Jaky objektiv nejvice pouzivate na sve DSLR?

Diskuze o poloprofesionálních a profesionálních digitálních fotoaparátech

Moderátor: Moderátoři DIGIarena.cz

Odeslat příspěvekod landov 16. 2. 2024 18:46

Kratka zastavka pri Hajskych vodopadoch.

Z30+Z12-28
Obrázek
landov
Expert

Odeslat příspěvekod cport 19. 2. 2024 21:46

architektura :)

Obrázek
cport
Návštěvník

Odeslat příspěvekod houghs 26. 2. 2024 16:06

Obrázek
Oživím vlákno malou vzpomínkou na zimu z minulého měsíce, tady je pohled na Boston Common.

Obrázek
A ještě jeden snímek z Commonwealth Ave, mix staré a nové architektury v zimním počasí. Viktoriánské domy z 19. století a za nimi se tyčí mrakodrap Prudential Tower. Tentokrát mrakodrap je výstižné slovo, většina budovy je ukrytá v mracích.

Obrázek
Poslední zimní fotka z Bostonu, opět stará (Park Street Church starý 200 let) a nová architektura .
houghs
Návštěvník

Odeslat příspěvekod noxx_cz 26. 2. 2024 20:51

houghs: moc hezké, ta poslední je fakt parádní
noxx_cz
Návštěvník

Odeslat příspěvekod landov 27. 2. 2024 16:41

houghs: pekne fotky.

Kezmarsky hrad, Z 12-28.
Obrázek
landov
Expert

Odeslat příspěvekod houghs 28. 2. 2024 12:50

Díky za feedback. New York i Boston mají fantastickou atmosféru a jsou úžasně fotogenické. Jedno a druhé jakoby se efektně doplňovaly. New York úžasnou architekturou 19. a 20. století, živými ulicemi, Boston má zase krásný waterfront a nejdochovalejší historickou zástavbu, v některých částech dokonce i ucelenou (Beacon Hill 18. stol., Back Bay a South End 19. stol.). Třeba Manhattan má jen jedinou autentickou budovu z koloniální doby - St. Paul's Chapel z druhé poloviny 18. stol. V Bostonu je takových památek daleko víc. Tady na této fotce je nejstarší restaurace s nepřetržitým provozem v Severní Americe - Union Oyster House, v provozu od r. 1826 - jak se lze dočíst na vývěsním štítu. Samotná budova byla postavena začátkem 18. stol. Při každé návštěvě města sem zavítáme na oběd, interiér připomíná starou námořnickou restauraci.

Obrázek
houghs
Návštěvník

Odeslat příspěvekod houghs 9. 5. 2024 15:30

Ještě doplním pár fotek z New Yorku, tentokrát něco méně známého.

Tady jakobychom byli snad někde ve Francii. Jenom školní autobus a dopravní značka prozrazuje že je to jinak. Na snímku je vidět presbytář největšího kostela v New Yorku. Tím není St. Patrick's Cathedral na Páté Avenue, ale Cathedral of St. John the Divine. Patří episkopální (anglikánské církvi) a řadí se dokonce k největším kostelům světa. Katedrála je stále nedokončená a je postavena v pseudogotickém slohu, stejně jako katedrální škola v popředí. Zajímavé je i komu je kostel zasvěcen. Jedná se o Jana z Patmu, domnělého autora novozákonní knihy Zjevení Janovo. Místo, kde se nachází, je stranou těch turisticky nejrušnějších míst, nachází se v části Morningside Heights u řeky Hudson za Central Parkem.

Obrázek

Zajímavý je i obrovský interiér kostela a jeho světelná výzdoba. Zda je dočasného či trvalého charakteru, nevím. Fotka je pořízena širokáčem 10-20.

Obrázek

Nedaleko odtud je i kampus Columbia University. Ten jsem navštívil poprvé v životě. Vpravo zaujmou dvě spoře oděné dámy, které pózovaly fotografovi vedle mě.

