od pemar 7. 8. 2014 10:13
Díky za odpověď na můj OT.
Jak jsem psal, mám oblíbené 70-200 a 14-24. Vezu je v autě, něco vyfotím, naložím je do auta a je to.
To s tím vlakem je je jiná úloha. Nějakou dobu jsem českým vlakem nejel, je to adrenalin sám o sobě a k tomu návštěva hradu. Dokáži si představit fotky jak z reklamy na švýcarské vlaky, stejně jako momentky z cesty. Ten Leo Express je příležitost, netradiční design, služby, lidé. Protože nejedu autem, nebudu s sebou tahat těžký fotobatoh a celou výbavu. Zkusím si prohlédnout pro inspirace vlakové fotky a rozmyslet si, co a jak bych mohl fotit.
Nevím, jestli ve vlaku nebo na hradě využiji mé oblíbené dlouhé ohnisko, alternativa je 85mm nebo 55-200. Nebylo by špatné, kdyby se to všechno vešlo do fotobrašny.
Úvaha k vašim fotkám a oblíbeným objektivům. Je to strašně zajímavé, jak se ty fotky liší. U některých je vidět umělecké nadání, u jiných zvládnutí fotografické techniky a u jiných zajímavý pohled na svět. Je zajímavé sledovat, na co kladete důraz a jak to pasuje na vaši techniku. V tom se od vás hodně inspiruji.
Asi nejzajímavější byly Puntíkovy fotografie. Byly o tolik jiné, než ostatní, tolik ignorující jakési vžitá pravidla, že mne to zaujalo. Jako bych viděl v těch fotografiích příběh, viděný jinou optikou, mimo mainstream. První dojem byl, že kdybych nastavil zrcadlovku na automat a zmáčkl spoušť, fotka by byla technicky lepší. Pak mne napadlo, že by zůstala v šedi těch tisíců jiných fotek, které se sice jiným líbí více, ale nemají příběh ani osobitost. Ty Puntíkovy fotky mi zapadají do diskuse ohledně Pentaxu, teď je mi leccos jasnější.
To skloubení příběhu a techniky chce talent, moc se mi líbí některé fotky od kolegů Čížka, Luňáka, Kozáka a dalších, to jsou fotky na nástěnku nebo do časopisu. S výjimkou pana Kozáka si u nich kladu otázku, jak by vypadal jejich oblíbený objektiv, kdyby měli méně omezený budget, měli budget jako třeba H. Hackbart.