to zoberiem podla seba, tak som hladal nieco na street okolo 30mm FF. Volba padla na Nikon Z 35/1,8 pretoze nenapadne, male, lahke.
Verim, ze opticky je Sigma dalej, ale vlacit sa s tym cely den ? Pre mna osobne nie.
landov
Expert

Odeslat příspěvekod pemar 2. 6. 2019 20:35

Původní záměr byl, koupit něco relativně světelného mezi 24mm a 50mm, co bych s sebou bral spolu s 20mm a 85mm na cesty. Praxe ale ukázala, že fotky ze 14-24mm a 105/1.4 jsou o parník lepší, což nabouralo původní záměr s lehkými skly. Občas je sebou vezmu, ale u 20/1.8G nesmím fotit nic, co klade nároky na mikrokontrast a fotce z 85/1.8G není po technické stránce moc co vytknout, ale stejná fotka ze 105/1.4 vypadá prakticky vždy lépe, barevně, hloubkou ostrosti, přechody atp. Přirozená volba byla 35/1.G, ale má velkou vinětaci a nerozdýchal jsem tu aberaci a nervózní bokeh, prostě ne, i kdyby to vážilo 100g a bylo zadarmo. Další přirozená volba je 28/1.8G, ale vadilo mi, že rovina ostrosti je u tohoto objektivu všechno, kromě roviny a bokeh není takový, jako u f1.4 skel. Pak jsem měl v hledáčku kromě exotických skel ještě Milvus 35/1.4 a Milvus 35/2. Lépe by mi seděl ten Milvus 35/2, ale vadil mi bokeh a aberace. Bokeh se mi líbil u Nikonu 35/1.4 a Nikonu 28/1.4, ale opět mi vadila protivná aberace. Takže nakonec jsem udělal kompromis směrem k rozměrům a hmotnosti, protože Sigma 28/1.4 je těžká potvora a skousl jsem nakonec i slabší ostrost na f1.4.

Vláčel jsem se s tím dnes v Třeboni celý den a dalo se to, ale příjemné to nebylo, plánuji se vláčet s touhle Sigmou, Nikonem 14-24, Nikonem 85/1.8G a Sonnarem 135/2 týden v Benátkách, což bude vzhledem k tomu horku tam docela masakr. Ale nemám plán B, ty fotky z lehkých objektivů mne vesměs tahají za oči.
pemar
Expert

Odeslat příspěvekod landov 2. 6. 2019 20:56

Tak to ta obdivujem. Ked som bol pred 2. rokmi v Benatkach, tak som mal iba D500+Samyang 12/2,8. Teraz by som bral iba 14-30/4S a urcite by mi nic viac nechybalo.
landov
Expert

Odeslat příspěvekod pemar 2. 6. 2019 21:24

Nám to zatim vyšlo vždy tak, že jsme byli doposud v Benátkách vždy jen na jednodenním výletě, takže jsem musel celou fototechniku tahat s sebou, posledně 14-24 a 70-200mm. Teď tam budeme bydlet, na náměstí Sv. Marka to budu mít pěšky 15 minut a na most Rialto zhruba také tolik, takže si mohu pro chybějící objektiv třeba i zajít do našeho dočasného bydliště. Kilogram vážící objektiv a tělo typu D850/D500 na řemenu je bezproblémově nositelné cely den, přítěž jsou další objektivy a zejména stativ.

Když bude stabilní počasí, tak první den vezmu 28/1.4 a zkusím nafotit Gondoly, náměstí sv. Marka, Rialto, Grand Canal a tři čtyři další místa. Poté budu vědět, na která místa potřebuji ultra široké ohnisko. Pak zbývají ostrovy Murano a Burano, na Burano vezmu 14-24 i 28mm a pak zbývá udělat pár momentek a portrétů. Nejvíce fotek chci udělat před 8h ranní a po 20h večer, kdy se město vylidnî.

Takový mám plán, kolik z toho se podaří, to záleží na vnějších okolnostech, mezi které počítám tentokrát i nefotografující členy rodiny.

Malá vzpomínka:

Obrázek

Nikon 14-24mm f2.8G
pemar
Expert

Odeslat příspěvekod Petr Luňák 3. 6. 2019 00:07

pemar píše:PL: Já tu Sigmu 28mm f1.4 Art včera koupil, ...