Obrázek

Toto není Central Park. Je to Riverside Park u Hudson River, který láká k procházkám. Ovšem v zimním počasí chodit po neuklizených cestách nemusí být dobrý nápad.

Obrázek

Pár kroků odtud je další newyorská zajímavost, které svého času (asi před sto lety) patřila k vyhledávaným turstickým atrakcím. Jedná se o Památník generála Granta, který je zde pochovaný (tento hrdina Občanské války je jako jediný bývalý prezident pochován v New Yorku).

Obrázek

A tady je z mého pohledu snad nejzajímavější snímek. Newyorské metro je skutečně otřesné, nicméně na druhou stranu se z něho dochovala prakticky v původním stavu velká část, tady se jedná o nejstarší linku z roku 1904 na pomezí Morningside Heights a Harlemu na 125. ulici. Pokud je dráha vedena ulicí po vyvýšené konstrukci, říká se jí "elevated", kromě severního Manhattanu takto jezdí i v Brooklynu, Bronxu a Queens. Je to hrozivé a fascinující zároveň, což ještě zvýrazňuje podpěra v popření zasažena hlubokou korozí.

Obrázek

Tady bude těžké uhodnout, čím je tato fotka vyjímečná. Je to Union Square - jak ostatně napovídá nápis u vchodu do metra - a nachází se na dolním Manattanu asi na půl cestě mezi Madison Square a Washington Square. Zvláštnost je dána tím, že je to snad jediné náměstí na Manahattanu, které připomíná náměstí evropských měst. V amerických městech je náměstí poměrně málo, většinou jsou to takové rušné větší křižovatky anebo jsou tyto plochy vyplněny parkovou úpravou tak, že vlastně zástavbu není vidět. Tak je to u Washington Sq, Madison Sq, Tomkins Sq. a další. Najdou se vzácné výjimky, třeba Copley Sq v Bostonu (je ale mimo centrum města) nebo Union Sq v San Franciscu.

Obrázek

A tady je poslední snímek, opět z dolního Manhattanu, kde se nachází velmi zajímavá oblast - severně od Canal St. a západně od Broadway. Najdeme zde unikátní souvislou výstavbu krásně rekonstruovaných domů postavených v 50. až 70. letech 19. století, u kterých výrazným prvkem se stala litina. Je to unikát New Yorku a velké štěstí že tyto domy unikly zkáze a vandalskému ničení, kterému podlehl třeba Penn Station nebo Singer Building v New Yorku či Scollay Sq. a Adams Sq. v Bostonu.

Obrázek
houghs
Návštěvník

Odeslat příspěvekod monikash 9. 5. 2024 17:04

K té "nadzemce", my starší máme tenhle pohled spojený s nejednou filmovou automobilovou honičkou. Jinak, pěkné fotky z míst, kam se v tomhle životě nepodívám.
Sony RX100/7, A6600, A7III + A7Sii

Moje cvaky najdete zde http://monikash.rajce.idnes.cz/
A videa tady https://www.youtube.com/@monikasindelkova1432/videos
monikash
Návštěvník

Odeslat příspěvekod landov 10. 5. 2024 06:11

Houghs: pekny reportik.

Ja pridam jednu modru hodinku z nedavnej navstevy Budapesti.

