Jaky objektiv nejvice pouzivate na sve DSLR?

Diskuze o poloprofesionálních a profesionálních digitálních fotoaparátech

Moderátor: Moderátoři DIGIarena.cz

Odeslat příspěvekod Puntík 7. 8. 2014 09:12

MT, to je ovšem ošidné tvrzení. O tom, že umíš svahilsky, přesvědčíš právě jen toho, kdo svahilsky mluví také. Ti ostatní ti uvěří, nebo ne, spíše podle příklonnosti. ;-)
Jinak to může souviset i s tím cvičeným.... :-))

Zdravím
Puntík
Návštěvník

Odeslat příspěvekod Melancholický Trol 7. 8. 2014 09:19

Tak se zeptám: ukazoval jsi tu na fóru tu uměleckou část své tvorby, nebo si ji necháváš jenom pro sebe a okolí?
Melancholický Trol
Návštěvník

Odeslat příspěvekod Puntík 7. 8. 2014 09:23

A jak jsi na tom s tím ukazováním na fóru ty, smím-li být tak drzý ???

Hmm... deset minut a odpověď žádná. Tedy respektuj, prosím, že pro vstup do tohoto vlákna je potřeba uvést nějaký objektiv a fotku z něho.
Puntík
Návštěvník

Odeslat příspěvekod Melancholický Trol 7. 8. 2014 09:36

Na konkrétní otázce není nic drzého, takže nechápu tento postoj. Na fóru jsem nic neukázal. Jednak pro to, že to po mně nikdo nikdy nechtěl a druhak pro to, že se tady neschovávám za všeznalého všeumělce s několika uvěřejněnými náhodnými cvaky a aspiracemi na člena revoluční umělecké komise.

Ale zpátky k otázce: ukazoval jsi tu na fóru tu uměleckou část své tvorby, nebo si ji necháváš jenom pro sebe a okolí?
Melancholický Trol
Návštěvník

Odeslat příspěvekod kozakm 7. 8. 2014 09:42

Dovolil bych si ctěným diskutujícím připomenout, že vložení fotky není podmínkou nutnou, viz první příspěvek. Jinak Putník tu objektiv(y) uvedl a své fotky ukázal. První byl cvak z kadeřnického salónu, na druhé byla nějaká dřevěná socha, poznamenaná silným šumem a asi nevhodným postprocesem. No a na třetí byl obrovský výřez z nepříliš technicky kvalitního snímku a na něm něco červeného, snad konvička.
Naposledy upravil kozakm dne 7. 8. 2014 09:47, celkově upraveno 1
kozakm
Návštěvník

Odeslat příspěvekod Puntík 7. 8. 2014 09:46

MT- ah tak, nikdo to po tobě nikdy nechtěl. A dát příklad toho správného pojetí fotky těm, které kritizuješ, se nesluší ? Já už do tohoto fóra vložil přes dvacet fotek, pravda, po kozakm poznámce jsem včera tři stáhnul. Takže vyrovnej skóre a pak tě přestanu považovat za pouhého rejpala. Do té doby -

Zdravím

Smazání fotek mělo svůj důvod, který jsem uvedl.
Puntík
Návštěvník

Odeslat příspěvekod kozakm 7. 8. 2014 09:48

Moje včerejší poznámka směřovala hlavně na Pemara s FotoABC, takže fotky můžeš klidně zase vrátit ;)
kozakm
Návštěvník

Odeslat příspěvekod bob222 7. 8. 2014 09:55

Nechajme to vlákno v kľude, začalo nádejne a fakt zaujímavo. Nepokazme to.
bob222
Pokročilý

Odeslat příspěvekod Puntík 7. 8. 2014 09:55

kozakm, bohužel šly ctrl+shift+del a hrabat se opět v archivu mi za to nestojí. Mimochodem, ta socha je dřevěná a dojem šumu vytváří její rozpraskaný lakovaný povrch, stojí venku, před jakýmsi vchodem. Na zátiší byl použit filtr a kadeřnický salon byl okamžitý cvak při chůzi přes výlohu. Zmíněná situace se mi zdála docela humorná, samozřejmě o žádné umění nešlo. Co také vybrat sem, že..... :-)

Zdravím

Omluva, nemohu za chování PL, ani MT.
Puntík
Návštěvník

Odeslat příspěvekod Melancholický Trol 7. 8. 2014 10:02

Puntík píše:A dát příklad toho správného pojetí fotky těm, které kritizuješ, se nesluší ?.

Máš to nějaké pomotané. V první řadě kritizuju způsob tvojí argumentace, při které si bez fotek krásně vystačíš. Kritizuju taky ten obrovský rozpor, kdy na jedné straně mluvíš o umění a jak bys nejradši házel ostatním (a bohužel i sobě) do koše fotky, i ty, demonstrující kresbu objektivů a na druhé straně jsem z těch osmi fotek, co jsem od tebe stihl zde na fóru, by možná tak jednu šlo s přivřenýma očima považovat za něco víc, než cvak nebo šťastný cvak. Myslím to nasvícené vajíčko. Možná vás ve škole učili, že správně nasvítit produktovku, je umění, ale to neimplikuje, že nasvícená produktovka je umění.