Prima. Ja si ted jeste pohravam s myslenkou uprednostneni Nikkoru 28/1.4, sel s cenou velmi vyrazne dolu, byt stoji porad o skoro 10K vic nez Sigma. Ocekaval bych od nej lepsi eliminaci odlesku, 28/1.8 je ma potlacene skvele. Sigmu jsem drzel v ruce velmi kratce, pospichal jsem domu. Zajimalo by me, jak moc trpi na koma, jak zvladne ony reflexy a jake dela difrakcni hvezdy. Nechces to trosku prubnout? ;)
Petr Luňák
Návštěvník

Odeslat příspěvekod pemar 3. 6. 2019 05:01

K focení se dostanu až v sobotu v Šardicich (Moravské Toskánsko), dříve ne a plánoval jsem s sebou brát jen dlouhá skla.

Co se týče Sigmy 28/1.4, nezkoušel jsem difrakční hvězdy ani coma, zkoušel jsem odlesky v protisvětle s tam jsem byl velmi spokojen, ale nezkoušel jsem to side-by-side s Nikonem. Na f1.4 to má ta Sigma vyšší astigmatismus, od f2 v pohodě. Oproti Nikonu jsem viděl výrazně menší Color fringing a na 28mm překvapivě málo nervózní bokeh, Nikon 28/1.4 mi připadal jako o málo lepší a o hodně dražší varianta Nikonu 28/1.8, když už kompromis, šel bych do toho levnějšího a lehčího.

Porovnání toho, co tě zajímá (Nikon a Sigma, navíc i Otus), najdeš tady: https://www.cameralabs.com/sigma-28mm-f ... -review/2/, tu aberaci se mi vyvolat v takovém rozsahu zatím nepovedlo, ani odlesky.
Naposledy upravil pemar dne 3. 6. 2019 06:45, celkově upraveno 1
pemar
Expert

Odeslat příspěvekod landov 3. 6. 2019 06:45

v Benatkach bolo fajn...az na tie brutalne davy ludi, boli sme tam v hlavnej letnej sezone. Inac Samy 10/2,8 a nebolo co riesit :-)
Obrázek
landov
Expert

Odeslat příspěvekod pemar 3. 6. 2019 06:49

Proto tam chceme tentokrát pět dní bydlet, záměrem je, užit si tu dobu, kdy turisté už tam nebudou. A v době, kdy jich bude všude plno, chceme vyrazit na přilehlé ostrovy.

Ubytování vypadá na fotkách skvěle, uvidíme, jaká bude realita.
pemar
Expert

Odeslat příspěvekod Dolgor 3. 6. 2019 07:46

Právě jsem četl review Nikkoru 24/1,8 G na shotkit a autor ho porovnává s Artkami a mimo jiné tvrdí, že Artky jsou velmi náchylné na vady z opotřebení nebo i relativně malých nárazů (ve srovnání s Nikkory, i těmi "plastovými" z 1,8 G řady). Prý mu prošlo rukama více použitých kusů 24/1,4 art a skoro všechny byly decentrované. Četl jsem před časem podobné stížnosti na 35 a 50 Art, kde má být problém i s rozlaďováním AF. Otázka jestli je to problém jen prvních sérií a jestli novější modely Art mají toto vyřešeno.
Dolgor
Pokročilý

Odeslat příspěvekod pemar 3. 6. 2019 08:26

U té první Sigmy Art to nemohu potvrdit, nemohu to ani vyloučit, s Nikony i Sigmou zacházím +/- stejně a velmi mírné zhoršení astigmatismu jsem zatím zaregistroval jen u Nikonu 70-200/4.

U Sigmy 50 Art jsem si všiml kusové varibility, od Sigmy 85/1.4 Art mi připadá, že Sigma drží vyšší kvalitativní standard. Celkově mi provedení Sigmy Art připadá jako konstrukčně robustnější, nemají tam třeba to plastové zprevodování, jako u Nikonu 105/1.4. Na druhou stranu, reverzní engineering je poukázka na problém a Sigmy Art mají velké hmoty, což při pádech není optimální.

Rozlaďování Sigmy mám cca stejné jako u Nikonu, neřeším.
pemar
Expert

Odeslat příspěvekod DUDISKO 3. 6. 2019 15:52

C 35MM F2
SPáJANIE SAVíC NA POžIARNICKEJ SúťAžI.. DETI
Přílohy
IMG_5194.jpg
DUDISKO
Návštěvník

Odeslat příspěvekod DUDISKO 3. 6. 2019 17:43

samy 7,5mm
kráľovná na široko