Z 24-120
Obrázek
landov
Expert

Odeslat příspěvekod tomashr 10. 5. 2024 06:44

Houghs - no docela se do NYC začínám těšit. Letím tam ke konci června pracovně, ale cca dva dny na toulání mám (bydlím na Manhattanu), tak uvidíme.
Má to pro mne jeden zajímavý moment - já do USA před nějakou dobou jezdil téměř pravidelně, ale zrovna v New Yorku jsem byl naposledy už dávno - to ještě stálo WTC :-) Takže to bude velký odstup... Mimochodem při mé poslední návštěvě NYC jsem ještě fotil na kinofilm a pěkně s ručním ostřením :-)
Blog Fotozóna - https://blog.fotozona.cz
tomashr
Pokročilý

Odeslat příspěvekod houghs 10. 5. 2024 09:28

tomashr: Za dva dny se toho moc v NY nestihne, resp. není to až na takový pohodový pobyt. Chtělo by to aspoň čtyři dny. No za to čtvrtstoletí se tam toho dost změnilo, myslím k lepšímu. Je tam hodně nových budov a ulice jsou také čistější. Co se moc nezměnilo, tak je veřejná doprava. Stejně hnusná, ale za to několikanásobně dražší, jedna cesta metrem vyjde na $2.90 (ještě pamatuju cenu $1.15). Alespoň se dá zaplatit přes mobil a není nutné se otravovat s lístkama či kartičkama. Jednotlivý lístek je za $3.25.

monikash: New York není Austrálie, to není tak nedostupná destinace. Letenky se mimo sezónu dají koupit relativně levně a stejně tak i ubytování. Mimochodem léto nejenže je dost drahé, ale není ani příjemné. Často tam panuje horko a vysoká vlhkost.

Jako obvykle, velké množství fotek jsem uloadoval na Zoneramu.
houghs
Návštěvník

Odeslat příspěvekod tomashr 10. 5. 2024 10:12

Já tam jedu pracovně, že mám chvíli i pro sebe je jen dobrý bonus :-) Celkem jsem tam skoro týden, ale přes půlku času budu zavřený v Javits Center a večer asi budu rád, že se dopravím na hotel a na focení moc morálka nebude (bohužel tam práci nejedu předstírat, ale opravdu musím něco dělat). Ale nestěžuji si, zase to neplatím :-)

Letenky skutečně nejsou až tak tragické, spíš je na Manhattanu na můj vkus proti jiným lokalitám dost drahé ubytování. U ubytování bych se tedy s tvým tvrzením "relativně levné" moc neztotožnil, pokud chci alespoň minimální úroveň (ne styl YMCA ubytovny), tak to zrovna nejlevnější není.

Ale jinak souhlasím s tím, že to není nic nedosažitelného, na týdenní výlet do NYC člověk nemusí být žádný milionář, tohle je zvládnutelné pro kdekoho. Spíš bude dost lidí limitovat angličtina atd...
Blog Fotozóna - https://blog.fotozona.cz
tomashr
Pokročilý

Odeslat příspěvekod houghs 10. 5. 2024 12:54

V lednu jsme platili za pokoj pro dvě osoby v hotelu u Penn Station za noc se snídaní $142, což je super cena ve srovnání se sezónou (léto) kdy to jde ke třem až čtyřem stovkám.
houghs
Návštěvník

Odeslat příspěvekod monikash 10. 5. 2024 16:59

Je sice fakt, že umím říct "Aj am Monika, aj am hangri"," Haudoujoudou" a "faked". No a pak slovy Arnolda "Astala vista, baby". Ale to je spíš mexikanos než inglesy.
Ale letět sama by mě nebavilo. A navíc mám (ráno) problémy s prášky na cukrovku, takže nemůžu jet autobusem na dovolenou do Chorvatska, o zájezdech místních cestovek ani nemluvě, když se odjíždí před (průjmovou) 7. hodinou. :-( V mém případě vážně můžu tvrdit, že můj život stojí za *****, ale jinak se mám dobře...
Sony RX100/7, A6600, A7III + A7Sii

Moje cvaky najdete zde http://monikash.rajce.idnes.cz/
A videa tady https://www.youtube.com/@monikasindelkova1432/videos
monikash
Návštěvník

Odeslat příspěvekod landov 12. 5. 2024 14:21

Z 600/6,3 + 1,4TC
Zltochvost domovy
Obrázek
landov
Expert

Předchozí stránkaDalší stránka