Dočkám se odpovědi na otázku: ukazoval jsi tu na fóru tu uměleckou část své tvorby, nebo si ji necháváš jenom pro sebe a okolí?
Viděl jsem "za kofolu", slepýše, vajíčko a asi 3 fotky noční prahy, které mají demonstrovat schopnosti na vysoké ISO. Snad jsem neměl takovou smůlu, že bych zrovna ty umělecké neviděl?
Melancholický Trol
Návštěvník

Odeslat příspěvekod TomKlicnik 7. 8. 2014 10:02

Na jasně položenou otázku má přijít jasná odpověď. Nejčastěji fotím s Nikkorem 24-85 f/3,5-4,5G, tělo D610.
Není to ideál, k tomu se postupně propracovávám, ale nesnažím se za každou cenu koupit cokoliv. Např. dneska vím, že nejčastěji fotím na ohniska 24 a 85, takže úvahy jdou i cestou pevných skel. Ale aktuálně je situace taková. Fotky mám na Rajčeti a na Flickru, kdyby to někoho zajímalo ;-)
TomKlicnik
Návštěvník

Odeslat příspěvekod Puntík 7. 8. 2014 10:06

MT, nejsi-li užvaněný sráč, vyrovnej skóre.

Ostatním omluva, je to naposledy.
Puntík
Návštěvník

Odeslat příspěvekod pemar 7. 8. 2014 10:13

Díky za odpověď na můj OT.

Jak jsem psal, mám oblíbené 70-200 a 14-24. Vezu je v autě, něco vyfotím, naložím je do auta a je to.

To s tím vlakem je je jiná úloha. Nějakou dobu jsem českým vlakem nejel, je to adrenalin sám o sobě a k tomu návštěva hradu. Dokáži si představit fotky jak z reklamy na švýcarské vlaky, stejně jako momentky z cesty. Ten Leo Express je příležitost, netradiční design, služby, lidé. Protože nejedu autem, nebudu s sebou tahat těžký fotobatoh a celou výbavu. Zkusím si prohlédnout pro inspirace vlakové fotky a rozmyslet si, co a jak bych mohl fotit.

Nevím, jestli ve vlaku nebo na hradě využiji mé oblíbené dlouhé ohnisko, alternativa je 85mm nebo 55-200. Nebylo by špatné, kdyby se to všechno vešlo do fotobrašny.

Úvaha k vašim fotkám a oblíbeným objektivům. Je to strašně zajímavé, jak se ty fotky liší. U některých je vidět umělecké nadání, u jiných zvládnutí fotografické techniky a u jiných zajímavý pohled na svět. Je zajímavé sledovat, na co kladete důraz a jak to pasuje na vaši techniku. V tom se od vás hodně inspiruji.

Asi nejzajímavější byly Puntíkovy fotografie. Byly o tolik jiné, než ostatní, tolik ignorující jakési vžitá pravidla, že mne to zaujalo. Jako bych viděl v těch fotografiích příběh, viděný jinou optikou, mimo mainstream. První dojem byl, že kdybych nastavil zrcadlovku na automat a zmáčkl spoušť, fotka by byla technicky lepší. Pak mne napadlo, že by zůstala v šedi těch tisíců jiných fotek, které se sice jiným líbí více, ale nemají příběh ani osobitost. Ty Puntíkovy fotky mi zapadají do diskuse ohledně Pentaxu, teď je mi leccos jasnější.

To skloubení příběhu a techniky chce talent, moc se mi líbí některé fotky od kolegů Čížka, Luňáka, Kozáka a dalších, to jsou fotky na nástěnku nebo do časopisu. S výjimkou pana Kozáka si u nich kladu otázku, jak by vypadal jejich oblíbený objektiv, kdyby měli méně omezený budget, měli budget jako třeba H. Hackbart.
pemar
Expert

Odeslat příspěvekod Melancholický Trol 7. 8. 2014 10:16

Tak já ti Puntíku, večer pošlu tři cvaky a tři fotky noční Prahy, abych s tebou vyrovnal skóre. A víš, co je na tom nejvtipnější, že ty, takový studovaný odborník, chceš soutěžit s někým, kdo o sobě nikdy netvrdil, že umí fotit? Snaha hrát "na jistotu"?
Pro admina - šlo by to přesunout do nové diskuze?
Melancholický Trol
Návštěvník

Odeslat příspěvekod TomKlicnik 7. 8. 2014 10:22

Na Slezském hradě jsem byl před mnoha lety a nechť mě místní opraví, pokud se budu plést, protože mi připomínal velký dvůr obehnaný zdí a nevysokými budovami. Spíš to na mě působilo jako velká tvrz, než jako malý hrad.
Asi bych se v takovém případě rozhodl klasicky, tzn. kontaktní krátké ohnisko + krátké tele, což může být např. 24 a 85 (v mém případě zoom), případně něco delšího 200-300 mm na odpíchnutí pozadí při portrétu. Do vlaku bych toho paštikáře bych si vzal určitě vlastní svačinu, protože po Májce bych asi zvracel...
TomKlicnik
Návštěvník

Předchozí stránkaDalší stránka